Libido – kaj mu škoduje, kaj koristi

Bolezni | 07. 06. 2022

Libido je kompleksen fenomen, na katerega vplivajo biološki, psihološki in socialni faktorji. Upad libida v starosti je naraven pojav, veliko bolj nenavadno pa je, ko o izgubi libida potožijo mladi ljudje. Preden pograbimo po čudežnih tabletah, polnih stranskih učinkov, si lahko pomagamo s povsem naravnimi metodami.

Pomanjkanje libida pri moških po dvajsetem letu starosti

V zadnjih 20 letih zdravniki in terapevti opažajo nenavaden pojav – izgubo libida pri relativno mladi populaciji (20 – 30 let). O izgubi libida pogosteje potožijo moški v poznih dvajsetih letih, ko bi sicer moralo biti njihovo spolno slo na vrhuncu. Upad libida je zaznaven tudi pri mladih ženskah. Strokovnjaki se ne morejo poenotiti glede vzroka za upad, najpogosteje pa se omenjajo psihosocialni faktorji (preplet dejavnikov družbe in posameznikovega psihološkega stanja). Prvi na seznamu dejavnikov je seveda vseprisotni stres, ki ima zares neverjeten vpliv na vse vidike zdravja. Pa je res edini krivec za upad libida?

Skrivnostni libido

Pomanjkanje libida ali želje po spolnosti spada med spolne motnje oz. disfunkcije. V sklopu teh motenj veliko več pozornosti pri raziskovalcih pritegnejo motnje potence oziroma impotenca pri moških, pri ženskah pa nezmožnost doživljanja orgazma. Preučevanje zmanjšanega libida je tako običajno potisnjeno na obrobje, čeprav je neločljivo povezano s prej omenjenimi težavami.

Kako strast oz. poželenje nastaneta in delujeta, še ni povsem pojasnjeno, vsekakor pa gre za zapleteno igro psihe, hormonov in drugih presnovnih faktorjev. Najpomembnejši dejavnik pa je stanje hormonov.

Švedski znanstveniki so naredili študijo na kastrirani moški podgani, ki so ji vbrizgali estrogen, in ženski podgani, ki so ji vbrizgali testosteron. Zgodilo se je nekaj nepričakovanega: ne samo, da sta bili obe podgani pripravljeni na parjenje, zamenjali sta se tudi njuni vlogi. Moška podgana se je obnašala kot ženska pri parjenju in obratno. Eksperiment je pokazal, da spolno vedenje pri podganah zlahka spremenimo z dodajanjem biokemičnih sredstev, ne glede na njihov dejanski biološki spol. Spolno slo pri podganah je torej v prvi vrsti igra hormonov. Kako pa je pri ljudeh?

Ko se libido poslovi že po dvajsetem letu

Upad libida v pozni starosti ni nenavaden, temveč povsem naraven pojav, ki je povezan s telesnimi spremembami, ki jih tudi družbeno dojemamo kot samoumevne in razumljive. Veliko bolj pa preseneča upad libida med 20. in 30. letom starosti, torej v času spolne zrelosti in na naravnem vrhuncu spolne moči. Najpomembnejši dejavniki za upad spolne moči so znani že vsaj 20 let, pa vendar se nihče z njimi ne ukvarja, saj se ve, da je trk z določenimi gospodarskimi in političnimi interesi neizogiben.

Okoljski strupi preženejo libido

Število strupov, ki smo jim danes izpostavljeni, je nedojemljivo veliko. Samo med dovoljenimi kemikalijami se nahaja že več kot 6000 različnih snovi. Le za polovico od njih je poznano tveganje in učinkovanje na telo. Največji problem pri tem pa je, da tudi če poznamo delovanje posamezne snovi, ne vemo, kako učinkuje v sinergiji z drugimi snovmi.

V povezavi z upadom libida so najbolj nevarne kemične oz. nenaravne snovi, ki vplivajo na delovanje hormonov (imenujemo jih tudi endokrini disruptorji ali hormonski motilci). Ti rušijo hormonski sistem in s tem odpirajo vrata različnim poškodbam in motnjam v delovanju človeškega organizma.

Predhodne domneve, da hormonski sistem deluje po principu ključa in ključavnice, torej da samo en ključ odpira eno ključavnico, se je izkazal za napačnega, saj lahko telo hormonom podobne snovi obravnava enako kot hormone (torej več ključev odpira isto ključavnico). Snovi, ki jih telo pomotoma dojema kot hormone, je zaskrbljujoče veliko. To pomeni, da tuje snovi v telesu povzročajo enako spremembe, kot bi jih sicer hormoni s svojim delovanjem.

