Naravno povečanje libida

Bolezni | 02. 04. 2023

Libido je latinska beseda, ki pomeni želja, hrepenenje, poželenje ali (spolno) slo. Je kompleksen skupek različnih psiholoških in bioloških procesov, odvisen pa je tudi od posameznika, njegove življenjske situacije in partnerske zveze, v kateri se oseba nahaja. Tekom življenja se njegova intenziteta spreminja. Čeprav v družbi velja, da imajo težave z nizkim libidom predvsem ženske in starejši, pa temu ni vedno tako.

Zmanjšana želja po spolnosti

Zmanjšana želja po spolnosti je pogost pojav, ki se pojavi pri obeh spolih v različnih življenjskih obdobjih. Povprečno doleti enega od treh parov. Pomanjkanje spolne sle je za zdravstveno stroko bolj obrobna tema, saj dajejo večji poudarek na motnje potence pri moških in nezmožnost doživljanja orgazmov pri ženskah. Oba problema pa sta pogosto povezana s spolnim hrepenenjem (libidom).

Nizek libido ima mnogokrat negativen vpliv na odnos, saj so redni spolni odnosi močan povezovalni element pri večini parov. Nizek libido je relativen pojem, saj se potreba po spolnosti razlikuje od človeka do človeka. O njem običajno govorimo, ko več tednov ali celo mesecev nimamo spolnih odnosov, ne čutimo niti želje po samozadovoljevanju ali preprosto niti ne pomislimo več na spolnost. Spolnost pade na lestvici prioritet za vsemi drugimi dejavnostmi v življenju – ukvarjanje z otroki, šport, službene obveznosti, čiščenje stanovanja, itd.

Vzroki za upad libida

Libido je več kot samo ples hormonov, saj nanj vpliva veliko dejavnikov. Med najbolj vplivnimi dejavniki je stres.

Prav ta naj bi bil tudi krivec za upad libida pri moških na koncu dvajsetih. To je trend, ki so ga raziskave zaznale v zadnjem desetletju. Pri njih ne gre samo za izgubo spolnega poželenja do partnerke, temveč izgubo zanimanja za spolnost na splošno, vključno s samozadovoljevanjem. Pri nekaterih moških razlog tiči v izbiri napačne partnerice (20% primerov), pri 80% mladih moških z nizkim libidom pa krivda pade na stres v službi. Na moški libido negativno vplivajo tudi droge, alkohol, jemanje zdravil ter premalo ali preveč telesne dejavnosti. Pri starejših moških se libido zmanjša zaradi manjšega nastajanja testosterona.

Upad libida pri ženskah se velikokrat zgodi po rojstvu otroka (zaradi utrujenosti in velikih življenjskih sprememb). Sama nosečnost ima zelo različen učinek na ženski libido – pri nekateri se zmanjša (pogosto zaradi negotovosti, ki jo s sabo prinašajo spremembe telesa), pri drugih pa se zaradi hormonskih sprememb celo poveča. Na libido ima negativen vpliv tudi strah pred nosečnostjo ali spolno prenosljivimi boleznimi ter uporaba oralne kontracepcije.

Poleg nizkega libida se pri ženskah pogosto pojavlja nezmožnost doživljanja orgazma. Razlog za motnjo velikokrat tiči v travmatičnem doživljanju spolnosti v preteklosti. Težava je lahko tudi avtoritarni oče, ki si podredi tako ženo kot hčerko in tako vpliva na razvoj njunih identitet kot samostojnih in močnih žensk. Za odstranitev te blokade je potrebna terapevtska konfrontacija s pravim ali imaginarnim očetom (igra vlog), pomembno pa se je tudi znebiti vloge žrtve in posledičnega samozaničevanja.

Razloge za zmanjšano spolno slo pri obeh spolih gre iskati v:

 • hormonskem neravnovesju,
 • izčrpanosti, izgorelosti,
 • slabi komunikaciji med partnerjema,
 • težavah v partnerskem odnosu,
 • pomanjkanju časa,
 • anoreksiji in čezmerni telesni teži,
 • tesnobnem ali depresivnem počutju,
 • kroničnih boleznih (npr. artritisu, ki spolnost naredi bolečo),
 • slabih izkušnjah pri spolnosti v preteklosti (ali celo spolnih zlorabah),
 • stresu v službi in doma,
 • dolgočasju/rutini pri spolnih odnosih,
 • slabi samopodobi,
 • napačni prehrani (premalo lipidov za tvorjenje hormonov),
 • staranju in velikih življenjskih prelomnicah (npr. selitev, prometna nesreča, diploma, itd.).

