Kako okrepiti imunski sistem?

Znanje | 24. 10. 2017

V naši zdravilski ordinaciji pogosto opažamo, da starši sprašujejo o krepitvi imunskega sistema otrok, pozabijo pa nase. Ste tudi vi med njimi?

Hrana

V tradicionalni kitajski medicini spada jesen v element kovina. To je suh element, ki predstavlja zapiranje energije. Poletje je bilo radodarno z energijo in pridelki, v jeseni pa se z razporejanjem in odbiranjem pripravljamo na zimo. V element kovina spada pekoč okus, zato bi morali jeseni jesti čim več živil, ki v naših ustih delujejo pekoče. Za nekatere bo preveč pekoča že rukola, drugi potrebujejo dvojno porcijo čilija.

Pekoča živila ogrejejo, spodbujajo razstrupljanje in zmanjšajo tvorbo sluzi. Jeseni nas rado zebe, ker se še nismo navadili na nizke temperature. Veliko je prehladov in angin, kjer nastane veliko sluzi.

Na imunski sistem v jeseni dobro delujejo te začimbe in živila: kajenski poper, čili, muškatni orešček, klinčki, poper, janeževa zvezda, tabasko, oves, por, hren, čebula (surova), divjačina, riževo vino, bazilika, koper, ingver, kardamom, česen, kumina, luštrek, lovorjevi listi, majaron, drobnjak, gorčica, gos, puran, riž, koleraba, redkvica, redkev, zajec.

Mleko in mlečni izdelki spodbujajo sluzenje v pljučih, ušesih, sinusih, zato se med prehladom tem živilom izogibamo.

Tekočina

V jeseni moramo res paziti, da pijemo dovolj tekočine, saj jo potrebujemo za vlaženje in razstrupljanje. Najboljša je čista voda; če vas zebe, si jo ogrejte na 40 stopinj (npr. postavite kozarec z vodo na radiator). Potrebno količino vode si izračunamo po tej formuli: na 25 kilogramov telesne teže moramo spiti 1 liter vode (tekočine).

Skuhajte si čaje, ampak samo tiste, ki grejejo. Ohladili vas bodo: lipa, meta, zeleni čaj, limona, pomaranča. Segrejejo pa: ingver, cimet, klinčki, jabolka, žajbelj, materina dušica, timijan. V trgovini se dobijo t.i. »jogi« čaji z indijskimi mešanicami, ki segrejejo. Okusov je tako veliko, da boste zanesljivo našli enega, ki vam bo všeč.

Spanje in stres

Za zdrav imunski sistem moramo hoditi spat pred 23. uro in kakovostno spati vsaj 7 ur. Spanec pred polnočjo je še posebej dragocen, tiste ure so vredne dvakrat več. Vsi že vemo, kaj moti spanec, pa bomo vseeno ponovili: pretrda ali premehka postelja, močno potenje (posledica zakisanosti telesa), prenizka ali previsoka temperatura, prepogosto vstajanje, smrčanje, hrup, nered in umazanija. Lahko katerega od teh dejavnikov zmanjšate ali odpravite?

Poznamo psihičen in fizičen stres. Psihičen stres nam je vsem znan, doživljamo ga v službi in doma. Pozitiven psihičen stres je včasih celo zaželen, ker nam pomaga pri delu. Negativen psihičen stres je vedno slab. Obstaja veliko tehnik, kako ga obvladati; nam je najbolj všeč tale nasvet: ni pomemben problem, ampak to, kako se na njega odzovemo.

Manj poznan pa je fizičen stres. Naši predniki so ga občutili vsakokrat, ko so šli na lov, ali pa so lovili njih … Do fizičnega stresa pride, na primer, pri kroničnem vnetju črevesja, nožnice, zob in pri alergijah. Telo se mora nenehno odzivati in je pod stalnim fizičnim stresom.

Ker se veliko teh procesov dogaja v notranjosti, jih niti ne opazimo, zato nismo pozorni na signale. Posledice so velike: zaradi stresa se izloča veliko adrenalina in kortizola, to pa slabi imunski sistem.

Rešitev je veliko. Poleg zmanjšanja zunanjih dejavnikov za stres, zelo pomagajo vitamin C, antioksidanti in cink.

Črevesna flora

Približno 80 odstotkov celic imunskega sistema leži v črevesju. Če vemo, da je površina črevesja od 300 do 350 kvadratnih metrov, potem je vpliv črevesja na stanje našega imunskega sistema res velik. Črevesje je zelo zapleten sistem in težko je samo z enim kriterijem določiti, kdaj je črevesje zdravo.

