Ledvice – čiščenje in prehrana (2.del)

Bolezni | 15. 01. 2022

Ker se ledvice ne obnavljajo tako dobro, kot na primer jetra, je njihovo redno čiščenje življenjskega pomena. Ko so ledvice enkrat že poškodovane, škodo zelo težko popravimo. Poznamo več načinov čiščenja ledvic, ki bodo preprečili nastanek poškodb in ohranile ledvice dolgo zdrave. Veste, katera živil so optimalna za zdravje ledvic?

Čiščenje ledvic: Obstaja več načinov za čiščenje ledvic.

1. Pitje vode preprečuje nastanek ledvičnih kamnov.

Ta ukrep je nujen za zdravje ledvic in še posebej pomemben za tiste, ki so v preteklosti že imeti težave z ledvičnimi kamni. Kozarec vode popijemo tudi pred spanjem, četudi bomo zaradi tega morda morali ponoči na stranišče. Čez noč namreč lahko v nasprotnem primeru pride do nastanka prvih kristalov. Toda pozor – če je vaša ledvična funkcija že močno okrnjena (samo še 5 – 10% kot pri dializnih bolnikih), se o primerni količini popite vode pogovorite z zdravnikom.

2. Voda z limono raztaplja ledvične kamne.

Določen delež dnevno popite tekočine naj predstavlja tudi voda s sveže stisnjenim limoninim sokom. Citrati v limoninem soku imajo namreč sposobnost raztapljanja ledvičnih kamnov. Še posebej dobro se obnesejo pri sečnih kamnih, cistinskih kamnih in kamnih iz kalcijevih soli. Poleg limoninega soka lahko uporabimo tudi sveže stisnjen in razredčen sok pomaranč.

3. Izogibajmo se alkoholu.

Alkohol spodbuja nastajanje sečnih kamnov v jetrih in preprečuje njihovo izločanje. Zaradi tega alkohol povečuje verjetnost nastanka sečnih kamnov v ledvicah. Poleg tega je pivo bogato s purini, ki se razgradijo v sečno kislino, kar še dodatno povečuje nivo sečne kisline v telesu. Alkoholne pijače pospešujejo izločanje, s tem pa tudi tveganje za dehidracijo, ki prav tako lahko botruje nastanku ledvičnih kamnov. Ledvice razgradijo zgolj 90% zaužitega alkohola, preostanek pa se znajde v ledvicah, kjer lahko poškoduje občutljiva ledvična tkiva. Primerna alternativa so čaji iz zelišč, ki poskrbijo, da ostanejo ledvice zdrave in optimalno delujoče.

4. Zelišča za ledvice.

Nekatera zelišča se ponašajo z izredno zdravilnim učinkom na delovanje ledvic. Sem sodijo zlata rozga, zimzeleni gornik, kopriva, regrat, njivska preslica, brinove jagode, brezovi listi in ovseni čaj.

Zlata rozga se v Evropi že stoletja uporablja za zdravljenje vnetij mehurja in sečnih kamnov ter odpravljanje ledvičnih kamnov.

S svojimi lastnostmi pospešuje izločanje, razkužuje in deluje antioksidativno. Posebej učinkovito deluje proti glivam kvasovkam in bakterijam E. Coli, ki so med glavnimi povzročiteljicami vnetij sečnih poti, ki lahko (če jih ne zdravimo) napredujejo v vnetje ledvic. Zlata rozga je tako nepogrešljiva sestavina v čaji za zdravljenje vnetega mehurja in za čiščenje ledvičnih kamnov.

Tudi gornikovi listi za čaj (ursi čaj) so že dolgo poznani v ljudskem zdravilstvu. Delovanje zdravilnih snovi v gornikovih listih je pogojeno z bazičnim okoljem telesa. Gornikovi listi se odlično obnesejo proti bakterijam E. Coli, glivam kvasovkam, stafilokokom in mnogim drugim bakterijam. Preprečujejo zbiranje in zastajanje sečne kisline, blažijo bolečine pri kamnih v mehurju, pomirjajo razdražena in vneta tkiva ter onemogočajo pritrjevanje bakterij na sečne poti in sluznico sečnega mehurja. Gornikovi listi so bogati s čreslovinami, zato jih je potrebno pravilno pripraviti, saj v nasprotnem primeru povzročijo slabost. Če iz njih pripravimo hladen izvleček, jih bomo zagotovo lažje zaužili.