Vpliv pesticidov na libido

Obkroženi smo z dobesedno neštetimi kemikalijami. Nahajajo se v pohištvu, oblačilih, kozmetiki, hrani, igračah in številnih drugih predmetih, ki nas obkrožajo. Za mnoge kemikalije vemo, da so strupene, za druge pa lahko samo ugibamo, kakšen vpliv imajo na človeško telo.

Nekatere kemikalije (ftalati, bisfenol A, herbicidi, pesticidi, težke kovine, dioksin…) spadajo med hormonske motilce (endokrine disruptorje). To so zdravju škodljive snovi, ki motijo proizvodnjo, sproščanje, transport, presnovo (metabolizem), vezavo, delovanje in eliminacijo naravnih hormonov v telesu. V določenih primerih jih telo zamenja za naravne hormone, kar povzroči pretirano spodbujanje k procesom, ki jih sicer nadzorujejo naravni hormoni. V nekaterih primerih pride do zaviranja delovanja naravnih hormonov, saj se hormonski motilci vežejo na proste receptorje za hormone.

Z vplivanjem na sintezo, metabolizem v jetrih in izločanje hormonov hormonski motilci spremenijo koncentracijo hormonov v telesu. Motilci hormonov znatno vplivajo na spolno vedenje, med drugim tudi na libido. Prav tako povzročajo rakava obolenja, kot sta rak na prostati in rak na prsih. Izognemo se jim z uživanjem ekološko pridelane hrane, pitjem filtrirane vode in rednim razstrupljanjem telesa.

Elektrosmog

Obdani smo z oddajniki brezžičnega signala, mobiteli, računalniki in drugimi elektronskimi napravami, ki oddajajo sevanje. Sevanje je še posebej uničujoče za hormonske žleze. Znanstveniki so ugotovili, da lahko dolgotrajna uporaba mobilnika znatno vpliva na izločanje hormona melatonina v telesu. Prav ta hormon pa je ključnega pomena za občutenje spolnega sla. Ker elektrosmog spodbuja tvorjenje estrogena, je mogoče, da velika izpostavljenost tovrstnemu sevanju vodi v raka prsi. Elektrosmogu se je tako kot okoljskim strupom dandanes praktično nemogoče izogniti, zato je vredno vsaj omejiti našo izpostavljenost.

Težave s ščitnico

Na elektrosmog je še posebej občutljiva ščitnica. Morda je to tudi razlog za čedalje pogostejše pojavljanje bolezni, kot so zmanjšano ali povečano delovanje žleze, Hashimotov tiroiditis in endokrina orbitopatija. Drugi škodljivi dejavnik za ščitnico so fluoridi, ki so vsesplošno prisotni v izdelkih. Ti se namreč vežejo na tiroksin (hormon, ki ga proizvaja ščitnica) in ga tako onesposobijo.

Najbolj agresiven uničevalec hormonov je živo srebro. V telo pride s pomočjo amalgamskih zalivk, cepiv in iz okolja. Ne nabira se zgolj v ščitnici, temveč svojo pot nadaljuje proti možganom. Tam povzroči znatno škodo, v primerjavi s katero se izguba libida niti ne zdi tako resna. Ko je ščitnica ogrožena, se upočasni celična presnova. Posledično se zmanjša količina energije, ki je telesu na razpolago. Telesu ne preostane drugega, kot da se osredotoči na življenjsko pomembne funkcije, ostale pa zanemari (med takšne, ki niso življenjsko pomembne, sodi tudi libido). Pri težavah z libidom torej velja pomisliti na možne nepravilnosti v delovanju ščitnice.

Za zaščito ščitnice pred škodljivimi vplivi je potrebno zagotoviti zadostno količino joda. Zaradi obveznega jodiranja soli kot tudi jodiranja živalskih krmil (preko katerih jod zaide v mlečne izdelke), se nam danes ni potrebno bati pomanjkanja joda – prej nasprotno. Tudi presežek joda ima negativni vpliv na delovanje ščitnice. Pri nakupovanju izdelkov v trgovini se izogibajmo tistim, ki so dodatno jodirani, pri kuhanju pa se poslužujmo naravnih soli namesto umetnih z dodatkom joda.

Kljub vseprisotnemu dodajanju fluora v zobne paste, ustne vodice in jedilne soli se poslužujmo takšnih, ki ne vsebujejo dodanega fluora.

Pri odločitvi za izločanje živega srebra iz telesa bodimo previdni. Najbolje bo, da se procesa čiščenja lotimo pod nadzorom terapevta.

