Začnite dan brez kave

Prehrana | 30. 08. 2022

Ko smo utrujeni, nas kava prebudi, vendar ima tudi določene negativne učinke. Kava lahko razdraži želodec, dvigne krvni tlak in kortizol, vas naredi nervozne in povečuje željo po sladkem. Četudi imate občutek, da kavo dobro prenašate, je vredno poskusiti druge alternative. Predstavili vam bomo nekaj nasvetov, kako se lahko zjutraj zbudite tudi brez kave in začnete dan brez škodljivih poživil. Kofein namreč ni edina snov, ki telesu dvigne energijo!

1. Kozarec (ne preveč) hladne vode

Ta nasvet vam bo še posebej koristil poleti. Namesto kave popijte kozarec osvežujoče, ne preveč hladne vode in telo vam bo hvaležno. Telo je ustvarjeno zato, da uživa vodo, kava pa je psihoaktivna snov, ki je predelana v tovarnah in ima lahko tudi negativne učinke.

S kozarcem izvirske vode ali vode iz pipe boste obenem varovali okolje. Že en kozarec vas bo osvežili in pripravili na dan. Vodni odtis skodelice kave (iz 7 g kavnih zrn) pa meri kar 140 litrov vode, s čimer bi skoraj lahko napolnili kopalno kad.

2. Kavo nadomestite s čajem

Če težko zdržite brez kofeina, si lahko pripravite skodelico zelenega ali črnega čaja. Zeleni čaj ima veliko pozitivnih lastnosti: deluje protivirusno, vsebuje do 250 sekundarnih snovi in do 400 eteričnih olj, ščiti zobe, pomaga pri izgubi teže in krepi srce. Tako zeleni kot črni čaj vsebujeta manj kofeina kot kava in pomagata pri počasnem odvajanju od kofeina. Naposled pa lahko preidete na zeliščni čaj, kot je čaj poprove mete, ki ima naravno poživljajoč učinek.

3. Hrana z nizkim GI

Nizek GI se nanaša na živila z nizkim glikemičnim indeksom. Živila z visokim glikemičnim indeksom povzročijo hiter dvig krvnega sladkorja, čemur kmalu sledi tudi strmi padec. To vodi v utrujenost in napade lakote. Takrat pogosto posežemo po še eni skodelici kave.

Živila z visokim glikemičnim indeksom so običajno živila, ki vsebujejo veliko sladkorja in bele moke, torej sladkarije, kruh z marmelado, kruh z medom, sladkane pijače, torte, pudingi, peciva, sladoled, itd. Če se boste omejili na živila z nizkim GI, boste imeli manj napadov utrujenosti in ne boste imeli tako močne želje po kavi.

4. Znižajte raven kortizola

Kortizol je hormon, ki ga izloča nadledvična žleza in ga imenujemo tudi hormon stresa. Vendar ima kortizol tudi druge funkcije. Brez zmerne količine kortizola bi bili brez energije in melanholični. Kortizol se prične izločati že zjutraj, s čimer nam pomaga, da se prebudimo. Ko zvečer raven kortizola v krvi spet pade, postanemo utrujeni. Kortizol je torej ključnega pomena za zdrav ritem budnosti in spanca.

Pri številnih ljudeh ritem izločanja kortizola ne deluje pravilno, še posebej, če se spopadamo s kroničnim stresom. Takrat je raven kortizola kronično povišana ali prenizka. Posledice tega so pomanjkanje koncentracije, notranji nemir in kronična utrujenost. Osebe, ki jih to prizadene, pogosto mislijo, da brez kave ne bi mogli preživeti dneva. Pogosto pa lahko pri tem pomagajo že preprosti ukrepi. Za znižanje ravni kortizola je priporočeno, da se izogibate alkoholu in kofeinu, pijete dovolj vode, izločite sladkor in izdelke iz bele moke, poskrbite za reden spanec, se izogibate modri svetlobi (pametni telefon, računalnik, televizija) in redno izvajate sprostitvene tehnike, kot sta joga in meditacija. Pri oslabelosti nadledvične žleze ali prenizki ravni kortizola se priporoča izogibanje stresu, protivnetna prehrana, in prehranski dodatki, kot so vitamini, minerali ali ašvaganda.

