Vitamin B12 – kralj med vitamini B

Prehrana | 06. 07. 2023

Vitamin B12 ima od vseh vitaminov najbolj kompleksno zgradbo. Telo ga potrebuje v zelo majhni količini, vendar je kljub temu izrednega pomena za zdravje. Ščiti celoten živčni sistem, pomaga pri regeneraciji živčnih celic, ključnega pomena pa je tudi za zdravje možganov vse do pozne starosti. Najpogosteje ga primanjkuje vegancem in vegetarijancem, pomanjkanje vitamina B12 pa ni izključeno tudi pri vsejedcih.

V primeru pomanjkanja vitamina B12 se pojavijo različni simptomi: raven mentalnih sposobnosti se zniža, lahko pride celo do skrčenja možganov in demence. Skrbno preverite raven vitamina B12 v vašem telesu (še posebej, če uživate vegansko ali vegetarijansko prehrano) in ga v primeru pomanjkanja uživajte v večjih količinah (s prehranskimi dopolnili).

Vitamin B12 za možgane in živčevje

Vitamin B12 opravlja številne funkcije in naloge v organizmu. Igra pomembno vlogo pri nastajanju krvi in pravilni delitvi celic, zato je posebej pomemben tam, kjer se celice hitro delijo (črevesna sluznica, kri, itd.).

Prav tako je vitamin B12 nujno potreben za živčni sistem. Tam gradi, obnavlja in ščiti t.i. mielinske ovojnice, ki obdajajo živčne celice. V starosti vitamin B12 ščiti pred poškodbami, zato je verjetnost za nastanek demence ali Alzheimerjeve bolezni veliko manjša, če smo ustrezno preskrbljeni z vitaminom B12.

Zadostna količina tega vitamina lahko pomaga celo pri Parkinsonovi bolezni in multipli sklerozi, saj bistveno upočasni njuno napredovanje. Uporablja se tudi kot spremljevalna terapija pri polinevropatiji in amiotrofični lateralni sklerozi (ALS).

Pomanjkanje vitamina B12 povzroči krčenje možganov in zmanjšanje mentalnih sposobnosti

Znanstveniki so leta 2008 prišli do spoznanja, da se kapaciteta možganov zmanjša glede na pomanjkanje vitamina B12 – manj kot ga imamo v telesu, bolj se možgani v starosti skrčijo. Raziskave so prav tako pokazale, da je pomanjkanje tega vitamina tesno povezano z zmanjšano mentalno sposobnostjo pri starejših.

Resno pomanjkanje vitamina B12 privede do hudih nevropsihiatričnih simptomov, kot so halucinacije, evforija, blodnje, tesnoba, apatija, itd. Negativne posledice večjega pomanjkanja vitamina B12 so bile že prej poznane, znanstveniki pa so ugotovili, da ima tudi manjše pomanjkanje znaten vpliv na zdravje, še posebej pri starejših.

Starejši so pomanjkanju vitamina B12 bolj izpostavljeni zaradi želodčno-črevesnih težav, ki so v tem življenjskem obdobju zelo pogoste, in stranskih učinkov zdravil. Pri želodčno-črevesnih težavah je zmanjšana absorpcija vitamina B12, zdravila pa jo lahko še dodatno blokirajo. Problematična so predvsem zdravila, ki zavirajo nastanek želodčne kisline, zdravila proti protinu in zdravila, ki zavirajo strjevanje krvi (za redčenje krvi).

Manj kot je vitamina B12, višje je tveganje za Alzheimerjevo bolezen

Strokovnjaki na Švedskem so ugotovili, da visoka raven vitamina B12 v telesu zmanjšuje možnost za razvoj Alzheimerjeve bolezni.

Homocistein je telesu lastni, a strupeni vmesni produkt, ki nastane pri presnovi beljakovin. V zdravem organizmu se ta strup hitro razgradi, saj bi lahko sicer povzročil poškodbe krvnih žil. Za njegovo razgradnjo so potrebni trije vitamini: vitamin B12, vitamin B6 in vitamin B9.

