Tinitus: utišajte nadležno šumenje v ušesih

Bolezni | 23. 09. 2020

Tinitus je latinska beseda za izredno moteč pojav, ki prizadeto osebo pogosto spravi na rob obupa. V ušesih odzvanja neprenehno šumenje, hreščanje, žvižganje ali piskanje, ki ga ne povzroča zunanji dejavnik. Zvoka ne sliši nihče drug, nihče ga ne more izklopiti, pojavlja se noč in dan. Vendar ne obupajmo, kot vedno je mogoče s celotno medicino odkriti pravi vzrok in »izklopiti« nadležni hrup.

Niste edini

Z nadležnim hrupom v ušesih mora živeti kar 10 do 15% prebivalstva, kar pomeni več milijonov ljudi po vsem svetu. Pojavi se lahko samo v enem ušesu ali v obeh.

Tinitus ne poslabšuje zgolj kakovosti življenja, temveč nas lahko za daljše časovno obdobje oropa spanca ter vodi v depresije in pojav tesnobe. V primeru akutnega tinitusa je mogoče pričakovati, da bo odzvanjanje samo izginilo v obdobju pol leta, pri kroničnem tinitusu pa prizadeti osebi na prvi pogled ostane malo upanja za izboljšanje in ozdravitev. Kronični oz. dolgotrajni tinitus prizadene približno 1% prebivalstva.

Glasnost zvokov, ki jih oseba sliši, je lahko zelo različna. V nekaterih primerih tinitus povzroča tihe zvoke, ki jih ob nežni glasbi ali pogovoru z lahkoto ignoriramo in slišimo samo v tišini, včasih pa je zvok zelo glasen in moteč (bobnenje, rjovenje, pokanje, udarjanje).

Kako pride do pojava tinitusa?

Povzročiteljev tinitusa je kar nekaj. Prevelika količina nabranega ušesnega masla (cerumna) spada med vzroke, ki jih najlažje odpravimo. Iz tradicionalne kitajske medicine vemo, da je tinitus vedno povezan z jetri – z nepravilnim delovanjem, preobremenitvijo, preveliko količino strupov.

Drugi možni vzroki so:

 • ušesne infekcije,
 • motnje ravnotežja,
 • ledvična obolenja,
 • hormonske motnje,
 • jemanje zdravil (tinitus je stranski učinek več kot 250 zdravil, med drugim antibiotikov in zdravil z acetilsalicilno kislino),
 • bolezni vratne hrbtenice (npr. nestabilnost vratne hrbtenice),
 • bolezni v predelu zob ali čeljustnega sklepa,
 • izpostavljenost močnemu hrupu (glasna glasba, petarde, ognjemeti, udar strele…),
 • Menierova bolezen (motnja v notranjem ušesu, ki povzroča vrtoglavico in motnje sluha),
 • zmanjšano delovanje ščitnice,
 • kronično povišan krvni tlak in bolezni srca,
 • alergije in presnovne motnje
 • ter v redkih primerih tudi tumorji (npr. tumor slušnega živca).

Kronično vnetje kot vzrok za pojav tinitusa

Tinitus je najpogosteje posledica dlje trajajočega vnetnega procesa, ki povzroči slabšo prekrvavitev notranjega ušesa. Vnetje notranjega ušesa je za razliko od vnetja srednjega ušesa manj opazno in boleče, zato lahko dolgo ostane skrito in nezdravljeno. Takšno vnetje, ki počasi »tli«, vendar ni nič manj nevarno od akutnega vnetja. Kronična vnetja po telesu povzročajo huda obolenja, kot so arterioskleroza, multipla skleroza, rak, črevesne bolezni, in prav nič drugače ni s kroničnimi vnetji notranjega ušesa. Poškodbe tkiv in celotnih struktur v kombinaciji s pomanjkljivo prekrvavitvijo so glavni krivec za pojav tinitusa.

Vnetja povzročajo tkivni hormoni, imenovani prostaglandini, zaradi katerih pride do zoženja in zamašitve krvnih žil. Zmanjšan pretok krvi poslabša preskrbo s kisikom in povzroči nabiranje limfne tekočine v notranjem ušesu. Pritisk v notranjem ušesu se zaradi navedenih dejavnikov poveča, slušni živec pa je tako močno stimuliran, da zaznava tudi zvoke, ki jih v resnici ni – pojavi se tinitus.

