V boj proti izpadanju las

Bolezni | 25. 03. 2020

Vsi si želimo močne, zdrave in goste lase. Na stanje žal nimamo velikega vpliva, saj je naš »naglavni okras« posledica mnogih genskih dejavnikov. Izgubljanje las predstavlja za večino ljudi estetsko težavo, ki vpliva na samozavest in počutje, zato mrzlično iščejo učinkovita sredstva, ki bi ustavila izpadanje in pomagala lasem ponovno zrasti.

Izpadanje las je estetska težava, ki prizadene tako ženske kot moške, vendar je pri moških pogostejša. Prizadene približno 30 odstotkov 30-letnikov in kar polovico 50-letnikov. Lasje predstavljajo poleg zob in kože pomemben del zunanjega videza posameznika, zato imajo nezanemarljiv vpliv na samopodobo.

Povprečen odrasel ima od 100.000 do 150.000 las. Izpadanje je v določeni meri (okrog sto las na dan) naraven proces, ki postane bolj izrazit v jesenskem in spomladanskem času. Če nam dnevno izpade več kot 150 las, govorimo o pretiranem izpadanju.

Vrste izpadanja las

V grobem ločimo 5 vrst izpadanja las, pri čemer je peta oblika izpadanja las poseben primer.

 1. Gensko pogojeno izpadanje las (androgenetska alopecija)
 2. Difuzno izpadanje las
 3. Krožno izpadanje las (alopecia areata)
 4. Izpadanje las zaradi brazgotinjenja
 5. Začasna izguba las (npr. zaradi kemoterapije)

1. Gensko pogojeno izpadanje las

 Gensko pogojeno izpadanje las prizadene tako moške kot ženske, vendar je izrazito pogostejše pri moških. Nastane zaradi preobčutljivosti lasnih mešičkov na hormon dihidrotestosteron (DHT), ki ga telo s pomočjo encima 5-alfa reduktaze proizvaja iz običajnega moškega spolnega hormona testosterona. Proces izpadanja se začne s tanjšanjem in redčenjem las na področju senc in na vrhu glave.

Pri ženskah se izguba las prične vzdolž preče. Vzrok za izgubo las je lahko povišan nivo testosterona v kombinaciji s sindromom policističnih jajčnikov – eno izmed najpogostejših hormonskih motenj pri ženskah v rodni dobi. Na tovrstno obliko plešavosti je relativno težko vplivati, vendar so pozitivne spremembe z zdravim življenjskim slogom možne.

2. Difuzno (simptomatsko) izpadanje las

Pri tej vrsti izpadanja las prihaja do redčenja las na celotnem lasišču, popolnoma gole zaplate so redke. Največkrat prizadene ženske. Lasje izpadejo v poznejših fazah razvoja zaradi škodljivega dejavnika, ki se je lahko zgodil celo pred 6 meseci. Možni vzroki za pojav difuznega izpadanja las so:

– rojstvo otroka,

– infekcije, vročina,

– obolenja notranjih organov (npr. ledvic, ščitnice in drugih žlez …),

– velike izgube krvi (hemoragija),

– obolenja, ki izčrpavajo telo (rak, tuberkuloza …),

– stroge diete, stradanje, pomanjkanje hranilnih snovi (najpogosteje železa, cinka in vitamina D),

– nesreče in operacije,

– neprimerna lasna kozmetika, agresivne barve za lase,

– obremenjenost telesa s strupi in težkimi kovinami,

– alergije,

– hormonske spremembe,

– kronična zakisanost.

3. Krožno izpadanje las (alopecia areata)

Krožno izpadanje las prepoznamo po okroglih, povsem golih zaplatah na lasišču. V  najslabšem primeru lahko izpadejo vsi lasje in celo dlake po preostalih delih telesa. Krožno izpadanje las velja za avtoimunsko bolezen, kar pomeni, da obrambne celice napadajo druge, telesu lastne celice, v tem primeru celice lasnih mešičkov, saj jih zmotno identificirajo kot tujke.

Krožno izpadanje las pogosto spremljajo druge avtoimunske bolezni (npr. okužba z virusom Epstein-Barr, sindrom prepustnega črevesja). Pri kar 60% se pojavijo tudi bolezenske spremembe na nohtih (brazde, groba površina, itd.). Tekom življenja se krožno izpadanje las izboljša pri 50% prizadetih, pri četrtini prizadetih pa pride do izgube las po celotnem lasišču.

