Zakaj vas še vedno muči zgaga?

Razstrupljanje | 17. 08. 2022

Poznate zgago, zoprno bolečino, ki se širi v zgornjem delu trebuha ali za prsnico? Nekatere zgaga muči le občasno in njen pojav lahko neposredno povežejo z določeno jedjo ali pitjem kave. Drugi jo imajo pogosteje, nekateri pa skoraj ves čas. Za vse pa je bolečina, ki nastane zaradi poškodovane sluznice, zelo neprijetna.

Zgaga nastane zaradi želodčne kisline, ki se dvigne iz želodca v požiralnik. Ko pride v stik s sluznico požiralnika, jo poškoduje. Zgago pogosto spremlja pekoč občutek, napetost v želodcu in napihnjenost, tudi če nismo veliko pojedli.

Kar do 70 % pojavov zgage zdravniki pripišejo funkcionalnim težavam. Funkcionalne težave so tiste, za katere s preiskavami ni mogoče odkriti organskih vzrokov. Kadar po mnenju klasične medicine vzrokov ni mogoče odkriti, so ukrepi namenjeni le odpravi simptomov. Dobili boste tablete za blokado izločanja želodčne kisline in navodila, da se izogibajte nekaterim vrstam hrane in pijač.

Slabih plati takšnega ukrepanja je več

Če ne bomo odpravili vzroka za njen nastanek, bo zgaga ostala in nas še naprej mučila. Verjetno bomo sčasoma potrebovali tudi čedalje več tablet.

Druga, še hujša težava pa je ta, da postane zaradi uživanja tablet za blokado želodčne kisline okolje v želodcu premalo kislo. Šibka kislina ne more uničiti virusov, bakterij in parazitov, ki lahko nemoteno vstopajo v črevesje in nam povzročijo nove zaplete.

Zato je bolj smiselno, kot s tabletami blokirati izločanje želodčne kisline, poiskati prave vzroke za nastanek zgage in jih odpraviti. Poglavitni vzrok za nastanek zgage je napačna prehrana, ki nas zakisa: preveč sladkorja, ogljikovih hidratov in mesa.

Pri presnovi teh živil nastane veliko kislih presnovkov. V želodcu nimamo le kislin, pač pa tudi baze – minerale, ki jih telo potrebuje za nevtraliziranje kislin. Najde jih v raznih “skladiščih” v telesu. Kadar pa je kislin preveč, mineralov za njihovo nevtraliziranje pa premalo, se pojavijo težave, med katere spada tudi zgaga.

Zgaga je torej samo simptom, vzrok zanjo pa je pomanjkanje mineralov. Kadar je mineralov premalo, je telo demineralizirano oziroma zakisano. Zgage se bomo učinkovito rešili tako, da bomo telo razkisali in napolnili njegove zaloge mineralov.

Stanje pred, med in po razkisanju lahko najbolj učinkovito preverimo z merjenjem pH urina (z Indikatorjem za merjenje pH). Na osnovi začetnih meritev določimo program razkisanja (več o tem preberite v članku Kako uspešno razkisati telo).

Seveda je pomembno tudi, da spremenimo jedilnik, saj nas je prav napačna prehrana pripeljala v zakisanost. Vendar moramo vedeti, da se bomo le z bazično prehrano zelo, zelo počasi razkisali. Verjetno bi trajalo vsaj 3 leta, da bi bili uspešni.

Zaloge mineralov, na katere se bodo vezale kisline, si zagotovimo s pitjem Bazičnega praška ali uživanjem Bazičnih tablet. Razkisanje bo potekalo še bolj učinkovito, če se bomo vsak teden vsaj enkrat poldrugo uro namakali v Bazični kopeli. Pomagamo si lahko tudi s pitjem svežih zelenjavno-zeliščnih sokov, ki nam zagotovijo potrebne minerale.

Postopek razkisanja praviloma traja od 9 do 12 mesecev, torej ni čudežna palčka, s katero bi lahko zamahnili in odgnali zgago. Ker pa se boste lotili vzroka in ne le simptoma, je to edina smiselna pot. S programom za razkisanje se boste učinkovito lotili ne le zgage, pač pa tudi vseh ostalih težav, ki jih prej ali slej prinese zakisanost telesa.

ŠE VEČ KORISTNIH NASVETOV

Nazaj na seznam člankov
 • Pomanjkanje želodčne kisline
  Bolezni / 11. 10. 2020

  Skoraj vsak druga oseba, starejša od 50 let, ima v želodcu premalo ali celo nič želodčne kisline. To tudi pojasni, zakaj so želodčne in črevesne težave danes tako pogoste. Poleg starosti na količino želodčne kisline vpliva krvna skupina, alergije, veganski ali vegetarijanski način prehranjevanja. Določena živila pospešujejo izločanje želodčne kisline; če to ne zaleže, pa si pomagamo s kapsulami HCl.

  PREBERITE VEČ
 • Kako uspešno razkisati telo
  Razstrupljanje / 03. 04. 2020

  Med razkisanjem telesa se moramo strogo držati bazične diete. To pomeni, da mora biti na našem jedilniku 80 odstotkov bazičnih živil in samo 20 odstotkov živil, ki zakisajo telo. Vendar so za čim hitrejše razkisanje telesa, poleg bazične diete, potrebni še drugi ukrepi, ki jih bomo opisali v nadaljevanju. Razkisanje telesa ponavadi traja od 4 do 18 mesecev, odvisno od tega, koliko smo zakisani.

  PREBERITE VEČ

E-REVIJA AVITA

Brezplačni nasveti, dvakrat mesečno, o zdravem načinu življenja in akcijskih ponudbah.

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.