OPC – Moč grozdnih pešk

Prehrana | 04. 06. 2020

V izvlečku grozdnih pešk se skriva dragocena snov, imenovana OPC, s še neraziskanimi terapevtskimi potenciali. S svojim antioksidativnim delovanjem preprečuje oz. blaži kožne bolezni, nastanek gub, pojav alergij, kronična vnetja, težave s predmenstrualnim sindromom in bolezni ožilja.

OPC – podpora zdravju in lepoti

Brez gubic in nepravilnosti na koži bi bilo življenje dvakrat lepše, kajne? Na trgu je sicer kar nekaj kozmetičnih pripomočkov za prekrivanje napakic, vendar ni nič tako učinkovito, kot zdravje in lepota, ki prihajata od znotraj. Pri tem nam lahko pomaga OPC, rastlinska snov iz grozdnih pešk z antioksidativnim delovanjem, ki podpira zdravje kože, oči ter imunskega in hormonskega sistema. Pod kratico OPC se skriva oligomerni proantocianidin, ki spadajo v skupino sekundarnih rastlinskih snovi z imenom polifenoli. So eni najmočnejših znanih antioksidantov v boju proti prostim radikalom, ki nastajajo pri oksidativnem stresu.

OPC skrbi, da ostane koža gladka in mehka. Preprečujejo namreč, da bi prosti radikali poškodovali kožne celice. Posledice tovrstnih poškodb so gube, pigmentne nepravilnosti in suha koža brez elastičnosti. Še posebej globoke gube nastanejo, ko prosti radikali ne napadejo zgolj celic povrhnjice, temveč tudi snovi v vezivnem tkivu (kolagen in elastin). Ti dve beljakovini v vezivnem tkivu skrbita za gladkost, mehkost in elastičnost kože.

Če prosti radikali poškodujejo beljakovine, te izgubijo stabilnost in elastičnost, nakar jih razgradijo telesu lastni encimi. Manj kot je kolagena v koži, manj vlage lahko zadržuje v sebi. Koža se izsuši in postane gubasta. Kolagen sestavlja tudi stene drobnih žilic, ki dovajajo kisik in hranilne snovi do vsake telesne celice. Ob pomanjkanju kolagena se razgrajujejo, koža postane »uvela«, s sivkastim podtonom in brez sijaja, ki ga sicer zagotavljajo hranilne snovi in svež kisik. Začaran krog je sklenjen, ko prosti radikali poškodujejo tudi celice, ki dnevno izdelujejo nove beljakovinske molekule (t.i. fibroblasti). Izhod iz te verižne reakcije je možen le, če se ustavi nastajanje prostih radikalov.

Prav to pa je najmočnejša prednost snovi OPC. V kombinaciji z drugimi antioksidativnimi učinkovinami iz izvlečka grozdnih pešk uspešno varuje kožne celice, fibroblaste, beljakovine v vezivnih tkivih in drobne krvne žilice pred napadi prostih radikalov in s tem pred propadanjem in staranjem.

OPC za naravni lifting obraza

Na ta način delujejo številne snovi iz skupine antioksidantov. Posebnost snovi OPC je dvajsetkrat močnejše antioksidativno delovanje od vitamina E in petdesetkrat močnejše antioksidativno delovanje od slovitega vitamina C. Toda to še ni vse – OPC lahko celo popravi kolagenske molekule, ki so zaradi prostih radikalov postale nestabilne.

Strukturo kože si predstavljajo kot lestev, pri kateri letvice počasi, a vztrajno postajajo bolj trhle, ali pa so že odpadle. OPC nadomesti te šibke ali manjkajoče letvice. Gube na koži se zgladijo, koži pa se povrne sijaj, napetost in gladkost. Lahko bi rekli, da gre za neinvaziven naravni lifting, pri katerem ni potrebno »iti pod nož« in prestajati bolečine. OPC prav tako spodbuja encimsko aktivnost v koži, kar nudi dodatno zaščito pred sevanjem UV žarkov.

Zavoljo lepše kože se velja izogibati nekaterim dejavnikom, ki povzročajo izdatno nastajanje prostih radikalov. Med te dejavnike prištevamo kajenje, uživanje drog in alkohola, stres in nezdravo prehrano. Na svoj zunanji videz imamo torej večji vpliv, kot bi si morda mislili. OPC nam bo pri izboljšanju videza v veliko pomoč, temelj zdravja pa je vedno osnovan na zdravem življenjskem slogu.

