Naravni antidepresiv 5-HTP

Prehrana | 27. 05. 2020

5-HTP je neposredna predstopnja serotonina, hormona sreče in dobrega počutja. Z jemanjem te aminokisline lahko ljudje z razpoloženjskimi motnjami, anksioznostjo ali depresijo na naraven način dvignejo nivo serotonina in ublažijo svoje težave. Zakaj je bolje jemati 5-HTP kot L-triptofan?

5-HTP kot osnova za »hormon sreče«

5-HTP je okrajšava za kemično snov 5-hidroksitriptofan. Za spojino se uporablja tudi ime oksitriptan. Gre za aminokislino, ki je neposredna predstopnja (prekurzor) serotonina. To pomeni, da iz nje v telesu v zgolj enem koraku nastane serotonin.

Serotonin, pogovorno imenovan »hormon sreče«, je hormon, ki je zadolžen za uravnavanje razpoloženja, zaviranje agresije, občutenje sreče ter zmanjšanje strahov in tesnobnih občutij. Ob pojavu psihičnih težav, povezanih z anksioznostjo in depresijo, velja pomisliti na pomanjkanje serotonina v telesu. Druge naloge serotonina v telesu so še: skrb za zdrav apetit, spolno slo in regulacijo temperature.

Obstaja kar nekaj naravnih načinov za dvig nivoja serotonina v telesu, o katerih smo že pisali, tokrat pa se bomo posvetili le enemu, vendar zelo učinkovitemu ukrepu za dvig serotonina – jemanju 5-HTP.

Dolgo poznan naravni antidepresiv

Uporaba 5-HTP za blaženje depresivnih občutij ni moderno odkritje. V 70. in 80. letih 20. stoletja se je pogosto predpisoval kot zdravilo za tovrstne težave. Kasneje so se na trgu pojavili sodobni antidepresivi – selektivni zaviralci ponovnega privzema serotonina, ki preprečujejo vračanje že sproščenega serotonina nazaj v živčne končiče v osrednjem živčevju.

5-HTP je ob tem izgubil status zdravila in se pričel smatrati za prehransko dopolnilo v prosti prodaji. S tem se je povečala njegova dostopnost, žal pa hkrati zmanjšala njegova poznanost. Informacije o delovanju so postale bolj skope, kar je velika škoda za vse, ki bi jim 5-HTP lahko bil v pomoč.

Za izboljšanje počutja se poleg 5-HTP uporablja še L-triptofan, iz katerega nastajata tako serotonin (hormon sreče) kot melatonin (hormon spanca). Brez sproščujočega spanca ni dobrega počutja, zato je uživanje živil z L-triptofanom vsekakor zelo pomembno.

Ob tem se verjetno sprašujete, katero snov je bolj smiselno jemati – L-triptofan ali 5-HTP?  5-HTP se ponaša z določenimi prednostmi v primerjavi z L-triptofanom.

Prednosti jemanja 5-HTP v primerjavi z L-triptofanom

5-HTP je neposredna predstopnja serotonina, L-triptofan pa je predstopnja 5-HTP. Iz tega že izhaja prva prednost jemanja 5-HTP: serotonin v tem primeru nastane hitreje, saj se »preskoči« ena stopnja pri pretvorbi snovi. Prav pri pretvorbi iz L-triptofana v 5-HTP bi se lahko pojavile številne ovire.

Pretvorbo hromijo ali zavirajo številni dejavniki: od pomanjkanja določenih hranilnih snovi, visokega nivoja stresnih hormonov do nihanja krvnega sladkorja. Z jemanjem 5-HTP se torej izognemo težavam že pri prvem delu pretvorbe v serotonin.

Druga težava, povezana z L-triptofanom, je njegov prehod v možgane. Da bi se L-triptofan lahko pretvoril v serotonin, mora najprej priti do možganov. Ker pa L-triptofan ni edina snov, ki se želi prebiti skozi krvno-možgansko pregrado, so pri transportu skozi krvno-možgansko pregrado druge aminokisline mnogokrat hitrejše od L-triptofana. Za L-triptofan zato včasih preprosto zmanjka prostora.

