Navadna konopljika – zdravilna rastlina za ženske tegobe

Bolezni | 15. 03. 2023

Navadna konopljika se v medicini uporablja že tisočletja. Po virih naj bi bila že v starih časih zelo cenjena rastlina. Medtem ko so njene žilave in trde vejice uporabljali za izdelavo pletenih ograj, so cvetove, liste in semena ter predvsem rdeče-črne mesnate plodove (agni casti fructus) uporabljali za zdravljenje poškodb, zmanjšanje napenjanja, predvsem pa pri vseh vrstah ginekoloških težav. Poleg tega so zaradi pikantnega okusa plodovi služili kot nadomestek za poper.

Navadna konopljika (Vitex agnus-castus), tako kot številne druge dišavnice (bazilika, sivka ali žajbelj), spada v družino mete. V nasprotju s temi precej nizkoraslimi trajnicami navadna konopljika zraste v do štiri metre visok grm. Razširjena je po vsem Sredozemlju do zahodne Azije in posebej dobro uspeva na območjih, ki so bogata z vodo, kot so obale in obrečni gozdovi.

Sestavine navadne konopljike

Leta 2017 so italijanski raziskovalci dokazali, da lahko navadna konopljika prepreči nastanek novih krvnih žil v tumorjih. Pri tem je odločilno, da farmakološkega učinka navadne konopljike ne pripisujemo posameznim učinkovinam, temveč medsebojnemu delovanju vseh sestavin v njej.

V medicini se danes na splošno uporablja seme navadne konopljike in lahko njene plodove uporabimo tudi za čaj. Če želimo navadno konopljiko uporabiti za terapevtski namen, pa jo moramo jemati v obliki izvlečkov. Izvlečki so na voljo v kapsulah ali tinkturah in imajo to prednost, da se pri izdelavi vse učinkovine v zadostnih količinah prenesejo v pripravek – tudi netopne ali slabo topne sestavine, kar pri čaju ne velja.

Eterično olje

Semena navadne konopljike vsebujejo 0,15 do 1,8 odstotka eteričnega olja, katerega glavna sestavina so tako imenovani terpeni, ki spadajo med sekundarne rastlinske snovi in ​​so zelo slabo topni v vodi:

 • Alfa-pinen deluje protivnetno in protimikrobno, v manjših odmerkih širi bronhije in se v tradicionalni kitajski medicini uporablja proti raku.
 • Sabinen je odgovoren za poprasti okus navadne konopljike in deluje protivnetno, protiglivično in protimikrobno.
 • 1,8-cineol deluje baktericidno in pomaga pri izkašljevanju, odpira sinuse ter lahko pomaga pri astmi.
Sekundarne rastlinske snovi

Poleg tega je v navadni konopljiki še veliko drugih sekundarnih rastlinskih snovi:

 • antioksidantni flavonoidi (npr. casticin),
 • adstrigentne (trpke) čreslovine,
 • diterpeni,
 • Iridoidi ali iridoidni glikozidi, kot sta aukubin (deluje protivnetno, pomirjevalno in antibiotično) in agnusid (deluje protivnetno, lahko pomaga pri zdravljenju artritisa in raka).

Uporaba in delovanje navadne konopljike

Navadni konopljiki pripisujejo številne zdravilne učinke, vendar so zaradi omejenih kliničnih študij le določeni načini uporabe ocenjeni kot zanesljivi:

 • predmenstrualni sindrom (PMS, vključno z razdražljivostjo in nemirom),
 • menstrualne motnje (neredne menstrualne krvavitve),
 • menstrualne težave (npr. boleče menstruacije),
 • občutljivost dojk (mastodinija).