OPC za hitro celjenje ran

Kot že vemo, ima OPC neverjetno pozitiven učinek na stanje vezivnih tkiv in kože. Iz tega sledi, da je nepogrešljiv tudi pri (hitrejšem) celjenju ran. Snovi v izvlečku grozdnih pešk nevtralizirajo bakterije, spodbujajo poškodovane krvne žilice k obnovi in podpirajo temeljito obnovo vezivnih tkiv.

OPC za lajšanje dermatitisa

Vse do sedaj omenjene lastnosti OPC-ja razbremenjujejo imunski sistem, protivnetne lastnosti pa dajejo upanje, da bi se snov lahko uporabljal tudi za lajšanje različnih vrst kroničnih avtoimunskih bolezni, kot sta dermatitis in luskavica. Obe bolezni sta izjemno večplastni in potrebujeta celostno zdravljenje: uvedbo zdravega prehranjevanja, ureditev porušenega ravnovesja v črevesni flori, redno razstrupljanje, zadostno preskrbo z vitamini kompleksa B ter vitaminom D in seveda izogibanje potencialnim sprožilcem bolezni (npr. stres, alergeni).

Raziskave so pokazale, da lahko že zgolj 100 mg OPC znatno izboljša stanje kože pri pacientu s kroničnim kožnim obolenjem. Kot vedno pri kroničnih boleznih pa je potrebno tudi tukaj imeti določeno mero potrpežljivosti, saj se rezultati običajno pokažejo šele po nekaj mesecih uporabe.

OPC za sijaj in hitrejšo rast las

Mehka koža pa ni edini pozitivni rezultat jemanja OPC. Izvrstno se obnese tudi pri izboljšanju gostote, moči in hitrosti rasti las. Tako kot pri koži se lahko tudi tukaj nadejamo mehkobe in povrnitve naravnega sijaja las. Japonske raziskave so pred leti pokazale, da OPC vpliva na celično delitev v lasnem foliklu. Ta naj bi se povečala za kar 230%! OPC je tako idealno prehransko dopolnilo za vse, ki si želimo hitrejše in gostejše rasti las.

OPC za zdrave oči

Očala in kontaktne leče so seveda zelo uporabna stvar. Pa vendar si vsak želi ohraniti oster vid vse do pozne starosti. Dnevno jemanje 300 mg izvlečka grozdnih pešk lahko že v roku dveh mesecev odpravi posledice pretiranega napenjanja oči zaradi strmenja v računalniški ekran. OPC poleg tega zmanjša degeneracijo makule in sivo mreno ter izboljša nočni vid. Pri degeneraciji makule odmirajo celice mrežnice, kar vpliva na kakovost vida v centralnem vidnem polju – oseba lahko vidi uro, ne pa kazalcev, opazi obrise osebe, ne pa obraznih potez.

OPC varuje srce in ožilje

Seveda se prosti radikali ne ustavijo pri laseh, koži in očeh. Napadajo tudi druge vitalne notranje organe in so soudeleženi pri številnih kroničnih zdravstvenih težavah (osteoporozi, kariesu, sladkorni bolezni, prebavnih težavah…). Krvni tlak je lahko posledica poškodb krvnih žilic s strani prostih radikalov. Brez vezivnih beljakovin namreč izgubijo elastičnost in stabilnost. Krvne žile postanejo otrdele, telo pa dvigne pritisk v njih, da bi kljub togemu ožilju uspelo spraviti dovolj sveže krvi do posameznih telesnih celic. OPC varuje vezivne beljakovine, povečuje elastičnost ožilja, varuje krvne žile pred nastankom oblog in poškodbami zaradi prostih radikalov. Z jemanjem OPC se nevarnost za težave v srčno-žilnem sistemu zmanjša na minimalno raven.

OPC znižuje nivo holesterola

V povezavi z zmanjševanjem krvnega tlaka velja omeniti tudi potencial OPC za zmanjševanje vrednosti holesterola v telesu. Kar dve zelo obetajoči študiji nakazujeta, da redno jemanje OPC, še posebej v kombinaciji z jemanjem kroma, znatno zmanjša nivo holesterola.

OPC za blaženje predmenstrualnega sindrom (PMS)

Delovanje OPC je zelo široko in raznoliko. Med drugim tudi uravnava hormonsko ravnovesje v telesu, s čimer blaži nihanje razpoloženja, glavobole, bolečine in občutek napihnjenosti, ki so znaki predmenstrualnega sindroma in posledica hormonskega nihanja v telesu pred pojavom krvavitve.

