Da si boste lahko pomagali pri samodiagnozi, so tukaj našteti simptomi pri celiakiji in preobčutljivosti na gluten.
Simptomi pri celiakiji:
- driska,
- bolečine v trebuhu,
- hujšanje (ali slabo pridobivanje teže pri otroci),
- pomanjkanje hranil (ker je absorbcija v črevesju motena),
- nižja telesna višina (pri otrocih zaostajanje v rasti).
Simptomi pri preobčutljivosti (intoleranci) na gluten:
- prebavne motnje (vetrovi, krči v želodcu in črevesju, zaprtje, driska – tudi izmenjujoče),
- glavobol in migrena,
- izčrpanost in utrujenost,
- nespečnost,
- zamegljeni možgani (brain fog),
- motnje v koncentraciji,
- hiperaktivnost
- pomanjkanje pozornosti,
- avtizem,
- nihanje razpoloženja,
- vrtoglavica,
- debelost (kljub dietam).
Različne študije so pokazale, da so avtoimunske bolezni (fibromialgija, revmatoidni artritis, vnetje ščitnice – Hashimoto) znak za preobčutljivost na gluten. In obratno: avtoimunske bolezni se poslabšajo, če uživamo preveč glutena.
Vsem, ki bodo posumili, da bi lahko bil gluten vzrok za njihove zdravstvene težave, svetujemo, da se en mesec držijo stroge brezglutenske diete. Poudarek je res na 100 % dieti, saj lahko že najmanjša količina glutena vpliva na simptome. Po enem mesecu pa nekaj dni pri vsakem obroku jemo živila z glutenom. Če pride do poslabšanja simptomov, smo našli krivca.
Jedilnik brez glutena zahteva nekaj iznajdljivosti in sprememb. Na tržišču je sicer veliko izdelkov, ki ne vsebujejo glutena, vendar je najbolje čim več živil pripraviti doma. Obiskom restavracij se boste morali odpovedati, ali pa postali stalen gost v tistih, ki bodo znali prisluhniti vašim željam.
Gluten je mešanica različnih proteinov, ki se ne nahajajo samo v pšenici, ampak tudi v različnih drugih žitaricah (pira, rž, oves, ječmen, kamut). Ko žitno zrno kali, se hrani s proteini, ki so shranjeni v glutenu. Ker je gluten neke vrste lepilo, so žitni izdelki z glutenom tako lepo zlepljeni – se ne zdrobijo med peko in po njej. Zato je največji problem pri kuhanju brez glutena prav to, kako nadomestiti lepek (gluten).
Glutena ne vsebujejo: proso, riž, kvinoja, amarant, ajda, soja, koruza, kostanj (kot moka je odlično nadomestilo za gluten).
Gluten je čudežno sredstvo živilske industrije, saj ga uporabljajo kot stabilizator, gostilo, želirno sredstvo, ojačevalec okusa, kot aromo in barvilo. Zato najdemo gluten v skoraj vsakem živilu, tudi v zdravilih, zobni pasti in kozmetičnih izdelkih. Gluten je skrit v izdelkih iz krompirja, mlečnih izdelkih, klobasah in salamah, izdelkih iz jajc, omakah, čokoladi.
Gluten lahko pri preobčutljivosti deluje kot opij, zato je prav, da se ga izogibamo tudi tisti, ki z njim nimamo težav.