Sovražnik libida številka 1: Pesticidi in mehčalci plastike

Med hormonske motilce sodijo npr. poliklorirani bifenili (PCB) v hladilnih in izolirnih sredstvih, ftalati v mehčalcih plastike ter insekticidi in herbicidi. Omenjeni hormonski motilci škodujejo plodnosti, v primeru nosečnosti pa razvoju otroka. Raziskave na živalih so pokazale, da hormonski motilci spremenijo njihovo spolno vedenje (samice živali se pričnejo obnašati kot samčki in obratno). Pri ljudeh se poveča možnost za nastanek raka na modih, prostati in prsih. Hormonskim motilcem se najlažje izognemo z uživanjem živil iz ekološke pridelave, pitjem filtrirane vode (uporaba EVA-filtra) ter rednim razstrupljanjem telesa.

Sovražnik libida številka 2: Elektrosmog

Dnevno smo izpostavljeni sevanju elektronskih naprav – televizij, telefonov, brezžičnega interneta, itd. Sevanje elektronskih naprav pošilja celicam dodatne (moteče) signale. Elektromagnetska napetost se pri človeku, ki se zadržuje v prostorih z veliko elektronskimi napravami, poveča tudi do štiridesetkrat. Na elektrosmog so še posebej občutljive hormonske žleze. Ob pretirani izpostavljenosti elektronskim napravam se zmanjša nastajanje hormona melatonina, ki je nujen za dober spanec. Melatonin poleg tega skrbi za zdrav libido in potenco.

Nekateri znanstveniki elektrosmog označujejo za glavnega krivca za nastanek raka na prsih pri mladih ženskah. Povzročal naj bi namreč presežek estrogena v telesu, ki povečuje verjetnost za nastanek raka in zmanjšuje libido. Elektrosmogu se izognemo z izklapljanjem elektronskih naprav vsaj v nočnem času, z uporabo slušalk ali zunanjega mikrofona med telefoniranjem (telefona ne prislonimo na glavo), poleg tega se priporoča, da v spalnici nimamo brezžičnih dostopnih točk, telefona, televizije, radia in drugih elektronskih naprav.

Sovražnik libida številka 3: Motnje delovanja ščitnice

Čedalje pogosteje opažamo motnje delovanja ščitnice, naj si bo pretirano ali pomanjkljivo delovanje te žleze, Hashimotov sindrom ali Gravesova bolezen. Ščitnico prizadenejo različni strupi (klor v bazenih in klorirani vodi, flouridi v zobnih pastah…), različna zdravila in pomanjkanje hranil (še posebej joda, selena, magnezija, cinka ter vitaminov B in D).

Najbolj od vsega pa ji škoduje živo srebro v amalgamskih zalivkah in cepivih. Ta ne vpliva zgolj na ščitnico, temveč tudi na možgane. Izguba libida je v tem primeru še najmanjša težava. Ko prične ščitnica delovati okrnjeno, se upočasni telesna prenova, na voljo je manj energije. Telo se preklopi na »varčni način delovanja«, pri katerem najprej izklopi funkcije, ki niso nujne za preživetje posameznika. Ena takšnih funkcij je tudi želja po spolnosti – libido.

Prvi ukrep za podporo delovanja ščitnice je zagotavljanje zadostne, a ne prevelike količine joda. Pomanjkanje joda je včasih predstavljalo velik zdravstveni problem, po pričetku dodajanja joda v sol, živalsko krmo in mlečne izdelke pa moramo biti bolj pazljivi na predoziranje.

Drugi ukrep vključuje izogibanje fluoru. Fluoru se izognemo z nakupom zobnih past, ustnih vod in soli brez fluora.

Tretji ukrep predstavlja uživanje hranilnih snovi, ki podpirajo delovanje ščitnice, predvsem vitaminov skupine B in selena. Magnezij in cink lahko dobimo iz naravnih virov ali prehranskih dopolnil, pri slednjih bodimo pozorni na kakovost in biološko razpoložljivost magnezija oz. cinka v izdelku.

