Črevesna sluznica vpliva na kronične bolezni

Bolezni | 05. 08. 2020

Če vzroku za nastanek kroničnih bolezni sledimo do samega izvora zdravstvenega problema, bomo slej ko prej prišli do težav s črevesno sluznic in floro. Te so v številnih primerih pomemben, če ne že ključen dejavnik za pojav prenekaterih kroničnih bolezni. S celostnim zdravljenjem črevesno sluznico obnovimo in ji omogočimo, da ponovno opravlja svoje naloge.

Porušena črevesna flora in poškodovana črevesna sluznica – izvor mnogih težav

Skorajda ni kronične bolezni, ki ne bi bila vsaj neposredno povezana z neravnovesjem v črevesju, porušeno črevesno floro in poškodovano črevesno sluznico – od sindroma prepustnega črevesja, debelosti, arterioskleroze, fibromialgije, revme, astme, sladkorne bolezni, kronične utrujenost pa do raka in avtoimunskih obolenj. Celice poškodovane črevesne sluznice izločajo manj sluzi, pomanjkanje sluzi pa vodi v nadaljnje poškodbe – pojavi se začarani krog.

Za razliko od uradne medicine, ki bolezni zdravi simptomatsko, se celostna medicina posveča iskanju in odpravljanju izvorne težave. V kolikor je to poškodovana črevesna sluznica, bomo z zdravljenjem in obnovo sluznice pozitivno vplivali na stanje kroničnega obolenja. Ne samo to – izboljšalo se bo tudi naše splošno zdravje.

Čiščenje in obnova črevesne sluznice

Zdravljenje črevesne sluznice je sestavljeno iz dveh korakov: čiščenja, ki zamazano sluznico razbremeni, in obnove, ki je mogoča šele po tem, ko je sluznica očiščena.

Poznamo več načinov čiščenja črevesja, ki jih lahko v grobem razdelimo na hitro in počasnejše čiščenje. Najhitrejše je čiščenje s klistriranjem v kombinaciji z naravnimi odvajali. S klistriranjem sicer dosežemo samo zadnji del debelega črevesa, zato je sočasna uporaba naravnih odvajal, kot sta Glauberjeva in grenka sol, zelo priporočljiva. Ti dve odvajali sta močni in imata zelo hiter učinek, kar morda ni primerno za vsakogar.

Nekoliko počasnejše čiščenje dosežemo npr. z uživanjem lanenega olja, zmletih lanenih semen in namočenih suhih sliv, pa tudi indijski trpotec je priporočljiv. Ta metoda je primernejša za tiste, ki želijo prvič očistiti črevesje ali pa so imeli težave pri uživanju močnih odvajalnih soli. Uživanje zeolita, bentonita in drugih zdravilnih glin prav tako uvrščamo med relativno počasne metode čiščenja in hkratnega razstrupljanja telesa.

Lanena in zdaj že vsem dobro poznana chia semena ob stiku s tekočino povečajo svojo prostornino – iz drobnih semen nastane gosta sluz, ki posnema sluz v črevesju in služi kot njen nadomestek v primeru pomanjkanja. Pomembno pa je, da lanena in chia semena pred zaužitjem namakamo. Poleg tega lanena in chia semena delujejo kot prebiotiki, torej kot hrana za dobre črevesne bakterije, s čimer pomagajo pri vzpostavljanju uravnotežene črevesne flore. Trdni delci semen delujejo kot mehanska krtača za črevesje, ki čisti ostanke na črevesnih stenah in pospešuje njihovo izločanje z blatom.

Zeolit, bentonit in druge zdravilne gline pa delujejo na drugačen način: nase vežejo škodljive snovi vseh vrst (od glivičnih, bakterijskih in okoljskih strupov pa vse do stranskih produktov presnove) in jih pomagajo odstraniti iz telesa z blatom. Črevesno okolje se izboljša, zato imajo dobre bakterije možnost ponovne naselitve, kar je pomemben korak k vzpostavitvi zdrave črevesne flore in sluznice.

Tako lanena semena kot tudi zdravilne gline se lahko kupi v obliki kapsul (če koga moti okus) ali praškov, ki jih je mogoče zmešati v šejk in spiti z večjo količino vode.

Zdravljenje črevesja je pogoj za regeneracijo črevesne sluznice

Pri zdravljenju črevesja se osredotočamo na tri ključne dejavnike:

– Obnovo poškodovane črevesne sluznice in blaženje latentnih (mirujočih) in kroničnih vnetnih procesov.
– Ponovno izgradnja zaščitne plasti sluzi, ki navadno ščiti črevesno sluznico.
– Vzpostavitev simbioze v črevesju, torej vzdrževanje pravega razmerja med škodljivimi in koristnimi bakterijami.

Vsi trije dejavniki pripomorejo k zdravju črevesja. S katerimi konkretnimi ukrepi dosežemo izboljšanje stanja v črevesju?