Vnetje je naravni telesni odziv na poškodbe tkiva. Na ta način želi telo odstraniti poškodovane celice in sprožiti proces obnove. Tako je v primeru akutnega vnetja, ki je za telo pravzaprav koristno. Drugače je pri kroničnem vnetju, ki vztraja v telesu zelo dolgo časa in je povod za nastanek resnih obolenj.

Zdravljenje tinitusa z uradno medicino

Zdravljenje tinitusa v uradni medicini je usmerjeno v odpravljanje vnetnih procesov. V prvi fazi je osredotočeno na jemanje protivnetnih zdravil, kot je kortizon. V številnih primerih protivnetna zdravila resnično pomagajo, kar priča o izvoru motnje v vnetnem procesu. Težava je v tem, da kortizon deluje le tako dolgo, dokler ga jemljemo, po prenehanju zdravljenja pa se tinitus lahko vrne, saj poglavitni vzrok za nastanek vnetja ni bil odpravljen.

»Izklopite« tinitus

Tinitus je opozorilni znak, da vnetja najverjetneje ne potekajo samo v notranjem ušesu, temveč tudi drugod po telesu, zato ga moramo jemati kot pomembno opozorilo. Dobra novica pri tem je, da je mogoče kronična vnetja tako v notranjem ušesu kot drugod po telesu pozdraviti ali pa vsaj ublažiti s spremembo prehrane in življenjskega sloga. Z zdravljenje tinitusa je potrebno pričeti čim prej, saj si s tem močno povečamo verjetnost za ozdravitev.

Protivnetna prehrana pri tinitusu

Čeprav se sliši enostavno, pa zahtevajo korenite spremembe prehrane veliko potrpljenja in volje. Začnimo pri uživanju svežih živil z veliko hranilnimi snovmi in antioksidanti. V ta sklop živil spada raznovrstna zelenjava (še posebej zelena listnata), pa tudi sadje, oreščki ter olja in maščobe z nenasičenimi maščobnimi kislinami.

Če je le mogoče, iz prehrane izključimo sladkor, žita in mlečne izdelke. Meso, jajca in ribe naj bodo iz ekološke pridelave. S tem se izognemo veliki količini ostankov zdravil v mesu, hkrati pa ima takšno meso ugodnejše razmerje med omega-3 in omega-6 maščobnimi kislinami.

Za preprečevanje vnetij potrebujemo kar največ omega-3 maščobnih kislin, ki jih, poleg ribjega olja, najdemo tudi v lanenem in konopljinem olju. Omega-6 maščobne kisline, ki v prevelikih količinah spodbujajo vnetja (določen delež pa jih vseeno potrebujemo), najdemo v sončničnem olju, margarini, itd.

Krepitev jeter in imunskega sistema

Za še intenzivnejši boj proti vnetjem in tinitusu v prehrano vključite protivnetna zelišča in začimbe, kot so kurkuma, ingver, regrat, origano in česen. Rastline z grenčicami, kot je regrat, so odlične za čiščenje jeter. Le zdrava jetra se lahko uspešno borijo proti vnetjem.

Stanje vnetij nadzoruje tudi imunski sistem, ki ga okrepimo s sladkim korenom, koprivo, ameriškim slamnikom, rmanom, kamilico in timijanom.

Pomen antioksidantov pri tinitusu

Pri izbiri sadja se osredotočimo na tiste, ki imajo malo sladkorja, a veliko antioksidantov: jagodičevje, kivi, papaja, rdeče pomaranče, grenivke… Antioksidanti so pomembni predvsem za uničevanje prostih radikalov, ki so eden izmed dejavnikov za pojav vnetij (povzročajo poškodbe celic).

V kolikor se odločimo za jemanje prehranskih dopolnil, naj bodo izvlečki pridobljeni iz rastlin, alg ali sadja, saj nimajo negativnih stranskih učinkov, ki se lahko pojavijo pri večjih količinah sintetičnih antioksidantov. Med najmočnejšimi naravnimi antioksidanti so astaksantin, OPC in krilovo olje, ki poleg antioksidantov vsebuje tudi omega-3 maščobne kisline v obliki, ki jo telo zlahka uporabi.

Vitamini skupine B pri tinitusu

Vitamini skupine B (B-kompleks) so pomembni gradniki mielinske ovojnice, ki obdaja živčevje. V primeru pomanjkanja vitaminov iz te skupine so živčne celice bolj dovzetne za vnetja in poškodbe, ki sprožijo tinitus.

