Zeolit – čudežni mineral za čiščenje organizma

Razstrupljanje | 27. 01. 2020

Zeolit je naravni vulkanski mineral, ki je nastal pred milijoni let z ohlajanjem lave v morski vodi. Skozi kamnino so prepredeni tunelčki, ki delujejo kot filter za radioaktivne in strupene snovi ter težke kovine. V skupino zeolitov spada več kot 200 različnih kamnin. Aktivna snov v zeolitu se imenuje klinoptiloit, ki deluje samo takrat, ko je aktivirana s posebnim postopkom (Panacea mikroaktivacija).

Zeolit – spoj zemlje, vode, zraka in ognja

Zeolit je nastajal skozi tisočletja pod posebnimi geološkimi pogoji kot naravna reakcija med kondenzirano paro in oceansko vodo. Rezultat tega procesa je kamen z osupljivimi razstrupljevalnimi lastnostmi, ki ga različni narodi imenujejo kar »čarobni kamen«, »vulkansko srce« ali »kamen življenja«. Leta 1756 ga je odkril švedski znanstvenik Axel Fredrik Cronstedt. Njegovo ime v grščini pomeni »kamen, ki vre«.

Zeolit je mikroporozni mineral, kar pomeni, da je prepleten s številnimi luknjicami. Kristalno rešetko tvorita silicij in aluminij. Brez skrbi – aluminij se v telesu ne izloči iz kristalne strukture, saj je odporen na želodčno kislino in prebavne sokove, zato se nam ni potrebno bati nalaganja aluminija v telesu.

Vsestransko uporaben

Zaradi svojih številnih koristnih lastnosti se uporablja v proizvodnji ekološke prehrane, v gradbeništvu, medicini, farmaciji in pri proizvodnji tehničnih plinov. Uporablja se celo za čiščenje okolja po naravnih nesrečah (npr. jedrska nesreča v Fukušimi). Z njegovo pomočjo lahko iz prostora odstranimo neprijetne vonjave.

V medicini se uporablja pri zastrupitvi z alkoholom in drugimi škodljivimi snovmi. Zeolit namreč deluje kot adsorbent, kar pomeni, da snov ob stiku zadrži v svoji strukturi. Je eden najmočnejših poznanih detoksinatorjev.

Ker je močno negativno nabit, nase privlači strupe, ostanke zdravil, viruse, patogene bakterije, radioaktivne delce, črevesne pline (metan), pesticide, herbicide, proste radikale, presnovne odpadne produkte (amonijak) in težke kovine (svinec, živo srebro, kadmij…), ki jih ujame v mrežo tunelčkov, istočasno pa telesu odda koristne ione, kot so magnezij, kalcij, kalij in natrij. Zeolit odstranjuje nečistoče z receptorjev v tankem črevesju, s čimer izboljša absorpcijo hranljivih snovi in elementov v sledeh.

V današnjem svetu je zelo pomembno, da iz telesa izločimo nakopičene strupe, ki jih prejmemo iz okolja in se jim je praktično nemogoče izogniti, hkrati pa s pomočjo zeolita nadomestimo minerale, ki nam jih prepogosto zmanjkuje. Dve muhi na en mah! Telo z ionsko izmenjavo vsrka le toliko mineralov, kot jih potrebuje, ostali pa se izločijo.

Uživanje zeolita

V dneh, ko uživamo zeolit, moramo biti še posebej pozorni, da zaužijemo zadostno količino vode, saj lahko telo le tako izloči nakopičene strupe. Če pijemo rastlinsko mleko, goste sokove, smoothije in podobne napitke, se moramo zavedati, da je v njih delež vode precej manjši. Njegovo antioksidativno učinkovanje je še intenzivnejše, če ga uživamo z zelenim čajem. Če jemljemo zdravila ali prehranska dopolnila z železom, je priporočljivo, da z jemanjem zeolita počakamo dve uri.

Uživanje zeolita nima nevarnih stranskih učinkov, predoziranje praktično ni mogoče. Sam zeolit (oz. njegova kristalna struktura) se v telesu ne prebavi. Po zaužitju samo potuje skozi prebavni trakt, kjer telesu odda koristne minerale in vase posrka škodljive snovi. Strupi se skupaj z zeolitom iz telesa izločijo približno 24 ur po zaužitju.

Redno jemanje zeolita skrbi za naravno reguliranje kislo-bazičnega ravnovesja v telesu, ki je v sodobnem času neredko porušeno. Delovanje zeolita je prav tako ključnega pomena za stabilizacijo in povišanje zmogljivosti in vzdržljivosti telesa, zato ne preseneča, da po njem pogosto posegajo športniki.