Ukrepi za preprečevanje nadaljnjih poškodb črevesne sluznice

Prvi korak k izboljšanju stanja črevesne sluznice je, da odkrijemo in ustavimo povzročitelje poškodb.

1. Izogibajmo se živilom in razvadam, ki neposredno uničujejo črevesno sluznico. To je prvi in nujno potreben ukrep. Za črevesno sluznico so najbolj škodljivi alkohol, nikotin, stres in pretiravanje z (nepotrebnimi) zdravili.

2. Testirajmo se za morebitne še nepoznane preobčutljivosti. Uživanje živil, ki povzročajo preobčutljivost, v črevesju povzroča kronična vnetja in s tem poškodbe črevesne sluznice. Včasih ni problematična celotna skupina živil, temveč zgolj posamezno živilo. Odkrivanje takšne preobčutljivosti zahteva kar nekaj časa in samoopazovanja, še posebej, če je preobčutljivostna reakcija zapoznela.

3. Nekaj tednov se izogibajmo glutenu. Če se težko izognemo glutenu v celoti, se poskusimo najprej vsaj pšenici in piri, ki sta najbolj alergeni med žiti. Ržene izdelke lahko obdržimo na jedilniku, saj navadno povzročajo manj težav.

4. Za nekaj tednov iz prehrane izločimo mlečne izdelke. Mlečni izdelki, še posebej nefermentirani, velikokrat povzročajo alergije in preobčutljivosti, ki dražijo črevesno sluznico. Naravni jogurt, kefir in pinjenec so manj problematični.

5. Za nekaj tednov se izogibajmo lektinom. Lektini so beljakovine, ki nase vežejo ogljikove hidrate. Čeprav se v črevesju med prebavo uniči 95% lektinov, pa je problematičnih preostalih 5%, ki zaide v kri. Lektini povzročajo zlepljenje (aglutinacijo) krvnih celic, s čimer se bistveno poslabša prenos kisika po krvi. Prilepijo se tudi na tkiva in organe, kjer povzročajo različne poškodbe in kronična obolenja, kot so poroznost črevesja, poškodbe črevesne sluznice, celiakija, debelost, sistemska vnetja, motnje v delovanju ščitnice in zmanjšanja absorpcija hranil. Občutljivost na določene lektine je povezana s krvno skupino – določeni lektini so lahko posamezni krvni skupini celo koristni. Potencialno problematični lektini za določene krvne skupine se nahajajo v pšenici, piri, kamutu, ajdi, bananah, fižolu, leči, soji, sončničnih semenih, arašidih, gobah, bučah, zelju, cvetači, polžih, piščancu in nekaterih drugih živilih.

Ukrepi za regeneracijo črevesne sluznice

Ko smo odstranili škodljive vplive, ki škodijo črevesni sluznici, se lahko posvetimo njenemu zdravljenju. Zdravljenje črevesne sluznice je neizogibno povezano z blaženjem vnetij, ki potekajo v črevesju in so navadno izvor črevesnih težav.

1. Encimi pomagajo pri prebavi. Pri nezadostni količini encimov potuje hrana skozi črevesje deloma neprebavljena, delci pa poškodujejo črevesno sluznico. Do pomanjkanja encimov prihaja zaradi oslabljenih žlez in organov, ki sodelujejo v procesu prebave (trebušna slinavka, žolčnik, jetra). Neprebavljeni delci prehajajo skozi poškodovano in porozno črevesno sluznico v krvni obtok. Imunski sistem odreagira na te delce (tujke) in pojavi se alergija ali katera izmed avtoimunskih bolezni. Če so naši organi, ki izdelujejo encime in prebavne sokove oslabljeni, jim lahko priskočimo na pomoč z uživanjem prehranskih dopolnil z encimi.

2. Cink je zaščitnik črevesne sluznice. S svojim delovanjem ne blaži samo vnetij, temveč je ključen tudi za normalno delovanje imunskega sistema. Pomanjkanje cinka je lahko povod za oslabljeno črevesno sluznico, ki je dovzetnejša za poškodbe. Cink je nepogrešljiv za ohranjanje tesnega stika (ang. tight junction) med membranami sosednjih črevesnih celic, kar pomeni, da je medcelični prostor neprehoden za tekočino. Pri poškodovani črevesni sluznici se tesni stiki razmaknejo, črevesje pa postane prepustno za bakterije, viruse in neprebavljene delce hrane.

3. Sekundarne rastlinske snovi blažijo črevesna vnetja in delujejo antioksidativno. V to skupino zdravju koristnih snovi spadajo polifenoli (npr. naringenin iz citrusov, kvercentin iz jabolk, čebule in listnate zelenjave ter kemferol iz čaja, fižola, pora in paradižnikov), kurkumin iz kurkume, EGCG iz zelenega čaja, OPC iz grozdnih pešk, resveratrol iz lupin rdečega grozdja in antociani iz gozdnih sadežev.

