Potenje – naš zaveznik ali sovražnik?

Bolezni | 14. 04. 2021

Potenje je naraven način, s katerim telo uravnava telesno temperaturo in izloča nekoristne ali škodljive snovi. Po drugi strani lahko čezmerno potenje povzroča številne nevšečnosti, kot so mokri madeži pod pazduhami in neprijeten vonj. S spremembo življenjskega sloga in pravilno izbiro zelišč lahko pomagamo ublažiti neprijetne simptome.

Zakaj se potimo?

Na človeški koži je dva do tri milijona znojnic, ki so neenakomerno razporejene po celotnem telesu. Največ jih je na dlaneh, podplatih, pod pazduhami, v dimljah, okoli prsnih bradavic, na čelu in nosu. V povprečju dnevno izločimo 0,8 litra znoja, vendar lahko v vročih poletnih dneh izločimo vse do 8 litrov.

Znojenje je naravni klimatski sistem, s katerim se telo zaščiti pred pregrevanjem. Izločena tekočina na koži izhlapi, ob tem se porablja toplota, kar telo ohladi. Druga dragocena naloga znojenja je odstranjevanje strupov.

Znoj resda vsebuje 99 odstotkov vode, vendar se ob tem izločajo še soli in odvečni končni produkti presnove, kot so sečna kislina, amonijak in mlečna kislina. Zaradi omenjenega razloga se odsvetuje preprečevanje potenja z dezodoranti ali zdravili. Svež znoj nima izrazitega vonja. Ta se pojavi, ko bakterije razgrajujejo znoj. Pri tem nastane smrdeča maslena kislina.

Za uravnavanje potenja je odgovoren hipotalamus, ki nadzira delovanje avtonomnega živčevja. Ta uravnava samodejne telesne funkcije, kot so bitje srca, delovanje gladkih mišic in žlez. Njegovega odzivanja se večinoma ne zavedamo in nanj le stežka vplivamo. Avtonomni živčni sistem preko živčnega prenašalca acetilholina pošlje ukaze za izločanje v žleze znojnice. Moč znojenja je odvisna od zunanjih razmer, fizičnih naporov in značilnosti posameznika.

Pretirano znojenje – hiperhidroza

Ljudje se razlikujemo glede na intenzivnost znojenja, prav tako se jakost potenja spreminja skozi različna življenjska obdobja. O pretiranem potenju (hiperhidrozi) govorimo, ko je potenje intenzivnejše, kot je potrebno za uravnavanje telesne temperature. Ločimo primarno in sekundarno obliko hiperhidroze.

 1. Pri primarni hiperhidrozi gre za samostojno motnjo potenja in ne za simptom drugih bolezni. Praviloma se pojavi že v sami mladosti, vendar z leti postaja bolj izrazita. Pogosto ima podobne težave več članov širše družine.

Raziskovalci menijo, da je vzrok za močno potenje pretirana stimulacija simpatičnega živčnega sistema, ki povzroči pretirano izločanje acetilholina. Področja potenja so običajno na dlaneh, podplatih, pod pazduhami in na obrazu. Napadi čezmernega potenja se pojavijo vsaj enkrat na teden, lahko tudi večkrat na dan. Močno potenje se skoraj izključno pojavi podnevi.

Uživanje alkohola, kave, začinjene hrane, prekomeren stres, vznemirjenost in prevelika telesna teža lahko potenje še povečajo. Na moč potenja poleg tega vplivajo še hormonske spremembe, kot sta puberteta in menopavza.

 1. Pri sekundarni hiperhidrozi je potenje zgolj eden od simptomov bolezni. Med bolezni, za katere je značilno povečano potenje, spadajo nepravilno delovanje ščitnice, diabetes in druge presnovne bolezni, hudo pomanjkanje železa, bolezni srca in ožilja, motnje v delovanj ledvic in jeter ali maligni tumorji.

Na pretirano znojenje prav tako vpliva uporaba nekaterih zdravil, kot so kortizon, psihotropna zdravila ali salicilna sredstva za lajšanje bolečin. Nekatere duševne bolezni, kot sta depresija ali tesnoba, ravno tako spodbudijo povečano potenje. Za sekundarno hiperhidrozo je značilno intenzivno znojenje po celotnem telesu in ne le po posameznih delih telesa.

Nevarnosti hladnega znojenja

Pri običajnem znojenju nas spremlja topel občutek, postane nam vroče, medtem ko pri hladnem znojenju občutimo nenadno mrzlico. Hladno znojenje se pojavi, ko je površina kože hladna, vendar vlažna zaradi proizvodnje znoja.

