Vitamin D iz prehrane ne zadosti dnevnim potrebam
Veliko ljudi meni, da je zadostno količino vitamina D mogoče dobiti zgolj s prehrano. Žal je takšno mnenje napačno. Le redka živila namreč vsebujejo zadostno količino vitamina D. Naravni viri vitamina D so ribje olje, sardine, losos, tuna, mleko in mlečni izdelki.
Kaj pa v primeru povečanih potreb po vitaminu D? Za lajšanje multiple skleroze in kot preventivo pred rakom naj bi zaužili nekje med 180 in 240 µg (7.200 – 9.600 IE) vitamina D, za kar bi morali pojesti kar 2 kg sardin, 16 kilogramov sira in 6 kilogramov jajc! Zaužitje tako velikih količin ni samo nezdravo, ampak tudi praktično neizvedljivo. Na srečo lahko posežemo po prehranskih dopolnilih, ki bodo preprečila pomanjkanje vitamina D, do katerega pride še posebej pogosto v zimskih mesecih.
Sonce poskrbi za zadostno nastajanje vitamina D v telesu
Brez sonca, ki omogoča nastajanje vitamina D v koži, izredno težko zadostimo dnevnim potrebam po vitaminu D. Kar 80 do 90% vsega vitamina D namreč nastane v koži, seveda ob primernih pogojih. Poleti zadostuje približno 10 do 20 minut zadrževanja na soncu (odvisno od barve kože, zemljepisne širine, površine obsevane kože in intenzivnosti sonca), da v telesu nastane kar 250 do 500 µg (10.000 – 20.000 IE) vitamina D. To dejstvo nam jasno pokaže, kako pomemben je vitamin D za naše telo in kako veliko ga potrebujemo.
Ko telo doseže določeno količino vitamina D, se njegovo nastajanje ustavi in na ta način prepreči predoziranje (npr. ob intenzivnem sončenju). Telo ima celo sposobnost, da presežno količino vitamina D shrani, zaloge pa sprosti v zimskem času, ko je sončno obsevanje v večjem delu Evrope prešibko, da bi zadostilo dnevnim potrebam. Priporočljivo je, da si v poletnem času ustvarimo zaloge vitamina D z rednim, a varnim izpostavljanjem soncu (ne takrat, ko je najmočnejše). Zavedati se je potrebno, da sončne kreme blokirajo UV žarke, s tem pa tudi preprečijo nastajanje vitamina D.
Vitamin D je nujno potreben za življenje
Vitamin D je ključnega pomena za naše zdravje. Sodeluje pri stoterih regulacijskih procesih v človeških celicah. Znanstveniki so ugotovili, da ima prav vsaka telesna celica sposobnost izdelovanja vitamina D.
Aktivni vitamin D zmanjšuje možnost za nastanek in razvoj prehladov, grip, osteoporoze, rahitisa, multiple skleroze, sladkorne bolezni tipa I, revmatoidnega artritisa, srčnega infarkta in kardiovaskularnimi obolenji, zobnih bolezni, shizofrenije, depresije, obolenj dihalnih poti, mišične oslabelosti, luskavice, kroničnega odpovedovanja ledvic, astme, parodontoze, 15 vrst raka (na debelem črevesju, na prsih, na prostati, itd.) in še bi lahko naštevali.
Povečane potrebe po vitaminu D imajo nosečnice, doječe matere, bolniki in starejši ljudje.
Pomanjkanje vitamina D
Količina vitamin D v telesu se preverja s pomočjo krvnega testa. V kolikor se poleti redno izpostavljate soncu, potem ni skrbi, da bi prišlo do pomanjkanja vitamina D. Seveda pa to ne pomeni, da se naj ure in ure dolgo nastavljamo soncu, saj s tem povečamo tveganje za nastanek kožnega raka. Pri ljudeh z zelo svetlo poltjo zadostuje že nekaj minut (najmanj 10) izpostavljenosti, pri temnopoltih pa proces nastajanja vitamina D traja nekoliko dlje.
Količino vitamina D lahko določimo tudi s hitrim in preprostim testom Oligoscan/Socheck. Več informacij in naročanje TUKAJ. Je pa pri vitaminu D bolj natančno testiranje v krvi, zato je smiselno obiskati laboratorij, ko smo v dilemi glede jemanja.
V zimskih mesecih, ko je moč sonca zelo zmanjšana ali pa sončni žarki sploh ne prodrejo skozi oblake (v našem zmerno toplem pasu nastaja dovolj D vitamina v telesu le od marca do oktobra), se je potrebno poslužiti prehranskih dopolnil. To velja še posebej za drugo polovico zime, ko so zaloge iz poletja najverjetneje že izpraznjene. Prav zato ne preseneča, da takrat pri mnogih ljudeh pride do brezvoljnosti in turobnega razpoloženja, saj igra vitamin D pomembno vlogo pri ustvarjanju dobrega počutja in zmanjševanju depresivnih občutkov.