Raziskave so pokazale, da lahko že manjši dvig homocisteina v krvi poveča verjetnost za nastanek Alzheimerjeve bolezni za kar 16%. Že manjši dvig vrednosti vitamina B12 v telesu pa zmanjša tveganje za 2%. Visoke vrednosti homocisteina se pojavljajo tudi pri bolnikih z multiplo sklerozo, prizadeti pa imajo hkrati nizke ravni vitamina B12 in B9 (folne kisline).

Nizke vrednosti vitamina B12 pri avtizmu in shizofreniji

Nizke vrednosti vitamina B12 se pojavljajo tudi pri ljudeh z različnimi nevropsihiatričnimi motnjami – pri ljudeh s shizofrenijo in celo pri otrocih z avtizmom, ki so mlajši od 10 let. Pri avtističnih otrocih so odkrili le tretjino priporočenih vrednosti vitamina B12. Vrednosti vitamina B12 so se merile v možganih. Če je tam prišlo do pomanjkanja vitamina, se to še dolgo ni pokazalo v vzorcih krvi.

Velikansko pomanjkanje vitamina B12 bi lahko razložilo razvoj nevroloških in nevropsihiatričnih simptomov. Določeno (zelo majhno) znižanje vrednosti vitamina B12 v starosti je običajno, nizek nivo v otroštvu pa lahko resno vpliva na razvoj živčevja in možganov. Kdor v starosti izgubi velik delež vitamina B12, izgublja tekom staranja tudi sposobnost učenja in pomnjenja.

Uživanje antioksidantov in vitamina B12

Avtizem in shizofrenija sta tesno povezana z oksidativnimi procesi v možganih. Precej verjetno je, da so prav ti procesi odgovorni za znižanje vrednosti vitamina B12 v telesu. Potrebovali bi dodatne raziskave, ki bo pokazale, ali lahko uživanje antioksidantov (za zmanjšanje procesov oksidacije) in vitamina B12 pomaga pri prej omenjenih obolenjih.

Vitamin B12 kot prehransko dopolnilo – na kaj moramo biti pozorni?

Če želimo pokriti potrebe po vitaminu B12 s prehranskimi dopolnili, potem se priporoča nakup metilkobalamina, ki ga telo najlažje absorbira in uporabi. Velikokrat zasledimo med prehranskimi dopolnili tudi vitamin B12 v obliki cianokobalamina, ki je sicer cenejši za izdelavo, vendar je njegova biološka razpoložljivost manjša kot pri metilkobalaminu.

V naši trgovini lahko kupite Vitamin Metil B12 -Intercell®, ki vsebuje naravni vitamin B12 v bioaktivni obliki metilkobalamina, ki ga telo lahko neposredno absorbira, ne da bi ga moralo prej pretvoriti z energijsko potratnim procesom.                                                                                    b-kompleks b-komplex

ŠE VEČ KORISTNIH NASVETOV

Nazaj na seznam člankov
 • Pomanjkanje vitaminov (1.del)
  Prehrana / 15. 11. 2023

  Pomanjkanje vitaminov v razvitih državah sveta praktično ne bi smelo obstajati. Bilo naj bi stvar preteklosti ali pa prisotno zgolj tam, kjer so ljudje zaradi slabih ekonomskih razmer nezadostno prehranjeni. Kdo misli nasprotno, kaj hitro naleti na očitke, da mu gre zgolj za prodajo prehranskih dopolnil. Pa vendar pomanjkanje vitaminov tudi v razvitem svetu sploh ni redko – poglejmo zakaj. 

  PREBERITE VEČ
 • Vitamini skupine B
  Prehrana / 18. 08. 2020

  Vitamini B-kompleksa so nepogrešljivi za naše zdravje. Za njih je značilno, da jih telo ne more izdelati samostojno ali v zadostni količini, zato jih moramo zaužiti s prehrano. V članku je podrobneje predstavljenih vseh 8 vitaminov B-kompleksa. Izvedeli boste, kakšne so funkcije posameznega vitamina B in v katerih živilih se nahajajo.

  PREBERITE VEČ

E-REVIJA AVITA

Brezplačni nasveti, dvakrat mesečno, o zdravem načinu življenja in akcijskih ponudbah.

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.