Tretji problem pa je, da L-triptofan ni namenjen izključno izgradnji serotonina. V telesu namreč opravlja še mnoge druge pomembne naloge, kot so uravnavanje črevesne peristaltike, ožilja in apetita. Za izdelavo serotonina se nameni pičlih 2-10% celotne količine L-triptofana. Ker serotonin ne prehaja skozi krvno-možgansko pregrado, morajo možgani ves potreben serotonin za svoje delovanje izdelati sami.

Prav tu nastopi glavna prednost aminokisline 5-HTP: približno 90% zaužitega 5-HTP se spremeni v serotonin, saj je to njegova edina naloga v telesu. Jemanje 5-HTP je torej nekakšna hitra, preprosta in učinkovita bližnjica do večje količine serotonina.

V katerih živilih se nahaja 5-HTP?

Za razliko od L-triptofana, ki se nahaja v številnih živilih (npr. lešnikih, žitih, stročnicah, arašidih, perutnini, krompirju, mlečnih izdelkih), je 5-HTP v živilih zelo slabo zastopan. Do zdaj so ga odkrili le v nezrelih bananah določenih sort (vendar ne tistih, ki so dostopne pri nas v trgovinah) in semenih afriškega črnega fižola (Griffonia simplicifolia). Iz slednjega se izdelujejo standardizirani pripravki, ki so pravzaprav edina možnost za zares učinkovito preskrbo s 5-HTP.

Za katere težave se lahko uporablja 5-HTP?

 • Prekomerna telesna teža

Ena od nalog serotonina je uravnavanje apetita. Ob pomanjkanju serotonina se močno poveča apetit, čeprav telesu ne primanjkuje kalorij. Raziskave so pokazale, da lahko jemanje 5-HTP blaži napade lakote, daje občutek sitosti in s tem pomaga pri zmanjševanju telesne teže. Še posebej močno zavira željo po ogljikovih hidratih, ki hitro dvignejo krvni sladkor.

 • Glavoboli in migrene

Ljudje, ki pogosto trpijo zaradi glavobolov in migren, imajo navadno nizek nivo serotonina. Študije so pokazale, da jemanje 5-HTP v več kot 70% primerov ublaži tako intenziteto kot trajanje glavobolov in migrenskih napadov.

 • Fibromialgija

Fibromialgija je precej skrivnostna kronična revmatska bolezen, pri katerih prihaja do bolečin v mišicah in sklepih, glavobolov, motenj spanja, utrujenosti, razdraženega črevesja in nekaterih drugih simptomov. Zaradi domnev, da pri fibromialgiji prihaja do pomanjkanja serotonina, se je v začetku devetdesetih let opravila dvojno slepa klinična študija, ki je raziskovala učinek 5-HTP na pojav simptomov fibromialgije. V roku treh mesecev je bilo izboljšanje simptomov vidno pri polovici udeležencev, stranski učinki so se pojavili približno pri 30% udeležencev.

 • Motnje spanja

Visok nivo serotonina je povezan z visokim nivojem melatonina. Številnim ljudem jemanje 5-HTP pomaga pri težavah s spanjem. Ob tem se je potrebno zavedati, da sprva jemanje 5-HTP vodi do obratnega učinka, saj se zaradi njega počutimo bolj budni. Šele ko se odvije daljše zaporedje procesov v telesu, nas 5-HTP popelje v spanec. Zaradi tega učinka se ne priporoča sočasno jemanje 5-HTP in pomirjeval oz. uspaval, saj bi se lahko počutili zaspani in utrujeni tudi čez dan.

Odmerki se razlikujejo od osebe do osebe, zato je na začetku potrebno testirati različne odmerke, preden najdemo optimalnega.

