Zajtrk, ki nas ogreje

Prehrana | 18. 11. 2017

Zajtrkov, ki bi nas močno ogreli, ne potrebujemo vsak dan. Potrebujemo jih takrat, ko smo premalo spali ali se nas loteva prehlad. Topel zajtrk je priporočljiv pred izletom v naravo ali obiskom tržnice. Tudi kadar bomo veliko sedeli, je dan priporočljivo začeti s pravim zajtrkom. V vseh teh situacijah mora biti telo dobro prekrvavljeno, kar dosežemo s pravilno izbiro živil.

1. Topli kosmiči

Takšen zajtrk vas bo zanesljivo nasitil in ogrel. Ljubitelji kosmičev pozimi naredijo veliko napako, ker jih jedo hladne: v skledo dajo kosmiče, jih polijejo z jogurtom ali mlekom in občasno dodajo še sadje. Pozimi nas takšna kombinacija ne bo ogrela, nasprotno, celo ohladila nas bo.

Za hladne dni moramo kosmiče segreti, da bodo ogreli tudi nas. Za ta recept kupimo kosmiče s čim manj dodatki, zaželjeno pa je suho sadje (npr. Sportmüsli od Žita). V kozici segrejemo mleko (priporočamo mandljevo ali riževo mleko, ker kravje mleko hladi) in dodamo kosmiče, po želji še kakav, kokosovo moko, cimet, sadje. Žitaric ne kuhamo, ampak jih takoj odstavimo s plošče in pustimo stati 5 minut. Medtem, ko se bomo oblačili, bo zajtrk ravno prav »kuhan«.

2. Zelenjavni namaz s popečenim kruhom

Zelenjavni namaz lahko kupite ali ga naredite sami. Pri tem zajtrku nas ogreje popečen kruh (lahko ga popečete tudi v navadni ponvi) in začimbe, ki jih potresemo po zelenjavnemu namazu: poper, čili, hren.

3. Jutranja zelenjavna juha

Za Azijce se dan začne z juho. Seveda tudi oni dobro vedo, kakšno juho potrebujejo v hladnih dneh, zato uporabijo sezonsko zelenjavo.

Juho seveda skuhamo že zvečer; zelenjavo narežemo na majhne koščke. V bistvu je niti ne kuhamo, ampak samo počakamo, da zelenjava zavre, potem pa jo odstavimo iz ognja in pokrijemo. Od zelenjave nas najbolj pogrejejo: čebula, korenje, koleraba, zelje, por, fižol, leča, čičerika … Če dodamo še kumino, česen, poper, lovorjev list in čili, nam bo po zajtrku prijetno toplo.

ŠE VEČ KORISTNIH NASVETOV

Nazaj na seznam člankov
 • Topla prehrana v mrzlih dneh
  Prehrana / 19. 11. 2021

  Po sončnem kitajskem koledarju se na začetku meseca novembra začne zima, najbolj yin letni čas. Letošnjo jesen nas je sonce dolgo razvajalo, zato smo se lahko počasi pripravili na dež, mraz in oblačne dneve. Da pa nas vseeno ne bo zeblo, potrebujemo v hladnih mesecih veliko yang energije, ki jo najlažje dobimo s prehrano.

  PREBERITE VEČ
 • Zakaj nas zebe?
  Znanje / 09. 11. 2017

  Najpogostejši vzroki, da nas zebe, so trije, vendar imajo vsi skupni imenovalec: slabo prekrvavljenost telesa. Zebe nas zaradi nizkega krvnega pritiska, zakisanosti ali presnovnih motenj in bolezni (ščitnica, inzulin). Mrzle roke in noge torej niso samo neprijeten spremljevalec nizkih temperatur, ampak lahko nakazujejo resen zdravstveni problem.

  PREBERITE VEČ

E-REVIJA AVITA

Brezplačni nasveti, dvakrat mesečno, o zdravem načinu življenja in akcijskih ponudbah.

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.