Užitek brez slabe vesti: Kava Chi, ki ne zakisa

Prehrana | 19. 11. 2017

Ljubitelji kave spijejo v povprečju po 2 do 4 skodelice kave na dan. Ta količina zaužite kave velja za zmerno in naj bi po nekaterih raziskavah prinašala številne zdravstvene koristi. Spet drugi raziskovalci dokazujejo, da lahko že ena do dve skodelici kave na dan negativno vplivata na zdravje.

Ključna sestavina v kavi je kofein. Kofein deluje poživljajoče na centralni živčni sistem, prežene utrujenost in izboljša sposobnost koncentracije. Poživljajoči učinek nastopi približno 15 minut po zaužitju kave, traja pa do 6 ur. Ker pa gre za psihoaktivno substanco, velja previdnost. Prevelike količine lahko povzročijo nespečnost, nervozo, nemir, razdražljivost, pospešen srčni utrip in celo mišične krče. Kofein tudi ne deluje na vse ljudi enako, nekateri se zelo močno odzovejo že na zelo majhne količine, spet drugi lahko spijejo po več skodelic kave na dan, ne da bi nanje delovala negativno. Verjetno so prav zaradi tega dejstva rezultati raziskav o koristnosti oziroma škodljivosti kave tako zelo neenotni.

Ker kofein deluje poživljajoče, lahko od kave postanemo odvisni na povsem enak način kot od vseh drugih drog. Če se odvisnik odloči, da kave ne bo več pil, bo doživel odtegnitvene simptome: glavobol, utrujenost, omotičnost, razdražljivost, težave s koncentracijo, slabost in bruhanje.

Najslabša lastnost kave pa je ta, da nas močno zakisa, saj pri presnovi kave nastane veliko kislin. Redno pitje kave povečuje zakisanost organizma, ta pa je temelj za številne degenerativne bolezni. Kava je tudi močan diuretik, zato je pomembno, da ob vsaki skodelici kave popijemo velik kozarec vode.

Kava, ki ne zakisa: Kave Chi balance, proactive in classic Dr. Jacobs

Dr. Jacobsove Kave Chi (balance, bio, reichi, proactive in classic) so posebne mešanice prave kave z različnimi dodatki: zeleno kavo, guarano, gobami reishi, ginsengom, vlakninami in minerali. Zaradi premišljene sestave nas Kava Chi ne zakisa. Prijazna je tudi do želodca.

Ključna sestavina Kave Chi je guarana, katere dolgoročni učinek se lepo dopolnjuje z učinkom kofeina. Kofein iz običajne kave deluje hitro in neposredno, guaranin iz guarane pa se sprošča postopoma, zaradi česar je njegov učinek blažji, a dolgotrajnejši. Dodani magnezij ima zelo pomembno vlogo, saj na naraven način izravnava učinek kofeina, bazične snovi v Kavi Chi balance pa pomagajo vzpostaviti kislinsko-bazično ravnovesje v telesu. S priporočenimi tremi skodelicami Kave Chi balance si zagotovimo 30 % potrebne dnevne količine vlaknin.

Kaj menijo o Kavi Chi njeni uporabniki

Maja Kopač, Ljubljana:

“Imam nizek krvni pritisk. Kave poprej nisem uživala zaradi kofeina. Kofein mi je sprva dvignil energijski nivo, kasneje pa mi je energija padla in telo je zahtevalo novo dozo poživila. Nadomestila sem jo s pravim kakavom in riževim mlekom. Ob uživanju tega napitka sem se v začetku dobro počutila, kasneje sem potrebovala novo dozo napitka. Ta pa je preveč vznemiril moj živčni sistem in tudi teža se mi je povečala. Kavo Chi sem po naključju odkrila med vašimi izdelki. Prebrala sem njen opis in me je zamikala. Pijem jo že dva meseca vsak dan po zajtrku. Krvni pritisk se mi normalizira, tako da lahko zelo aktivno delujem ves dan. Po jutranji kavi Chi ne potrebujem nobenega novega stimulansa, tudi ko mi prijatelji ponudijo dišečo pravo kavo, jo z lahkoto zavrnem. Počutim se dobro. Kava Chi mi energijski nivo vzdržuje cel dan v enakem ritmu. Kave Chi ne sladkam niti ne dodajam kakršnegakoli mleka. Izvrstna je brez vseh dodatkov.”