Učinek zeolita bo še močnejši ob sočasnem jemanju kurkume ali guarane. Dobro se kombinira tudi z bentonitom in lanenimi semeni. Zeolita ne jemljemo sočasno z drugimi prehranskimi dopolnili, zdravili za nadledvično žlezo ali kontracepcijskimi tabletami, saj bi lahko izničil njihovo delovanje – naredimo 2 uri vmesnega premora.

Idealne ure za uživanje naj bi bile med 6.00 in 8.00 zjutraj, med 13.00 in 15.00, med 18.00 in 20.00 ter po 22.00 uri za nočno terapijo.

Zunanja uporaba

Zeolit lahko uporabljamo kot masko za obraz, saj odstranjuje ogrce, mozolje in mastno kožo. Kot nadomestek šampona učinkovito odstrani umazanijo in odvečno maščobo. Pri bolečinah v členkih in mišicah ter revmi uporabljamo obkladke z zeolitom. Učinkovito pospešuje celjenje kožnih ran, opeklin in zlomov kosti. Blaži srbečico. Na kožo ga nanašamo zmešanega z vodo. Pasto na debelo nanesemo na kožo (3 – 4 mm), da zeolit ostane vlažen, sicer suši kožo.

Učinek zeolita

Po jemanju zeolita se telo razbremeni. Najbolj razbremenjena so jetra, glavni razstrupljevalni organ. V prebavnem traktu, kjer se zeolit aktivira in privlači katione (pozitivno nabite delce), nastaja kar za polovico manj prostih radikalov. Zeolit poskrbi, da prosti radikali ne zapustijo prebavnega trakta in tako prepreči verižne reakcije v celicah, ki za sabo puščajo poškodbe. V kolikor oksidativni stres traja dolgo časa, lahko te poškodbe vodijo v razvoj rakavih obolenj.

Ker se organizmu pri jemanju zeolita ni potrebno več tako intenzivno ukvarjati z bojem prosti strupom, prostim radikalom in škodljivim mikroorganizmom, se lahko posveča gradnji in regeneraciji telesnih celic, s tem pa se občutno dvigne tudi obrambna moč organizma.

Raziskave so pokazale, da ponavljajoče fizične obremenitve vodijo v motnjo v delovanju črevesne stene – t.i. sindrom prepustnega črevesja (ang. Leaky Gut Syndrome). Pri tem sindromu je črevesna sluznica pretirano prepustna, zato preko nje v krvni obtok ne prehajajo samo hranilne snovi, temveč tudi škodljivi mikroorganizmi in strupi, ki se nahajajo v črevesnem okolju. Škodljive snovi, ki zaidejo v krvni obtok, povzročajo alergijske odzive in avtoimunske bolezni. Zeolit škodljive delce posrka vase in jih varno izloči z blatom, zato je črevesna sluznica manj obremenjena in se lahko regenerira.

Ostale prednosti jemanja zeolita:

 • v telesu ustvari rahlo bazični pH, odstranjuje odvečno kislino in s tem preprečuje nastanek bolezni, ki se pojavljajo v kislem okolju, kot so bolezni želodca, kandidoza in revmatoidni artritis;
 • povečuje moč srčne mišice;
 • znižuje vrednost krvnih maščob;
 • silicij je element v sledeh, ki ga telo nujno potrebuje za zdrave kosti in vezivna tkiva;
 • preprečuje obolenja živcev, ki se pojavijo kot posledica kemoterapije (polinevropatija);
 • lajša otekline in bolečine, blaži opekline in pike žuželk;
 • z vezavo strupov preprečuje nastanek in razvoj rakavih obolenj (raziskave so potrdile njegovo učinkovitost pri kožnem, pljučnem in ledvičnem raku);
 • zaustavlja krvavitve, celi rane;
 • blaži ginekološke težave, težave med menstruacijo in menopavzo;
 • preprečuje karies;
 • pomaga pri hujšanju;
 • izboljšuje vid;
 • spodbuja tvorbo hrustanca in celjenje kosti;
 • pomaga pri pomanjkanju energije;
 • razbremenjuje telo športnikov, pri katerih se pojavlja zakisanost;
 • blaži diabetes, arteriosklerozo in osteoporozo;
 • pomaga pri okužbah z bakterijo Heliobacter – v tem primeru uživamo zeolit brez kombiniranja z dodatki, najbolje na prazen želodec;
 • lajša težave s kožo (akne, dermatitis, rozacea, luskavica…), nohti in lasmi;
 • gladi kožo, zmanjšuje celulit;
 • zdravi vnetja dlesni in ustne sluznice;
 • dviguje nivo železa v krvi (preprečuje slabokrvnost);
 • znižuje nivo histamina, ki povzroča alergijske odzive in seneni nahod;
 • blaži cirozo jeter, zamaščenost jeter, hepatitis in hepatozo;
 • blaži migrene.

