Kdaj je idealen čas za pitje kave?

Prehrana | 18. 11. 2017

Kdaj spijete vašo skodelico tega omamno dišečega poživila? Je to zjutraj pred službo, po kosilu ob sladici, ob večerih ali pa preprosto takrat, ko se vam prileže? Znanstveniki so ugotovili, da obstaja najbolj primeren čas za pitje kave, ko je njen učinek najmočnejši, negativne posledice pa najmanjše.

Naravni bioritem in hormon kortizol

Naše telo se ravna po naravne bioritmu, ki ga uravnavata sončna svetloba in sproščanje hormonov. Takoj, ko se prebudimo, se v našem telesu dvigne nivo hormona kortizola. Ta hormon nastaja v nadledvični žlezi. Pogosto ga imenujemo »stresni hormon«, saj se v velikih količinah sprošča ob stresnih situacijah. Takrat poskuša zvišati raven sladkorja v krvi (in s tem energije), zvišati krvni tlak ter telo obvarovati pred negativnimi posledicami stresa. Pripomore tudi k nevtraliziranju vnetij in uravnavanju imunskega sistema. Ko se zjutraj zbudimo, nam kortizol pomaga pregnati zaspanost, saj deluje kot naravna budilka.

Kavo pijte eno uro po vstajanju iz postelje

Pitje kave v času, ko je raven kortizola naravno najbolj visoka, lahko povzroči dve težavi. Kofein v kavi prične motiti proizvodnjo kortizola v telesu, zato se sčasoma prične proizvajati vse manj kortizola. Počutimo se zaspane, saj se telo zanaša na kofein namesto na kortizol. Pitje kave zgodaj zjutraj (ob visokem nivoju kortizola) pa lahko privede tudi do tolerance telesa do kofeina. Kot bi jemali zdravilo v času, ko ga ne potrebujemo! Posledično moramo za enak učinek budnosti in osredotočenosti zaužiti več kofeina. Znanstveniki priporočajo, da prvo jutranjo kavico spijemo eno uro po vstajanju iz postelje, pred tem pa si privoščimo obilen in zdrav zajtrk.

Pitje kave je najbolj priporočljivo, ko je nivo kortizola nizek

Pri povprečnem človeku doseže izločanje kortizola najvišjo raven med 8. in 9. uro, 12. in 13. uro ter 17. in 18. uro. Kavo je torej najbolj priporočljivo spiti okoli 10. ali 11. ure, popoldne pa med 14. in 17. uro. Pitje kave po 18. uri ni priporočljivo, saj razpolovni čas kofeina (čas, v katerem se njegova koncentracija zmanjša za polovico) znaša okoli 6 ur, da učinek kofeina popolnoma popusti pa kar 10 – 12 ur.

ŠE VEČ KORISTNIH NASVETOV

Nazaj na seznam člankov
 • Čokolada je lahko tudi zdrava
  Prehrana / 19. 11. 2018

  Bolj ko je čokolada temna, boljša je za naše zdravje. Čokolada je v svoji osnovni obliki grenka, zato ji skoraj vedno dodajo druge sestavine (sladkor, maščobe, mleko …). Vendar pa je delež čiste čokolade v tablici tisti, ki zagotovi zdravju koristne sestavine.

  PREBERITE VEČ
 • Užitek brez slabe vesti: Kava Chi, ki ne zakisa
  Prehrana / 19. 11. 2017

  Ljubitelji kave spijejo v povprečju po 2 do 4 skodelice kave na dan. Ta količina zaužite kave velja za zmerno in naj bi po nekaterih raziskavah prinašala številne zdravstvene koristi. Spet drugi raziskovalci dokazujejo, da lahko že ena do dve skodelici kave na dan negativno vplivata na zdravje.

  PREBERITE VEČ

E-REVIJA AVITA

Brezplačni nasveti, dvakrat mesečno, o zdravem načinu življenja in akcijskih ponudbah.

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.