Zakaj je med postenjem potrebno jemati minerale?

Razstrupljanje | 28. 11. 2019

Post je zelo stara metoda za čiščenje telesa. Nekateri s tem izrazom opisujejo samo postenje z vodo, druge vrste posta (s sokovi) pa raje imenujejo razstrupljanje. Ljudje se postimo zato, da bi bili čim dlje zdravi ali pa, da bi si izgubljeno zdravje znova pridobili.

Post je učinkovit in varen za naše zdravje samo takrat, ko je pravilno izveden. Na začetek posta se pripravimo tako, da iz jedilnika izločimo določena živila (najprej živalske beljakovine, nato ogljikove hidrate, na koncu kuhano hrano) in zmanjšamo količino. Po postu pa gremo v obratni smeri in postopoma dodajamo živila od surovih, kuhanih do živalskih beljakovin.

Dnevno klistiranje med postom je obvezno, vsaj dvakrat na teden pa naredimo tudi kolonsko hidroterapijo. Med postom se iz različnih skladišč mobilizirajo strupi, ki jih moramo čim prej spraviti iz telesa. S klistiranjem pospešujemo izločanje strupov iz črevesja, vendar to niso vsi strupi, ki jih imamo v telesu.

Med postom pozabljamo na kisle presnovke, ki so se v tkivih in organih naložili zaradi zakisanja telesa. Raztopljeni kisli presnovki med postom preplavijo telo in od zalog mineralov v našem telesu je odvisno, ali se bodo izločili preko ledvic, ali ne. Ponavadi je mineralnih zalog premalo, zato se kisli presnovki ponovno skladiščijo in škodujejo zdravju. Kakšna zamujena priložnost, ko je pa rešitev tako preprosta!

Nejeverni Tomaži se lahko med postom sami prepričajo, kako je z izločanjem kislin. Kislost urina izmerimo z indikatorji. pH vrednosti urina med postom so vedno zelo nizke (okrog 5,5 pH in celo manj). Telo seveda želi med postom izločiti čim več kislih usedlin, kar se kaže v kislosti urina. Vendar za ta proces potrebuje minerale, ki nevtralizirajo kisline, drugače jih ledvice ne izločijo.

Če v naših skladiščih ni dovolj mineralov (t.i. puferski potencial), potem si jih telo vzame v kosteh, zobeh, sklepih, laseh, nohtih. Post, kjer ne pazimo na pH vrednost urina, nam torej bolj škoduje, kot koristi. Kadar je urin prekisel, moramo med postom jemati bazične minerale. Pri močno zakisanih ljudeh je bolje, če se postijo s sokovi, ki vsebujejo veliko mineralov, kot pa samo z vodo. Vedno pa kontroliramo urin in ukrepamo, da ne pride do problemov.

Marsikatero postno krizo, ki se pojavi med postenjem, lahko preprečimo, če pazimo na minerale. S prekislim pH urina so povezani simptomi, kot so: lokalne otekline, krči, ekcemi, ognojki, srčni infarkt, turi, neprijeten telesni vonj, depresije, glavoboli, bolečine.

Med postom nam bodo zelo koristile bazične kopeli. V kopeli ostanemo samo tako dolgo, kolikor nam prija – če se ne postimo, ostanemo 90 minut. Ne pozabimo na pitje vode!

ŠE VEČ KORISTNIH NASVETOV

Nazaj na seznam člankov
 • Izguba hranilnih snovi pri kuhanju
  Prehrana / 02. 08. 2023

  Pri kuhanju, pečenju, cvrtju in dušenju se izgubljajo hranilne snovi: vitamini, minerali, elementi v sledeh in antioksidanti. Veliko ljudi meni, da v kuhanih živilih ne ostane noben vitamin ali mineral, vendar temu ni tako. Pri katerem načinu priprave hrane se ohrani največ hranilnih snovi in pri katerem najmanj?

  PREBERITE VEČ
 • Antioksidanti – varuhi celic
  Prehrana / 21. 10. 2022

  Prosti radikali spadajo med povzročitelje številnih bolezni. Napadajo naše celice, pri tem pa jih lahko poškodujejo do te mere, da niso več sposobne opravljati svojih funkcij. Več kot je poškodovanih celic, slabše deluje napadeni organ. Samo vprašanje časa je, kdaj se bo v takšni situaciji začela razvijati bolezen. Na srečo antioksidanti učinkovito branijo celice pred napadi škodljivih prostih radikalov.

  PREBERITE VEČ

E-REVIJA AVITA

Brezplačni nasveti, dvakrat mesečno, o zdravem načinu življenja in akcijskih ponudbah.

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.