Hladni izvleček pripravimo iz 3 gramov gornikovih listov, ki jih zvečer prelijemo s 150 – 200 ml hladne vode in pustimo stati čez noč. Naslednji dan spijemo 3 – 4 skodelice, enakomerno porazdeljene tekom dneva. Uživanje gornikovih listov izvajamo največ 8 dni in največ 3x – 4x na leto.

Kopriva ima prav tako zelo zdravilen učinek na ledvice. Korenine koprive zdravijo težave s prostato, listi koprive pa se med drugim uporabljajo za lajšanje in preprečevanje težav z mehurjem in ledvicami. Kopriva vsebuje veliko zdravilnih učinkovin, ki krepijo celične stene mehurja in ledvic, preprečujejo nastanek vnetnih snovi, povečujejo količino seča in s tem poskrbijo za spiranje urinalnega trakta in preprečujejo nastanek ledvičnih kamnov.

Odličen čaj za odpravo vnetja mehurja in ledvic pripravite iz 20 g brezovih listov, 15 g kamiličnih cvetov ali listov koprive, 25 g njivske preslice, 20 g ortosifonovih listov (t.i. javanski čaj) in 20 g gornikovih listov.

Čaj pripravimo iz 2 – 3 g čajne mešanice (gornikove liste pripravimo posebej), ki jo prelijemo s 150 ml vroče vode. Pokrijemo in pustimo stati približno 15 – 30 minut. Občasno pomešamo, da se učinkovine intenzivneje izločijo. Nazadnje dodamo še hladen izvleček listov gornika, ki smo ga pripravili po prej omenjenem postopku.

Niruri (lat. Phyllanthus niruri, špansko Chanca Piedra) je rastlina, ki raste v tropskih področjih Brazilije, Peruja in Indije.

Že zelo dolgo se uporablja kot ajurvedsko zelišče za zdravljenje obolenje sečnih poti in mehurja, poleg tega pa nima znanih nezaželenih stranskih učinkov. O njegovem delovanju pričajo tudi številne znanstvene študije. Niruri lahko pripravimo v obliki čaja, lahko pa ga uživamo tudi v obliki kapsul.

5. Probiotiki za ledvice.

Večina ledvičnih kamnov sestoji iz kalcijevega oksalata (kar 70% vseh kamnov). Gre za spojino oksalne kisline in kalcija, zato je dolgo časa veljalo, da živila z oksalno kislino povzročajo ledvične kamne, še posebej pri ljudeh, ki imajo težavo z njeno razgradnjo. Kasneje je prišlo do odkritja, da imajo ljudje z zdravo črevesno floro v črevesju bakterijo (lat. Oxalobacter formigenes), ki preprečuje nastanek kamnov iz oksalatne kisline. Za zdaj še ni mogoče kupiti probiotika s to bakterijo, vendar pa se pri zdravi prehrani, aktivnemu življenjskemu slogi in urejeni črevesni flori primerne bakterije naselijo kar same, tudi prej omenjena bakterija. Te bakterije žal ne najdemo pri ljudeh, ki pogosto jemljejo antibiotike, s tem pa imajo tudi povečano tvegane za nastanek kamnov iz kalcijevega oksalata. Če smo nagnjeni k nastanku ledvičnih kamnov, nam bo čiščenje črevesja pomagalo bolj kot izogibanjem sicer zdravim, a z oksalno kislino bogatim živilom, kot so oreščki, špinača, rdeča pesa, zeleni fižol, jagodičevje, kakav, itd.