Omenjeni znoj lahko sproži več dejavnikov, kot so močan stres ali številne resne bolezni, med katere sodijo anksiozne motnje, hipoksija (pomanjkanje kisika), hipoglikemija (nizka raven glukoze v krvi), okužbe (npr. tuberkuloza in HIV) ali srčni napad.

Hladno potenje torej napoveduje hitro poslabšanje zdravstvenega stanja, zato moramo biti ob njegovem občutenju pozorni na dodatne simptome resnih akutnih stanj, kot so bolečine v prsih, slabost, bruhanje, paraliza ali jezikovne težave. V primeru navedenih simptomov moramo takoj poklicali medicinsko pomoč.

Zdrav življenjski slog za lajšanje težav s prekomernim potenjem

Majhne spremembe v našem načinu življenja lahko dodobra zmanjšajo težave s prekomernim znojenjem.

 • Kakovosten spanec

Dovolj kakovostnega spanca (7-8 ur dnevno, v temnem in mirnem prostoru) bo zmanjšalo delovanje simpatičnega živčnega sistema. Pri tem poskrbimo za redno zračenje spalnice in kakovostno posteljnino iz bombaža, saj sintetični material ne »dihajo« in tako pretirano zadržujejo toploto in spodbujajo potenje.

 • Sprostitvene tehnike

Stresno življenje dodatno vpliva na pojav neželenega potenja. Sprostitvene tehnike lahko učinkovito pomirijo prekomerno delovanje avtonomnega živčnega sistema in umirijo notranjo napetost. Avtogeni trening, meditacija, tapkanje, progresivno sproščanje mišic po Jacobsonu, Tai-Chi in Qigong so le nekatere od tehnik, s katerimi zmanjšamo stres in posledično potenje.

 • Uravnotežena prehrana

Priporočljiva je vpeljava diete z lažjimi in manjšimi, a pogostimi obroki. Jedilnik naj vsebuje veliko zelenjave, oreškov in polnozrnatih žit. Med naravne antiperspirante spadajo predvsem paradižnik, kumare, solata, tropsko sadje, mocarela, jogurt in žajbelj.

Po drugi strani se izogibajmo močnim začimbam, vinu, kislemu zelju in kislim kumaricam, ki spodbujajo potenje. Izločanje znoja prav tako okrepi uživanje alkohola, kofeina ali nikotina. Pri potenju izgubljamo velike količine tekočine in elektrolitov, zato moramo piti dovolj vode. Priporoča se uživanje mlačne tekočine.

 • Oblačila iz naravnih materialov

Široko krojena oblačila iz naravnih materialov, kot so svila, lan in bombaž poskrbijo za dobro zračenje kože. Sintetična oblačila imajo namreč gosto strukturo, ki znoj zadržuje na koži. Pri športnih oblačilih se priporočajo kakovostna oblačila iz mikrovlaken, ki so zračna, sproščajo vlago in se hitro sušijo.

Med umetnimi materiali je najbolj priporočljiva viskoza, ki je dobro prepustna za zrak in vpije veliko tekočine. Med naravnimi materiali uporabljajmo predvsem bombaž, ki dobro vpija vlago, vendar se počasi suši.

 • Ustrezna izbira obutve

Pri nakupu čevljev izbiramo zračne materiale, ki preprečujejo nabiranje toplote v čevlju. Včasih so za zmanjšanje potenja v nogavice ali čevlje natresli manjšo količino cimeta, ki je poznan po učinkovitem zmanjševanju potenja in antibakterijskem delovanju. Danes lahko kupimo posebne vložke za čevlje s cimetom. Podobno učinkujejo vložki iz cedrovega lesa, ki nogo masirajo in poskrbijo za suha stopala. Dodatno se priporoča uporaba naravnih pudrov proti potenju stopal in poparkov iz hrastovega lubja ali preslice.

Uporaba zdravilnih rastlin pri prekomernemu potenju

Številna zelišča lahko zmanjšujejo pretirano delovanje vegetativnega živčevja in s tem zmanjšajo izbruhe čezmernega znojenja.

 • Žajbelj

Žajbelj vsebuje rožmarinsko kislino, ki deluje razkužilno in odpravlja neprijetne vonjave. Kot blag diuretik pripomore k razstrupljanju. Njegove sestavine zmanjšujejo aktivnost znojnih žlez in tako preprečujejo prekomerno potenje.

Uporablja se ga na več načinov. Zaužijemo ga lahko v obliki čaja, za katerega zadostujeta že en ali dva žajbljeva lista. V vodi ju pustimo namakati le dve do tri minute. V boju proti čezmernemu potenju se je dobro izkazala tudi čajna mešanica, za katero potrebujemo 10 gramov listov poprove mete, 30 gramov žajblja in 20 gramov orehovih listov.

