Prehranjevanje po krvnih skupinah

Prehrana | 13. 12. 2022

Za vas smo pripravili seznam primernih in manj primernih živil (pdf datoteka), in sicer glede na vašo krvno skupino. Če svoje krvne skupine še ne poznate, se lahko testirate doma (komplet za testiranje kupite v spletni lekarni) ali v laboratoriju, lahko pa se v ta namen odpravite na krvodajalsko akcijo. Koristi takšnega prehranjevanja so ogromne in splača se poskusiti.

Zakaj sploh jesti glede na krvne skupine?

V slovenščino imamo prevedene knjige dr. Petra D’Adama, ki velja za pionirja na tem področju. V številnih knjigah, pa tudi na spletu, si lahko preberete, kaj se skriva za temi priporočili. Na kratko: gre za lektine v nekaterih živilih, ki niso združljivi z antigeni v vaši krvni skupini in zato uničujejo črevesno sluznico. Lektini povzročajo vnetja in sindrom prepustnega črevesja ter tvorijo strupe, ki se lahko razširijo povsod po telesu.

Koristi prehranjevanja po krvnih skupinah

Spisek koristi je dolg, najpomembnejše pa so:

 • manj težav pri presnovi in prebavi hrane;
 • bolečine zaradi kroničnih težav se zmanjšajo ali celo izginejo;
 • limfa deluje bolje, zato nismo otečeni in bolje razstrupljamo;
 • izboljšajo se koža, lasje in nohti;
 • shujšamo ali se poredimo na idealno telesno težo,
 • smo vitalnejši in se počasneje staramo.

Vsaka krvna skupina ima nekaj živil, ki so res zelo škodljiva in se jih moramo brezkompromisno izogibati:

 • Krvna skupina 0 – pšenica, koruza, navadni fižol, leča, arašidi, krompir
 • Krvna skupina A – krompir, zelje, paradižnik, jajčevci, banane, ledvičasti fižol, fižol lima
 • Krvna skupina B – piščanec, paradižnik, koruza, ajda, leča, arašidi, sezamova semena
 • Krvna skupina AB – piščanec, nekatere vrste belih rib, koruza, ajda, ledvičasti fižol, fižol lima

Kako se lotiti sprememb, če imate krvno skupino 0:

Naredite jasne (letne, mesečne, dnevne) akcijske načrte in se izogibajte impulzivnosti (tudi pri denarju). Pri sestavi načrtov bodite kreativni in iznajdljivi. Kadar vam je dolgčas, namreč želite monotonijo razbiti z nerazumljivimi tveganji.

Spremembe v življenjskem slogu uvajajte postopoma. Ko izpolnite neko nalogo, se nagradite.

Vse obroke, tudi prigrizke, zaužijte počasi in v miru.

Kadar ste nemirni ali si zaželite kaj prepovedanega (alkohol, tobak, droge, sladkor), se fizično razgibajte. Vsaj trikrat na teden vadite aerobno oz. vsak dan, če veliko sedite.

Izogibajte se antidepresivom. Ljudje s krvno skupino 0 zelo dobro prenaša 5-htp, ki zvišuje raven dopamina in serotonina.

Seznam živil – krvna skupina 0  >>>

Kako se lotiti sprememb, če imate krvno skupino A:

Negujte kreativnost in samoizražanje skozi umetnost.

Dosledno se držite stalnega urnika. Zaspite najkasneje ob 22. uri in spite najmanj sedem ur in pol. Ne poležavajte; takoj ko vstanete, začnite »migati«.

Med delovnim časom si vzemite najmanj dva odmora po 20 minut – za razmišljanje, meditacijo, ozaveščanje potreb. Delo (psihično, fizično) razbijte na več segmentov.

Jejte več manjših obrokov (4 do 6) in jih ne izpuščajte. Hrano temeljito prežvečite. Dan začnite z več beljakovinami in končajte z manj (zaradi nizke želodčne kisline).

Nervoze ne kompenzirajte s hrano. Raje o problemih spregovorite na glas. Bodite odločni, saj obotavljanje zvišuje raven kortizola (stresa).

Vsaj trikrat tedensko izvajajte jogo ali meditacijo (30 do 45 minut) za sproščanje. En dan v mesecu bodite sami in v tišini.

