Žolčnik in žolčni kamni

Bolezni | 15. 09. 2021

Žolčnik je droben, okoli 8 cm dolg in 4 cm širok hruškast organ, v katerem se skladišči žolč, ki nastaja v jetrih. Žolč pomaga pri razgradnji maščob in vitaminov, ki so topni v maščobah. Iz telesa odstranjuje nekatere odpadne snovi. Najpogostejša obolenja žolčnika so žolčni kamni, vnetje žolčnika, polipi žolčnika in rak. A veste, da je od zdravja žolčnika odvisno, kako odločni smo?

Žolčnik ni nepotreben organ

Žolčnik je eden tistih organov, ki jih zdravniki raje odstranijo kot zdravijo. Kljub svoji majhnosti pa žolčnik ni nepomemben organ. Deluje kot shramba za žolč. Žolč je izloček jetrnih celic hepatocitov. Sestavljen je iz vode, žolčnih kislin in soli, elektrolitov, mucinov (gradnikov črevesne sluznice), žolčnih barvil ter holesterola.

Navadno je temno zelene (v žolčniku – zaradi žolčnega barvila biliverdina) ali zlatorumene barve (v žolčevodih zaradi žolčnega barvila bilirubina). Je edini prebavni sok, ki ne vsebuje encimov. Okus žolča je grenak in neprijeten. Njegov pH znaša med 6,0 – 7,6, kar pomeni, da je rahlo alkalen. Prostornina žolčnika je nekje med 50-80 ml, skozenj pa dnevno steče med 800 in 1000 ml žolča. Na izločanje žolča vplivajo hormoni, živčni sistem in žolčne kisline.

Ko mastna hrana prispe iz želodca v dvanajsternik, se prične sproščanje hormona holecistokinina. Žolčnik se pod njegovim vplivom skrči zaradi delovanja gladkih mišic in pri tem izloči določeno količino žolča, ki je potrebna za razgradnjo maščob in v maščobah topnih vitaminov (A, D, E in K).

Žolč razbije maščobe na manjše delce (emulgacija). S tem se maščobam poveča površina, na katero delujejo encimi (predvsem lipaze iz soka trebušne slinavke). Netopne maščobne kisline se s pomočjo soli žolčnih kislin spremenijo v topne in tako lažje vsrkajo.

Žolč skrbi za nevtralizacijo želodčne kisline in s tem prekine delovanje pepsina. Zadolžen je tudi za odstranjevanje nekaterih odpadnih snovi iz telesa (npr. bilirubina).

Nepravilno delovanje žolčnika ali njegova odstranitev pogosto povzročita primanjkljaj kakovostnih beljakovin, ki jih telo nujno potrebuje za različne telesne procese. Motnjo v delovanju prepoznamo po mastnem blatu oz. mastnih madežih na vodi ob iztrebljanju.

Zaradi nezdravega in stresnega načina življenja se žolču spremeni struktura. Formirajo se žolčni kamni in manjši delci, imenovani žolčni pesek.

Kar 50% ljudi naj bi imelo z žolčnim peskom zamašene drobne kapilare v žolčniku in žolčevodu.

Žolčni kamni

Žolčni kamni so ena izmed najpogostejših tegob sodobnega človeka. Pojavlja se pri 10 – 20% ljudi. Pomembni dejavniki povišanega tveganja so:

 • ženski spol,
 • starost nad 40 let,
 • debelost,
 • hitra izguba telesne teže z dieto, pri kateri se zaužije zelo malo kalorij,
 • sladkorna bolezen,
 • jetrna ciroza,
 • določena zdravila,
 • nosečnost (vpliv hormona estrogena),
 • in dedna nagnjenost.

V Evropi se žolčni kamni še posebej pogosto pojavljajo pri Skandinavcih. Najmanj težav z žolčnimi kamni imajo v Afriki in Aziji.

Po sestavi jih delimo na holesterolske, pigmentne ali mešane. Prvi so daleč najpogostejši, saj se pojavljajo v 80% primerov. Največkrat jih zasledimo pri ljudeh s preveliko telesno težo. Pigmentni žolčni kamni so črne barve zaradi prevelike količine bilirubina, ki v telesu nastaja kot stranski produkt razgradnje hemoglobina. Pogosteje se pojavijo pri ljudeh, ki imajo odstranjen končni del tankega črevesa, cirozo jeter in pri stanja, ki so povezana s hemolizo. Pigmentni žolčni kamni se večkrat pojavljajo pri ljudeh z vzhoda.

Žolčni kamni nastanejo, ko se nivo žolčnih kislin zmanjša, vsebnost holesterola pa poveča. Holesterol kristalizira, kristali se počasi povečujejo in pričnejo tvoriti manjše ali večje kamenčke (od nekaj mm do nekaj cm). Zmanjšana peristaltika žolčnika dodatno pospešuje rast kamenčka.

Napad žolčnih kamnov

Poznamo dve vrsti žolčnih kamnov. Asimptomatske, ki ne povzročajo nobenih težav in se jih zgolj naključno odkrije pri ultrazvočni preiskavi trebušne votline, ter simptomatske žolčne kamne, ki zamašijo odtok iz žolčnika ali žolčnih vodov in povzročijo t.i. napad žolčnih kamnov. Ultrazvočna preiskava občasno pokaže žolčne kamne, ki se držijo sten žolčnika in se jih zaradi tega zlahka zamenja za polipe (izrastke v žolčniku).