Marijana, Ljubljana:

“Kavo Chi balance pijem sedaj že tretji mesec. Najraje si jo pripravim z malo rjavega sladkorja. Če jo primerjam s pravo kavo, postanem po pitju Kave Chi balance bolj sveža, misli so bolj bistre, ne čutim nobene teže v želodcu. Kava Chi balance je velik pridobitek v mojem življenju, saj kavo lahko sedaj spijem tudi popoldne (medtem ko prej tega nisem želela v izogib preveliki meri kofeina).”

Trije recepti s Kavo Chi

Chi kavni poljubčki

Sestavine:

2 veliki žlici Kave Chi proactive v prahu
25 ml vode
160 g polnozrnate moke
25 g zmletih lešnikov
25 g zmletih mandljev
35 g stevie
1 ščepec soli
100 g masla
v vodni kopeli stopljena čokolada za okrasitev

Priprava:

1. Kavo Chi proactive zmešamo z vodo.
2. Moko, lešnike, mandlje, stevio in sol stresemo v skledo in dobro premešamo.
3. Maslo narežemo na majhne koščke.
4. Maslo in Kavo Chi proactive dodamo v skledo in z rokami zgnetemo gladko masleno testo.
5. Pekač obložimo s peki papirjem.
6. Iz testa oblikujemo majhne kroglice, ki jih polagamo na pekač.
7. Pečemo 10-15 minut pri 160°C. Ohladimo in okrasimo z glazuro iz stopljene čokolade.

Energijski napitek s Kavo Chi balance

Sestavine za 1 osebo:

3 čajne žličke Kave Chi balance v prahu
200 ml sojinega napitka
1 čajna žlička stevie
1 banana

Priprava:

Banano narežemo na majhne koščke in jo skupaj z ostalimo sestavinami zmiksamo v blenderju. Pripravljen napitek natočimo v visok kozarec in postrežemo.

Krema s Kavo Chi classic

Sestavine za 4 osebe

500 ml mandljevega napitka
1 vrečka vaniljevega pudinga
2 čajni žlički Kave Chi classic v prahu
2 čajni žlički stevie
100 ml smetane (rastlinske ali mlečne)
čokoladni ostružki za okrasitev

Priprava:

1. Prašek za puding zmešamo s stevio in Kavo Chi classic, nato pa ga skuhamo po navodilih na vrečki.
2. Puding ohladimo.
3. Ohlajeni puding stepemo, nato pa vanj vmešamo stepeno smetano, da dobimo enotno kremo.
4. Kremo naložimo v skodelice in postavimo v hladilnik.
5. Pred serviranjem posladek okrasimo s čokoladnimi ostružki.

ŠE VEČ KORISTNIH NASVETOV

Nazaj na seznam člankov
  • Čokolada je lahko tudi zdrava
    Prehrana / 19. 11. 2018

    Bolj ko je čokolada temna, boljša je za naše zdravje. Čokolada je v svoji osnovni obliki grenka, zato ji skoraj vedno dodajo druge sestavine (sladkor, maščobe, mleko …). Vendar pa je delež čiste čokolade v tablici tisti, ki zagotovi zdravju koristne sestavine.

    PREBERITE VEČ
  • Kdaj je idealen čas za pitje kave?
    Prehrana / 18. 11. 2017

    Kdaj spijete vašo skodelico tega omamno dišečega poživila? Je to zjutraj pred službo, po kosilu ob sladici, ob večerih ali pa preprosto takrat, ko se vam prileže? Znanstveniki so ugotovili, da obstaja najbolj primeren čas za pitje kave, ko je njen učinek najmočnejši, negativne posledice pa najmanjše.

    PREBERITE VEČ

E-REVIJA AVITA

Brezplačni nasveti, dvakrat mesečno, o zdravem načinu življenja in akcijskih ponudbah.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.