Shujševalne diete so nesmiselne

Prehrana | 09. 12. 2020

Če bi radi shujšali, se čim prej nehajte ukvarjati z dietami. Se vam zdi prelepo, da bi bilo res? Pa je. Poglejmo, zakaj.

Diete odsvetujemo zaradi tega, ker:

 • je nihanje teže za telo in za psiho velik stres;
 • se med hitrim hujšanjem koncentracije težkih kovin in strupov v telesu hitro povečajo. Če hujšanja ne pospremimo tudi z ustreznim razstrupljanjem, se bomo namesto z novimi oblekami kmalu ukvarjali z zdravstvenimi težavami;
 • stalno tehtanje, odrekanje hrani in štetje kalorij vodita v prehranske motnje (ljudje, ki so več ali manj neprestano na dieti, imajo kar 8-krat večjo možnost, da dobijo prehranske motnje);
 • nas diete ne naučijo zdravega načina prehrane. Sestavljene so tako, da se jih lahko držimo določen čas, nato pa ponovno začnemo jesti »po starem«. To je glavni vzrok, da se po končani dieti skoraj zanesljivo spet zredimo.

Isto početje = isti rezultati.

Če hočemo shujšati, moramo radikalno spremeniti življenje, ne pa se zgolj odrekati hrani, obsedeno šteti kalorije in tehtati vsak grižljaj z mislijo – samo da bo konec, potem pa … Cilj je vzpostaviti zdrav način prehranjevanja in se navaditi na redno vadbo, ki se ju bomo lahko držali vse življenje, ne le nekaj tednov ali mesecev. Treba se je organizirati in povsem spremeniti način življenja, saj je povsem jasno – z enakim načinom bomo prišli do enakih rezultatov.

Kaj pa, če ne diete?

Če bi radi shujšali, jejte manj in drugače, več migajte in se ne ukvarjajte toliko s svojimi maščobnimi blazinicami. Verjetno bo marsikdo menil: kako dolgočasno, kako prežvečeno! A kako zelo res …

Pravi cilj ne sme biti dietna prehrana za zmanjšanje telesne teže, pač pa zdravje. Zdrav, vitalen in močan organizem je že sam po sebi gibek in vitek. Za pot do zdravega, vitkega telesa potrebujemo dva osnovna pogoja: dovolj primernega gibanja in zdravo prehrano. Poleg tega pa še: obvladovanje stresa, dovolj kakovostnega spanja in pitje zadostnih količin vode.

Z gibanjem bomo pridobili mišice. Mišice porabijo več kalorij, kot drugo tkivo. Vendar ne razvijamo mišic le tam, kjer bi se radi znebili maščobnih blazinic, saj to ne bi imelo nobenega smisla. Mišice moramo razviti povsod. Ne le zato, ker so pomembne za zdravo in lepo držo, ki omogoča notranjim organi dobro in nemoteno delovanje, pač pa tudi zato, ker bo tudi naša presnova postala hitrejša.

Če želimo imeti močno in lepo razvito telo, potrebujemo več testosterona. Zato izbiramo vaje za moč in ne le aerobnih vaj (npr. hoja ali tek). Hoja je sicer odlična za zdravje; sprehodi v naravi nas ne le okrepijo pač pa tudi sproščajo. Vendar le hoja ali tek ne bosta dovolj. Nujno potrebne so tudi vaje za moč.
Diete so sestavljene enostransko, kar pomeni, da z njimi ne moremo dobiti vseh nujno potrebnih hranil. Telo se na pomanjkanje hranil odzove z upočasnjenim metabolizmom. Zato ljudje, ki so kar naprej na dieti, hujšajo čedalje bolj počasi. Pravijo, da se zredijo že ob pogledu na sladice. Kljub odvečni teži so podhranjeni. Začne jim primanjkovati vitaminov in mineralov, kar vodi v bolezen. V nasprotju z dietami je prehrana v skladu s sodobno prehransko piramido primerna za vse življenje.

Več o tem, kako shujšamo na zdrav način in teže nikoli več ne pridobimo, pa lahko preberete v članku: Kako zdravo shujšati – najnovejši nasveti.

ŠE VEČ KORISTNIH NASVETOV

Nazaj na seznam člankov
 • Kaj je rjavo maščobno tkivo in kako nam lahko pomaga pri hujšanju?
  Bolezni / 06. 05. 2020

  Vsako maščobno tkivo ni slabo. Rjavo maščobno tkivo, ki ga imamo odrasli relativno malo, je zdravju koristno, saj nam pomaga pri porabi maščobe. Z aktivacijo rjavega maščobnega tkiva bo hujšanje veliko enostavneje!

  PREBERITE VEČ
 • Zmaga nad odvečno maščobo
  Odgovori strokovnjakov / 05. 12. 2017

  Eden najpogostejših ciljev obiskovalcev fitnesa je preoblikovanje telesa s poudarkom na izgubi odvečne telesne teže, pravi osebni trener Boštjan Šifrer. Ti obiskovalci pogosto trenirajo na zelo podoben način: večji del treninga posvečajo vajam na napravah in ročnih utežeh (t. i. izolacijskim vajam za trening posameznih mišic) ter nizko intenzivnim aerobnim vajam (na kolesu, traku in eliptiku). V fitnesu se trudijo in »garajo«, do želenih rezultatov pa ne pridejo. Zakaj ne?

  PREBERITE VEČ

E-REVIJA AVITA

Brezplačni nasveti, dvakrat mesečno, o zdravem načinu življenja in akcijskih ponudbah.

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.