Estrogenska dominanca, rak in pomoč z DIM

Bolezni | 09. 04. 2020

V rastlinah iz družine križnic (zelju, brokoliju, cvetači in ohrovtu) se nahaja malo poznana snov diindolilmetan, ki naj bi uspešno zavirala hormonsko pogojene vrste raka in bolezni. Nastanejo kot posledica hormonskega neravnovesja (PMS, težave s prostato, težave v menopavzi), predvsem estrogenske dominance.

Zelenjava za zaščito pred rakom

Uživanje zelenjave že dolgo velja za naravno orožje proti rakavim obolenjem. Posebno mesto pa si zasluži zelenjava iz skupine križnic. Zakaj?

V njih se poleg klorofila, ki je znan zaviralec rakavih obolenj, nahaja še ena zdravilna učinkovina: diindolilmetan (DIM). Je antioksidant, ki nastane pri presnovi žveplove komponente indol-3-karbinola. Ob rednem uživanju zelenjave iz družine križnic, ali jemanju prehranskega dopolnila, DIM poskrbi za zaščito celic pred poškodbami. Presnova indol-3-karbinola v diindolilmetan zavira delovanje dveh beljakovin, ki se ju povezuje z nastankom rakavih obolenj.

Zdravljenje rakavih obolenj z DIM

Ameriška zveza za raziskave raka poroča, da se širjenje rakavih celic pri neposrednem zdravljenju z DIM zmanjša za okoli 80%. Jemanje DIM služi kot dopolnilo klasičnim metodam zdravljenja (kemoterapiji), v nekaterih primerih pa jih lahko celo popolnoma nadomesti.

Gre za naravno metodo zdravljenja brez stranskih učinkov, ki ne preprečuje le širjenja rakavih celic, temveč tudi krepi imunski sistem, kar raku znatno oteži napredovanje.

Še posebej učinkovito je pri preprečevanju in zdravljenju raka na prostati in prsih (celo pri najbolj agresivni obliki – t.i. trikrat negativnem raku na prsih). To odkritje je za bolnike nadvse pomembno, saj do zdaj ni bila poznana alternativa brez stranskih učinkov, poleg tega pa še naravnega izvora.

Kako deluje DIM v telesu?

Diindolilmetan v telesu zavira nastanek novih krvnih žil (angiogenezo). Te so potrebne za ekspanzivno širjenje tumorjev, saj jih potrebujejo za preskrbo s hranilnimi snovmi. Brez novih krvnih žil imajo tumorji omejene možnosti širjenja.

Po drugi strani pa naj bi DIM reguliral izločanje in delovanje spolnih hormonov estrogena in testosterona. Mnogo vrst raka, ki so odvisne od hormonov, se po jemanju DIM izboljša, kar je verjetno posledica ponovne vzpostavitve ravnovesja spolnih hormonov.

Estrogenski presežek – estrogenska dominanca

Ko se estrogeni v telesu razgrajujejo, nastanejo tako koristni kot tudi škodljivi stranski produkti presnove (metaboliti). DIM spodbuja nastajanje koristnih stranskih produktov razgradnje estrogena, ki imajo močne antioksidativne lastnosti. Hkrati DIM zavira škodljive estrogenske metabolite, ki so glavni povzročitelji debelosti ter raka na prsih in maternici.

Presežek škodljivih estrogenskih metabolitov povzroči tudi simptome, ki jih združuje ime »predmenstrualni sindrom« (bolečine v prsih, nihanje razpoloženja, nižji libido …). V takem primeru govorimo o estrogenski dominanci. Raziskave so pokazale, da DIM uspešno uravnava nivo estrogena v telesu in s tem preprečuje estrogensko dominanco, kar so dokazale tudi preiskave urina oseb s težavami.

Estrogensko dominanco poslabšujeta nepravilna prehrana, polna škodljivih hormonov in psevdohormonov (v mleku, mesu, plastiki, slabih maščobah) ter zakisanost telesa, ki otežuje delo jetrom, kjer se dogaja presnova hormonov.

Simptomi oz. znaki morebitne estrogenske dominance pri ženskah so:

 • močne obline,
 • izrazite prsi,
 • zadrževanje vode v telesu,
 • občutljive prsi, zatrdline v dojkah,
 • nihanje razpoloženja (razdražljivost),
 • poraščenost,
 • razdražena koža,
 • nespečnost,
 • debelost,
 • močne in boleče menstruacije,
 • krvavenje med ciklusi, neredne krvavitve,
 • migrene.

Pri moških se pojavi maščoba okoli trebuha, povečanje prsi in znižan libido.

Če estrogenske dominance ne zdravimo, se lahko sčasoma pojavijo hujša obolenja, kot so miomi, endometrioza (zadebelitev tkiv rodil ali izven rodil), menoralgija (močna krvavitev), hipotiroidizem (zmanjšano delovanje ščitnice), lupus, rak materničnega vratu, jajčnikov in dojk.

V teh primerih se ženskam svetuje pregled nivoja progesterona, saj deluje kot protiutež estrogenu. Ker v času menopavze upada tako nastajanje estrogena kot tudi progesterona, je možnost hormonskih neravnovesij in estrogenske dominance v tem času najvišja.

V primeru pomanjkanja progesterona se lahko poslužimo bioidentičnega progesterona ali progesteronskih krem iz fitoterapevtskih pripravkov (iz rastlin kot so cimcifuga/grozdnata svetlika, ašvaganda, vitex/navadna konopljika in divji jam). Ob tem se je potrebno zavedati, da telo ne deluje po preprosti logiki, da bo dodajanje progesterona samo po sebi zmanjšalo presežek estrogena – telesni hormonski sistem je namreč veliko bolj zapleten.

