Kaj nam povedo nohti?

Bolezni | 23. 01. 2020

Elegantna obleka, vzravnana drža in odločen stisk roke – le kaj bi ob tem lahko pokvarilo dober prvi vtis? Neurejeni nohti! Seveda je prav, da veliko nege namenjamo obrazu, pa vendar so roke naša »vizitka«, ki jo sogovorniku ponudimo ob prvem srečanju. Poglejmo si, kako do zdravih nohtov (brez glivic) in kaj nam povedo različne spremembe na njih.

Zdravi nohti

Zdravi nohti imajo gladko površino brez izboklin ali brazd, so enakomerno blago rožnato obarvani in sijoči. Nohtna luna (svetlejši predel, ki zajema približno petino nohtne površine in je najbolje vidna na palcu) je svetle barve in jasno definirana. Nohti morajo biti trdni, a hkrati dovolj elastični, da se ne zlomijo ob blažjih udarcih.

Vsak odklon od teh lastnosti (spremembe barve, površine ali oblike) lahko nakazuje prisotnost bolezenskih sprememb ali pomanjkanj hranilnih snovi v telesu. Nohte lahko napade glivična okužba, velikokrat so podvrženi tudi kemičnim in mehanskim poškodbam. Ker rastejo zelo počasi, so pokazatelji preteklih bolezni.

V pradavnini so nohti služili kot orodje, danes pa z njimi kvečjemu popraskamo kakšen srbeč predel. Prav nohti so tisto, po čemer se primati ločimo od ostalih sesalcev. Trdna roževina iz keratina varuje občutljive konice prstov. Iz iste snovi (toda drugačne sestave) so tudi človeški lasje, kremplji zveri in perje ptic. Urejeni in negovani nohti imajo poleg praktične tudi estetsko funkcijo.

Spremembe na nohtih

Spremembe na nohtih niso problematične le iz estetskega vidika, temveč lahko nakazujejo na različne, tudi zelo resne bolezenske težave. Bolezni ali spremembe na nohti se pojavijo zaradi različnih vzrokov: dednosti, poškodb, okužb, nekaterih kožnih bolezni, tumorjev, neprimerne prehrane, zdravil ali vplivov iz okolja. V takih primerih je potrebno spremembe na nohtih pokazati zdravniku, največkrat dermatologu.

1) Sprememba oblike

 • Krempljasti nohti (odebeljeni in navzdol ukrivljeni nohti): nakazujejo motnje prekrvavitve, poškodbe, glivične okužbe, luskavico, revmatska obolenja, visoko starost, motnje ali poškodbe živčnega sistema, poškodbe nohtne posteljice ali pa so znak težje sistemske bolezni.
 • Konkavni nohti (nohtna plošča je udrta, robovi so privzdignjeni): nakazujejo pomanjkanje železa, žvepla ali vitamina C.
 • Konveksni nohti (nohti so izbočeni navzgor kot urno steklo): jetra, pljuča, pomanjkanje železa.

2) Spremembe barve 

 • Nohti, ki spominjajo na mlečno steklo: nakazujejo na vnetne črevesne bolezni, cirozo jeter, čire na želodcu.
 • Porumeneli nohti: znak obolelih jeter, glivične okužbe, aidsa, stranskih učinkov zdravil, limfadenoma, zlatenice ali luskavice, uživanje prevelike količine karotenov.
 • Bledi nohti: opozarjajo na anemijo (slabokrvnost).
 • Beli madeži (leukonychia punctata): neškodljivi, nastanejo, kot se med rastjo nohta v vmesni prostor ujame zrak, nakazujejo blažje kemične ali mehanske poškodbe korena nohta, pomanjkanje mineralov ali vitaminov. Posebben primer so Meesove proge (prečne bele linije), ki nakazujejo zastrupitev z arzenom, obsevanje z rentgenom, opekline hrbtišča roke ali hujše sistemske bolezni.
 • Pomodreli nohti: znak srčnega ali pljučnega obolenja.
 • Počrneli nohti: krvavitve zaradi udarcev v noht, Addisonova bolezen, hemokromatoza, zastrupitev s kovinami ali zdravili.
 • Pordeli nohti: lichen ruber planus, visok krvni tlak, razširjene kapilare, luskavica, anemija.
 • Rjavi madeži: materino znamenje ali melanom (kožni rak) – svetuje se pregled pri zdravniku.
 • Zeleni madeži: bakterijsko ali glivično vnetje.
 • Oranžni nohti: so lahko znak zastrupitve s kemikalijami ali oslabljene cirkulacije krvi.