Prav tako lahko pripravimo hladen pripravek za neposreden nanos na kožo. Dve žlički posušenega žajblja prelijemo s pol litra vrele vode in pustimo stati 10 minut. Ohlajen pripravek nanesemo neposredno na najbolj prizadete predele kože.

 • Eterična olja

V zadnjih letih se na trgu pojavljajo številni dezodoranti z eteričnimi olji, ki uspešno konkurirajo antiperspirantom, ki vsebujejo aluminij. Tak dezodorant lahko pripravimo tudi sami. Proti znoju in neprijetnim vonjavam se priporoča predvsem uporaba aromatičnih olj limone, pomaranče ali žajblja.

Eterična olja naj bodo pridobljena z ekološkim kmetovanjem. V 50 mililitrov vrele vode in 100 mililitrov alkohola dodamo 20 kapljic naših najljubših dišav. Z lijem mešanico pretočimo v stekleničke z razpršilom in jo pred uporabo dobro pretresemo.

 • Kneipp terapija in savne

Kneippova terapija je ena od hidroterapij, pri kateri izmenično uporabljamo toplo in hladno vodo za izboljšanje prekrvavitve, spodbujanje presnove in za doseganje številnih drugih zdravilnih učinkov. Podoben rezultat dosežemo z obiskom savne, kjer se po uporabi oprhamo s hladno vodo. Izmenjavanje vroče in hladne vode uravnovesi cirkulacijo in telo nauči prilaganja na temperaturne spremembe v okolici.

 • Homeopatija

Izbira ustreznega zdravila pri homeopatiji poteka povsem individualno, saj upošteva simptome različnih posameznikov, ki se lahko borijo z isto boleznijo. Homeopat lahko po opravljeni analizi vseh simptomov najde učinkovito sredstvo za svojega pacienta. Zdravljenje poteka celostno, saj vpliva tako na telesno kot na duševno zdravje.

 • Terapija Bachovih esenc ali Schüsslerjevih soli

Dr. Schüssler je oblikoval biokemijsko terapijo s soljo, ki izboljšuje absorpcijo manjkajočih mineralov iz zaužite hrane in zagotovi uravnoteženo porazdelitev v vsa tkiva. Za težave s potenjem se priporoča uživanje soli Calcium phophoforicum, št. 2, ki vsebuje fosfor in kalcij, soli Kalium phosphoricum, št. 5, ki je sol centralnega in perifernega živčnega sistema ali sol Kalium jodatum, št. 15.

V primeru neprijetnega vonja znoja se priporoča uživanje soli Silicea, št. 11., medtem ko se za uravnavanje vodnega ravnovesja svetuje uporaba soli Natrium chloratum, št. 8. Med Bachovimi esencami je za težave s potenjem najbolj primerna bachova esenca Impatiens, ki vsebuje nedotiko.

Uporaba aluminijevega klorida – da ali ne?

V primeru hiperhidroze, ki je omejena na eno ali manjše število predelov, se navadno priporoča uporaba antiperspirantov, ki vsebujejo aluminijev klorid. Ti so na voljo v obliki gela, praška, pršila ali kapljic. Številne študije so raziskovale škodljivost aluminijevega klorida na zdravje in njegovo odgovornost za številne bolezni, kot sta rak dojke in Alzheimerjeva bolezen. Rezultati študij so nejasni, zato se priporoča previdnost pri njegovi uporabi.

Še posebej moramo biti pozorni na dezodorante, pri katerih proizvajalci trdijo, da ne vsebujejo aluminija, vendar so sestavljeni iz industrijsko izdelane aluminijeve soli, ki je še bolj škodljiva za zdravje.

ŠE VEČ KORISTNIH NASVETOV

Nazaj na seznam člankov
 • Mirno življenje v urbani džungli
  Znanje / 20. 01. 2021

  Sodobni način življenja je v zadnjih desetletjih drastično pospešil naš življenjski slog v mestu, kar se odraža v nenehnemu hitenju, pehanjem za večjo učinkovitostjo in načinu prehranjevanja, ki temelji na hitri in nezdravi prehrani. Kako pa se lahko umirimo, ne da bi zapustili mestno okolje?

  PREBERITE VEČ
 • Kalcinacija rame
  Bolezni / 20. 10. 2020

  Kalcinacija oz. kalcifikacija rame (nabiranje kalcija v ramenskem sklepu) je lahko povod za močne bolečine in omejeno gibljivost v ramenih. Pojavlja se tudi v mirovanju, kar vpliva na kakovost spanca. Kalcinacija lahko izgine sama, lahko pa postane kronična. Najpogostejša je med 30. in 50. letom, več pri ženskah.

  PREBERITE VEČ

E-REVIJA AVITA

Brezplačni nasveti, dvakrat mesečno, o zdravem načinu življenja in akcijskih ponudbah.

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.