Pregnenolon – babica vseh hormonov

Bolezni | 22. 04. 2020

Morda veste, zakaj pregnenolonu pravimo »babica vseh hormonov«? Iz njega nastanejo drugi pomembni hormoni, nepogrešljiv za človeško zdravje: testosteron, progesteron, DHEA, estrogen … Številne bolezni bi lahko pozdravili, če bi jemali pregnenolon. Zato preseneča dejstvo, da večina ljudi zanj sploh še ni slišala.

Kaj je pregnenolon?

Pregnenolon je prekurzor (izvorna snov, predstopnja) vsaj 150 različnih steroidnih hormonov. To pomeni, da pregnenolon sam po sebi nima hormonskega delovanja, je pa nujno potreben za nastanek drugih hormonov. Je prva snov, ki nastane iz holesterola. Večina pregnenolona se proizvede v nadledvičnih žlezah, del pa tudi v možganih, jetrih, koži, testisih, jajčnikih in očesni mrežnici. Ker gre za naravni steroid, ga ni mogoče patentirati, zaradi česar je manj zanimiv za farmacevtsko industrijo in posledično nekoliko slabše raziskan. Zadnje večje raziskave so se tako opravljale okoli leta 1940.

Gre za enega najpomembnejših steroidnih hormonov za zdravje možganov. Študije so pokazale, da lahko že jemanje majhnih odmerkov pri starostnikih bistveno izboljša miselne in spominske sposobnosti. Kar je še bolj spodbudno: po raziskavah ameriških znanstvenikov naj bi pregnenolon uspešno popravljal že poškodovane možganske celice.

Najvišjo raven pregnenolona imamo v mladosti, v sredini 20. let pa začne količina počasi upadati. V poznem življenjskem obdobju v telesu nastaja za več kot polovico manj tega pomembnega hormona.

Količina pregnenolona v telesu je tako pomemben indikator staranja. Ker gre za osnovno substanco, ki se v poznejših stadijih vključi v številne življenjsko pomembne procese, je pomanjkanje pregnenolona velikokrat vzrok starostnih težav.

Kako deluje pregnenolon?

Pregnenolon krepi zaščitne mielinske ovojnice, ki obdajajo živčne celice. Zdravje živčnih celic je pomembno za mentalno zdravje, preprečevanje depresivnih občutij, ustrezno koncentracijo, hitro razmišljanje, kreativnost, usmerjeno pozornost in boljše učne sposobnosti. Poleg tega izboljšuje spomin, vid (barve, ostrino, kontraste) in sposobnost izražanja, kar je izrednega pomena pri starostnikih, ki jim zaradi degenerativnih bolezni počasi upadajo prej omenjene sposobnosti.

Pomanjkanje pregnenolona ne povzroča zgolj psiholoških težav, temveč tudi artritis, srčna obolenja, povišan holesterol, izgubo libida in še bi lahko naštevali.

Zadostna količina pregnenolona v telesu skrbi za učinkovito razstrupljanje okoljskih strupov, ostankov zdravil in pesticidov ter izločanje lastnih presnovnih ostankov v telesu.

Delovanje pregnenolona v kombinaciji z melatoninom je nasprotno delovanju kortizola (stresnega hormona), zato je nepogrešljiv v boju proti posledicam izpostavljenosti stresu (slabše delovanje imunskega sistema, izguba kalcija, osteoporoza …).

Pregnenolon se zaradi svojih lastnostih že uporablja za zdravljenje različnih psihičnih obolenj in motenj (npr. depresij, utrujenosti, nespečnosti, kronične izčrpanosti, motenj razpoloženja, predmenstrualni sindrom …).
Izkazal se je tudi pri lajšanju Addisonove, Parkinsonove in Alzheimerjeve bolezni, sladkorne bolezni (uravnava glukozo in zmanjšuje neobčutljivost na inzulin), revmatskih obolenj, obolenj prostate, multiple skleroze, zmanjšanega delovanja ledvic, debelosti (uravnava presnovne procesa in izboljšuje porabo maščob), hormonskih neravnovesij, neplodnosti, ginekoloških težav ter poškodb živcev zaradi nesreč, opeklin ali električnega šoka.

Zavira staranje in vnetne procese na koži, v členkih in hrbtenjači. Prav zato je v pomoč ljudem z lupusom, sklerodermijo in kroničnimi kožnimi boleznimi (dermatitis, luskavica).

Pregnenolon in drugi hormoni

Pregnenolon je kot rečeno prestopnja mnogih hormonov, med najpomembnejšimi velja omeniti dehidroepiandrosteron (DHEA), ki ga imenujemo »mati vseh hormonov«, pregnenolon pa bi lahko potem označili za »babico vseh hormonov«.