4. Izpadanje las zaradi brazgotinjenja

O brazgotinski alopeciji ali plešavosti govorimo takrat, ko se na lasišču pojavijo gole zaplate, ki se sčasoma zabrazgotinijo. Tovrstno izpadanje las je največkrat povezano z vnetnimi procesi, ki povzročijo nepopravljivo škodo na lasnih foliklih – lasje na določenem delu lasišča najverjetneje ne bodo več zrasli. Uradna medicina vnetja in izpadanje las zavira s kortikosteroidi.

Vnetni procesi so navadno zgolj simptom druge kronične bolezni (npr. lupusa, luskavice, glivične okužbe ali določenih tumorjev), zato se je pri zdravljenju potrebno osredotočiti na izhodiščno bolezen, ne na izgubo las kot posledico.

5. Začasna izguba las

 Začasna izguba las je poseben primer plešavosti, ki se pojavi zaradi neustrezne prehrane, bolezni, stresa, poroda, okoljskega onesnaženja, vročih ravnalnikov za lase, močnih kemikalij v izdelkih za oblikovanje pričeske, hujšanja, preobremenjenosti s strupi, pretiranega uživanja alkohola, nikotina ali sladkorja, porušene črevesne flore, hormonskih motenj, kemoterapije in jemanja določenih zdravil. Izguba las predstavlja za marsikaterega rakavega bolnika velik strah, saj navadno na lasišču ostane okoli 20% vseh las, ki izpadejo v roku pol leta, novi pa med zdravljenjem ne rastejo. Izpadanja las med kemoterapijo ni mogoče preprečiti, je pa mogoče z razstrupljanjem pospešiti regeneracijo telesa po končani terapiji.

Kako rastejo lasje?

Lasje sestavlja snov, imenovana keratin, ki nastaja v lasnih mešičkih. Novonastale celice potiskajo starejše proti površju s hitrostjo približno 13 centimetrov na leto. Vsak lasni mešiček ima svoj življenjski cikel, razdeljen v tri faze:

 • anageno (ko lasje aktivno rastejo, ta traja od 2 do 10 let),
 • katageno (prehodno faza, ki traja 2 do 3 tedne),
 • in telogeno (ko las ne raste več, je v fazi mirovanja in sčasoma odpade).

Poznavanje treh razvojnih faz rasti las nam pomaga razumeti, zakaj lasje izpadejo šele nekaj časa po dogodku, ki je povzročil škodo na lasnem mešičku. Pri zdravem človeku se 80% las nahaja v anageni (aktivni) fazi. Ljudje, ki težko dosežejo daljšo dolžino las, imajo kratko anageno fazo.

Vzroki za pojav izpadanja las

Neposredne vzroke za pojav posamezne vrste izpadanja las smo že navedli pri njihovih opisi. Vendar se moramo z vidika celostnega zdravljenja vprašati, kako v telesu sploh pride do preobčutljivosti lasnih foliklov na DHT, zakaj se razvije avtoimunska bolezen, zakaj se telo obrne proti samemu sebi in zakaj sploh ščitnica preneha pravilno delovati. Vzroki za pojav plešavosti imajo torej predhodne, še globlje vzroke.

Te težave nakazujejo, da se je v telesu pojavilo neravnovesje, ki organizem vodijo v napačen ali pretiran odziv. Neravnovesje v telesu povzročajo naslednji dejavniki:

 • nepravilna prehrana in pomanjkanje hranilnih snovi,
 • preobremenjena jetra,
 • porušena črevesna flora,
 • pretirana izpostavljenost stresu,
 • uživanje alkohola, sladkorja, kofeina, kajenje cigaret,
 • pomanjkanje spanca, svežega zraku in gibanja,
 • agresivna lasna kozmetika.

Prednost celostnega pristopa in zdravljenja je v tem, da ne odpravlja samo plešavosti, temveč tudi vzroke zanjo. Različni toniki, šamponi in mazila za pospeševanje rasti las so sicer dobrodošla pomoč pri zdravljenju izpadanja las, vendar je zgolj uporaba teh sredstev običajno premalo, da bi plešavost uspešno zmanjšali oz. zaustavili.