6. Čiščenje črevesja za zdravje ledvic

Če je naše črevesje preobremenjeno in obolelo, potem se v krvnem obtoku zlahka znajdejo različni strupi, nepopolno prebavljena hrana, strupeni izločki bakterij, plini (ki nastanejo pri napihnjenosti), itd. Na ta način so močno obremenjena tudi jetra, saj predstavljajo prvo postajo za kri, ki prihaja iz črevesja, pri tem pa morajo izločiti kar največ škodljivih snovi. Več kot je škodljivih snovi iz črevesja, manjše so možnosti, da bodo jetra uspela nevtralizirati prav vse, kar pomeni dodatno obremenitev za ledvice. Nekatere snovi pa so namenjene samo ledvicam, kar pomeni, da jetra pošljejo del strupov neposredno v ledvice, da jih te izločijo z urinom.

Večja kot je obremenitev črevesja, bolj so obremenjena jetra in nenazadnje tudi ledvice. Zdravo črevesje je izjemnega pomena za razbremenitev jeter in ledvic.

7. Čiščenje jeter za zdravje ledvic

Kot smo že omenili, je zdravje ledvic neposredno povezano z zdravjem jeter in črevesja. Najbolje je, če čiščenje vseh teh organov opravimo sočasno in tako dosežemo maksimalni učinek. Jetra lahko učinkovito očistite z uživanjem grenkih snovi, papajinih koščic, kapsaicina in kurkumina. Tudi posebne zeliščne tinkture za obnovitev jeter s pegastim badljem so odlična rešitev. Izdatno smo o čiščenju jeter pisali v eni izmed prejšnjih številk e-revije Avita.

8. Prehrana za zdravje ledvic

Zdravo prehranjevanje je alfa in omega vseh terapij za zdravljenje organov. Vsi ostali ukrepi bodo, če jih ne kombiniramo s primerno prehrano, neučinkoviti. Najbolje je, da se tudi sicer zdravo prehranjujemo in tako preprečimo, da bi do težav z ledvicami sploh prišlo. Zdrava prehrana namreč preprečuje nastanek debelosti, ki je pomemben dejavnik za nastanek različnih kroničnih bolezni, tudi obolenj ledvic in ledvične kamne. Če vemo, katero vrsto ledvičnih kamnov imamo, jih lahko s primerno prehrano raztopimo ali pa vsaj preprečimo njihovo nastajanje.

Pri sečnih kamnih se tako priporoča prehrana z malo purini (torej malo mesa, drobovine, kvasa, sojinih izdelkov, morskih sadežev, rib, alkohola, soli, itd.). Bazična prehrana je najboljša rešitev, saj je sama po sebi revna s purini. Nekatera živila so sicer bogata s purini, pa vendar izrednega pomena za zdravje. Rastlinski viri purina le redko povzročajo težave, zato jih lahko uživamo v zmernih količinah. Sem sodijo stročnice (tudi sojini produkti in arašidi) ter sončnična semena.

Pri kamnih iz kalcijevega oksalata je potrebno zmanjšati vnos živil, bogatih z oksalatno kislino in povečati vnos živil, bogatih z magnezijem. Slednje lahko dosežemo tudi z jemanjem prehranskih dopolnil z magnezijem (300 – 400 mg magnezija na dan).

Pri kamnih iz kalcijevega fosfata se je potrebno izogibati klobasam, topljenemu siru in čokoladi, pri tem pa paziti na zadosten vnos magnezija.

Ne glede na to, katero vrsto ledvičnih kamnov imamo, je potrebno uživati živila, ki so naravna, nepredelana, lokalno pridelana, sezonska, povečini rastlinskega izvora in bogata z življenjsko pomembnimi snovmi. Tudi zadostno uživanje magnezija je nepogrešljivo.

9. Posebna živila za zdravje ledvic

Posebno dober učinek na zdravje ledvic imajo: šparglji, zeleni smoothiji z veliko zelene zelenjave, peteršilj, polnovredni riž, sok zelene, čebula in kreša. Vsa ta živila pospešujejo izločanje, preprečujejo nastajanje ledvičnih kamnov in lahko celo raztopijo manjše, že nastale kamne. Kdor ob tem še dnevno zaužije najmanj 20 gramov bučnih semen, lahko uspešno prepreči ne le težave s prostato (pri moških), temveč tudi poskrbi za zdravje sečnih poti, mehurja in ledvic.