4. Vitamin D ni koristen samo za kosti, temveč tudi za blaženje vnetij in poškodb črevesne sluznice ter vzdrževanje tesnih stikov med celicami.

5. Kolagen zagotavlja aminokisline, ki so potrebne za izgradnjo črevesne sluznice (prolin, lizin in glicin). Čeprav je kolagen v človeškem telesu razmeroma pogost, pa njegovo nastajanje po 25. letu znatno upade, kar vodi v procese staranja (manj elastična koža, pojav gubic…). Vse pogosteje so priporoča uživanje kostne juhe, ki je pravo superživilo. Med Slovenci je priljubljeno uživanje nedeljske goveje ali kokošje juhe, ki je bogata s hranili, še posebej če se kuha dolgo in počasi. Aminokisline, ki so potrebne za obnovo črevesne sluznice, pa lahko dobimo tudi preko rastlinske hrane in sicer z uživanjem arašidov, leče, ohrovta, soje in prosa. Z uživanjem sadja in zelenjave v telo ne vnesemo le nujno potrebnih aminokislin, temveč tudi vitamin C, ki je nujen kofaktor pri izdelavi kolagena.

6. Zdravilna rastlina mirta izboljšuje stanje črevesne sluznice. Preprečuje vnetja, varuje pred škodljivimi učinki vnetnih posrednikov citokinov in skrbi za ohranjanje tesnih stikov med črevesnimi celicami. Poleg mirte lahko uporabimo tudi aktivno oglje v prahu ali izvleček kamilice.

7. Laneno seme in korenine navadnega sleza spodbujajo nastajanje sluzi. Ko se v telesu zmanjša naravno nastajanje sluzi, je črevesna sluznica izpostavljena poškodbam. Takrat je pomembno, da uživamo živila, ki vsebujejo veliko sluzi. Sem sodijo že omenjena namočena lanena ali chia semena, lubje rdečega bresta (v prahu ali kapsulah) ter čaj iz slezove korenine ali sladkega korena.

8. Probiotiki so nepogrešljiv del zdrave črevesne flore. Pomen probiotikov je danes dobro poznan, ne samo v povezavi s črevesnim zdravjem, temveč zdravjem celotnega telesa. V črevesju koristne in škodljive bakterije tekmujejo za prostor. Bolj kot je črevesje zdravo, lažje se naselijo koristne črevesne bakterije. Pozitivne bakterije odstranjujejo glivice, škodljive bakterije, strupe in alergene, zato moramo poskrbeti, da jih je v črevesju kar največ. Pomagamo jim lahko z zdravo prehrano, uživanjem balastnih snovi in prebiotikov (hranil za črevesne bakterije), izogibanjem sladkorju in seveda uživanjem probiotičnih živil (kislo zelje, kefir in druga fermentirana živila) ali prehranskih dopolnil s probiotiki. Ti v črevesno okolje vnesejo raznolike bakterijske seve in jim omogočajo številčno premoč v »boju za obstanek« v črevesju.

Črevesna sluznica kot odraz splošnega zdravja

Zdravje je doma v črevesju. Ker se celice črevesne sluznice hitro delijo, lahko že nekaj tednov upoštevanja zgoraj navedenih ukrepov zadostuje, da se na črevesni sluznici pokažejo pozitivni rezultati našega truda. Ves napor, ki ga bomo vložili v odkrivanje alergij in preobčutljivosti, čiščenje črevesja, vzpostavljanje ravnovesja črevesne flore in naposled regeneracijo črevesne sluznice, se nam bo bogato obrestoval z izboljšanjem ali celo odpravo zdravstvenih težav – tudi takšnih, pri katerih ni neposredne povezave s črevesjem.

ŠE VEČ KORISTNIH NASVETOV

Nazaj na seznam člankov
 • Tiha vnetja so skrita nevarnost v telesu
  Bolezni / 07. 11. 2020

  Tiha ali prikrita vnetja v telesu so tista, ki ne »bolijo« in na prvi pogled ne povzročajo težav. Žal temu ni tako! Hude kronične bolezni, kot so Alzheimerjeva bolezen, srčno-žilne bolezni, arterioskleroza, artritis, vnetje črevesja in sladkorna bolezen imajo svoj izvor skoraj vedno v tihem vnetju, ki je več let ostalo neopaženo.

  PREBERITE VEČ
 • Poškodovana črevesna flora se deduje
  Bolezni / 26. 09. 2020

  Epigenetika ugotavlja, da od svojih staršev podedujemo veliko več kot samo DNK zapis – podedujemo tudi prehranske navade, travme, občutljivost na stres, bolezni, nagnjenost k razvadam in celo stanje črevesne flore. Slednja v veliki meri odloča, ali bo oseba imela težave s kroničnimi boleznimi ali pa ji bo zdravje naklonjeno.

  PREBERITE VEČ

E-REVIJA AVITA

Brezplačni nasveti, dvakrat mesečno, o zdravem načinu življenja in akcijskih ponudbah.

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.