Kako prepoznamo kakovostne alge?

Razstrupljanje | 28. 11. 2017

Kakovost alg je zelo pomembna, saj vpliva na to, kako bodo po tem, ko jih zaužijemo, delovale v organizmu. Samo s kakovostnimi in čistimi algami bomo lahko dosegli cilj, ki ga želimo doseči.

Alge klorela so pri vezavi strupov od vseh alg najbolj učinkovite: nase vežejo živo srebro, kadmij, uran in svinec. To njihovo lastnost lahko s pridom izkoristimo, ko se želimo znebiti toksinov (več o tem preberite v članku Za razstrupljanje potrebujemo čiste alge).

Mikroalge tradicionalno gojijo v odprtih jezerih, predvsem v jugovzhodni Aziji in v ZDA. Nekoč to ni bilo pomembno, saj okolje ni bilo tako onesnaženo, kot je danes. Danes pa so alge, ki jih gojijo v odprtih sistemih (jezera, bazeni), velikokrat onesnažene s težkimi kovinami, pesticidi in drugimi strupi, pa četudi imajo certifikat za pridelavo na ekološki način.

Da nam bodo alge koristile tako, kot od njih pričakujemo, morajo med rastjo »bivati« v čim bolj čistem okolju. Najbolj čiste so alge, ki jih gojijo v »tovarni« alg, v steklenih ceveh. V takšnih pogojih ni možno onesnaženje s pesticidi, težkimi kovinami in drugimi toksini ali zaradi bakterij in gliv. Alge v steklenih ceveh so poleg tega tudi enakomerno izpostavljene sončni svetlobi, saj so cevi prozorne, medtem ko se v jezerih osvetljenost spreminja. Tako gojenih alg po tem, ko jih »požanjejo«, ni potrebno sterilizirati.

Kakovostne alge prepoznamo po naslednjih značilnostih:

1. Na embalaži oz. na spletni strani ponudnika mora biti naveden izvor mikroalg (točno ime in naslov proizvajalca). Kadar na primer piše, da je izdelek »Farmacevtsko predelan v Nemčiji« pomeni le, da so v Nemčiji prašek iz alg predelali v tablete, nič pa ne pove o tem, kje so te alge rastle.

2. Kupcu morajo biti na voljo aktualni rezultati analiz s podatki o:

• hranilni vrednosti (kalorična vrednost, beljakovine, ogljikovi hidrati, maščobe)
• mikrobioloških analizah

3. Izdelek je testiran za naslednje strupene snovi, rezultati pa so na voljo uporabniku:

• težke kovine,
• mikrocistine,
• pesticide in
• herbicide.

Žal večina alg, ki jih lahko kupimo pri nas, ne izpolnjuje zgoraj naštetih pogojev. Edine alge, za katere lahko z gotovostjo trdimo, da jih, so alge klorela Algomed dobavitelja Roquette Klötze (www.algomed.de).

E-REVIJA AVITA

Brezplačni nasveti, dvakrat mesečno, o zdravem načinu življenja in akcijskih ponudbah.