 • Depresija, anksioznost, panični napadi

Depresije in drugi psihični problemi so bolezni, ki se močno razlikujejo od človeka do človeka. Natančni razlogi za njihov nastanek še niso pojasnjeni, prav tako ni znano, zakaj se nekateri bolniki odzovejo na jemanje antidepresivov, pri drugih pa izboljšanja ni.

Povsem enako je z jemanjem 5-HTP. Čeprav bi sklepali, da je nastanek depresije povezan s pomanjkanjem serotonina in da bo dodatni odmerek 5-HTP zagotovo pomagal, pa temu žal ni vedno tako. Ker je pojav depresije seštevek mnogih dejavnikov, jemanje 5-HTP pri nekaterih povzroči zmerno izboljšanje, pri drugih učinka sploh ni, pri tretji skupini ljudi pa je izboljšanje zelo občutno. Eden od dejavnikov, ki vpliva na rezultate, je spol bolnika, saj so raziskave na primer pokazale, da jemanje 5-HTP ženskam bolj pomaga pri paničnih napadih kot moškim. Takšnih dejavnikov je po predvidevanjih še veliko.

Novejša randomizirana in dvojno slepa študija iz leta 2013 prinaša nekoliko bolj spodbudne rezultate. V njej so primerjali delovanje fluoksetina, znanega tudi po tržnem imenu Prozac, ki se pogosto predpisuje za zdravljenje depresije, z delovanjem 5-HTP. Po osmih tednih jemanja je bilo izboljšanje stanja vidno pri 73,3% sodelujočih, ki so jemali 5-HTP, in 80% sodelujočih, ki so jemali fluoksetin. Učinek obeh snovi je torej primerljiv, kar je zagotovo zelo vzpodbuden rezultat za vse, ki se raje poslužujejo naravnih načinov za izboljšanje psihičnih težav. Prvi pozitivni učinki so se v povprečju pojavili že po dveh tednih.

Hranilne snovi, ki jih je priporočljivo jemati sočasno s 5-HTP

Ko se odločimo za jemanje 5-HTP je dobro preveriti stanje nekaterih snovi, ki so udeležene pri pretvorbi 5-HTP v serotonin. To sta v prvi vrsti vitamin B6 in cink, ki sta neposredno soudeležena pri nastajanju tega hormona. Pozabiti pa ne smemo tudi hranilnih snovi, ki posredno vplivajo na stanje serotonina v telesu. To so npr. vitamin B12, magnezij in vitamin C.

Odmerjanje in absorpcija

Na trgu najdemo kar nekaj izdelkov iz afriškega črnega fižola. Na kakovost izdelka vpliva predvsem vsebnost 5-HTP v izdelku – pri nekaterih izdelkih 5-HTP predstavlja zgolj petino ali četrtino snovi v izdelku, kar običajno ni znak visoke kakovosti, prav tako je takšne izvlečke težko pravilno odmerjati.

V preteklosti so se na trgu pojavljali izdelki z L-triptofanom in 5-HTP, ki so vsebovali razne nečistoče, med drugim tudi triptofan-4,5-dion (laično poimenovan Peak X), ki je povzročal resno obolenje EMS (sindrom eozinofilija mialgija). Nečistoče v tovrstnih izdelkih so bile problematične predvsem v 80. in 90. letih, tudi dandanes pa je najbolj varno, če posegamo po visokokakovostnih izdelkih z znanim poreklom in nadzorovano proizvodnjo.

5-HTP pride v krvni obtok že v 1 – 2 urah po zaužitju, po 3 – 4 urah pa je njegova količina že močno zmanjšana. Iz tega razloga se priporoča jemanje več manjših odmerkov tekom dneva, s katerimi vzdržujemo stalen nivo 5-HTP v krvi, hkrati pa zmanjšamo možnost pojava nezaželenih stranskih učinkov.

