1. Topli kosmiči
Takšen zajtrk vas bo zanesljivo nasitil in ogrel. Ljubitelji kosmičev pozimi naredijo veliko napako, ker jih jedo hladne: v skledo dajo kosmiče, jih polijejo z jogurtom ali mlekom in občasno dodajo še sadje. Pozimi nas takšna kombinacija ne bo ogrela, nasprotno, celo ohladila nas bo.
Za hladne dni moramo kosmiče segreti, da bodo ogreli tudi nas. Za ta recept kupimo kosmiče s čim manj dodatki, zaželjeno pa je suho sadje (npr. Sportmüsli od Žita). V kozici segrejemo mleko (priporočamo mandljevo ali riževo mleko, ker kravje mleko hladi) in dodamo kosmiče, po želji še kakav, kokosovo moko, cimet, sadje. Žitaric ne kuhamo, ampak jih takoj odstavimo s plošče in pustimo stati 5 minut. Medtem, ko se bomo oblačili, bo zajtrk ravno prav »kuhan«.
2. Zelenjavni namaz s popečenim kruhom
Zelenjavni namaz lahko kupite ali ga naredite sami. Pri tem zajtrku nas ogreje popečen kruh (lahko ga popečete tudi v navadni ponvi) in začimbe, ki jih potresemo po zelenjavnemu namazu: poper, čili, hren.
3. Jutranja zelenjavna juha
Za Azijce se dan začne z juho. Seveda tudi oni dobro vedo, kakšno juho potrebujejo v hladnih dneh, zato uporabijo sezonsko zelenjavo.
Juho seveda skuhamo že zvečer; zelenjavo narežemo na majhne koščke. V bistvu je niti ne kuhamo, ampak samo počakamo, da zelenjava zavre, potem pa jo odstavimo iz ognja in pokrijemo. Od zelenjave nas najbolj pogrejejo: čebula, korenje, koleraba, zelje, por, fižol, leča, čičerika … Če dodamo še kumino, česen, poper, lovorjev list in čili, nam bo po zajtrku prijetno toplo.