Prehranska dopolnila pri artrozi

Bolezni | 08. 12. 2021

Proti artrozi se lahko premišljeno izbrana in pravilno odmerjena prehranska dopolnila izkažejo zelo učinkovita. Blažijo bolečino, zavirajo vnetje, spodbujajo obnovo kosti in hrustanca, preprečujejo napredovanje artroze, povečujejo gibljivost – in tako izboljšajo kakovost življenja. Predstavljamo vam prehranska dopolnila, ki ugodno učinkujejo ob artrozi: vitamine, antioksidante, minerale in elemente v sledeh, pa tudi zdravilne rastline.

Artroza: ustrezna prehranska dopolnila

Artroza je najpogostejša bolezen sklepov v civiliziranih državah Zahoda. Med boleznijo se hrustančna masa čedalje bolj razgrajuje, dokler se na koncu kosti v sklepu ne začneta drgniti druga ob drugo. Zaradi tega nastanejo vnetja, sklep postane manj gibljiv.

Glede na to, da znanost doslej še ni razvozlala poteka artroze na molekularni ravni, uradna medicina o njej ve sorazmerno malo. Zdravljenje tudi ne vključuje obravnave vzrokov, ki so odgovorni za nastanek artroze (npr. zakisanost telesa).

Običajna protibolečinska in protivnetna zdravila le blažijo simptome, imajo pa tudi vrsto stranskih učinkov. Nikakor torej ne moremo govoriti o celovitem in zadostnem zdravljenju. Tudi po zamenjavi sklepa stanje ni vedno zadovoljivo. Pacienti, ki so deležni dobre fizikalne in gibalne terapije, pogosto okrevajo celo bolje kot pacienti, ki so bili operirani. V članku bomo predstavili nekatere celostne ukrepe proti artrozi.

Prehranska dopolnila lahko težave z artrozo občutno ublažijo. Zlahka jih je tudi mogoče kombinirati z običajnimi zdravili, seveda po posvetu z zdravnikom.

Učinek prehranskih dopolnil lahko občutite šele po nekaj tednih jemanja. Bodite pozorni na ublažitev simptomov artroze, saj lahko v tem primeru zmanjšate odmerek protibolečinskih zdravil, ki jih jemljete.

1. Pri artrozi najbolj priporočljivi

Mineral MSM

MSM (metilsufonilmetan) je organsko žveplo, ki je pri artrozi že skoraj nepogrešljivo. Zavira vnetja v sklepu, spodbuja obnovitvene procese in izboljšuje gibljivost. Posebno učinkovit je skupaj z glukozaminom.

Kurkumin

Učinkovina, ki jo vsebuje rumena korenina kurkume, deluje močno protivnetno, zato je pomembna sestavina celostnega zdravljenja pri skoraj vseh kroničnih vnetjih.

Leta 2009 so tajski znanstveniki dognali, da je kurkumin pri artrozi enako učinkovit kot protibolečinsko zdravilo ibuprofen. 107 udeležencev z artrozo kolena je šest tednov vsak dan jemalo po 800 mg ibuprofena ali po 2000 mg izvlečka kurkume. Pacientom sta bolečine enako dobro ublažili obe učinkovini.

Kdor jemlje kurkumin, ima seveda hkrati korist tudi od drugih njegovih učinkov. Tako kurkumin pomaga na primer proti raku, pripomore k odstranjevanju živega srebra iz telesa, varuje možgane, zdravi jetra, preprečuje nastanek žolčnih kamnov in še marsikaj.

Kurkumo lahko v vsakem primeru uporabljate kot začimbo, za načrtno jemanje pa je na voljo v kapsulah s kurkuminom. Kurkumin je v vodi skoraj netopen, zato je treba kapsule jemati s hrano, ki vsebuje maščobo – najbolje torej ob obrokih.

Glukozamin

Glukozamin je pomemben gradnik sklepnega hrustanca, a tudi sklepne tekočine. Deluje kot nekakšno mazivo, ki omogoča gibanje sklepa brez trenja.