3) Spremembe površine

 • Luščenje nohtov: pomanjkanje mineralov in elementov v sledeh.
 • Brazde in gube na nohtih: vnetje pljuč, driska, zastrupitev krvi, depresija, pooperativna stanja, strogi post, poškodbe nohtne korenine ali obnohtne kože.
 • Drobne brazde: navadno neškodljive, znak pomanjkljivega pitja vode, visoke starosti ali pomanjkanja biotina/železa. Beau-Rail brazde (1 mm globoke brazde prečno na celotno nohtno površino): akutna vnetja, srčna obolenja, visoka temperatura, izpostavljenost stresu, posledica kemoterapije, ošpice, zamašitev žil s strdkom. Vzdolžne brazde: posledica poškodb in slabega krvnega obtoka.
 • Lomljivi nohti: pomanjkanje mineralnih snovi (kalcij, magnezij, elementi v sledeh).
 • Jamičasti nohti: luskavica, vnetja kože ali bolezensko izpadanje las.

4) Spremembe nohtne lune 

 • Odsotnost lunice: splošna šibkost živčnega ali srčnega sistema.
 • Pretirano povečana lunica: motnje srčnega ritma.

Glivice na nohti niso nobena redkost

V Evropi se glivična obolenja pojavljajo pri kar 10% moških in žensk. Od tega kar 90% vseh okužb prizadene nohti na nogah. Nohti na rokah so manj izpostavljeni okužbam, saj rastejo hitreje in se s tem hitreje regenerirajo. Pri starejših osebah nohti na nogah rastejo izredno počasi, zato so zelo izpostavljeno glivičnim okužbam – kar polovica 60-letnikov ima težave z glivicami na nohtih.

Najpogosteje glivične okužbe zakrivijo glive kvasovke in dermatofiti, ki se prehranjujejo s keratinom v nohtih. Še posebej dobro se počutijo v toplem in vlažnem okolju, zato jih zlahka staknemo v savni, na bazenu, v javnih tuših in preoblačilnicah.

Obstaja pa še kar nekaj dejavnikov, ki povečujejo možnost pojava glivičnega obolenja:

 • nošenje umetnih nohtov,
 • manjše poškodbe kože,
 • neuravnotežena prehrana (pomanjkanje vitaminov, debelost),
 • določena obolenja (sladkorna bolezen, luskavica, motnje prekrvavitve),
 • jemanje zdravil (antibiotiki, kontracepcijske tablete).

Če je okužena manj kot polovica nohtov, običajno zadostuje lokalna terapija. Pri tem nam bodo v pomoč pripravki iz domače lekarne, kot so olje čajevca, jabolčni kis, kokosovo olje, sivkino olje in hladno stiskano olivno olje.

Rizol – s kisikom in eteričnimi olji proti glivicam

Rizoli so mešanica različnih eteričnih olj in kisika. Uspešno jih lahko uporabimo pri odpravljanju glivic, tako zunanjih kot notranjih (v črevesju). Ker se glivice najraje razvijejo v okolju z malo kisika, ga z rizolom dodajamo na obolelo mesto. Rizol s klinčki nanašamo direktno na glivice, rizol s pelinom pa pred uporabo razredčimo z vodo. Pomembne so tudi bazične kopeli in bazična nega kože (kreme s pH višjim od 7).

Sivkino olje proti glivicam

Portugalski raziskovalci so prišli do spoznanja, da lahko že manjše količine sivkinega olja zaustavijo razrast glivic. Sivkino olje je učinkovita pomoč v boju proti glivicam, ki nima stranskih učinkov, prav tako pa ne povzroča rezistence, kakršno povzročajo antibiotiki. Zdravilci naravne medicine priporočajo mešanje sivkinega olja z oljem čajevca v enakem razmerju. Mešanico olj z vato nanesemo na prizadeto mesto. Postopek ponavljamo en teden 3 – 4x dnevno. Nekje okoli tretjega dne bi že morali opaziti prve rezultate.

Ker so si simptomi različnih obolenj na nohtih zelo podobni, si sami zelo težko postavimo diagnozo. Glivice lahko tako hitro zamešamo z luskavico, ki jo navadno povezujemo s težavami na koži, nemalokrat pa prizadene tudi nohte.

Indigovo olje proti luskavici na nohtih

Pri 70% ljudeh s psoriatičnim artritisom in 50% ljudeh z luskavico brez psoriatičnega artritisa se pojavijo težave na nohtih, ki jih botruje luskavica. Le redko pa so pri luskavici prizadeti le nohti. Zdravljenje luskavice na nohtih nima ustaljenega zdravljenja, ki bi prinašalo dobre rezultate. Uporablja se kortizon, ki pa ima različne stranke učinke, med drugim močno stanjša kožo. Zanimiva alternativa se ponuja v naravni medicini.

