Olje – tekoče zlato

Prehrana | 18. 11. 2017

V drobnih temnih stekleničkah se skrivajo pravi zakladi narave. V prehrani in lepotni kozmetiki se pojavljajo že tisočletja, zato so njihovi pozitivni učinki dodobra poznani in zelo cenjeni. Govorimo seveda o naravnih, hladno stiskanih oljih. Čeprav se zdi, da so svoje pravo mesto v prehrani, zdravljenju in kozmetiki dobila šele v zadnjih letih, pa jih uporabljajo vse kulture že tisoče let.

Naravna olja

Poznamo zelo veliko različnih vrst olj: lešnikovo, jojobino, kokosovo, mandljevo, ricinusovo, orehovo, avokadovo olje in še bi lahko naštevali. V članku se bomo posvetili petim naravnim oljem: gre za konopljino, laneno in mandljevo olje ter olje iz mareličnih pešk in olje iz pšeničnih kalčkov.

Konopljino olje

Konopljino olje je primerno za notranjo in zunanjo uporabo. Čeprav ob besedi »konoplja« marsikdo najprej pomisli na prepovedane substance, pa konopljino olje ni nelegalno, prav tako ne vsebuje psihoaktivne snovi THC. Zaradi številnih pozitivnih lastnosti velja za »čudežno olje«. Vsebuje veliko omega-6 in omega-3 maščobnih kislin (v idealnem razmerju 3:1), vitamina B in E.

Pri mnogih drugih rastlinskih oljih je to razmerje porušeno v prid omega-6 maščobnim kislinam (tudi do razmerja 30:1). Če si v telo želimo vnesti več omega-3 maščobnih kislin, vendar bi se radi izognili težkim kovinam v ribah, potem je konopljino olje idealna rešitev. 10 – 20 gramov konopljinega olja zadosti dnevnim potrebam po esencialnih maščobnih kislinah.

Pri zunanji uporabi se najbolj obnese za nego suhe, srbeče, vnete in razdražene kože. Poleg protivnetnega delovanja ga odlikuje tudi antioksidativni učinek na kožo (varuje pred staranjem). Ugoden učinek ima tudi na vlažnost kože, zdravje črevesne flore in moč imunskega sistema. Raziskave so pokazale, da redno uživanje konopljinega olja ščiti pred degenerativnimi boleznimi, kardiovaskularnimi obolenji in celo pred nastankom raka.

Laneno olje

Lan je zelo vsestranska rastlina, ki jo gojimo zaradi vlaken, olja in semen. Laneno olje vsebuje veliko omega-3 in omega-6 maščobnih kislin (4:1), lignane (fitoestrogene) z antioksidativnimi lastnostmi, prehranske vlaknine, mangan in vitamin B1. Velja za najboljše jedilno olje, ki se odlično poda k različnim jedem.

Ker ga ne smemo segrevati, ga uporabljamo kot preliv za solate ali kot dodatek testeninam, rižu, juham in enolončnicam. Odlično se obnese v kombinaciji s skuto ali jogurtom kot zdrav, uravnotežen in krepčilen zajtrk. Zaradi vsebnosti številnih hranljivih snovi se precej hitro pokvari (oksidira) – uporaben je približno dva tedna po odprtju.

Redno uživanje lanenega olja izboljša stanje kože, imunskega sistema in prebave (uravnavanje odvajanja blata, manj vetrov in napihnjenosti, pomirja zgago). Počutimo se polne energije, manj je težav s hormoni, prav tako smo manj dovzetni za posledice stresa.

Mandljevo olje

Mandljevo olje je bledo rumene barve in nežno sladkega vonja. Uporablja se za nego suhe in občutljive kože. Zaradi izjemnih negovalnih lastnosti se pogosto pojavlja v kozmetičnih izdelkih. Vsebuje rudninske snovi, esencialne kisline ter vitamine A, B1, B2, B6 in E.

Pri zunanji uporabi gladi kožo, skrbi za trdne nohte in sijoče lase, v obliki balzama pa tudi neguje in ščiti ustnice. Ob redni uporabi blaži kožna vnetja, zmanjšuje občutek srbečice in razdraženosti zaradi dermatitisa, luskavice ali ekcemov. Zelo hitro se vpije in ne pušča mastnega občutka, zato se pogosto uporablja pri masažah. Ker je blagega vonja, ga uporabljamo tudi kot osnovno olje za mešanje z eteričnimi olji.

