Kako prepoznamo kakovostne alge?

Razstrupljanje | 28. 11. 2019

Kakovost alg je zelo pomembna, saj vpliva na to, kako bodo po tem, ko jih zaužijemo, delovale v organizmu. Samo s kakovostnimi in čistimi algami bomo lahko dosegli cilj, ki ga želimo doseči.

Alge klorela so pri vezavi strupov od vseh alg najbolj učinkovite: nase vežejo živo srebro, kadmij, uran in svinec. To njihovo lastnost lahko s pridom izkoristimo, ko se želimo znebiti toksinov (več o tem preberite v članku Za razstrupljanje potrebujemo čiste alge).

Mikroalge tradicionalno gojijo v odprtih jezerih, predvsem v jugovzhodni Aziji in v ZDA. Nekoč to ni bilo pomembno, saj okolje ni bilo tako onesnaženo, kot je danes. Danes pa so alge, ki jih gojijo v odprtih sistemih (jezera, bazeni), velikokrat onesnažene s težkimi kovinami, pesticidi in drugimi strupi, pa četudi imajo certifikat za pridelavo na ekološki način.

Da nam bodo alge koristile tako, kot od njih pričakujemo, morajo med rastjo »bivati« v čim bolj čistem okolju. Najbolj čiste so alge, ki jih gojijo v »tovarni« alg, v steklenih ceveh. V takšnih pogojih ni možno onesnaženje s pesticidi, težkimi kovinami in drugimi toksini ali zaradi bakterij in gliv. Alge v steklenih ceveh so poleg tega tudi enakomerno izpostavljene sončni svetlobi, saj so cevi prozorne, medtem ko se v jezerih osvetljenost spreminja. Tako gojenih alg po tem, ko jih »požanjejo«, ni potrebno sterilizirati.

Kakovostne alge prepoznamo po naslednjih značilnostih:

1. Na embalaži oz. na spletni strani ponudnika mora biti naveden izvor mikroalg (točno ime in naslov proizvajalca). Kadar na primer piše, da je izdelek »Farmacevtsko predelan v Nemčiji« pomeni le, da so v Nemčiji prašek iz alg predelali v tablete, nič pa ne pove o tem, kje so te alge rastle.

2. Kupcu morajo biti na voljo aktualni rezultati analiz s podatki o:

• hranilni vrednosti (kalorična vrednost, beljakovine, ogljikovi hidrati, maščobe)
• mikrobioloških analizah

3. Izdelek je testiran za naslednje strupene snovi, rezultati pa so na voljo uporabniku:

• težke kovine,
• mikrocistine,
• pesticide in
• herbicide.

Žal večina alg, ki jih lahko kupimo pri nas, ne izpolnjuje zgoraj naštetih pogojev. Edine alge, za katere lahko z gotovostjo trdimo, da jih, so alge klorela Algomed dobavitelja Roquette Klötze (www.algomed.de).

ŠE VEČ KORISTNIH NASVETOV

Nazaj na seznam člankov
 • Samopomoč pri odstranitvi amalgamskih zalivk
  Razstrupljanje / 29. 11. 2017

  Med odstranitvijo amalgamskih zalivk se sprosti zelo veliko živega srebra (tudi do 10.000 μg Hg), ki ga nehote pojemo oziroma vdihnemo. Živo srebro je namreč močan živčni strup v plinastem stanju, zato bi moral zobozdravnik odstranjevati amalgamske zalivke zelo previdno in pazljivo, da bi bila zastrupitev pacienta čim manjša. Do manjše zastrupitve vedno pride in se je ne da na noben način preprečiti.

  PREBERITE VEČ
 • Kako razstrupiti telo – 1. del
  Razstrupljanje / 27. 11. 2017

  »Ah, strupi so ja povsod, ne moremo se jim izogniti, zakaj bi torej pazil na to, kaj jem in pijem?« Če ste tudi vi takšnega mnenja, spadate v večino zahodnjakov, ki jim ni mar za svoje zdravje. Problem s strupi je res ta, da se jim težko izognemo, ker so skoraj povsod.

  PREBERITE VEČ

E-REVIJA AVITA

Brezplačni nasveti, dvakrat mesečno, o zdravem načinu življenja in akcijskih ponudbah.

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.