Zelo dober pokazatelj je črevesna flora. Predstavljamo si jo lahko kot zaščitno plast na črevesni sluznici, ki jo sestavljajo različne (aerobne in anaerobne) bakterije. Zdrava črevesna flora je kot lepo negovana angleška trava – brez plevela in krtin. Novorojenčki pridejo na svet brez črevesne flore. Do približno tretjega leta se jim razvija, zato je to zgodnje obdobje zelo pomembno.

»Krtine in plevel« v črevesni flori nastanejo zaradi jemanja antibiotikov, glivic, parazitov, napačne prehrane in alergij. Iz naše zdravilske ordinacije vemo, da je črevesje pri odraslih v zelo slabem stanju, s tem pa tudi imunski sistem.

Črevesno floro lahko izboljšamo tako, kot pri travi: izpulimo plevel in na prazna mesta posejemo seme. V pomoč so nam probiotiki, ki vsebujejo različne vrste bakterij. Za hitro pomoč potrebujemo visokodozirane probiotike, predvsem pa prehrano brez sladkorja.

Gibanje

Lastniki psov so bolj zdravi, ker ob vsakem vremenu gredo na sprehod. Tako si na najbolj naraven in prijazen način krepijo imunski sitem. Vsi ostali pa že v lepem vremenu najdemo izgovore in ostanemo na kavču. In se hkrati razburjamo nad otroci, da se premalo gibljejo in samo sedijo pred ekranom.

Nemci imajo lep pregovor: Ni napačnega vremena, samo napačna oblačila. Kaj, če bi to jesen res začeli s hojo ali tekom? Izkoristite neskončne možnosti družabnih omrežij in si poiščite »sotrpine«. Greste raje sami? Ni problema, ampak v vaš koledar si za več tednov v naprej rezervirajte dvakrat na teden čas za hojo ali tek.

Obstaja še več možnosti: priključite se organizirani vadbi, poiščite osebnega trenerja ali kupite psa.

Vso teorijo, zakaj je gibanje pomembno za zdravje, že poznate, zdaj je potrebna AKCIJA.

Naš predlog za zdravo jesen in zimo:

Čas/Izdelek BactoFlor 10/20 ali

Mikrobiom-Intercell

Acerola pastile Granaimun
1. – 3. teden po zajtrku in kosilu:
po 1 kapsulo
čez dan:
5 x 1 pastilo
čez dan:
3 x 25 kapljic, direktno na jezik
3. – 6. teden po zajtrku:
1 kapsulo
čez dan:
3 x 1 pastilo
čez dan:
2 x 25 kapljic, direktno na jezik
utrditev
(dokler ne porabimo izdelkov)
po zajtrku:
vsak drugi dan 1 kapsulo
čez dan:
1 x 1 pastilo
čez dan:
1 x 25 kapljic, direktno na jezik

Kura naj traja najmanj 6 tednov.

Za kuro in utrditev (stabilizacijo) potrebujete naslednje izdelke:

– 1 x BactoFlor 10/20 (100 kapsul) ali 1 x Mikrobiom-Intercell (90 kapsul)
– 1 x Acerola pastile (240 pastil)
– 1 x Granaimun (100 ml)

ŠE VEČ KORISTNIH NASVETOV

Nazaj na seznam člankov
 • Vitamin D – posledice pomanjkanja
  Prehrana / 15. 06. 2023

  Vitamin D ima zelo pomembno, lahko bi rekli celo odločujočo vlogo za naše zdravje. Vključen je v več tisoč regulacijskih procesov, ki se dogajajo v celicah. Ravno zato se pri pomanjkanju vitamina D tako poviša možnost, da zbolimo. Ne samo pozimi, tudi v toplejših letnih časih nam lahko primanjkuje vitamina D, če preveč časa preživimo v zaprtih prostorih.

  PREBERITE VEČ
 • Nevarni spomladanski prehladi
  Bolezni / 04. 11. 2018

  Dolga zima je negativno vplivala tudi na naš imunski sistem. Veliko ljudi je v teh dneh prehlajenih, kašljajo, smrkajo in stokajo. Pozimi je naša prehrana revna z vitamini in minerali, zato so spomladi skladišča vitalnih snovi že zelo prazna. Ravno zaradi tega so spomladanski prehladi tako problematični in jih težje prebolimo.

  PREBERITE VEČ

E-REVIJA AVITA

Brezplačni nasveti, dvakrat mesečno, o zdravem načinu življenja in akcijskih ponudbah.

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.