Tovrstne učinke navadne konopljike lahko predvsem pripišemo njenemu delovanju na raven prolaktina. Prolaktin je hormon, ki ima številne pomembne naloge, saj skrbi za rast mlečnih žlez med nosečnostjo in izločanje mleka med dojenjem ter zavira ovulacijo v času nosečnosti. Poleg tega vpliva tudi na psiho, saj pri ljudeh in živalih vzbudi potrebo po predani skrbi za svoje potomce.

Prolaktin nastaja v prednjem režnju hipofize. Na sproščanje prolaktina iz hipofize vplivajo različni drugi hormoni in kemijski prenašalci. Estrogen na primer spodbudi njegovo izločanje (poveča raven prolaktina), medtem ko ga dopamin zavira (zniža raven prolaktina).

Posledice previsoke ravni prolaktina

Če so ravni prolaktina trajno povišane, čeprav nismo noseči in ne dojimo, lahko to vodi v zdravstvene težave. S povišanimi ravnmi prolaktina so med drugimi povezane naslednje motnje in bolezni:

 • neredna ali izostala menstruacija,
 • duševne bolezni,
 • prevlada estrogena (estrogenska dominanca),
 • pomanjkanje dopamina,
 • hipotiroidizem (zmanjšano delovanje ščitnice),
 • endometrioza,
 • neplodnost ali neizpolnjena želja po otrocih,
 • zaviranje ovulacije,
 • prolaktinom (benigni tumor hipofize),
 • pri moških: pomanjkanje testosterona, impotenca, motnje libida.

Prenizke ravni prolaktina so razmeroma redke in jih lahko povzročijo nekatera zdravila, npr. zdravila za Parkinsonovo bolezen.

Kako navadna konopljika zniža raven prolaktina?

Navadna konopljika zavira sproščanje prolaktina, ker se diterpeni v njej vežejo na dopaminske receptorje (receptorje za dopamin-2). Delujejo torej tako, da posnemajo učinke dopamina. Študija v Nemčiji je pokazala, da navadna konopljika zavira izločanje prolaktina tako učinkovito kot dopamin.

Vendar ima navadna konopljika ta učinek le, če jo jemljemo v obliki izvlečkov in v dovolj velikih odmerkih. Strokovne literature priporočajo dnevni odmerek 35 do 40 mg posušenih plodov, zaradi česar so na voljo izvlečki v različnih koncentracijah (npr. 1:10, 1:4). Razmerje 1:4 pomeni, da je v eni kapsuli 10 mg izvlečka, narejenega iz 40 mg posušenih plodov, pri razmerju 1:10 pa samo 4 mg. Pri nakupu kapsul iz navadne konopljike morate zato pozorno prebrati njihovo sestavo in uživati ustrezno koncentracijo izvlečka.

Dovolj visok odmerek zniža raven prolaktina ter ponovno uravna ravni estrogena in progesterona. Šele takrat se lahko dvigne tudi raven hormona FSH, ki je odgovoren za redno ovulacijo. Z vsemi temi mehanizmi delovanja lahko navadna konopljika prepreči zgoraj omenjene menstrualne težave.

Če moški uživajo izvleček konopljike v ustreznem odmerku, se zniža njihov prolaktin in posledično poviša raven testosterona. S tem se izboljša libido in poveča proizvodnja sperme.

Pri katerih težavah lahko uporabimo navadno konopljiko

V nadaljevanju bomo predstavili najpomembnejše zdravstvene težave, pri katerih konopljika dokazano pomaga:

Menstrualne motnje

Obstajajo različne menstrualne motnje: krvavitve so lahko prepogoste ali preredke, premočne, prelahke, predolge ali prekratke, lahko pa tudi popolnoma izostanejo.

Sindrom policističnih jajčnikov (krajše PCOS) je najpogostejši vzrok za motnje menstrualnega cikla in neplodnost pri ženskah. Bolezen običajno spremljajo redke menstrualne krvavitve ali popolna odsotnost menstruacije. V hormonskem sistemu prevladajo moški spolni hormoni, medtem ko tipičnih ženskih hormonov (estrogen, progesteron) primanjkuje. Drugi simptomi PCOS so tudi hude akne, depresivna stanja in izpadanje las.