DHEA lahko brez težav, sočasno, jemljemo s pregnenolonom, saj je v pozni starosti izločanje in pretvarjanje pregnenolona v DHEA zmanjšano, zato ni skrbi, da bi prišlo do predoziranja enega in istega hormona.

Kombinacija DHEA, pregnenolona in melatonina spodbuja dobro počutje, zavira procese staranja in blaži stranske učinke morebitne estrogenske terapije, pri kateri se kaj hitro pojavijo tipični znaki menopavze (navali vročine, motnje spanja).

Jemanje pregnenolona

Odmerjanje pregnenolona je odvisno od posameznikovega spola, starosti, telesne pripravljenost, prehrane in jemanja drugih zdravil. Pregnenolonom nam lahko predpiše zdravnik, dobijo pa se tudi v številnih spletnih lekarnah. Iz rastlinskih virov ga telo ne uspe sintetizirati.

Odmerki se razlikujejo glede na težave. Pri blažjih težavah s spominom začnemo s 10 mg dnevno, starejši pa jemljejo nekje med 25 in 50 mg. Najvišji dovoljeni dnevni odmerek, ki ga ne smemo preseči, je 100 mg. Jemljemo ga zjutraj na tešče. Na trgu je mogoče najti tudi kreme z dodanim pregnenolonom.

Jemanje pregnenolona je smiselno za dvig splošne kakovosti življenja v zrelih letih ter izboljšanje zdravja in počutja. Ker je predstopnja oz. gradnik vseh glavnih steroidnih hormonov v telesu, je nepogrešljiv za pravilno delovanje celotnega hormonskega sistema.

Pregnenolon se neposredno pretvarja v DHEA in/ali progesteron. DHEA se nadalje pretvarja v testosteron in estrogen, progesteron pa v estrogene, kortizol in aldosteron.

Pretvorba pregnenolona je odvisna od trenutnih potreb telesa glede na telesne napore, morebitna obolenja, življenjsko fazo, doživljanje stresa, itd. Pretiranega porasta moških hormonov v telesu se ženskam ni potrebno bati, saj telo samo nadzoruje in regulira njegovo nadaljnjo pretvorbo.

Stranski učinki pregnenolona

Jemanje pregnenolona v manjših odmerkih navadno ne povzroča nezaželenih stranskih učinkov. Ker pa so hormoni snovi z močnim delovanjem, jih je treba jemati pod nadzorom zdravnikov oz. terapevtov. Do sedaj je bilo v telesu odkritih okoli 150 različnih hormonov, sklepajo pa, da jih obstaja preko 1000. Med seboj so tesno povezani v zapleteno soodvisnost, zato lahko presežek ali pomanjkanje enega izmed hormonov povzroči neravnovesje številnih drugih hormonov.

Pri večjih odmerkih so opazili naslednje stranske učinke: slabost, nespečnost, razdraženost, jeza, pojav aken, glavoboli, izpadanje las in motnje srčnega ritma. Slednje so se v določenih primerih pojavile že pri nižjih odmerkih (5 mg), kar priča o tem, da mora biti jemanje preudarno. Večina stranskih učinkov je povezana z dejstvom, da se pregnenolon v telesu pretvori v spolne hormone.

Jemanje se odsvetuje nosečnicam, doječim materam in ljudem, ki imajo epilepsijo, endometriozo ali tumorje, ki so občutljivi na hormone. Pred jemanjem se obvezno posvetujemo z zdravnikom.

ŠE VEČ KORISTNIH NASVETOV

Nazaj na seznam člankov
 • Rožni koren ali rhodiola rosea – naravni antidepresiv
  Prehrana / 03. 04. 2024

  Rožni koren (lat. Rhodiola rosea) je rastlina iz družine tolstičevk, ki raste v hladnejših območjih sveta, najraje v Sibiriji. Ljudje cenimo rožni koren predvsem zato, ker pomaga telesu pri obrambi pred stresom. Poleg tega učinkovito odpravlja depresivno razpoloženje, tesnobo, kronično utrujenost ter povečuje psihično in fizično moč.

  PREBERITE VEČ
 • Kateri hormoni morajo biti v ravnovesju?
  Znanje / 09. 11. 2021

  V telesu več kot dvesto hormonov krmili naše organe in tkiva. Opisali smo najpomembnejše, ki morajo biti v ravnovesju, drugače zbolimo. Hormoni so odgovorni za rast, spanec, delovno zmogljivost, telesno težo, čustvene reakcije, plodnost ... Največ raziskav se v zadnjem času posveča vplivu hormonov na neplodnost in hujšanje. S pomočjo hormonskih testov iz sline pa lahko na preprost način ugotovimo, kateri hormoni niso v ravnovesju.

  PREBERITE VEČ

E-REVIJA AVITA

Brezplačni nasveti, dvakrat mesečno, o zdravem načinu življenja in akcijskih ponudbah.

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.