Kako točno OPC deluje na hormonsko ravnovesje v telesu, še ni povsem pojasnjeno. Domneva se, da OPC z uravnovešenjem imunskega sistema stabilizira tudi delovanje hormonov.

OPC za blaženje alergij

OPC iz izvlečkov grozdnih pešk lahko služi kot naravni antihistaminik brez škodljivih stranskih učinkov. S svojim delovanjem namreč blaži simptome alergijske reakcije, saj zavira aktivacijo vnetnih encimov. Pomagajo tako kreme z vsebnostjo snovi OPC kot tudi oralno uživanje prehranskih dopolnil z OPC.

OPC varuje možgane in živčevje

Izvleček grozdnih pešk in OPC sta lahko v izjemno pomoč tudi kot podporna terapija pri vedenjskih težavah, kakršne so motnje pozornosti. Uspešno prehajajo skozi možgansko ovojnico ter uravnavajo delovanje hormonov in živčnih prenašalcev. Zaradi varovalne funkcije, ki jo ima OPC in druge koristne snovi v izvlečku grozdnih pešk na človeške možgane, se izboljšajo možganske sposobnosti, prav tako se preprečijo napadi prostih radikalov, zmanjšana pa je tudi nevarnost za pojav demence.

OPC pri krčnih žilah, edemih in oteklinah

Pri kroničnem popuščanju ven in otečenih, bolečih krčnih žilah nam je lahko OPC v veliko pomoč, kar so dokazale dvojno slepe, s placebom kontrolirane študije. Pokazale so tudi, da OPC pomaga pri zmanjševanju zatekanja po operacijah in poškodbah.

OPC pri raku

Raziskave in-vitro (v umetnem okolju) so pokazale, da lahko OPC iz izvlečka grozdnih pešk zavira rast tumornih celic in celo preprečuje nastanek raka na prsih, želodcu, črevesju, prostati in pljučih. S svojim delovanjem izstrada rakave celice, zdrave celice pa pusti nedotaknjene. Jemanje OPC se tako priporoča (ob predhodnem posvetu z zdravnikom) kot spremljevalna terapija.

OPC podaljšuje življenje

In nenazadnje – OPC s svojim delovanjem podaljšuje življenje – vsaj pri podganah. Znanstveniki sklepajo, da ima podoben učinek tudi na človeški organizem. Če OPC jemljemo sočasno s prehrano, bogato z vitamini, bomo njegov učinek še dodatno povečali. OPC namreč poveča antioksidativno delovanje vitaminov in obratno. Delujejo torej sinergijsko – drug drugemu omogočajo funkcije, ki ji posamezna snov ne bi mogla sama opraviti. OPC se nahaja tudi v obliki brezalkoholnega izvlečka rdečega vina.

POZOR: v primeru alergij ali preobčutljivosti na grozdje se izvlečka grozdnih pešk ali rdečega vina ne smeta uporabljati. Izvlečka grozdnih pešk ne smemo jemati sočasno s sredstvi za redčenje krvi.

ŠE VEČ KORISTNIH NASVETOV

Nazaj na seznam člankov
 • Antioksidanti – varuhi celic
  Prehrana / 21. 10. 2022

  Prosti radikali spadajo med povzročitelje številnih bolezni. Napadajo naše celice, pri tem pa jih lahko poškodujejo do te mere, da niso več sposobne opravljati svojih funkcij. Več kot je poškodovanih celic, slabše deluje napadeni organ. Samo vprašanje časa je, kdaj se bo v takšni situaciji začela razvijati bolezen. Na srečo antioksidanti učinkovito branijo celice pred napadi škodljivih prostih radikalov.

  PREBERITE VEČ
 • Koencim Q10
  Prehrana / 06. 12. 2017

  Gibanje v telesu sproži proizvodnjo Q10 in omogoča oskrbo celic z energijo. Q10 pomaga proizvesti kar 90 % celične energije, zato je zelo pomemben, obenem pa je tudi učinkovit antioksidant. Koencim Q 10 je vitaminom podobna snov, topna v maščobah. Nujno ga potrebujemo, da ostanemo ali postanemo zdravi in da upočasnimo proces staranja.

  PREBERITE VEČ

E-REVIJA AVITA

Brezplačni nasveti, dvakrat mesečno, o zdravem načinu življenja in akcijskih ponudbah.

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.