Nežno mandljevo olje je primerno tudi za občutljivo kožo dojenčkov. Prav tako se odlično obnese za nego nosečniškega trebuščka ter stegen, saj koži vrača elastičnost in s tem preprečuje nastanek strij in celulita. Najbolj vlažilen učinek dosežemo, če ga nanesemo na vlažno kožo takoj po tuširanju. Kot vsi vemo, je pred spanjem potrebno odstraniti ličila. Make-up za oči boste z lahkoto odstranili, če na vato nanesete nekaj kapljic mandljevega olja.

Mandljevo olje se uporablja tudi v kulinariki, zaradi sladkega okusa predvsem v različnih sladicah. Blagodejno deluje na prebavni trakt, raven holesterola v telesu, možgane in živčni sistem.

Olje iz pšeničnih kalčkov

Olje iz pšeničnih kalčkov je med vsemi rastlinskimi olji najbolj bogato z vitaminov E (600 mg na 100 g olja), vsebuje tudi veliko esencialnih maščobnih kislin. Vitamin E skrbi za zdravje rodil (zelo dobrodošlo v času zanositve, nosečnosti in dojenja), nenasičene maščobne kisline pa za zdravje telesnih celic.

Pridelovanje olja iz pšeničnih kalčkov je dolgotrajen in drag postopek, zato se ga mnogo oljarn raje ne loteva. Iz ene tone pšenice namreč pridobimo 5 kg kalčkov, iz njih pa stisnemo le pičlih 250 g olja. Prav tako je velikokrat na voljo le v obliki kapsul in ne v tekoči obliki, kot ga nudimo v spletni trgovini Avita.

Uživanje olja pšeničnih kalčkov upočasnjuje staranje, dviguje imunsko odpornost telesa, povečuje elastičnost in gladkost kože, ohranja dobro zdravje mišic, uravnava hormonsko ravnovesje, preprečuje nastanek kroničnih bolezni in raka ter krepi spolno slo. Uživamo 1 jedilno žlico na dan (otroci 1 čajno žličko). Vmešamo ga v juho, sadne kaše, smoothije, solate in druge jedi.

Olje iz mareličnih pešk

Olje mareličnih pešk ima nevsiljiv in zelo nežen vonj po marcipanu. Zaradi negovalnih lastnostih je pogost v kozmetičnih izdelkih. Odlično se vpija v kožo in ne pušča mastnega občutka. Olje je cenjeno zaradi visoke vsebnosti nenasičenih maščobnih kislin (omega-3, omega-6) in vitaminov, zlasti A in E. Vsebuje tudi redek vitamin B12, ki ga sicer v naravi ne najdemo prav pogosto.

Uporablja se za nego vseh tipov kože – tako suhe in mastne kot tudi zrele in otroške kože. Odlično opravlja kožne nadloge, kot so ekcemi, dermatitis, luskavica in akne, saj se ponaša s protivnetnim delovanjem. Tako kot mandljevo olje lahko tudi olje iz mareličnih pešk uporabimo za odstranjevanje ličil, dodatek otroškim kopelim in masažo problematičnih predelov kože.

ŠE VEČ KORISTNIH NASVETOV

Nazaj na seznam člankov
  • Laneno olje – najboljši vir omega-3 maščobnih kislin?
    Prehrana / 20. 11. 2017

    V prehrani ljudi je bilo nekdaj malo žitaric in veliko oreškov, rib in semen. Osnova sodobne prehrane so žitarice in na farmah vzgojeno meso, zelenjava je le še priloga, oreški in semena pa so na jedilniku več ali manj izjemoma. Posledica tega je, da nam primanjkuje omega-3 maščobnih kislin.

    PREBERITE VEČ
  • Dragocena naravna olja Budwig
    Prehrana / 11. 11. 2017

    Prehransko filozofijo dr. Johanne Budwig, zdaj že pokojne nemške doktorice znanosti, biokemičarke in sedemkratne nominiranke za Nobelovo nagrado, je mogoče strniti v nekaj besed: Uživajmo dobre maščobe, izogibajmo se škodljivim. Dobre večkrat nasičene maščobne kisline se nahajajo v visokokakovostnih hladno stiskanih naravnih oljih. Slabe maščobe, po katerih žal prepogosto posegamo, pa so predvsem nasičene in trans maščobne kisline.

    PREBERITE VEČ

E-REVIJA AVITA

Brezplačni nasveti, dvakrat mesečno, o zdravem načinu življenja in akcijskih ponudbah.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.