Najbolj blagodejno na ščitnico delujejo prehranska dopolnila z vitamini skupine B in selenom. Bogat vir selena v naravi so brazilski oreščki.

Za ščitnico sta zelo pomembna tudi magnezij in cink. Pri nakupu selena, magnezija in cinka, se odločimo za kelatirano obliko, kar pomeni, da so minerali vezani na aminokisline. Takšna oblika posnema naravno delovanje telesa pri absorpciji mineralov, zato imajo višjo biološko razpoložljivost.

Vpliv nevrotransmiterjev na libido

Mnogi endokrinologi so mnenja, da imajo nevrotransmiterji (serotonin, dopamin, noradrenalin) veliko večji vpliv na libido kot spolni hormoni.

Raziskave so pokazale, da zaviranje izločanja serotonina močno vpliva na dvig libida. To je v nasprotju s pričakovanji mnogih, saj pomanjkanje serotonina povezujemo z nastankom depresivnih občutij – depresija in libido pa nista ravno najboljša prijatelja. Pri zdravljenju depresije se uporabljajo zdravila, ki povečajo količino serotonina. Z njihovo uporabo pa večkrat izgine libido kot depresivna občutja.

Ne preseneča, da je serotonin antagonist progesterona (ključnega hormona za spolno poželenje), kar pomeni, da sta si njuni delovanji nasprotni. Pri ženskah z nizkim libidom je mogoče opaziti nesorazmerno visok delež estrogena v primerjavi s progesteronom. Dominanca estrogena se izraža z naslednjimi simptomi: predmenstrualni sindrom, motnje menstrualnega ciklusa, nihanja razpoloženja, motnje koncentracije, težave s spanjem, itd..

Za vse, ki bi torej želeli dvigniti libido, se priporoča, da ne poslužujejo zdravil in zdravljenj, ki znatno vplivajo na dvig serotonina. Prav tako se ne priporoča jemanje pripravkov s triptofanom, ki je osnovni gradnik za izgradnjo serotonina. Ženske, pri katerih prihajajo do dominance estrogena, naj poskušajo urediti hormonsko ravnovesje na čim bolj naraven način. Obstajajo sicer pripravki s progesteronom, vendar je učinkovita naravna alternativa tudi jemanje korenine divjega jama.

Vpliv kontracepcijskih tabletk na libido

Močan zaviralni vpliv na libido imajo kontracepcijske tabletke, ki po dolgoletni uporabi vplivajo tudi na delovanje ščitnice. Kako pomanjkljivo delovanje ščitnice vpliva na libido, pa smo že ugotovili. Kontracepcijske tabletke dvigujejo nivo vezalnega globulina za spolne hormone (SHBG), ki nase veže testosteron in na ta način izniči njegovo delovanje in močan vpliv na libido. Za vzpostavitev naravnega ravnovesja je potrebna potrpežljivost, saj je vpliv kontracepcijskih tablet viden še dolgo časa po prenehanju jemanja.

Vpliv prevelike teže na libido

S hormonskim sistemom je tesno povezana telesna teža. Različne študije so pokazale, da imajo moški z veliko trebušne maščobe do 40% manj testosterona kot moški z normalno telesno težo. Dobra novica za moške s preveliko telesno težo je ta, da ima testosteron samo posredni vpliv na libido, neposrednega pa v primeru, da ga je prej primanjkovalo.

Najbolj očitna rešitev tega problema je seveda izguba odvečne teže, kar ima pozitiven vpliv tudi na druge procese v telesu. Nivo testosterona je mogoče dvigniti s treningom – za izgubo teže se priporoča trening vzdržljivosti. Treniramo raje večkrat dnevno s presledki, kot pa dlje časa brez prekinitve.

Vpliv sladkorja na libido

Na nivo testosterona ne vpliva samo previsoka teža, temveč tudi zaužiti sladkor. Raziskava je pokazala, da so moški, ki so pili glukozno raztopino, imeli pol ure po zaužitju 25% manj testosterona.

Vpliv pomanjkanja svetlobe na libido

Spomladanska razposajenost je verjetno povezana z dejstvom, da se v telesu ponovno prične proizvajati večja količina vitamina D3, za njegovo sintezo pa je potrebna sončna svetloba. Dnevno potrebujemo vsaj 15 minut osončenosti nezakritih predelov kože, da lahko zadostimo dnevnim potrebam. Pomanjkanje je pogosto pri vseh Evropejcih, najbolj kritično pa je v državah Severne Evrope.

