Alge klorela znižujejo holesterol

Prehrana | 02. 08. 2022

Kar 60 % Slovencev ima previsok holesterol, ki pa ni strup, pač pa nepogrešljiva snov za pravilno delovanje telesa. Zaradi zakisanosti, obremenjenosti s strupi in (neodkritih) alergij, nastanejo v telesu vnetni procesi in poškodbe. Telo se jih trudi zakrpati s holesterolom, zato ga jetra proizvedejo več, kot običajno. Rešitev za preveč holesterola je preprosta: odstraniti moramo vzroke za poškodbe in vnetja. Pri tem nam učinkovito pomagajo alge.

Alge klorela znižujejo holesterol

Holesterol je v telesu nujno potreben, tako LDL kot HDL holesterol. Je nujna sestavina celic in nepogrešljiv v številnih procesih v telesu, med drugim tudi pri absorpciji vitamina D. Težave povzroča porušeno razmerje med »slabim« (LDL) in »dobrim »HDL« holesterolom in pomanjkanje antioksidantov, ki skrbijo, da LDL ne oksidira.

Dodaten vir težav predstavlja dejstvo, ki z našim telesom nima nobene zveze: pod vplivom farmacevtske industrije medicina neprestano znižuje še dovoljeni nivo holesterola, in tako ustvarja novo vojsko potencialnih »bolnikov«, ki jim lahko predpisuje škodljiva zdravila. Še varna meja holesterola se je od leta 1981 do danes znižala za 33 %. Srčno-žilnih bolezni pa zaradi tega ni nič manj.

Večino holesterola, kar 75 %, izdelajo jetra, da z njim zakrpajo poškodbe v telesu, ki nastanejo zaradi sodobnega načina življenja. Zato diete ne pomagajo pri nižanju holesterola – več o tem lahko preberete v članku: Je dieta edini odgovor na povišan holesterol?

Težav s holesterolom se je zato treba lotiti drugače: ne z zniževanjem z zdravili, ampak z odpravljanjem vzrokov. Pri tem nam lahko pomagajo tudi alge klorela.

Alge klorela so majhne enocelične, v vodi rastoče zelene alge, ki od vseh rastlin vsebujejo največ klorofila. Vsebujejo skupino vitaminov B, vitamina C in E, beta-karoten, železo, cink, kalcij, magnezij, kalij, aminokisline, osnovne maščobne kisline in polisaharide. Ena čajna žlička klorele vsebuje 90 mg RNA in 8 mg DNA. Alga klorela vsebuje več vitamina B-12 kot jetra. So popolno živilo, ki nam zagotovi vse osnovne hranilne snovi, ki jih potrebujemo.

Kako alge klorela delujejo v telesu

Alge klorela nase vežejo in iz telesa izločijo težke kovine in pesticide. Po tej lastnosti se razlikujejo od ostalih »zelenih superživil«, lahko bi jih poimenovali »ultra superživilo«. Ker vsebujejo velike količine klorofila, čistijo kri in poti izločanja, s čimer zagotovijo, da ostanki presnove lahko zapustijo telo. Jetra so na ta način razbremenjena in lažje opravljajo svoje delo, pa tudi poškodb v telesu, ki nastanejo zaradi prostih radikalov, je manj – zaradi česar je tudi potreba po proizvodnji »lepila«, t.j. holesterola LDL, manjša.

Alge klorela lahko zmanjšajo skupni holesterol tudi tako, da pomagajo izločiti maščobne kisline v tanko črevo, od tam pa se izločijo iz telesa z ostalimi odpadnimi snovmi.

Alga klorela je močan antioksidant

LDL holesterol postane škodljiv, ko oksidira: manj, ko je v telesu antioksidantov, večja je možnost, da bo LDL holesterol oksidiral. Tudi zaradi tega dejstva pomanjkanje antioksidantov v telesu vodi v bolezen in prezgodnje staranje. Alge klorela so bogate s karotenoidi in drugimi antioksidanti, ki pomagajo preprečiti oksidacijo LDL holesterola.

Kaj še lahko naredimo

Poleg tega, da v prehrano uvedemo alge klorela, pazimo na zmernost pri uživanju fruktoze in žit ter redno in zmerno vadimo. Prehrana je pomembna, saj obstaja neposredna povezava med hitrim in velikim nihanjem glukoze v krvi in proizvodnjo holesterola v jetrih – ker s slabo prehrano (prečiščeni sladkorji in ogljikovi hidrati) povzročimo poškodbe tkiv, ki jih jetra hitijo krpati s holesterolom. V takšni prehrani zelo primanjkuje tudi antioksidantov, zato se še hitreje staramo in zbolimo.

Raziskave dokazujejo učinkovitost alg klorela

V raziskavi, ki je potekala v Kyotu na Japonskem in katere izsledki so bili objavljeni v Journal of Medicinal Food, je sodelovalo 17 zdravih ljudi, ki so 16 tednov uživali algo klorelo. Rezultati: pri vseh udeležencih raziskave se je opazno zmanjšal odstotek telesne maščobe in skupni holesterol, glukoza v krvi pa je bila stabilna in normalnih vrednosti.

Pozor pri nakupu!!

Vse dobre lastnosti alg klorela pa nam bodo koristile le, če skupaj z njimi ne bomo zaužili tudi strupov. Alge morajo biti čiste, takšne pa so lahko le, če niso že med rastjo prišle v stik s strupi. Najbolj varno je, če alge rastejo v izoliranem okolju, npr. v steklenih ceveh. Več o tem lahko preberete v članku Kako prepoznamo kakovostne alge?.

ŠE VEČ KORISTNIH NASVETOV

Nazaj na seznam člankov
 • Je dieta edini odgovor na povišan holesterol?
  Bolezni / 13. 06. 2024

  Povišan holesterol je grožnja, ki jo je treba odstraniti za vsako ceno, pa četudi z močnimi zdravili in strogimi dietami, ki izključujejo maščobo. Strah pred boleznimi srca in ožilja je utemeljen, saj so najpogostejši vzrok smrti pri nas. Vendar pa holesterol sam po sebi ni nič slabega, telo ga za nemoteno delovanje celo nujno potrebuje. Pravo vprašanje ni, ali in koliko ga imamo, pač pa, zakaj je tako.

  PREBERITE VEČ
 • Srčno-žilne bolezni in pomoč z L-argininom
  Bolezni / 18. 05. 2023

  Srčno-žilne bolezni imajo lahko resne, pogosto smrtne posledice. Zato je nadvse pomembno, da znamo poskrbeti za zdravje srca in ožilja. V zvezi s temi boleznimi čedalje pogosteje slišimo izraz L-arginin. Samo v letu 2016 je bilo objavljenih več kot 200 študij o L-argininu. V članku si oglejte, kako pomembno ta snov prispeva k zdravju srca in krvnega obtoka.

  PREBERITE VEČ

E-REVIJA AVITA

Brezplačni nasveti, dvakrat mesečno, o zdravem načinu življenja in akcijskih ponudbah.

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.