DIM kot zaščita pred hormonskimi motilci iz okolja

Estrogenska dominanca ne povečuje samo tveganja za razvoj raka pri ženskah, temveč je nevarna tudi za moške. Vodi namreč v bolezenske spremembe prostate in druge težave s spolnimi organi. Pri nekaterih starejših moških je nivo višji kot pri starejših ženskah!

Obdani smo s številnimi okoljskimi strupi (pesticidi, sintetičnimi hormoni …), ki imitirajo delovanje estrogena (t.i ksenoestrogeni). DIM pomaga telesu, da lažje izloči nakopičene ksenoestrogene iz telesa. Kdor redno uživa križnice iz ekološke pridelave, s tem znatno vpliva na presnovo estrogena in se lažje izogne estrogenski dominanci.

DIM se seveda lahko jemlje tudi v obliki prehranskega dopolnila, priporoča pa se tako ženskam kot moškim. Študije so namreč pokazale, da jemanje DIM-a zmanjša rast rakavih celic prostate za kar 70%!

DIM v menopavzi

V menopavzi ginekologi ženskam predpisujejo estrogenske hormonske nadomestke, ki nadomeščajo izpad naravnih hormonov. Čeprav so odmerki individualno prilagojeni in nadzorovani, pa lahko vseeno privedejo do estrogenske dominance.

DIM kot naravno bioaktivno sredstvo ženskam uspešno pomaga pri premagovanju težav v menopavzi (bolečine v prsih, napadi vročine, nemir, motnje spanja, nihanje razpoloženja). Jemanje vsaj 100 mg DIM (oz. po dogovoru s terapevtom) optimizira presnovo estrogena in poskrbi, da nastane kar najmanj škodljivih stranskih presnovnih ostankov, ki bi lahko povzročili rakavo obolenje. Najvišji dnevni odmerek znaša med 400 in 500 mg.

Uravnotežena presnova hormonov topi tudi maščobne obloge, saj so prav hormoni odločilni za presnovo sladkorja in maščob, poleg tega pa nadzorujejo občutek lakote.

Izkoristimo ves potencial križnic

DIM je občutljiv na toploto. Če želimo v polni meri izkoristiti vse njegove prednosti, je potrebno zaužiti čim več surovih križnic, vsaj nekajkrat na teden. Pri kuhanju se količina indol-3-karbinola zmanjša za polovico, približno za toliko pa se posledično zmanjša tudi količina DIM v telesu. Križnice lahko serviramo kot prilogo, solato, čips ali pa jih pomakamo v slastno omako.

Med križnice spada naslednja zelenjava:

brokoli, brstični ohrovt, ohrovt, koleraba, hren, repa, cvetača, kitajsko zelje, zelje, rukola, artičoka, vrtna kreša, gorčica in oljna repica.

Poleg križnic obstaja še nekaj drugih živil, s katerimi lahko znižamo previsok nivo estrogena v telesu:

–      limona, grenivka,

–      zeleni čaj,

–      rožmarin,

–      kurkuma,

–      šampinjoni,

–      regrat,

–      goji jagode,

–      organsko žveplo (MSM),

–      jod,

–      vitamini skupine B,

–      in rdeča pesa.

Kaj lahko storimo sami za preprečevanje estrogenske dominance?

1)    Izogibajmo se hormonskim motilcem iz okolja.

2)    Kupujmo zelenjavo, sadje in meso iz ekološke pridelave. Izogibajmo se živalskemu mleku, ki vsebuje ostanke hormonov, s katerimi zdravijo živali.

3)    Uporabljajmo kar najmanj plastične embalaže.

4)    Za nego telesa uporabljajmo naravne izdelke.

5)    Uživajmo hrano z veliko vlakninami, saj so hrana za bakterije v črevesnem traktu in ključne za pravilno presnovo hormonov.

6)    Posvetujmo se s terapevtom o uporabi prehranskih dopolnil (npr. DIM, vitaminov iz B kompleksa, omega-3 maščobnih kislin, itd.), ki pomagajo telesu vzpostaviti hormonsko ravnovesje.

7)    Izogibajmo se stresu. Prevelika količina kortizola in adrenalina, ki se sproščata ob fizičnih in mentalnih naporih povzroča hormonsko neravnovesje.

ŠE VEČ KORISTNIH NASVETOV

Nazaj na seznam člankov
 • Oksitocin – hormon vsega lepega
  Znanje / 29. 02. 2024

  Oksitocin je hormon, ki ga povezujemo z najlepšimi občutji in vsem, kar nas dela človeške: s srečo, povezanostjo, zaljubljenostjo in ljubeznijo, užitkom, sproščenostjo, empatijo in blaženostjo. Sprošča se med nosečnostjo in porodom, med intimnimi odnosi, ob dotikih in masažah… Oksitocin je torej nekakšno hormonsko lepilo človeške družbe.

  PREBERITE VEČ
 • Kateri hormoni morajo biti v ravnovesju?
  Znanje / 09. 11. 2021

  V telesu več kot dvesto hormonov krmili naše organe in tkiva. Opisali smo najpomembnejše, ki morajo biti v ravnovesju, drugače zbolimo. Hormoni so odgovorni za rast, spanec, delovno zmogljivost, telesno težo, čustvene reakcije, plodnost ... Največ raziskav se v zadnjem času posveča vplivu hormonov na neplodnost in hujšanje. S pomočjo hormonskih testov iz sline pa lahko na preprost način ugotovimo, kateri hormoni niso v ravnovesju.

  PREBERITE VEČ

E-REVIJA AVITA

Brezplačni nasveti, dvakrat mesečno, o zdravem načinu življenja in akcijskih ponudbah.

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.