10. Odpovejmo se sladkorju

Sladkor pospešuje nastajanje kamnov vseh vrst. Uživanje industrijskega sladkorja, še posebej fruktoznega sladkorja, lahko povzroči številna obolenja ledvic, pa tudi sladkorno bolezen in debelost. Posebej nevarne so sladke pijače. Za zdravje ledvic je najboljša čista voda, pa tudi nesladkani zeliščni čaji in razredčeni zelenjavni sokovi.

11. Uživajmo malo soli

Malo soli ne pomeni nič soli. Žal je naša prehrana velikokrat prenasičena s soljo, kar pomeni veliko obremenitev z minerali za ledvice, ki se trudijo v telesu ponovno vzpostaviti ravnovesje. Zdrava prehrana vsebuje malo soli, saj jo pripravljamo sproti. Predpripravljena in predelana živila so polna soli (in drugih dodatkov), da lahko dolgo ohranijo okus in strukturo. Izogibajmo se jim. Pri pripravi jedi uporabljajmo mile naravne soli, kot je npr. zeliščna morska ali kamena sol (himalajska sol).

12. Poskrbimo za ustrezen vnos magnezija

Magnezij uspešno prepreči nastajanje kalcijevih ledvičnih kamnov, saj poskrbi za povrnitev ravnotežja med kalcijem in magnezijem na razmerje 2:1. Magnezij poskrbi, da se kalcij ustrezno porazdeli po telesu glede na potrebe in s tem prepreči njegovo pretirano izločanje z urinom, kar sicer povečuje možnost za nastanek ledvičnih kamnov. Idealno je, če potrebe po magneziju pokrijemo s prehrano. V kolikor je to nemogoče, se poslužimo prehranskih dopolnil z magnezijem, še posebej takrat, ko je pomanjkanje magnezija že kritično. Izjema so ledvični kamni, ki so bogati z magnezijem. Takrat se o prehrani, ki je bogata z magnezijem, najprej posvetujemo z zdravnikom.

13. Toplota za zdravje ledvic

Ledvice sovražijo le malo stvari tako močno kot mraz. Poskrbimo, da bodo vedno na toplem, še posebej med čiščenjem (npr. s termoforjem, dovolj dolgimi majicami, itd.). Toplota spodbuja delovanje ledvic in njihovo ustrezno prekrvavljenost, kar je pogoj za njihovo obnovo in optimalno delovanje

14. Razkisanje za zdravje ledvic

Ledvice imajo eno izmed najpomembnejših vlog pri uravnavanju razmerja med kislinami in bazami v telesu. Ko ne delujejo pravilno, je potrebno pomisliti na možnost zakisanja telesa. Zakisanje telesa namreč spodbuja nastanek sečnih kamnov in kamnov iz kalcijevega oksalata. Nastanejo takrat, ko je urin močno kisel (pH okoli 5), raztapljajo pa se pri bazičnih vrednostih med 6,2 in 6,8. Fosfatni kamni nastanejo pri močno bazičnem urinu. Tudi tukaj pride do porušenega razmerja med bazami in kislinami in intracelularnega zakisanja (zakisanja znotraj celic), ki zahteva intracelularno razkisanje.

Zdrava prehrana poskrbi za zdravo nihanje pH vrednosti v urinu, tako da nikoli ne pride do pretirano kislega ali bazičnega urina. Pri težjih problemih z ledvicami se je potrebno posvetovati s terapevti ali zdravniki.

15. Vitamin D za ledvice

Ledvice med drugim skrbijo tudi za aktivacijo vitamina D. Če so poškodovane, se ta proces ne izvrši v celoti in tako zlahka pride do pomanjkanja vitamina D. Istočasno pa se je potrebno zavedati, da je pomanjkanje vitamina D ne le posledica temveč tudi vzrok za nastanek ledvičnih obolenj. Tako je težko ugotoviti, kaj je bilo prej: oslabljene ledvice, ki vodijo v pomanjkanje vitamina D ali pomanjkanje vitamina D, ki vodi v oslabljene ledvice.