Napad žolčnih kamnov prepoznamo po hudih bolečinah v zgornjem desnem delu trebuha, ki se širijo proti žlički in desni rami, bruhanju, napetem trebuhu, vročina, krči, slabosti in v nekaterih primerih tudi zlatenici. Bolečina traja nepretrgoma približno 15-30 minut. Če traja več kot 6 ur, velja pomisliti na vnetje žolčnika.

Napad žolčnih kamnov pogosto sproži uživanje kofeina, čokolade, jajc, mlečnih izdelkov ter ocvrta in mastna živila. Bolečina poneha šele, ko se kamenček pomakne naprej po žolčevodu ali vrne nazaj v žolčnik.

Zdravljenje žolčnih kamnov

Uradna medicina zdravi žolčne kamne z operacijo, imenovano laparoskopska holecistektomija. Gre za minimalno invazivno operacijo, pri kateri odstranijo žolčnik skupaj z žolčnimi kamni. V določenih primerih se odločijo za klasično operacijo, še redkeje pa za raztapljanje kamnov s preparati henodeoksiholne kisline in ursodeoksiholne kisline (počasna metoda za manjše kamne).

Resnica je, da lahko brez žolčnika živimo naprej, vendar je izločanje žolča po odstranitvi moteno. Jetra ga dovajajo neposredno v črevesje. Ker telo nima zaloge žolča, težje prebavlja mastno hrano – oreščke, meso. polnomastne mlečne izdelke, jajca, peciva in ocvrte jedi.

Preprečimo nastanek žolčnih kamnov

Žolčnih kamnov se žal ne da v celoti preprečiti, lahko pa zmanjšamo verjetnost za njihov nastanek:

 • V kolikor se odločite za hujšanje, izgubljajte težo z zmernim tempom.
 • Uživajte živila, bogata s topnimi vlakninami, nenasičenimi maščobnimi kislinami in vitaminom C.
 • Izogibajte se sladkorju in nasičenim maščobam.
 • Vsaj enkrat tedensko se prepotite (savna, telesna aktivnost …).
 • Zjutraj na tešče zaužijte žlico limoninega soka in žlico olivnega olja.
 • Glavnim obrokom dodajte kisla živila, ki imitirajo želodčno kislino in spodbujajo izločanje žolča.

Jang organ po tradicionalni kitajski medicini

Po tradicionalni kitajski medicini se notranji organi delijo na jang (moško, toplo) in jin (žensko, hladno). Žolčnik spada med šest jang organov, skupaj s tankim črevesjem, želodcem, debelim črevesjem, sečni mehurjem in tridelnim grelcem, ki pravzaprav ni organ, temveč povezuje tri energijske centre. Žolčnik je edini jang organ, ki ni neposredno povezan s hrano in pijačo. Po TKM je žolčnik sestrski organ jeter, ki spadajo med jin organe.

Organe se povezuje z določenimi funkcijami. Žolčnik tako daje pogum za sprejemanje odločitev in nepristransko presojanje. Pomanjkanje energije v tem organu ali celo njena odsotnost doprineseta k neodločnosti, pomanjkanju iniciative, plašnosti, slabi presoji in okrevanju pri izpeljavi načrtov.

Zdrav žolčnik nam omogoča, da stojimo za svojimi odločitvami in sprejmemo njihove posledice. Morebitna neharmoničnost na energijskem nivoju se slej ko prej izrazi tudi kot fizična bolezen žolčnika.

ŠE VEČ KORISTNIH NASVETOV

Nazaj na seznam člankov
 • Preveč ali premalo želodčne kisline?
  Bolezni / 06. 07. 2021

  Ste vedeli, da je pomanjkanje želodčne kisline prav tako škodljivo kot njen presežek? Presenetljivo se simptomi, kot so tiščanje v želodcu, spahovanje in zgaga, pojavljajo v obeh primerih. Prav zaradi tega so tudi zdravniki pogosto zmotijo pri diagnozi. V primeru, da imamo premalo želodčne kisline, lahko zdravila za zaviranje nastanka želodčne kisline povzročijo veliko škode. Preproste naravne substance so velikokrat boljša in varnejša alternativa.

  PREBERITE VEČ
 • Benigno povečanje prostate
  Bolezni / 19. 04. 2019

  Pri številnih moških pride po 50. letu do benignega povečanja prostate (hiperplazije). Povečanje spremljajo zelo neprijetne težave z mokrenjem – od uhajanja urina, šibkega curka seča, prekinitev med uriniranjem pa vse do občutka neizpraznjenega mehurja in zastoja urina. Čeprav uradna medicina trdi, da za benigno povečanje ni znanega vzroka niti zdravila, pa lahko težave uspešno odpravimo s celostnim naravnim zdravljenjem.

  PREBERITE VEČ

E-REVIJA AVITA

Brezplačni nasveti, dvakrat mesečno, o zdravem načinu življenja in akcijskih ponudbah.

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.