Psihični konflikti

Velik vpliv na libido ima seveda tudi psiha – o tem govori vsak priročnik, ki piše o zdravljenju nizkega libida.

Psihični konflikti sicer imajo vpliv na libido in druge aspekte našega življenja, vendar nanjo v veliki meri vplivajo prav hormoni. Noben pogovor s psihologom nam ne bo uspel odpraviti problema, če istočasno ne bomo poskrbeli za hormonsko ravnovesje.

Zdravljenje nizkega libida

Da bi libido kar najhitreje vrnili na normalno raven, je potrebno ugotoviti, kaj je povzročilo njegovo zmanjšanje. Velikokrat zadostuje sprememba življenjskega sloga, prehrane, redno razgibavanje, zmanjšanje stresa, manj zaužitega alkohola in zadostna količina spanca. Če na libido vplivajo zdravila, je vredno poskusiti z alternativami. Upadle vrednosti hormonov je mogoče nadomeščati z bioidentičnimi hormoni. To se hormoni, ki so molekulsko enaki hormonom telesa. Lahko gre za hormone živalskega, rastlinskega ali sintetičnega izvora.

V kolikor je težava psihološkega izvora, nam bo v pomoč posvet s psihologom ali drugo usposobljeno osebo. Če vzrok za nizek libido leži v depresiji, je potrebna dodatna pozornost pri izbiri antidepresivov, saj ga nekateri še dodatno znižujejo. Jemanje viagre pri nizkem moškem libidu ne pomaga, saj vpliva samo na doseganje erekcije. V vsakem primeru je zdravljenje nizkega libida precej zahteven proces, ki zahteva nekaj vztrajnosti in potrpežljivosti, saj rezultati niso vidni čez noč. Marsikoga ob tem zamika, da bi vzel čudežno tabletko z dvomljivimi učinki, ki jih pogosto oglašujejo, vendar pa je mogoče libido dolgotrajno, učinkovito in naravno vrniti na normalno raven le s korenitejšimi življenjskimi spremembami.

Rastline s fitohormoni

Mnoge rastline vsebujejo fitohormone, torej rastlinske hormone, ki si podobni hormonom v našem telesu. S preudarnim uživanjem teh živil je mogoče popraviti hormonska neravnovesja. Med rastline, ki so bogate s fitohormoni, sodijo mehiški divji jam, navadna konopljika, kitajska angelika ali ženski ginseng, pekoča paprika (zaradi kapsaicina), divji oves in granatno jabolko.

Afrodiziaki

Afrodiziaki so živila, ki s jim ljudje skozi zgodovino pripisovali pozitiven učinek na spolno slo. Libido naj bi povečevale banane, artičoke, jagode, beluši, ginseng, čokolada, med, kava, vanilija, rdeče vino, tartufi, mandlji, ginko, maca, ostrige, bazilika, slive in fige. Čeprav ni povsem trdnih znanstvenih dokazov, da afrodiziaki zares delujejo, pa ljudje še vedno posegajo po njih. Najverjetneje gre pri njih za placebo učinek. Mnogi afrodiziaki namreč po obliki spominjajo na spolne organe, zato se tudi sklepa, da imajo nanje vpliv. Med afrodiziake pa ne sodijo samo živila, temveč tudi določeni vonji, zvoki (glasba) in celo materiali (svila, usnje, saten, itd.).

ŠE VEČ KORISTNIH NASVETOV

Nazaj na seznam člankov
 • Estrogenska dominanca, rak in pomoč z DIM
  Bolezni / 09. 04. 2023

  V rastlinah iz družine križnic (zelju, brokoliju, cvetači in ohrovtu) se nahaja malo poznana snov diindolilmetan, ki naj bi uspešno zavirala hormonsko pogojene vrste raka in bolezni. Nastanejo kot posledica hormonskega neravnovesja (PMS, težave s prostato, težave v menopavzi), predvsem estrogenske dominance.

  PREBERITE VEČ
 • Libido – kaj mu škoduje, kaj koristi
  Bolezni / 07. 06. 2022

  Libido je kompleksen fenomen, na katerega vplivajo biološki, psihološki in socialni faktorji. Upad libida v starosti je naraven pojav, veliko bolj nenavadno pa je, ko o izgubi libida potožijo mladi ljudje. Preden pograbimo po čudežnih tabletah, polnih stranskih učinkov, si lahko pomagamo s povsem naravnimi metodami.

  PREBERITE VEČ

E-REVIJA AVITA

Brezplačni nasveti, dvakrat mesečno, o zdravem načinu življenja in akcijskih ponudbah.

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.