Čiščenje črevesja in razstrupljanje pri tinitusu

V kolikor je absorpcija v črevesju slaba, nam jemanje vitaminov in drugih hranilnih snovi ne pomaga, saj jih telo ne more uporabiti. Zato so čiščenje črevesja, razstrupljanje in vzpostavitev zdrave črevesne flore ključnega pomena pri vseh kroničnih obolenjih, med drugim tudi pri kroničnem tinitusu.

MSM pri tinitusu

Organsko žveplo (metilsufonilmetan ali MSM) je odlična pomoč pri vnetjih, saj jih blaži, deluje pa tudi razstrupljevalno in pomaga pri krepitvi ter regeneraciji imunskega sistema.

Magnezij pri tinitusu

Magnezij je mineral, ki uspešno zavira vnetja, vendar ga prehrani pogosto primanjkuje. V primeru že razvite bolezni so potrebe višje kot običajno, zato moramo zaužiti okoli 800 mg dnevno.

Preverimo prisotnost prehranskih preobčutljivosti in alergij ter predhodnih vnetij

Morebitne preobčutljivosti in alergije na določena živila oz. snovi v živilih so močni sprožilci vnetij. Med najbolj problematičnimi sta laktoza in gluten.

Poleg tega lahko tinitus nakazuje na obstoj drugih vnetij v telesu (mrtvi zobje, vnetje sinusov), zato pogovor s specialistom ne bo odveč. Preverimo tudi obstoj morebitne estrogenske dominance (neravnovesje hormonov).

Sproščanje in alternativne oblike zdravljenja

Razčistimo notranje konflikte in si redno privoščimo sprostitev. Še posebej pomembno je sproščanje predela čeljusti in vratu (npr. z masažo), saj so ti deli neposredno povezani s predelom ušes. Zobozdravnik naj preveri, ali imamo morda težave z nepravilnih ugrizom ali nočnim škrtanjem oz. stiskanjem z zobmi, ki povzročijo napetost mišičevja v tem predelu. Po odpravi težav lahko izgine tudi tinitus.

Odločimo se lahko za alternativne oblike zdravljenja, ki so odlično dopolnilo drugim celostnim ukrepom – akupunktura, homeopatija, osteopatija, refleksna masaža stopal, bioresonančna terapija,…

Izogibajmo se glasni glasbi, kričanju in stresnim situacijam. Ob tem je pomembno, da se ne umikamo v osamo, temveč krepimo prijateljske in družinske vezi. Poslušanje mirne glasbe je odlična rešitev za preusmeritev pozornosti

Menjava prostora, v katerem spimo

Pojavljajo se domneve, da lahko tinitus sproži tudi močno elektromagnetno valovanje. Vsaj za nekaj časa poskusimo spati v drugem prostoru in na ta način ugotovimo, ali je bila težava v izpostavljenosti sevanju.

Preusmerimo pozornost

Čeprav je »radio tinitus« zelo nadležen in ga ni moč nemudoma ugasniti, pa se lahko naučimo živeti z zvoki in sčasoma preusmerimo pozornost na druge stvari. Sčasoma jim možgani pričnejo odmerjati čedalje manj pozornosti in jih zato lažje preslišimo (podobno kot pri brnenju hladilnika v prostoru, na katerega se navadimo). Ker je za to potrebno tudi kakšno leto, je potrpežljivost vsekakor ključ do uspeha.

ŠE VEČ KORISTNIH NASVETOV

Nazaj na seznam člankov
 • Tiha vnetja so skrita nevarnost v telesu
  Bolezni / 07. 11. 2020

  Tiha ali prikrita vnetja v telesu so tista, ki ne »bolijo« in na prvi pogled ne povzročajo težav. Žal temu ni tako! Hude kronične bolezni, kot so Alzheimerjeva bolezen, srčno-žilne bolezni, arterioskleroza, artritis, vnetje črevesja in sladkorna bolezen imajo svoj izvor skoraj vedno v tihem vnetju, ki je več let ostalo neopaženo.

  PREBERITE VEČ
 • Črevesna sluznica vpliva na kronične bolezni
  Bolezni / 05. 08. 2020

  Če vzroku za nastanek kroničnih bolezni sledimo do samega izvora zdravstvenega problema, bomo slej ko prej prišli do težav s črevesno sluznic in floro. Te so v številnih primerih pomemben, če ne že ključen dejavnik za pojav prenekaterih kroničnih bolezni. S celostnim zdravljenjem črevesno sluznico obnovimo in ji omogočimo, da ponovno opravlja svoje naloge.

  PREBERITE VEČ

E-REVIJA AVITA

Brezplačni nasveti, dvakrat mesečno, o zdravem načinu življenja in akcijskih ponudbah.

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.