Oksitocin – hormon vsega lepega

Znanje | 29. 02. 2024

Oksitocin je hormon, ki ga povezujemo z najlepšimi občutji in vsem, kar nas dela človeške: s srečo, povezanostjo, zaljubljenostjo in ljubeznijo, užitkom, sproščenostjo, empatijo in blaženostjo. Sprošča se med nosečnostjo in porodom, med intimnimi odnosi, ob dotikih in masažah… Oksitocin je torej nekakšno hormonsko lepilo človeške družbe.

Oksitocin

Ime oksitocin izhaja iz stare grščine in pomeni »lahek porod«. Leta 1906 ga je odkril Henry Dale, Vincent du Vigneaud pa je določil njegovo molekulsko strukturo, za kar je leta 1955 prejel Nobelovo nagrado za kemijo. Oksitocin nastaja v možganih (natančneje v hipofizi) in igra zelo pomembno vlogo že v prvih trenutkih življenja. Materi pomaga, da se v času nosečnosti naveže na dojenčka, zna zanj instinktivno kar najbolje poskrbeti, kasneje pa ji oksitocin omogoča dojenje. Otrok se s pomočjo dotikov, vonja in visokega nivoja oksitocina naveže na mamo. Nekaj oksitocina prehaja tudi skozi posteljico in znižuje stres pri otroku, za katerega je porod precej travmatična izkušnja. Pri porodih se za spodbujanje popadkov uporablja sintetični oksitocin, čeprav ga telo samo naravno izloča in s tem zagotavlja krčenje maternice ter nastajanje mleka. Znano je, da oksitocin spodbuja zaščitniški in ljubeč odnos matere do otroka. Preveliki odmerki med porodom lahko povzročijo kardiovaskularne težave ali poškodbe maternice, zato mora biti doziranje strogo nadzorovano. Pri moških naj bi bil oksitocin povezan z nastajanjem testosterona in transportom sperme. Oksitocin skrbi tudi za zaljubljene občutke med pari, izdatno se sprošča med božanjem, ljubljenjem in orgazmom ter krepi povezanost med partnerjema. Znanstveniki so odkrili, da imajo pari z rednim telesnim stikom (božanje, masaža, spolnost, objemi) višje ravni oksitocina, njihova zveza pa je običajno bolj trdna. Visoke ravni tega hormona naj bi zmanjševale verjetnost za nezvestobo. Oksitocin je pomemben celo na ravni družbe, saj nas dela empatične, razumevajoče in strpne – to so lastnosti, ki so vezivo družbe in zagotovilo za mirno medsebojno bivanje. Ima pa oksitocin – tako kot večina drugih snovi – tudi negativno plat. Ker močno povezuje in favorizira posameznike z enakimi lastnostmi, se ob tem krepijo razlike in povečuje občutek drugačnosti s tistimi, ki niso pripadniki iste skupine.

Terapevtski potencial oksitocina

Oksitocin s svojim delovanjem znižuje krvni pritisk, raven kortizola in strah. Ljudje z visokimi ravnmi oksitocina so mirni, bolj družabni in se le redko srečujejo z občutki tesnobe. Hormon oksitocin je prisoten pri obeh spolih v podobnih količinah, vendar imajo ženske več estrogena, ki povečuje učinkovitost oksitocina. Poleg tega testosteron pri moških deluje ravno nasprotno od oksitocina (spodbuja tekmovalnost, deluje poživljajoče). Znanstveniki raziskujejo morebitni terapevtski učinek oksitocina na anksioznost, poporodno depresijo, avtizem, depresijo, shizofrenijo, sindrom razdraženega črevesja in mejno osebnostno motnjo. Učinkovit naj bi bil predvsem pri motnjah socialnega vedenja, saj nam pomaga pri interpretaciji signalov s strani drugih oseb. Francoski raziskovalci so  leta 2010 dokazali, da oksitocin pomaga avtistom pri razvijanju socialnih sposobnosti. Oksitocin je lahko v pomoč tudi ženskam z zmanjšano željo po spolnosti, bolečimi spolnimi odnosi ter tistim, ki s težavo doživljajo orgazem. Pri tem seveda ne gre zaupati različnim nosnim pršilom z oksitocinom, ki se reklamirajo na internetu, saj je njihova sestava vprašljiva, delovanje pa je lahko drugačno od pričakovanega. O terapijah z oksitocinom lahko odloča le izkušen zdravnik oz. terapevt, saj ima delovanje oksitocina zaradi aktivacije različnih receptorjev lahko tudi nezaželene stranske učinke. Znano je, da lahko pri ženskah z alergijami na lateks povzročijo anafilaksijo (močno alergijsko reakcijo, ki vključuje dušenje, srbenje, slabost, bruhanje, itd.).

Pomanjkanje ali presežek oksitocina

Nivo oksitocina v telesu je lahko previsok ali prenizek, vendar resnejši zdravstveni problemi, povezani s tema dvema stanjema, še niso odkriti. Pri moških, ki imajo visok nivo oksitocina, se včasih pojavi benigna hiperplazija prostate (nenevarno povečanje prostate), ki povzroči težave z uriniranjem. Pomanjkanje oksitocina pri doječih materah preprečuje iztekanje mleka, kar močno oteži dojenje. Raziskave nakazujejo, da so lahko nizke ravni oksitocina povezane tudi z depresivnimi občutji, vendar zaenkrat za to trditev še ne obstajajo zadostni dokazi.

Kako povišati nivo oksitocina v telesu?

Zanimivo je, da lahko z empatičnimi dejanji in romantičnimi gestami vplivamo na stanje oksitocina v telesu. Delite obrok, podarite darilo, igrajte se s hišnim ljubljenčkom, podarite objeme in poljube, družite se z ljudmi, ki so vam blizu, ter meditirajte.

ŠE VEČ KORISTNIH NASVETOV

Nazaj na seznam člankov
 • Libido – kaj mu škoduje, kaj koristi
  Bolezni / 07. 06. 2022

  Libido je kompleksen fenomen, na katerega vplivajo biološki, psihološki in socialni faktorji. Upad libida v starosti je naraven pojav, veliko bolj nenavadno pa je, ko o izgubi libida potožijo mladi ljudje. Preden pograbimo po čudežnih tabletah, polnih stranskih učinkov, si lahko pomagamo s povsem naravnimi metodami.

  PREBERITE VEČ
 • Kateri hormoni morajo biti v ravnovesju?
  Znanje / 09. 11. 2021

  V telesu več kot dvesto hormonov krmili naše organe in tkiva. Opisali smo najpomembnejše, ki morajo biti v ravnovesju, drugače zbolimo. Hormoni so odgovorni za rast, spanec, delovno zmogljivost, telesno težo, čustvene reakcije, plodnost ... Največ raziskav se v zadnjem času posveča vplivu hormonov na neplodnost in hujšanje. S pomočjo hormonskih testov iz sline pa lahko na preprost način ugotovimo, kateri hormoni niso v ravnovesju.

  PREBERITE VEČ

E-REVIJA AVITA

Brezplačni nasveti, dvakrat mesečno, o zdravem načinu življenja in akcijskih ponudbah.

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.