Poleg tega spodbuja tvorbo t. i. proteoglikanov, snovi, ki se nalagajo v sklepni tekočini in ohranjajo čvrstost hrustanca. Tako lahko učinkovito blaži sunke in udarce.

Tudi glukozamine je mogoče uživati proti raku in tudi sicer naj bi podaljševali življenje. Jemati jih je treba dolgoročno, torej leta.

Ingver

Če imate artrozo, v svojo prehrano vključite obilo ingverja ali pa ga proti bolečinam in vnetjem jemljite v obliki izvlečka. Ruski znanstveniki so leta 2012 proučevali artrozo kolka ali kolena pri 43 pacientih in dognali, da jemanje dnevnega odmerka 340 mg invgverjevega izvlečka bolečine omili prav tako kot 100 mg zdravila Diclofenac.

Šipek

Prve študije o učinku šipka na artrozo in artritis so bile opravljene že pred 15 leti. Rezultati so bili obetavni: pokazali so, da redno jemanje šipka v prahu, dvakrat dnevno po 2,5 g, izboljša gibljivost in blaži artrotične bolečine. Šipek vsebuje veliko vitamina C, poleg tega pa tudi posebne sekundarne rastlinske snovi galaktolipide, ki skupaj z vitaminom C zavirajo vnetja in delujejo antioksidacijsko, varujejo preostali hrustanec in celo spodbujajo tvorbo kolagena.

Vražji krempelj

Ta zdravilna rastlina je znana po blaženju bolečin pri vnetnih revmatskih boleznih. Vendar jo je treba jemati kot izvleček, saj čaj ne bi učinkoval. Pri tem bodite potrpežljivi: pri rednem jemanju izvlečka (po pribl. 2000 mg dnevno) učinek nastopi po štirih do petih mesecih; takrat lahko odmerek protibolečinskega zdravila zmanjšamo.

2. Minerali in elementi v sledeh

Pri artrozi je seveda treba telo oskrbeti z vsemi minerali in elementi v sledeh. Če vam katerega od njih primanjkuje, je treba primanjkljaj nadomestiti. Številne minerale (npr. magnezij) pa je mogoče jemati tudi terapevtsko, v višjih odmerkih.

Magnezij

Magnezij je mineral, ki učinkuje zdravilno pri skoraj vseh kroničnih boleznih. Potrjeno je njegovo protivnetno delovanje.

Raziskava iz leta 2012 je npr. pokazala, da je pojavitev kolenske artroze obratno sorazmerna z oskrbo telesa z magnezijem.

Kot je pokazala neka študija iz leta 2014, so imeli udeleženci v krvi tem manj pokazateljev vnetja CRP (katerih vrednost je običajno povišana tudi ob revmatičnih boleznih), čim več magneija so uživali.

Po eni strani je učinkovitost magnezija pri artrozi posledica njegovih protivnetnih lastnosti. Po drugi strani pomanjkanje magnezija hitro privede do poškodb hrustanca, nezadostne sinteze hondrocitov (tvorbe hrustančnih celic) in nenormalnega poapnjevanja, zaradi česar so protibolečinska zdravila manj učinkovita.

Zato je pri artrozi priporočljivo vsak dan jemati magnezij.

Cink

Po izsledkih neke študije iz leta 2014 naj bi presežek cinka morda prispeval k nastanku artroze. Zato cink jemljite samo, če vam ga resnično primanjkuje.

Nekateri celo menijo, da je pri artrozi blagodejna veganska prehrana, in sicer zato, ker pri tej v telesu ne ostaja presežek cinka kot pri uživanju mesa, mlečnih izdelkov in morskih sadežev.

Silicij

Silicij je nepogrešljiv za kosti in vezivno tkivo. Sodeluje pri tvorbi kolagena, najpomembnejše vlaknaste beljakovine, ki je sestavni del kosti, hrustanca, žilnih sten, kit in kože. Pomembno vlogo ima tudi pri mineralizaciji kosti. Ni torej presenetljivo, da lahko prehransko dopolnilo s silicijem poveča kostno gostoto, priporoča pa se tudi kot preventiva ter za zdravljenje bolezni kosti, sklepov in vezivnega tkiva.