Zeolit poveča nivo antioksidantov

Prosti radikali so zelo nestabilne molekule, ki jim manjka en ali več elektronov. Elektroni brez para močno težijo k pridobitvi parnega elektrona, kar dosežejo s krajo elektrona molekulam v okolici. Napadena molekula, ki je izgubila elektron, tako sama postane prosti radikal, ki ji strmi k iskanju parnega elektrona. Začne se verižna reakcija, ki povzroči ogromno škode na celični ravni. Prosti radikali so v določeni meri normalen stranski produkt presnovnega procesa. Njihovo nastajanje znatno spodbujajo okoljski strupi, uživanje alkohola, tobaka in mastne hrane, psihične in fizične obremenitve (intenziven trening, stres…), jemanje zdravil (antibiotikov, kontracepcije, protibolečinskih tablet…), UV-sevanje, onesnaženje z ozonom ter kemoterapija.

Poškodbe, ki jih povzročajo prosti radikali, se popravljajo ponoči. Pri mlajših bolj učinkovito, pri starejših ljudeh manj. V določeni meri so prosti radikali tudi potrebni za pravilno delovanje organizma. Škodljiv je presežek prostih radikalov, ki vodi v razvoj bolezni, kot so zakisanost, oslabljen imunski odziv, srčni napad, nevrodegenerativne bolezni, tumorji, poškodbe dednega materiala in pospešeno staranje organizma.

Prisotnost prostih radikalov merimo po sistemu FRAS (Free Radical Analytical System) v enotah CARR U (Carratelli Units). Pri jemanju zeolita se nivo prostih radikalov v telesu zniža za približno 20,1%. Nivo antioksidantov se poveča za povprečno 27%.

Antioksidanti delujejo kot lovilci prostih radikalov. Oddajo jim manjkajoči elektron in na ta način nevtralizirajo. Čeprav antioksidant pri tem izgubi svoj elektron, se ne spremeni v radikal oz. ostane njegova molekula stabilna.

Čistost in kakovost mletja sta pri zeolitu odločilna

Obstaja okoli 150 vrst zeolita, od tega je 40 vrst naravnega izvora. Za uživanje so primerni samo slednji. Od kakovosti zeolita je odvisna njegova učinkovitost, uživajte zeolit, ki ne vsebuje primesi in dodatkov ter znatno izboljša biofizikalne lastnosti te naravne snovi.

Uživajte zeolit, ki se ponaša z idealnim razmerjem med silicijem in aluminijevim oksidom (soljo silicija in kremenčevih kislin) SiO2:AlO2 = 4,9 – 6,2 : 1. Takšna surovina ima optimalno velikost luknjic, ki znaša približno 0,4 nm. Koristni minerali in vitamini se v te luknjice ne ujamejo, zato ostanejo v telesu.

Povečana aktivacija naravnega zeolita je rezultat edinstvene tehnologije PMA (Panaceo mikroaktivacija). Močne kinetične energije povzročijo usmerjene trke med delci, ki se pri postopku ne samo zmanjšajo, temveč tudi mehanično obdelajo. Struktura kristalne mreže se izboljša, kontaktna površina delcev se bistveno poveča. Izmenjava kationov v prebavnem traktu je tako intenzivnejša, v primerjavi z neobdelano surovina pa ima obdelani zeolit tudi boljši filtrirni učinek.

ŠE VEČ KORISTNIH NASVETOV

Nazaj na seznam člankov
 • Žveplo in MSM
  Prehrana / 16. 07. 2020

  Pomanjkanje žvepla je zelo pogost pojav, četudi zdravniki trdijo nasprotno. Največ pa ga je v koži, mišicah in kosteh. V primeru pomanjkanja se pojavijo težave pri izgradnji aminokislin, razstrupljanju telesa, sintezi vitaminov, pri presnovnih procesih, vezivnem tkivu, kožnih obolenjih, tvorbi kolagena in izgorevanju maščob. Pri pomanjkanju jemljemo organsko žveplo MSM.

  PREBERITE VEČ
 • Silicij, mineral lepote
  Prehrana / 26. 06. 2018

  Silicij zavira napredovanje kroničnih vnetnih bolezni, kakršne so dermatitis, luskavic in revmatoidni artritis. Preprečuje aterosklerozo, sladkorno bolezen, alopecijo in osteoporozo, saj poveča vsrkanje kalcija. Skrbi za trdnost, prožnost in gibljivost telesnih tkiv ter zavira staranje. Ime »mineral lepote« si je prislužil s pozitivnim učinkovanjem na zdravje las, kože in nohtov. V telo ga moramo vnesti s hrano, kar je težko, saj sodobna živila vsebujejo le malo silicija.

  PREBERITE VEČ

E-REVIJA AVITA

Brezplačni nasveti, dvakrat mesečno, o zdravem načinu življenja in akcijskih ponudbah.

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.