Organizem je potrebno podpreti do te mere, da se sam, s svojimi obnovitvenimi mehanizmi bori proti izgubi las. Le pri gensko pogojenem izpadanju las je potrebno jemati sredstva, ki vplivajo na hormonski sistem in zmanjšujejo škodljiv vpliv povišanega nivoja DHT na lasne mešičke.

Naravne snovi za boj proti plešavosti

Obstajajo naravna sredstva, ki po prvih raziskavah sodeč znižujejo nivo DHT oz. zavirajo pretvorbo testosterona v DHT.

 1. Sulforafan je sekundarna rastlinska snov s protitumornim, antioksidativnim in protimikrobnim delovanjem, ki se nahaja v brokoliju, cvetači, kreši, rukoli, gorčici, brstičnem ohrovtu, kolerabi, itd. Njegovo delovanje prinaša upanje za bolnike z avtizmom, rakavimi tvorbami, obolenji dihalnih poti in tudi plešavostjo. Priporočljiv dnevni odmerek znaša med 50 in 100 mg sulforafana. Ena glava brokolija vsebuje okoli 50 mg sulforafana, v brokolijevih kalčkih pa se ga nahaja do 100-krat več, kar pomeni, da lahko že z dvema žlicama pokrijemo dnevne potrebe.
 2. Olje iz bučnih semen zavira delovanje encima 5-alfa-reduktaze, ki omogoča pretvorbo testosterona v DHT. Olje je poleg tega okusno in ga lahko uživamo samega po žličkah ali polijemo po solati.
 3. Žagastolistno palmo ali palmeto so ameriški Indijanci že od nekdaj uporabljali za zdravljenje povečane prostate. Izvleček palmeta je bogat z različnimi maščobnimi kislinami, fitosteroli in polisaharidi.
 4. Koprive so naravni zaviralci 5-alfa-reduktaze, zato uspešno znižujejo raven DHT v telesu. Iz poparka koprivnih listov z dodatkom kamiličnih cvetov in jabolčnega kisa si pripravimo tonik, s katerim masiramo lasišče in s tem pospešujemo rast las.
 5. Česen: 5 zmečkanih strokov česna prelijemo z decilitrom žganja in pustimo stati približno teden dni. Uporabimo samo na predelih, kjer so lasje že izpadli – zaradi vonja uporabe pred družabnimi dogodki ne priporočamo.
 6. Probiotiki – zdravo črevesje je osnova zdravja. Preprečuje nastanek kroničnih bolezni, spodbuja obnovo celic, krepi imunski sistem in blaži učinke stresa. Ravno te lastnosti so nam v prid pri tretiranju izpadanja las. Lasje namreč izpadajo zaradi vnetij v lasnih mešičkih, zaradi porušene črevesne flore ali pa je plešavost posledica doživljanja stresa. Študije na živalih so pokazale, da probiotiki spodbujajo aktivacijo lasnih foliklov, kar poveča število las v anageni fazi (obdobju zgodnje, intenzivne rasti). Ob sočasnem jemanju probiotikov in vitamina D, ki igra pomembno vlogo pri ohranjanju zdravja las, bomo dosegli optimalne rezultate.
 7. V tradicionalni kitajski medicini sta izpadanje las in slab videz las znak prebavnih težav in slabe absorpcije hranilnih snovi. Lasni mešički spadajo med področja telesa, kjer je presnova poteka najbolj intenzivno, zato je optimalna preskrba z vitamini in minerali ključnega pomena za zdravje las.

Izpadanje las – katera prehranska dopolnila so primerna

 Ne pozabimo na ustrezno preskrbo z:

 • železom (še posebej ženske zaradi izgub pri menstruaciji) – v izdelkih Železo-Intercell ali Blutquick Eko ter v spirulini, kakavu in temnolistni zelenjavi,
 • selenom – izdelek Selen-Intercell, jetra, oves, leča, šparglji,
 • L-lizinom (podpira absorpcijo cinka in železa), tuna, bučna semena, jajca,
 • cinkom – izdelek Cink-Intercell, sezam, fižol, soja, leča,
 • silicijem – izdelek Silicij 5G Original, kreša, jabolka, polnozrnate žitarice, koprive,
 • vitamini skupine B (še posebej biotinom) – izdelek B-kompleks Intercell, jajca, mleko, meso, ribe,
 • vitaminom C – izdelek Acerola pastile in Liposomski vitamin C, paprika, ohrovt,
 • vitaminom A (izogibajmo se predoziranju, sicer je učinek nasproten) – izdelek Vitamin A Nutrisorb, špinača, jetra, korenje,
 • vitaminom E – rastlinska olja,
 • L-cisteinom (pomaga pri izgradnji keratina, gradnika las) – česen, skuta, sir, piščanec, pšenični kalčki,
 • vitaminom D – izdelek Vitamin D3 kapljice, losos, skuša, kaviar, tuna,
 • in omega-3 in omega-6 maščobnimi kislinami (zavirajo nastanek DHT) – izdelek Omegan 750, losos, chia semena, lanena semena.

Kako izpadanje las zdravi uradna medicina?

Tudi uradna medicina se poskuša spopadati s pojavom izpadanja las, pri zdravljenju pa navadno sodelujejo strokovnjaki z različnih področij – npr. ginekologije, endokrinologije in dermatologije. Pri genetsko pogojenem izpadanju las se uporablja zdravilo Finasterid, ki zavira 5-alfa-reduktazo in s tem pretvorbo testosterona v DHT.

Žal ima, kot večina zdravil, Finasterid številne stranske učinke, kot so zmanjšanje libida, impotenca, motnje erekcije, depresija, neplodnost, izsušenost oči in motnje vida. Jemanje mora biti dolgotrajno, saj lasje po prenehanju jemanja v nekaj tednih spet odpadejo. To zdravilo smejo uporabljati le moški.

Za zdravljenje moške (androgenetske) plešavosti pri ženskah se uporablja zdravilo Minoksidil, ki se ga vmasira v lasišče. S svojim delovanjem širi krvne žilice okoli lasnega mešička in s tem povečuje dovod hranilnih snovi. Stranski učinki, ki se lahko pojavijo ob uporabi, so srbeča koža, pordelost, izsušenost kože in izpuščaji.

Za ženske se priporoča 2% raztopina Minoksidila, za moške pa 5%. Močnejši odmerki lahko sprožijo nezaželeno rast dlak na drugih predelih telesa, kar je navadno bolj moteče za ženske.

Stranski učinki naravnih sredstev proti izpadanju las

Čeprav terjajo več časa kot farmacevtska zdravila, pa so »stranski učinki« naravnih sredstev zgolj pozitivni in opazni na ravni celotnega telesa. Pomembno je, da ne postanemo nepotrpežljivi in ne pričakujemo rezultatov čez noč.

Z vztrajnostjo in rednostjo izvajanja ukrepov pa lahko na dolgi rok pričakujemo ne samo izboljšanje stanja las, temveč tudi kože, prebave, sklepov, zob in drugih telesnih sistemov. In ravno v tem je največji čar celostnega zdravljenja – stranski učinki so pozitivni in celoviti. Naj bo zdravljenje plešavosti povod za spremembo življenjskega sloga!

ŠE VEČ KORISTNIH NASVETOV

Nazaj na seznam člankov
 • Čiščenje jeter – navodila
  Razstrupljanje / 02. 03. 2023

  V tradicionalni kitajski medicini so jetra povezana z elementom les in s čustvom jeza. Kitajci pravijo, da so v jetrih skrita vsa čustva – če jetra oziroma element les, ki začne podporni ciklus petih elementov, energijsko pravilno ne delujejo, je moteno delovanje tudi drugih organov (elementov) in s tem izražanje drugih čustev.

  PREBERITE VEČ
 • Pomanjkanje cinka pri starejših
  Bolezni / 15. 05. 2019

  Pomanjkanje cinka vedno predstavlja resno zdravstveno težavo, saj je cink udeležen pri številnih presnovnih procesih v telesu. Še resnejše pa je pomanjkanje pri starejših ljudeh, ki so brez zadostne količine cinka izpostavljeni okužbam, vnetjem in mnogim težjim boleznim.

  PREBERITE VEČ

E-REVIJA AVITA

Brezplačni nasveti, dvakrat mesečno, o zdravem načinu življenja in akcijskih ponudbah.

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.