Težke kovine v divjih brusnicah, šipku in borovnicah

Prehrana | 13. 05. 2021

Divje borovnice, brusnice in šipek, ki jih naberemo v neokrnjeni naravi so tako dobre in zdrave. Pa so res brez strupov? Kako je s težkimi kovinami? V Švici so izvedli takšno raziskavo in sicer za plodove z neokrnjenih predelov Hrvaške. Ugotovitve so dobre in morali bi vsak dan pojesti ogromno borovnic, da bi presegli dovoljene meje. Ampak, ne pozabimo: Slovenija je manjša, zato so določeni deli neokrnjene narave tudi že močno onesnaženi.

Sadje prispeva veliko koristnega k prehrani ljudi. Različno jagodičevje uživamo v obliki svežega ali suhega sadja, poleg tega pa je prisotno v številnih procesiranih živilih kot so marmelade, sirupi, sokovi, želeji, jogurti in sladoledi.

Jagodičevje vsebuje veliko bioaktivnih spojin, kot so antociani, organske kisline, tanini, fenoli in antioksidanti. Vse te prispevajo k boljšemu zdravju, saj vplivajo na metabolne procese kot so odstranjevanje prostih radikalov, spodbujanje imunskega sistema, induciranje apoptoze in razstrupljanje. Prav tako vsebujejo širok spekter mikro in makro hranil, kot so prehranske vlaknine, minerali, vitamini in folat.

V jagodičevju so. poleg organskih, prisotne tudi anorganske snovi. Nekatere kovine in metaloidi so esencialni za ljudi, medtem ko druge lahko pokažejo strupene učinke. Za jagodičevje, ki je obrano na oddaljenih, neonesnaženih območjih bi pričakovali, da strupenih sestavin ne vsebuje. A strupi, zaradi prenosnih procesov (veter, dež, voda), lahko vseeno pridejo do takih območij.

Na neokrnjenih območjih Hrvaške je bila narejena raziskava o vsebnosti težkih kovin v divjih brusnicah, šipku in borovnicah.

Katere težke kovine so testirali v divjih brusnicah, šipku in borovnicah?

 • Aluminij nima nobene znane fiziološke vloge v človeškem telesu. Z njim se redko akutno zastrupimo. Ker pa se aluminij z leti kopiči v telesu, lahko pride do kronične zastrupitve.
 • Kadmij je zelo strupena kovina, ki se v industriji veliko uporablja. V naravi ga najdemo v prsti, zaradi antropogenega vpliva pa je tudi onesnaževalo. Ker v rastline pride preko korenin, ga pogosto najdemo v hrani, posebno v sadju in jagodičevju.
 • Krom kot Cr (III) igra ključno vlogo v zdravju ljudi in je definiran kot esencialen element v sledovih. Med tem ko je krom v obliki Cr(VI) zelo strupen in rakotvoren.
 • Nikelj se v naravi nahaja v prsti. Povzroča veliko škodljivih posledic kot so kontaktni dermatitis, genotoksičnost, hema toksičnost, teratogenost, imunotoksičnost in rakotvornost.
 • Svinec je zelo strupena težka kovina in izkazuje razvojno nevrotoksičnost pri mladih otrocih ter kardiovaskularne efekte in nefrotoksičnost pri odraslih.

Zgornje meje za raziskane težke kovine

Težka Kovina Zgornja meja dovoljenega vnosa
Aluminij 70 mg /teden
Kadmij 0,175 mg/teden
Krom

Cr(III) soli
Cr(VI)
 

105 mg/dan
0,21 mg/dan
Nikelj 1,4 mg/dan
Svinec 0,125 mg/dan

Meje so preračunane na 70kg težkega človeka.

Rezultati raziskave

Najmanjša in največja vsebnost kovin v sadežih (mg/kg teže živila):

Kovina (dovoljene meje) Brusnice (1 kg) Šipek(1 kg) Borovnice (1 kg)
Aluminij (70 mg /teden) 3,5- 6,4 753–884 109–146
Kadmij (0,175 mg/teden) <0,0028 <0,0028 <0,0028
Krom (105 mg/dan) <0,0018 <0,0018 <0,0018
Nikelj (1,4 mg/dan) 0,18–1,3 1,1–2,4 2,1–5,6
Svinec (0,125 mg/dan) 0,054–0,93 0,3–1,5 0,12–0,24

Najnižje vrednosti vseh preiskanih kovin so bile v brusnicah. V šipku in borovnicah so bile najdene nekoliko višje vrednosti aluminja in svinca. Da bi dosegli zgornjo vrednost aluminija in svinca na dan oziroma na teden bi morali zaužiti ogromne količine šipka in borovnic skozi celo leto.

V jagodičevju, nabranem na bolj divjih in neokrnjenih območjih, se težke kovine kot so aluminj, kadmij, krom, nikelj in svinec nahajajo v nizkih dozah in jih lahko brez skrbi uživamo. So pa zato druge raziskave pokazale višje vrednosti težkih kovin v jagodičevju iz Turčije.

Vir: Zeiner M., Juranović Cindrić I. 2018. Harmful elements (Al, Cd, Cr, Ni, and Pb) in Wild Berries and Fruits Collected in Croatia.

ŠE VEČ KORISTNIH NASVETOV

Nazaj na seznam člankov
 • Povišajmo nivo glutationa, najmočnejšega naravnega antioksidanta
  Bolezni / 03. 11. 2020

  Glutation je eden izmed najmočnejših antioksidantov in predstavlja pomemben gradnik imunskega sistema. S svojim delovanjem zavira razvoj virusov in bakterij, spodbuja razstrupljanje telesa in zmanjšuje oksidativni stres. Na nivo glutationa lahko z določenimi ukrepi vplivamo tudi sami.

  PREBERITE VEČ
 • Mitohondriopatija – ko se pokvarijo telesne »elektrarne«
  Bolezni / 07. 10. 2020

  Mitohondriji so elektrarne naših celic, ki preskrbujejo organizem z energijo za najrazličnejše procese, kot so dihanje, bitje srca, prebava in krčenje mišic. Ko mitohondriji ne morejo več preskrbovati celic z energijo, nastopi mitohondriopatija. Dobra novica pa je, da je te telesne elektrarne mogoče s pravimi ukrepi ponovno »zagnati«.

  PREBERITE VEČ

E-REVIJA AVITA

Brezplačni nasveti, dvakrat mesečno, o zdravem načinu življenja in akcijskih ponudbah.

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.