Med vadbo se ustavite, preden dosežete svojo skrajno mejo. Čim večkrat pojdite v naravo, saj vam terapija naravne svetlobe dobro dene.

Seznam živil – krvna skupina A  >>>

Kako se lotiti sprememb, če imate krvno skupino B:

Za vas je zelo pomembna vizualizacija: kar si lahko predstavljate, to tudi dosežete. Med odmori se sproščajte z vizualizacijo.

Poiščite načine, kako izraziti svojo nekonvencionalno plat. Vsak dan 20 minut preživite ob kakšni kreativni nalogi, ki zahteva vašo popolno pozornost.

Jejte redno, dovolj obilno in več manjših obrokov. Načrtujte obroke vnaprej, predvsem malice in prigrizke. Pri utrujenosti zaužijte beljakovine.

Načrtujte aktivnosti in upoštevajte cirkadiani ciklus. Zaspite vsak dan ob istem času, najkasneje ob 22. uri, in spite najmanj sedem ur in pol. Podnevi bodite na sončni svetlobi. Pri vzpostavljanju ritma budnosti in spanja vam lahko zelo pomagata melatonin in B12 v obliki metilkobalamina.

Aktivnosti naj bodo aerobno manj zahtevne, vključujejo naj mentalne izzive in soigralce (tenis, borilne veščine, kolesarjenje, golf, pohodništvo).

Poiščite si skupinsko aktivnost, povežite se z enako mislečimi, saj ste rojeni za povezovanje in mreženje.

Seznam živil – krvna skupina B  >>>

Kako se lotiti sprememb, če imate krvno skupino AB:

Spremembe življenjskega sloga uvajajte postopoma. Naredite jasne (letne, mesečne, dnevne) akcijske načrte in ne poskušajte vsega opraviti naenkrat.

Ne jejte premalo in ne izpuščajte obrokov. Načrtujte prehrano. Jejte »kraljevi« zajtrk z veliko beljakovinami, zvečer pa malo beljakovin (zaradi pomanjkanja želodčne kisline in encimov). Kofein vam zelo škoduje, saj zvišuje raven adrenalina. Izogibajte se dietam z malo kalorijami.

Ne podlegajte ritualom in ritualističnemu razmišljanju. Ne premlevajte problemov, na katere ne morete vplivati. Koristijo vam vaje vizualizacije.

Po opravljeni nalogi se nagradite. Obdarujte tudi druge, saj ste naravni filantrop in empat.

Izogibajte se tekmovalnosti. Bodite družabni in se vključite v skupinske aktivnosti s podobno mislečimi.

Potrebujete tudi čas zase. Ukvarjajte se s športom, hobijem ali aktivnostmi, kjer ste lahko sami.

Največja nevarnost za vas pa so vaša čustva, ki jih zadržujete v sebi, še posebej jeza in sovražnost.

Seznam živil – krvna skupina AB  >>>

Vir za nasvete: knjiga “4 načini prehrane za 4 krvne skupine” (avtor dr. Peter D’Adamo, založba Cangura).

ŠE VEČ KORISTNIH NASVETOV

Nazaj na seznam člankov
 • Katera živila vsebujejo grenčine?
  Prehrana / 30. 11. 2022

  Grenčine so danes pomembna sestavina vseh celostnih terapevtskih in preventivnih programov. Sicer niso vsi navedeni učinki tudi znanstveno dokazani, so pa znani iz zeliščarstva in izkustvene medicine. Zadnja leta se znanost čedalje bolj zanima za grenčine, zato lahko v prihodnje pričakujemo več obetavnih izsledkov.

  PREBERITE VEČ
 • Histaminska intoleranca
  Prehrana / 01. 02. 2022

  Ali se vam dogaja, da pico včasih prenesete dobro, spet drugič pa vas že pol ure po obroku začne boleti trebuh in dobite drisko? Se vam po avokadovem namazu kdaj pojavita koprivnica in srbečica? Vam zaradi peščice oreščkov otečejo prsti? Se zaradi grižljaja kvašenega peciva nenadoma počutite izčrpane in vas začne po vsem telesu srbeti?

  PREBERITE VEČ

E-REVIJA AVITA

Brezplačni nasveti, dvakrat mesečno, o zdravem načinu življenja in akcijskih ponudbah.

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.