Kitajski znanstveniki raziskujejo zdravilne lastnosti indigovega olja. Indigo je temnomodro barvilo, ki se pridobiva iz indijske rastline in se že stoletja uporablja za barvanje tekstila. V tradicionalni kitajski medicini pa velja indigovo olje za zdravilnega. Testiranje pri luskavici na nohti je pokazalo, da lahko indigovo olje znatno izboljša stanje že v roku enega meseca. Indigo olje ne povzroča stranskih učinkov, edina pomanjkljivost zdravljenja je modra obarvanost nohtov.

Kemikalije povzročajo lomljivost nohtov

Za težave na nohtih niso vedno odgovorne glivice ali druga obolenja. Lomljivi nohti so pogost pojav, ki spremlja 20% ljudi. Seveda tudi tukaj obstaja kar nekaj dejavnikov, ki zmanjšujejo trdnost nohtov: glivice, luskavica, obolenja ščitnice, revmatoidni artritis in zdravila.

Največkrat pa lomljivost nohtov povzročajo zunanji dejavniki, natančneje stik s kemikalijami v razredčilih in lugih, ki se nahajajo v milih, pralnih in pomivalnih sredstvih ali odstranjevalcih lakov. Te kemikalije mehčajo nohtno strukturo, zaradi česar se nohti hitreje lomijo.

Ženske so zaradi pogostejšega stika s kemikalijami bolj izpostavljene lomljivosti nohtov. Prav zato je pomembno, da za čiščenje in osebno nego uporabljamo naravne izdelke, pri delu nosimo zaščitne rokavice in pazimo, da za nego nohtov uporabljamo blaga oz. neagresivna sredstva. Med najpogostejšimi povzročitelji lomljivosti nohtov je odstranjevalec laka z acetonom. To pa še ne pomeni, da se moramo odreči nalakiranim nohtom – na oddelku naravne kozmetike izberemo odstranjevalce laka na oljni osnovi.

Če se že soočamo z lomljivimi nohti, nam bodo v pomoč oljne kopeli (z olivnim, mandljevim ali arganovim oljem) ali pa negovalne obloge (zdravilna glina, npr. bentonit). Umetnim nohtom, ki sicer prekrijejo marsikatero težavo z nohti, pa se raje izogibajmo.

Umetni nohti povzročajo glivice in raka

Vsem ženskam dobro poznani gelish nohti so ena najbolj popularnih tehnik manikure. Tako kot umetni nohti tudi gelish nohti povzročajo poškodbe na nohtih. Ženske, ki se odločajo za tovrstno lakiranje in dekoriranje nohtov, želijo marsikdaj prekriti obstoječe nepravilnosti na nohti. Ker so obolenja skrita pod debelo plastjo laka, se marsikdaj niti ne zavemo, kaj se dogaja spodaj.

Problem pa tiči v tem, da se pod gelish lakom in umetnimi nohti intenzivno razmnožujejo bakterije, virusi in glivice. Ti vodijo v okužbo nohtne posteljice in razvoj glivičnih obolenj. Laki in umetni nohti zaprejo dostop kisika do naravnega nohta. V anaerobnem okolju (okolju brez kisika) pa odlično uspevajo škodljivi mikroorganizmi.

Še več – ameriški znanstveniki so ugotovili, da umetni in gelirani povečujejo nevarnost za razvoj raka na koži, saj prekrijejo morebitne spremembe na naravnem nohtu. Umetni nohti ne predstavljajo le nevarnosti za nas same, temveč lahko v določenih poklicih predstavljajo tudi nevarnost za druge (kozmetičarke, medicinske sestre, itd.).

Umetnih nohtov se poslužujemo, ko naši naravni nohti niso zdravi in sijoči. Kaj pa če bi raje poskrbeli za zdravje naravnih nohtov? To ne vključuje zgolj zunanje nege, temveč tudi skrb »od znotraj«.