5. Preizkusite poskakovanje ali ‘skipping’

Tako imenovani skipping je hitra hoja ali tek z izmeničnim dvigovanjem kolen, ki se uporablja tudi kot vaja za ogrevanje pred športnimi dejavnostmi. Poskakovanje pa je lahko tudi odlična zabava, še posebej če si ob vaji vključite najljubšo glasbo. Telo se bo že v manj kot eni minuti ogrelo in aktiviralo mišice. Začnite s hitro hojo na mestu, nato pa korake vse bolj pospešujte.

Skipping lahko vadite tudi na ovirah, pri čemer skačete čez katerikoli predmet, ki ga položite na tla, ali tekate izmenično gor in dol po stopnici. Tudi poskakovanje s kolebnico odlično prekrvavi telo. Vaja vas ne bo le poživila, ampak boste z njo tudi izboljšali telesno kondicijo.

6. Pomagajte si z dišavami

Nekateri vonji pomirjajo in zagotavljajo miren spanec (sivka, neroli, vanilija), drugi nas predramijo in preženejo utrujenost. Mednje spadajo vonji limone, pomaranče, grenivke, rožmarina in poprove mete. Izberite vonjave, ki so vam všeč, in zjutraj ali vedno, ko mislite, da potrebujete kavo, na izparilnik ali dišavni kamen kapnite ustrezno eterično olje.

Rožmarin na primer izboljša koncentracijo in spomin. Uporabite lahko tudi mešanico olj, saj ima vsako olje nekoliko drugačen učinek in se lahko zelo dobro dopolnjujejo.

7. Ingverjev napitek

Če težko pijete samo vodo, ji lahko dodate limono. Ob hladnem vremenu pa si pripravite ingverjev napitek. Litru vode dodajte pet kolutov ingverja in vejico limonine trave. Zavrite in 30 minut kuhajte na nizkem ognju. Topli napitek precedite in mu po želji dodajte limono.

Ingverjev napitek lahko pripravite tudi hitreje, vendar boste potrebovali dober mešalnik. Vroči vodi dodajte poljubno količino ingverja in dobro zmeljite. Po želji lahko napitku dodate še nekaj sveže iztisnjenega limoninega soka ali zdravo sladilo. Po zaužitju vam telo ne bo preplavila le toplina, temveč tudi val sveže energije. Ingver obenem tudi učinkovito preprečuje zadah.

8 . Privoščite si počitek

Ko vas sredi delovnega dne nenadoma preplavi utrujenost in mislite, da potrebujete skodelico kave, vam lahko pomaga tudi kratek odmor. Za nekaj minut prekinite delo, se nekoliko sprehodite in se na primer pogovorite s sodelavcem, nekajkrat poskočite na trampolinu, pokličete prijatelja ali si na kratko oglejte posnetek o aktualnih dogodkih ali zdravih kuharskih receptih in mimogrede še pripravite načrt za večerjo.j

Če pijete kavo, naj bo to zmerno

V vsakem primeru pa priporočamo, da kavo pijete zmerno. Ker je kofein zasvojljiv, se možgani nanj navadijo in pri velikih količinah kofeina izgubi svoj učinek. Zato bo kava delovala bolj poživljajoče, če jo boste pili manj in redkeje.

ŠE VEČ KORISTNIH NASVETOV

Nazaj na seznam člankov
 • Ašvaganda – čudežna rastlina z Vzhoda
  Prehrana / 20. 07. 2023

  Ašvaganda (Withania somnifera), imenovana tudi indijski ginseng ali indijska zimska češnja, je zdravilna rastlina, ki je že dolgo cenjena v ajurvedski medicini. Je adaptogen z antioksidativnim delovanjem, ki blaži številne zdravstvene tegobe sodobnega časa.

  PREBERITE VEČ
 • Užitek brez slabe vesti: Kava Chi, ki ne zakisa
  Prehrana / 19. 11. 2017

  Ljubitelji kave spijejo v povprečju po 2 do 4 skodelice kave na dan. Ta količina zaužite kave velja za zmerno in naj bi po nekaterih raziskavah prinašala številne zdravstvene koristi. Spet drugi raziskovalci dokazujejo, da lahko že ena do dve skodelici kave na dan negativno vplivata na zdravje.

  PREBERITE VEČ

E-REVIJA AVITA

Brezplačni nasveti, dvakrat mesečno, o zdravem načinu življenja in akcijskih ponudbah.

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.