Najvišji priporočeni dnevni odmerek znaša od 150 – 300 mg 5-HTP dnevno, ki ga razdelimo v 3 odmerke po 50 oz. 100 mg. Če se odločimo za jemanje 5-HTP, najprej jemljemo nižji odmerek, v kolikor po dveh tednih ne opazimo pozitivnih učinkov, odmerek zvišamo na 3x 100 mg dnevno. S tem se izognemo morebitnim stranskim učinkom, ki bi se lahko pojavili ob prehitri uvedbi visokih odmerkov.

5-HTP je mogoče jemati v kombinaciji z drugimi snovmi in zelišči, ki okrepijo njegovo delovanje. Dodajamo jih postopno, pod nadzorom zdravnika ali terapevta. Za najbolj učinkovito kombinacijo s 5-HTP so se izkazali melatonin, L-triptofan ter izvleček rožnega korena in šentjanževke.

Za blaženje nespečnosti vzamemo 100 do 300 mg 5-HTP približno pol ure pred spanjem, za krotitev apetita pa pol ure pred obedom. Zelo visoki odmerki, do 600 mg dnevno, v primeru depresij se jemljejo pod strokovnim nadzorom, saj bi se lahko pri takih odmerkih že pojavili močni stranski učinki.

Kontraindikacije in stranski učinki

5-HTP velja za varno prehransko dopolnilo, vendar se uživanje v določenih primerih kljub temu odsvetuje:

– če imate bolezni ledvic ali jeter, težave z želodcem, čire in razjede, sladkorno bolezen ali visok krvni tlak,

– če ste noseči ali dojite,

– če jemljete protibolečinska sredstva,

– če jemljete zdravila proti kašlju,

– če jemljete antidepresive,

– če jemljete pomirjevala ali uspavala,

– če imate Downov sindrom,

– če v prihodnjih dveh tednih planirate operativni poseg

– ali če jemljete zdravila za Parkinsonovo bolezen.

Jemanje 5-HTP ni primerno za otroke, razen če pediater določi drugače. Nekatere raziskave so pokazale, da lahko 5-HTP pomaga pri preprečevanju nočnih strahov pri otrocih.

Možni stranski učinki

Predoziranje 5-HTP povzroči previsok nivo serotonina v telesu, zaradi česar oseba občuti nemir, potenje, tresavico in nenadzorovane trzljaje mišic. Srčni utrip se poveča.

Drugi ukrepi za dvig serotonina

Jemanje 5-HTP seveda ni edini ukrep, s katerim dosežemo dvig serotonina v telesu. Več o drugih ukrepih si preberite v našem članku o serotoninu. Med najbolj pomembnimi ukrepi za dvig serotonina v telesu zagotovo velja izpostaviti zdravo črevesno floro, ki tudi sicer predstavlja enega izmed temeljev zdravega telesa.

ŠE VEČ KORISTNIH NASVETOV

Nazaj na seznam člankov
 • Ašvaganda – čudežna rastlina z Vzhoda
  Prehrana / 20. 07. 2023

  Ašvaganda (Withania somnifera), imenovana tudi indijski ginseng ali indijska zimska češnja, je zdravilna rastlina, ki je že dolgo cenjena v ajurvedski medicini. Je adaptogen z antioksidativnim delovanjem, ki blaži številne zdravstvene tegobe sodobnega časa.

  PREBERITE VEČ
 • L-triptofan – varuh duševnega zdravja
  Prehrana / 11. 11. 2017

  Košček čokolade z lešniki izboljša počutje, kozarec mleka pred spanjem pa nas zaziblje v spanec. Čemu je temu tako? Odgovor se skriva v aminokislini L-triptofan, ki s svojim delovanjem doprinese k dobremu počutju in trdnemu spancu. Če se pogosto počutimo nesrečne, neprespane, jezne ali celo depresivne, je morda težava le odraz neravnovesja dveh pomembnih hormonov – melatonina in serotonina.

  PREBERITE VEČ

E-REVIJA AVITA

Brezplačni nasveti, dvakrat mesečno, o zdravem načinu življenja in akcijskih ponudbah.

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.