Dnevna potreba po siliciju znaša najmanj 75 mg, zlasti za namene zdravljenja, ne le kot preventiva. Uporabite lahko Silicea balsam, ki je na prodaj, ali organski silicijev koncentrat.

Baker

Baker kot sestavni del bakrove superoksidne dismutaze zavira vnetja in zmanjšuje oksidativni stres. Tudi morebiten primanjkljal bakra je treba nadomestiti.

Selen

Že leta je znano, da je selen pomemben element v sledeh, ki je povezan z artrozo. V študiji, ki so jo izvedli na Univerzi v Severni Karolini, je bilo na podlagi vsebnosti selena v krvi 940 udeležencev ugotovljeno, da je verjetnost nastopa arztroze tem manjša, čim bolje je organizem oskrbljen s selenom. Pri sodelujočih v raziskavi, ki so že imeli artrozo kolena, je bila ta toliko bolj izražena, kolikor nižja je bila raven selena v krvi sodelujočega.

Mangan

Mangan je potreben za rast hrustančnega, kostnega in vezivnega tkiva. Večinoma je aktiven kot sestavina encimov, npr. glikoziltransferaze, ki pa sodeluje pri tvorbi hondroitin sulfata za hrustanec. Ob pomanjkanju mangana se zmanjša koncentracija agrekana v hrustancu, zaradi česar se ta stanjša in postane krhek.

Poleg tega je mangan osrednji atom manganove superoksidne dismutaze, encima, ki se bojuje proti prostim radikalom in pred njihovimi napadi varuje hrustanec, kar pa pripomore k zmanjšanju vnetnih odzivov. Poleg manganove in bakrove superoksidne dismutaze poznamo tudi cinkovo superoksidno dismutazo, ki ima podobno funkcijo, le da ima manganova večji protivnetni učinek pri artrozi.

3. Vitamini

Tudi če vam primanjkuje katerega od vitaminov, je treba primanjkljaj nadomestiti. Naj vam opravijo analizo krvi, da lahko z ustreznim odmerkom nadomestite manjkajoče vitamine, npr. vitamina D in K.

Vitamin D

Znano je, da pomanjkanje vitamina D pogosto odkrijejo pri večini kroničnih bolezni. Če preiskava pokaže, da imate premalo vitamina D, začnite jemati dodatek tega vitamina v ustreznem odmerku.

Vitamin D ima pomembno vlogo pri kostni presnovi, zato ključno vpliva tudi na sklepe. Pri artrozi prihaja do skleroze na konceh kosti v sklepu. Konca kosti pod izginjajočo hrustančno maso postajata porozna, kostna gostota se na teh mestih manjša.

Vitamin D občutno vpliva ravno na te celice poškodovanih kosti. Ob primanjkljaju vitamina D je kost v sklepu seveda dovzetnejša za hitrejše napredovanje artroze. Zato mora vsako celostno zdravljenje artroze vsebovati vitamin D.

Vitamin D ves čas deluje v sinergiji z vitaminom K, zato mora biti tudi tega na voljo dovolj.

Vitamin K

Vitamin D je odgovoren za absorpcijo kalcija iz črevesja, vitamin K pa za pravilno razporeditev kalcija po telesu. Zagotavlja namreč, da lahko kalcij potuje po kosteh in s tem pripomore k njihovi trdnosti in odpornosti. Brez vitamina K bi se kalcij namesto tega nalagal na žilne stene, ki bi zaradi tega otrdevale, to pa bi vodilo do težav v delovanju srca in ožilja.

Uradni viri pogosto trdijo, da je prebivalstvo z vitaminom K »čudežno« oskrbljeno in da torej na ta vitamin ni treba posebej paziti. Znanstvena dognanja zadnjih let kažejo drugače.

Raziskovalci so pri 672 osebah preverili oskrbljenost z vitaminom K ter rentgenske posnetke kolenskih in zapestnih sklepov. Izkazalo se je, da višja raven vitamina K v telesu pomeni bolj zdrave sklepe.