Sovražnik libida številka 4: Serotonin

Na prvi pogled bi sklepali, da pomanjkanja serotonina (hormona sreče) povzroča depresivna občutja, ki jih ne povezujemo z libidom, pa vendar raziskave kažejo, da lahko zaviranje serotonina dvigne libido. Selektivni zaviralci ponovnega privzema serotonina (angleška kratica SSRI), ki se uporabljajo za zdravljenje depresije, imajo pogosto uničujoč učinek na spolno slo. Serotonin je namreč antagonist (hormon z nasprotnim učinkom) progesterona, ki je ključen za spolno poželenje.

Ženske, pri katerih se pojavlja pomanjkanje libida, imajo navadno zelo nizek nivo progesterona in visok nivo estrogena. Visok nivo estrogena prepoznamo po izrazitem predmenstrualnem sindromi, motnjah ciklusa, nihanju razpoloženja, motnjah koncentracije, težavah s spanjem, itn.

Če želimo torej povečati spolno slo, se izogibajmo pripravkom in ukrepom, ki povzročajo presežek serotonina (npr. pripravki s triptofanom) – če le ti niso nujno potrebni. Za uravnavanje razmerja med estrogenom in progesteronom se lahko poslužimo naravnih pripravkov, kot je npr. korenina divjega jama, ki vsebuje predstopnjo progesterona.

Sovražnik libida številka 5: Hormonska kontracepcija

Kontracepcijska tabletka poruši ravnovesje hormonov v telesu in močno zmanjša željo po spolnosti. V povprečju zmanjša jemanje hormonske kontracepcije libido za tretjino. Dolgoletno jemanje tabletk vpliva na zdravje ščitnice, kako je neuravnovešeno delovanje ščitnice povezano s pomanjkanjem libida, pa že vemo. Tudi tukaj nam bo v veliko pomoč korenina divjega jama ali naravni progesteron v obliki kreme.

Sovražnik libida številka 6: Debelost

Moški z veliko trebušne maščobe imajo za 40% nižje vrednosti testosterona od moških z normalno telesno težo. Pri moških je testosteron sicer močno povezan z libidom, vendar le posredno. Neposredno dodajanje pomaga le, če ga je pred tem primanjkovalo. Prav nasprotno je pri ženskah, pri katerih že majhni odmerki testosterona pomagajo prebuditi spolno slo. Pred jemanjem si je nujno potrebno izmeriti obstoječo raven testosterona v krvi.

V primeru težav s spolnim poželenjem zaradi debelosti se seveda v prvi vrsti priporoča izguba teža, priporoča pa se tudi ukvarjanje s športom, ki dviguje nivo testosterona. S treningom za moč bomo dosegli boljše rezultate (večji dvig testosterona) kot z vzdržljivostnim treningom.

Pozitiven učinek na libido bomo opazili že po 90 minutah treninga na teden (trikrat po pol ure). Trening ima še en pozitiven učinek na moško spolno zdravje: zmanjšuje namreč pojav impotentnosti in to za kar 83%! Vadbo razdelimo v več krajših sklopov. Ne pretiravajmo, saj lahko – tako kot vedno – dosežemo nasproten učinek.

Sovražnik libida številka 7: Sladkor

Pri moških se nivo testosterona ne zmanjša le zaradi debelosti, temveč tudi zaradi pretiranega uživanja sladkorja. Uživanje sladkih pijač zmanjša nivo testosterona za kar četrtino.

Sovražnik libida številka 8: Pomanjkanje svetlobe

S pomladjo se pregovorno prebudi tudi zaljubljenost. Glavni razlog za povečano spolno poželenje v času pomladi je najverjetneje vitamin D, ki se tvori v koži ob zadostni prisotnosti sončnih žarkov (vsaj 15 minut dnevno na golo kožo).

Zimsko sonce je zelo šibko, še posebej v severnih predelih Evrope, zaradi česar se najkasneje v januarju pri ljudeh pričnejo kazati znaki pomanjkanja vitamina D. Pri nekaterih ljudeh, ki se poleti izogibajo soncu ali pa vseskozi nosijo sončne kreme, se pomanjkanje pojavlja tekom celega leta. Jemanje prehranskih dopolnil in gibanje na soncu v zimskih mesecih je torej recept za dobro voljo – pa ne samo v postelji.

Sovražnik libida številka 9: psihični konflikti

Seveda pri obravnavi libida ne gre pozabiti na vlogo psihe. Psihične travme in nerazrešeni psihični konflikti močno vplivajo na libido pa tudi na hormonsko ravnovesje in presnovo na splošno. Razreševanje osebnih stisk ima torej pozitiven učinek na vse aspekte zdravja, med drugim tudi spolno zdravje.

