Morali smo vzeti antibiotike – kdaj začeti s probiotiki?

Bolezni | 08. 11. 2017

Veliko ljudi še vedno ne ve, da je po kuri z antibiotiki potrebno 6 mesecev, da se obnovi črevesna flora. V tem času se lahko marsikaj zgodi v 3,5 metrov dolgem črevesju, na primer, na črevesno sluznico se naselijo glivice, namesto »dobrih« črevesnih bakterij.

Črevesna flora ščiti celice imunskega sistema, ki jih je v črevesju več kot 70 %. Če niso ustrezno zaščitene, se celice burno odzovejo tudi na povsem neškodljive, domače snovi. Tako hitro nastanejo alergije, pa tudi imunski sistem je nenehno pod stresom, namesto, da bi se ukvarjal z bolj pomembnimi zadevami.

Ravno zato smo v obdobju obnavljanja črevesne flore zdravstveno zelo nestabilni. Že malo več bakterij ali virusov v naši okolici nas ponovno položi v posteljo s kihanjem, kašljanjem, bolečinami v ušesu, vnetim mehurjem in smrkanjem. Simptomi, ki smo jih imeli pred jemanjem antibiotikov, se ponovijo, tokrat lahko še v hujši obliki.

Zopet vzamemo antibiotike in krog se ponovi. Zelo hitro bolezen preide iz akutne v kronično obliko (na primer, če v eni sezoni več kot trikrat zbolimo za prehladom ali vnetjem ušesa) in iz začaranega kroga se ne moremo več rešiti.

Vsemu temu se lahko dobro izognemo, če med ali po kuri z antibiotiki, jemljemo tudi probiotike. V naši ordinaciji uporabljamo tekoče Probiotične mikroorganizme Avita in probiotike v kapsulah Bactoflor. Navodila, ki smo jih pripravili, se nanašajo samo na Bactoflor, ker so v tem primeru, najbolj učinkoviti.

Kako jemati probiotike?

  1. Kadar jemljemo antibiotike samo 3 dni, in sicer enega na dan (to so močni antibiotiki), začnemo jemati probiotike četrti dan, torej, ko smo že končali kuro s antibiotiki. En mesec jemljemo 2 x 1 kapsulo probiotika Bactoflor 10/20, nato pa še 5 mesecev 1 x 1 kapsulo.
  2. Jemanje antibiotikov 7 do 10 dni, 2 do 3 krat na dan:
  • če jemljemo antibiotike pri kroničnih težavah ali jih jemljemo že drugič, tretjič ali celo četrtič za iste simptome, začnemo s probiotiki takoj. Jemljemo jih torej skupaj z antibiotiki, vendar ne hkrati, ampak s časovnim zamikom nekaj ur.
  • če smo dobili antibiotike prvič oz. že nekaj let ne, potem začnemo z jemanjem probiotikov po končanem jemanju antibiotikov.

V obeh primerih velja: en mesec jemljemo 2 x 1 kapsulo probiotika Bactoflor 10/20, nato pa še 5 mesecev 1 x 1 kapsulo.

 

  1. Otroci do 12 let jemljejo posebne probiotike, Bactoflor za otroke, in sicer prvi mesec 2 x 1 gram, naslednjih 5 mesecev pa 1 x 1 gram.

 

Črevesju najbolj škodimo, kadar po kuri antibiotikov jemo preveč sladkorjev in ogljikovih hidratov. To je odlična hrana za glivice, zato se hitro naselijo na črevesni sluznici in delajo velike težave. Svoje bolnike, namesto s sladkarijami raje razvajajte z nesladkanim čajem ali zelenjavnim sokom.

E-REVIJA AVITA

Brezplačni nasveti, dvakrat mesečno, o zdravem načinu življenja in akcijskih ponudbah.