Ledvice – čiščenje in prehrana (1.del)

Bolezni | 17. 01. 2023

Redno čiščenje ledvic nam lahko reši življenje, saj je njihova sposobnost regeneracije veliko manjša kot pri jetrih. Ko pride enkrat do poškodb ledvic, je škodo zelo težko popraviti. Z naravnimi pripravki in rednim čiščenjem ledvic lahko uspešno preprečimo nastanek poškodb.

Ledvice so nepogrešljiv telesni organ, ki opravlja številne življenjsko pomembne naloge. Prav zato si ne smemo privoščiti, da bi naše ledvice oslabele.

Naloge ledvic

Ledvice pomagajo izločati strupe iz telesa

Poleg jeter in črevesja predstavljajo ledvice enega izmed najpomembnejših organov za razstrupljanje telesa. Če ne delujejo pravilno, se strupi začnejo kopičiti, kar sčasoma privede do samozastrupitve, ki se izraža v obliki različnih zdravstvenih težav.

Ledvice so udeležene pri nastajanju krvi

Ledvice igrajo pomembno vlogo pri nastajanju krvi, saj izločajo hormon, ki spodbuja izdelavo rdečih krvničk v kostnem mozgu. Oslabljenost ledvic zato velikokrat sovpada s slabokrvnostjo (anemijo), utrujenostjo in upadom telesnih zmožnosti.

Ledvice skrbijo za ravnovesje mineralnih snovi in uravnoteženo razmerje med bazami in kislinami v telesu

Problemi z ledvicami lahko privedejo do pomanjkanja mineralov in kronične zakisanosti.

Ledvice aktivirajo vitamin D

V ledvicah se predstopnja vitamina D (holekalciferol) spremeni v aktivno obliko vitamina D, ki jo kri lahko prenaša po telesu. Oslabljene ledvice lahko tako vodijo v pomanjkanje vitamina D, ki je vzrok za nastanek marsikatere bolezni.

Ledvice skrbijo za zdravje kosti

Zaradi pomembne vloge pri nastajanju vitamina D, uravnavanju količine mineralov in regulaciji pH vrednosti telesa, je zdravje ledvic izrednega pomena tudi za trdnost in zdravje kosti. V kolikor pride do pomanjkanja mineralov, kostem začnejo primanjkovati ključni minerali, kot so kalcij, magnezij, kalij, silicij in bor.

Ledvice uravnavajo krvni tlak

Ledvice so soudeležene celo pri uravnavanju krvnega tlaka: oslabitev ledvic prinaša višji krvni tlak. Čeprav na to povezavo le redko pomislimo, je pri povišanem krvnem tlaku priporočljivo vzeti v ozir tudi zdravje ledvic.

Čiščenje ledvic preprečuje oslabljenje ledvic

Za razliko od jeter in črevesja se ledvice ne ponašajo s tako izjemno sposobnostjo samoobnavljanja. Ko enkrat pride do poškodb ali okrnitve funkcij, je škodo skorajda nemogoče popraviti. To je tudi vzrok za številne presaditve ledvic, ki so dvakrat pogostejše od presaditve jeter. Redno čiščenje ledvic nas lahko obvaruje pred oslabitvijo ledvic in s tem pred razvojem nevarnih bolezni, seveda v kombinaciji z zdravo prehrano in aktivnim življenjskim slogom.

Obstaja kar nekaj dejavnikov tveganja, ki zvišujejo verjetnost, da bo tekom življenja prišlo do oslabitve ledvic. Najbolj zanimivo pri tem pa je, da lahko na večino teh dejavnikov vplivamo z zdravim življenjskim slogom. Med te dejavnike prištevamo:

 • nezdrav način prehranjevanja;
 • pitje nezadostnih količin vode;
 • debelost;
 • kronično visok krvni tlak (vzrok in posledica oslabelosti ledvic);
 • sladkorna bolezen;
 • visoke vrednosti sečne kisline v krvi (protin) – sečna kislina je presnovni produkt, ki nastane po razgradnji purinov. Purine vsebujejo ribe, mesni izdelki, morski sadeži in izdelki iz soje. Ko koncentracija sečne kisline v krvi naraste nad določeno vrednost, pride do kristalizacije sečne kisline. Če se kristali sečne kisline začnejo nalagati v tkivih in sklepih, govorimo o putiki, če pa se nabirajo zgolj v ledvicah, pa govorimo o ledvičnih oz. sečnih kamnih. Oboje se običajno dogaja istočasno, zato je pri putiki priporočljivo opraviti tudi pregled za ledvične kamne.
 • ponavljajoči se ledvični kamni;
 • ponavljajoče se okužbe sečnih poti in mehurja;
 • pretirano pitje alkohola, kajenje;
 • zdravila (protibolečinske tablete, antibiotiki, kemoterapevtiki, nesteroidni antirevmatiki, kontrastna sredstva…).

Oslabljenosti ledvic ne moremo zaznati sami

Motnje v delovanju ledvic lahko dolgo časa potekajo povsem tiho, brez vidnih znakov. Nemogoče jih je občutiti, čeprav so lahko že močno obolele. Ko se pojavijo prvi vidni simptomi, jih zlahka zamešamo z drugimi obolenji, saj so precej nespecifični, zato marsikdo ne pomisli na obolenja ledvic. Glavoboli, utrujenost ter bolečine v hrbtu in trebuhu so namreč lahko znaki drugih težav in obolenj. Ker gre za tako pogoste simptome, jih marsikdo sploh ne jemlje resno.

Tudi zdravniki marsikdaj spregledajo, da so vrednosti snovi v ledvicah že na meji, včasih jih ignorirajo tudi namenoma ali utemeljujejo kot splošen znak staranja. Zato ne preseneča, da so ledvična obolenja marsikdaj diagnosticirana pozno. Marsikdaj prepozno. Ko se v urinu pojavi kri, v spodnjem delu hrbta pa nedvomno vztraja bolečina, so ledvice večinoma že tako obolele, da jim tudi z zdravili ne moremo več pomagati.

Cilji čiščenja ledvic

S čiščenjem se ledvice prečistijo, zaradi česar so zmožne ponovno opravljati funkcijo razstrupljanja in izločanja. Strupi, produkti presnovne razgradnje in že naloženi ledvični pesek (drobni ledvični kamni) se na ta način lažje izločijo. Zeliščni pripravki nežno razkužijo ledvice, zato se različne škodljive klice nanje težje naselijo. Z natančno usmerjenimi ukrepi poskušamo tudi odstraniti obstoječe ledvične kamne. Na kratko povedano – naredimo vse, da bi razbremenili ledvice ter podprli njihovo delovanje in sposobnost obnove.

DRUGI DEL ČLANKA:

Ledvice – čiščenje in prehrana (2.del)

ŠE VEČ KORISTNIH NASVETOV

Nazaj na seznam člankov
 • Kako dobiti veliko vitamina D?
  Prehrana / 16. 11. 2022

  V maščobi topen vitamin D se zaradi svojih lastnosti (steroidna struktura) in načinu delovanja bolj približa hormonom kot vitaminom. Gre namreč za edini vitamin, ki ga telo lahko proizvede samo s pomočjo sončne svetlobe (UV žarkov). Pridobimo ga lahko tudi z ustrezno prehrano, vendar zelo redko v dovolj velikih količinah.

  PREBERITE VEČ
 • Ledvice – čiščenje in prehrana (2.del)
  Bolezni / 15. 01. 2022

  Ker se ledvice ne obnavljajo tako dobro, kot na primer jetra, je njihovo redno čiščenje življenjskega pomena. Ko so ledvice enkrat že poškodovane, škodo zelo težko popravimo. Poznamo več načinov čiščenja ledvic, ki bodo preprečili nastanek poškodb in ohranile ledvice dolgo zdrave. Veste, katera živil so optimalna za zdravje ledvic?

  PREBERITE VEČ

E-REVIJA AVITA

Brezplačni nasveti, dvakrat mesečno, o zdravem načinu življenja in akcijskih ponudbah.

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.