Druge naravne rešitve za dvig libida

Če med zgoraj omenjenimi ukrepi ne najdete primernega zase, se lahko odločite za naravna živila, za katera je znano, da dvigujejo libido. Seveda pa bo učinek najmočnejši, če boste uživali živila za dvig libida in sočasno izvajali prej omenjene ukrepe.

 1. Divji jam

Divji jam iz južne Amerike je eden izmed najboljših naravnih pripravkov za uravnavanje hormonskega stanja v telesu. Z njim si pomagamo pri težavah s predmenstrualnim sindromom, soočanjem z menopavzo, ob estrogenski dominanci in v primeru oslabljenega libida.

 1. Navadna konopljika

Navadna konopljika je naravni zaviralec prolaktina. Prolaktin je hormon, ki skrbi, da se po orgazmu počutimo pomirjeni in potešeni, hkrati pa onemogoča takojšnje nadaljevanje spolnega odnosa. Ljudje s pomanjkanjem prolaktina lahko navadno nadaljujejo s spolnim odnosom takoj po orgazmu. Kronično povišanje prolaktina (torej ne samo po orgazmu) deluje kot zaviralec spolnega poželenja pri moških in ženskah. Če se zavre delovanje prolaktina, se poveča libido – točno tako pa deluje navadna konopljika. Za dosego cilja je potrebno jemati dovolj visoke odmerke.

 1. Kitajska angelika (Dong Quai)

Kitajsko angeliko včasih imenujemo tudi ženski ginseng, saj zdravilno deluje na žensko spolno zdravje. S svojim delovanjem uravnava nivo estrogena, preprečuje vročične valove in suhost nožnice, zato nam pride prav v času pred menstruacijo, ob menjavi letnih časov in v menopavzi.

 1. Granatno jabolko

Semena granatnega jabolka niso le zelo zdravo živilo z antioksidativnim učinkom, temveč tudi spodbujajo nastajanje testosterona in s tem dvig libida. Podoben učinek je mogoče doseči s pitjem soka granatnega jabolka. V sezoni granatnih jabolk se torej velja potruditi z odpiranjem in izrezovanjem semen granatnega jabolka. Še namig: čiščenje kuhinje si prihranite z odpiranjem granatnega jabolka v skledi z vodo.

 1. Maca

Čeprav je maca še pred leti bila relativno slabo poznana, pa je s popularnostjo superživil našla pot na evropske krožnike. Maca je krompirju podoben gomolj iz južne Amerike, ki deluje kot afrodiziak in po raziskavah sodeč dviguje libido pri obeh spolih.

 1. Arginin

Arginin je aminokislina, ki neposredno vpliva na poželenje in potenco pri moških. Spodbuja tvorbo dušikovega oksida, ki sprošča in širi žile ter s tem omogoča boljši pretok krvi. Za optimalen učinek se priporoča jemanje 3 – 5 gramov arginina dnevno.

ŠE VEČ KORISTNIH NASVETOV

Nazaj na seznam člankov
 • Naravno povečanje libida
  Bolezni / 02. 04. 2023

  Libido je latinska beseda, ki pomeni želja, hrepenenje, poželenje ali (spolno) slo. Je kompleksen skupek različnih psiholoških in bioloških procesov, odvisen pa je tudi od posameznika, njegove življenjske situacije in partnerske zveze, v kateri se oseba nahaja. Tekom življenja se njegova intenziteta spreminja. Čeprav v družbi velja, da imajo težave z nizkim libidom predvsem ženske in starejši, pa temu ni vedno tako.

  PREBERITE VEČ
 • Zdrave ledvice – dober seks
  Znanje / 03. 08. 2021

  V tradicionalni kitajski medicini spada spolnost v element voda. V ta element uvrščamo tudi ledvice. Po spočetju se v zarodkovih ledvicah začne shranjevati t.i. predrojstna energija, ki odločilno vpliva na njegov razvoj. Ko se otrok rodi, pride na svet z določeno predrojstno energijo, ki je ne more povečati, pač pa jo lahko samo porablja. Količina te energije je odvisna od energije staršev, predvsem mame, pa tudi datuma rojstva (ko je otrok prvič vdihnil).

  PREBERITE VEČ

E-REVIJA AVITA

Brezplačni nasveti, dvakrat mesečno, o zdravem načinu življenja in akcijskih ponudbah.

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.