B-kompleks

Vitamini skupine B sodelujejo pri toliko presnovnih procesih, da jih je treba jemati vedno, in sicer v zadostnem odmerku, bodisi s hrano bodisi v obliki vitaminskega kompleksa.

Vitamina C in E

Seveda morate vedno uživati tudi dovolj vseh drugih ključnih vitaminov. Znano je na primer, da lahko z zadostnim vnosom vitamina C pripomoremo k preprečevanju artroze, z jemanjem vitamina E pa lahko omilimo že obstoječo artrozo.

4. Antioksidanti

Poleg tega je treba pri artrozi organizem nujno oskrbovati z dovolj antioksidanti. Ti namreč nevtralizirajo proste radikale in številnim encimom preprečujejo, da bi poškodovali hrustanec, s čimer varujejo sklepe.

V mnogih vitaminih in elementih v sledovih tiči velika antioksidativna moč. »Mojstri« med antioksidanti pa so sekundarne rastlinske snovi, kot so polifenoli (flavonoidi, antocianidini), karotinoidi (npr. astaksantin) ter izotiocianati (npr. sulforafan). Kako se najbolje oskrbimo z dovolj teh snovmi?

Včasih ne zadošča več, če dnevno zaužijemo antioksidante iz svežih zelenih smutijev, solat, sadežev in zelenjave.

V teh primerih so na voljo visokokakovostna in celostna prehranska dopolnila kot na primer že omenjena sulforafan in astaksantin, pa tudi oligomerni proantocianidini (OPC).

Ravno sulforafan je zaslovel kot pomembna sestavina celostne obravnave artristisa. Če vaša artroza vključuje vnetne težave s sklepi, vsekakor začnite jemati sulforafan.

5. Hormoni

Pri ženskah se artroza pogosto pojavi ob nastopu menopavze. Pri tem starost ne igra tolikšne vloge kot hormonska slika. Pogosto slišimo, da primanjkljaj estrogena pospeši artrozo. Neredko pa velja ravno nasprotno: da se artroza okrepi zaradi t. i. estrogenske dominance (porušenega ravnovesja med estrogenom in progesteronom v prid estrogena).

V neki študiji iz julija 2013 se je pokazalo tudi, da so se težave pacientk z artrozo občutno ublažile ob rednem nanašanju mazila, ki vsebuje bioidentični progesteron.

Poskrbite torej za pregled svoje hormonske slike (poguglajte »testiranje hormonov iz sline«, »hormonski test iz sline« ipd.), terapevt pa naj vam svetuje ustrezno mazilo.

6. Prehrana in gibanje

Poleg tega ne pozabite na pravilno prehrano in dovolj gibanja. Če se namreč premalo gibljete, lahko jemljete še toliko prehranskih dopolnil, pa želenega rezultata ne boste dosegli.

ŠE VEČ KORISTNIH NASVETOV

Nazaj na seznam člankov
 • Varujte svojo krvno-možgansko pregrado – 1. del
  Bolezni / 24. 11. 2021

  Krvno-možganska pregrada preprečuje, da bi strupene snovi in povzročitelji bolezni prodirali iz krvi v možgane. Če ta pregrada ne deluje pravilno, telo postane dovzetno za številna obolenja: Alzheimerjevo, sladkorno in avtoimunsko bolezen, meningitis, encefalitis. Skozi prepustno pregrado prehajajo v možgane tudi težke kovine, še posebej aluminij.

  PREBERITE VEČ
 • Vitamin K – vitamin za kri in kosti
  Prehrana / 16. 10. 2017

  Ime »vitamin K« se nanaša na skupino kemično in fiziološko sorodnih, v maščobi topnih spojin. V naravi se nahaja v dveh oblikah: filokinon ali vitamin K1 izdelujejo rastline, pri nastajanju menakinona ali vitamina K2 pa so udeležene bakterije. Vitamin K je dobil ime po najpomembnejši funkciji, ki jo opravlja v človeškem telesu - strjevanju krvi (koagulacija).

  PREBERITE VEČ

E-REVIJA AVITA

Brezplačni nasveti, dvakrat mesečno, o zdravem načinu življenja in akcijskih ponudbah.

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.