V vsakem primeru to znatno vpliva na zdravje kosti, zob in seveda tudi na splošno zdravje, saj je pomanjkanje vitamina D soudeleženo pri številnih boleznih. Pomanjkanje lahko preprečimo z jemanjem prehranskih dopolnil in rednim, a zmernim izpostavljanjem soncu.

16. Preprečimo poškodbe ledvic zaradi jemanja zdravil

Številna zdravila negativno vplivajo na zdravje ledvic. Kemoterapevtiki so še posebej nevarni za ledvice. Za zmanjšanje škode lahko uporabimo selen. 300g selena dnevno v obliki natrijevega selenita vzamemo pred jemanjem kemoterapevtskih zdravil in na ta način bistveno zmanjšamo poškodbe ledvic. Ta ukrep varuje tudi srce in celo zmanjšuje umrljivost zaradi raka za kar 50% (že pri 200 mg selena dnevno).

Primer čiščenja ledvic

Našteli smo veliko možnih načinov za čiščenje ledvic. Za katere se boste odločili, je stvar vaše osebne želje, stanja ledvic, časa in drugih dejavnikov.

V kolikor se odločimo za trojno čiščenje (črevesje – jetra – ledvice), pričnimo s črevesjem, nadaljujte z jetri in končajmo z ledvicami. Če jemljemo zdravila, se najprej posvetujemo z zdravnikom. Priporočamo obisk zdravnika, ki bo na zdravljenje gledal celostno.

Vsako jutro si pripravimo steklenično ali dve vode, nesladkanega čaja ali razredčenih zelenjavnim sokov, ki jih bomo pili tekom dneva. Poleg tega si pripravimo termovko s čajem za ledvice.

Če obsežnega čiščenja ledvic ne želimo opraviti, se lahko odločimo za izboljšanje črevesne flore s probiotiki. Jemljemo jih zjutraj in zvečer.

Jejmo zdravo, bazično prehrano brez sladkorja, brez alkohola in z malo soli. Uživajmo kar največ živil, ki imajo pozitiven učinek na ledvice (točka 10).

Jemljemo prehranska dopolnila z magnezijem. Preverimo raven vitamina D v telesu in jemljemo ustrezna dopolnila, če je to potrebno.

Če imamo ledvične kamne, uživamo niruri – Chanca Piedro v obliki čaja. Pred tem se posvetujemo z zdravnikom. Tudi razkisanje telesa je nujno, da preprečimo poškodbe ledvic ali zmanjšamo ledvične kamne; pri obolelih ledvicah se najprej posvetujte z zdravnikom.

PRVI DEL ČLANKA:

Ledvice – čiščenje in prehrana (1.del)

ŠE VEČ KORISTNIH NASVETOV

Nazaj na seznam člankov
 • Kako dobiti veliko vitamina D?
  Prehrana / 16. 11. 2022

  V maščobi topen vitamin D se zaradi svojih lastnosti (steroidna struktura) in načinu delovanja bolj približa hormonom kot vitaminom. Gre namreč za edini vitamin, ki ga telo lahko proizvede samo s pomočjo sončne svetlobe (UV žarkov). Pridobimo ga lahko tudi z ustrezno prehrano, vendar zelo redko v dovolj velikih količinah.

  PREBERITE VEČ
 • Zdrave ledvice – dober seks
  Znanje / 03. 08. 2021

  V tradicionalni kitajski medicini spada spolnost v element voda. V ta element uvrščamo tudi ledvice. Po spočetju se v zarodkovih ledvicah začne shranjevati t.i. predrojstna energija, ki odločilno vpliva na njegov razvoj. Ko se otrok rodi, pride na svet z določeno predrojstno energijo, ki je ne more povečati, pač pa jo lahko samo porablja. Količina te energije je odvisna od energije staršev, predvsem mame, pa tudi datuma rojstva (ko je otrok prvič vdihnil).

  PREBERITE VEČ

E-REVIJA AVITA

Brezplačni nasveti, dvakrat mesečno, o zdravem načinu življenja in akcijskih ponudbah.

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.