Vedno bolj bolni zaradi hormonskih motilcev

Bolezni | 24. 10. 2019

Hormonski motilci so kemične snovi, s katerimi smo v zadnjih nekaj desetletjih zastrupili svoje okolje. Nemogoče se jim je popolnoma izogniti. Hormonski motilci so idealen strup, saj že v izjemno majhnih količinah poškodujejo celice. Povzročajo raka, vedenjske motnje, neplodnost in sesutje imunskega sistema. V članku smo opisali, kaj lahko naredimo, da zavarujemo sebe in svoje otroke

Rak dojk, jajčnikov, testisov in prostate je čedalje pogostejši. Napoved za Evropo je grozljiva: vsak tretji človek bo zbolel pred svojim 75. rojstnim dnem, vsak četrti pa zaradi raka umrl. Slovenke najpogosteje zbolijo za rakom dojke – ima ga več kot 30% onkoloških bolnic. Čedalje več otrok ima učne težave in vedenjske motnje. Kar 65 do 70% mladih parov ima težave ob spočetju prvega otroka in vedno več otrok se rodi z anomalijami reproduktivnih organov. Vsi ti pojavi imajo skupen imenovalec: hormonske motilce, ki v naše telo prehajajo iz okolja in imajo katastrofalne posledice za naše zdravje.

Imunski, hormonski in živčni sistem so trije ključni sistemi v našem organizmu. Od tega, kako dobro delujejo, je odvisno, kako zdravi oziroma bolni bomo in tudi to, kako dolgo in kako kakovostno bo naše življenje. Za hormonski sistem je značilno, da so motnje v njegovem delovanju manj očitne. Če si zlomimo nogo, tega gotovo ne bomo mogli prezreti niti za sekundo – če pa bo zaradi napake v delovanju sistema katera od žlez pretirano delovala, tega ne bomo opazili takoj.

Hormonski motilci povzročijo težave že v izredno majhnih količinah, takšnih, ki jih niti ni mogoče odkriti z merjenji. Zaradi tega, kar smo zadnjih nekaj desetletij počeli s svojim okoljem, so prisotni praktično povsod in se jim ni mogoče popolnoma izogniti. Nalagajo se v telesu, še posebej v maščobnem tkivu. Starejše generacije so na boljšem, saj vsaj v mladosti niso bile deležne toliko strupenih koktajlov. Slabše se godi mlajši generaciji, ki je bila deležna strupov že takoj od spočetja naprej.

Hormonske motilce najdemo povsod v okolju: v vsakdanjih izdelkih, hrani in vodi.

Najpogostejši so dioksin (stranski produkt pri barvanju papirja in beljenju bombaža), PCB-ji (maziva in olja), ftalati (npr. PVC), laki, težke kovine (kadmij, svinec in živo srebro). Najdemo jih v kemičnih gnojilih, pesticidih, barvah, plastiki, oblogah konzerv, detergentih, aditivih, kozmetiki, amalgamskih zalivkah, cepivih …

Nemogoče se jim je popolnoma izogniti, vendar lahko sami naredimo veliko že s tem, da se zavedamo, kje se najpogosteje nahajajo in se jim izognemo v kar največji meri.

Hormonski motilci delujejo tako, da preprečijo komunikacijo v hormonskem sistemu. Povzročajo hormonske motnje, motnje v razvoju zarodka, odpoved imunskega sistema. Posredno povzročajo raka, predvsem na razplodnih organih. Poenostavljeno lahko problem opišemo takole: hipofiza žlezam pošlje ukaz, kaj naj naredijo. Če hormonski motilec prepreči sprejem ukaza, žleza ne bo opravila svoje naloge. Kadar pa hormonski motilec prepreči potrditev prejema ukaza, bo hipofiza žlezi pošiljala vedno nove ukaze, ki jih bo žleza seveda ubogala. Posledica je hiperprodukcija celic, med katerimi so seveda tudi rakave. Organizem ne zmore pravočasno pregledati in odstraniti vseh rakavih celic – in človek oboli za rakom.

Kaj lahko naredimo sami

 • Uživajmo hrano, pridelano brez pesticidov in umetnih gnojil. Če lahko, pridelajmo čim več zelenjave in sadja na svojem vrtu, seveda na ekološki način.
 • Ne kurimo plastike – pri tem se v okolje sprošča ogromno snovi, ki delujejo kot hormonski motilci.
 • Pijmo le kakovostno in prečiščeno vodo, ki jo prečistimo z ustrezno napravo (npr. z Reverzno osmozno napravo za čiščenje vode).
 • Nadzorovano odstranimo amalgamske zalivke in se razstrupimo (o tem smo pisali v članku Razstrupljanje amalgama).
 • Ne pijmo vode iz plastenk in ne shranjujmo hrane v plastične posode (izjema je plastika, označena s trikotnikom, v kateri je številka 2, 4 ali 5 ali označena s črkami HDP, HPDE, LDPE ali PP).
 • Uživajmo ribe, ki so v prehranski verigi na nižjem mestu (npr. sardele in skuše namesto lososa in tune), ker te vsebujejo manj strupov.
 • Dojenčkom in majhnim otrokom ne dajemo igrač iz mehke plastike, ker bodo z žvečenjem igrač zaužili tudi hormonske motilce.
 • Uporabljamo ekološke higienske izdelke, kozmetiko in čistila preverjenih proizvajalcev.
 • Bodimo previdni pri nakupu oblek in pohištva. Močne in dražeče vonjave v trgovinah so jasen znak, da je v izdelkih veliko kemikalij. Več o tej temi lahko preberete na blogu Osebno in zasebno v članku z naslovom Lepo oblečeni in polni strupa.

ŠE VEČ KORISTNIH NASVETOV

Nazaj na seznam člankov
 • Strupi v telesu so trdovratna nadloga
  Razstrupljanje / 05. 10. 2022

  Če boste zdravnike povprašali po morebitnih strupih v telesu, vas bodo odpravili z odgovorom, da je človeško telo opremljeno z razstrupljevalnimi organi, ki poskrbijo za izločanje strupenih snovi. To je v principu res, ne omenijo pa dveh pomembnih težav, ki se pri tem pojavljata.

  PREBERITE VEČ
 • Zeolit – čudežni mineral za čiščenje organizma
  Razstrupljanje / 27. 01. 2020

  Zeolit je naravni vulkanski mineral, ki je nastal pred milijoni let z ohlajanjem lave v morski vodi. Skozi kamnino so prepredeni tunelčki, ki delujejo kot filter za radioaktivne in strupene snovi ter težke kovine. V skupino zeolitov spada več kot 200 različnih kamnin. Aktivna snov v zeolitu se imenuje klinoptiloit, ki deluje samo takrat, ko je aktivirana s posebnim postopkom (Panacea mikroaktivacija).

  PREBERITE VEČ

E-REVIJA AVITA

Brezplačni nasveti, dvakrat mesečno, o zdravem načinu življenja in akcijskih ponudbah.

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.