S pravilno prehrano do zdravih nohtov

Kdor se pravilno prehranjuje, je naredil velik korak k zdravju in lepoti nohtov. Za zdravje nohtov so še posebej pomembne naslednje hranilne snovi:

 • Vitamin A (npr. v korenju, ohrovtu in buči) poživlja presnovo, kar pozitivno vpliva na stanje nohtov. Priporočen dnevni odmerek vitamina A znaša 1 mg za moške in 0,8 mg za ženske, te potrebe pa pokrijemo že s 150 g špinače.
 • Biotin ali vitamin B7 (v soji, ovsenih kosmičih in lešnikih) utrjuje nohte. Priporočen dnevni odmerek znaša nekje med 30 in 60 mikrogrami dnevno (za pokritje teh potreb zadostuje 150 g arašidov).
 • Vitamin B5 (v polnozrnatih izdelkih, avokadu in pinijah) ščiti nohte pred zunanjimi vplivi. Dnevno naj bi ga zaužili 6 mg (zadostuje 100 g jurčkov).
 • Cink (v orehih, gobah in leči) krepi nohte. Ženske naj bi zaužile 12 mg dnevno, moški pa 15 mg. Polovico dnevnih potreb pokrije 50 g posušene leče, 50 g ovsenih kosmičev in 50 g brazilskih oreščkov.
 • Železo (v pšeničnih kalčkih, bučnih semenih, sezamu in lanenih semenih) zagotavlja nohtom stabilnost in elastičnost. Priporočen dnevni odmerek za ženske znaša 18 mg, za moške pa 12 mg, kar ustreza približno 180 g fižola. Absorpcijo železa izboljšamo s sočasnim jemanjem vitamina C.
 • Silicij (v njivski preslici, koprivah in ječmenu) je pomemben za rast nohtov. Dnevni odmerek znaša od 20 do 50 mg dnevno, kar pokrije že 10 g prosa.

Pomanjkanje vitaminov in mineralov je velikokrat krivec za nastanek mehkih, tankih in lomljivih nohtov. V tem primeru se splača poslužiti različnim vitaminskim in mineralnim kompleksom v obliki prehranskih dopolnil, ki so namenjeni prav tem težavam. Pri tem pa ne smemo pozabiti na dejstvo, da bodo hranilne snovi iz prehranskih dopolnil dosegle nohte le v primeru, da črevesje zdravo, v telesu pa vlada kislinsko-bazično ravnovesje.

Zdrava črevesna flora – zdravi nohti

Pri zdravju se skoraj vse začne in konča v črevesju. Črevesna flora ne vpliva zgolj na imunski sistem, težo in psihološko stanje, temveč celo na nohte na rokah in nogah. To seveda izhaja iz dejstva, da lahko le zdravo črevo iz živil absorbira vse hranilne snovi, ki so potrebne za zdravje nohtov.

Razkisanje za lepe nohte

Poleg las brez sijaja, predčasnega staranja in celulita so lomljivi nohti tipičen simptom latentne zakisanosti telesa (= močnega pomanjkanja mineralov). O zakisanosti govorimo, ko se v telesu poruši kislinsko-bazično ravnovesje. V takšnem okolju se odlično počutijo bakterije in glivice, zato smo bolj podvrženi glivičnim okužbam in vnetjem nohtne posteljice. Redno razkisanje telesa ob sočasnem uživanju bazične prehrane krepi imunski sistem in ščiti nohte.

Nohtom na rokah in nogah velikokrat posvečamo veliko pozornosti, vendar na napačen način. Mažemo jih z laki, pilimo, dekoriramo z bleščicami in nalepkami, pozabljamo pa, da se resnična lepota nohtov začne pri zdravju in celostni negi naravnih nohtov.

ŠE VEČ KORISTNIH NASVETOV

Nazaj na seznam člankov
 • Z zdravo prehrano do zdrave kože
  Prehrana / 19. 12. 2020

  Zdrava in sijoča koža ni samo lepotni ideal, temveč veliko pove o splošnem zdravstvenem stanju. Gube, akne in druge težave s kožo so navadno odsev slabega notranjega zdravja. Na koži se tako odražajo mineralno neravnovesje, izpostavljenost oksidativnemu stresu, vnetni procesi, pomanjkljivo pitje vode, itd. Naravno rešitev za sijočo kožo predstavljajo antioksidanti, minerali in vitamini ter bazična nega kože.

  PREBERITE VEČ
 • Silicij, mineral lepote
  Prehrana / 26. 06. 2018

  Silicij zavira napredovanje kroničnih vnetnih bolezni, kakršne so dermatitis, luskavic in revmatoidni artritis. Preprečuje aterosklerozo, sladkorno bolezen, alopecijo in osteoporozo, saj poveča vsrkanje kalcija. Skrbi za trdnost, prožnost in gibljivost telesnih tkiv ter zavira staranje. Ime »mineral lepote« si je prislužil s pozitivnim učinkovanjem na zdravje las, kože in nohtov. V telo ga moramo vnesti s hrano, kar je težko, saj sodobna živila vsebujejo le malo silicija.

  PREBERITE VEČ

E-REVIJA AVITA

Brezplačni nasveti, dvakrat mesečno, o zdravem načinu življenja in akcijskih ponudbah.

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.