Avstralski raziskovalci so dognali, da lahko navadna konopljika pozitivno vpliva na PCOS, menstrualne motnje in povišano proizvodnjo moških hormonov.

Motnje cikla se lahko pojavijo tudi po prenehanju jemanja hormonskih kontraceptivov ali kot posledica oslabelosti rumenega telesca (Corpus luteum). Tudi v teh primerih bomo s pomočjo navadne konopljike hitreje vzpostavili ponovno hormonsko ravnovesje.

Menstrualne bolečine

Številne ženske se pred in med menstruacijo soočajo z najrazličnejšimi težavami, kot so bolečine v trebuhu, glavoboli, slabost in občutek polnosti, bruhanje in driska.

Pri menstrualnih bolečinah so znanstveniki ugotovili, da je učinkovitost navadne konopljike na menstrualne bolečine popolnoma primerljiva z učinkovitostjo kontracepcijskih tabletk. V tem primeru je navadna konopljika vsekakor boljša alternativa, saj zeliščni pripravek le redko povzroči stranske učinke.

Predmenstrualni sindrom

Izraz predmenstrualni sindrom (PMS) zajema številne simptome, ki se pojavijo 4 do 10 dni pred nastopom menstrualne krvavitve. Mednje spadajo različni telesni in psihični simptomi, kot so krči v spodnjem delu trebuha, nihanje razpoloženja, napadi joka, glavobol, bolečine v prsnem košu in hrbtu, utrujenost, driska itd. Za njim trpi vsaka tretja ženska v rodni dobi. PMS je med drugim povezan s presežkom prolaktina.

Zaradi zniževanja ravni prolaktina lahko navadna konopljika pomaga pri uravnavanju simptomov predmenstrualnega sindroma. Raziskave so pokazale, da jemanje navadne konopljike skozi tri menstrualne cikle znatno zmanjša simptome v primerjavi s placebom, simptomi pa so se izboljšali za najmanj 60 odstotkov.

Predmenstrualna disforična motnja

Pri mnogih ženskah predmenstrualni sindrom spremljajo tudi psihološki simptomi, kot so razdražljivost, nihanje razpoloženja, anksioznost in depresivno razpoloženje. Če pa so simptomi tako izraziti, da vodijo celo do samomorilnih misli, to imenujemo predmenstrualna disforična motnja (PMDD), ki jo prav tako pripisujemo hormonskemu neravnovesju.

Konvencionalna medicina v takšnih primerih pogosto predpiše antidepresive, raziskave pa so pokazale, da je izvleček navadne konopljike idealni naravni pripomoček za zdravljenje PMDD. Raziskovalci so ugotovili, da izvleček navadne konopljike doseže enako učinkovitost kot antidepresivi, a brez negativnih stranskih učinkov, kot so anksioznost, nespečnost ali nervoza. Blagodejni učinek navadne konopljike na PMDD pripisujejo znižanju ravni prolaktina.

Težave v menopavzi

Menopavza pri mnogih ženskah povzroči različne simptome, ki se pojavijo zaradi hormonskih sprememb in jih imenujemo menopavzni sindrom. Med simptome menopavznega sindroma spadajo vročinski oblivi, znojenje, težave s prebavili, motnje spanja, nihanje razpoloženja in celo depresija.

Za menopavzo ni značilen le padec ravni estrogena, temveč tudi padec ravni progesterona. Ker slednji pogosto upade močneje in hitreje kakor raven estrogena, se lahko razvije estrogenska dominanca. Pri tem ni nujno, da je raven estrogena pretirano visoka, temveč že zadostuje, da razmerje med estrogenom in progesteronom ni uravnoteženo in je estrogena preveč glede na raven progesterona.

Ker navadna konopljika znižuje raven prolaktina, se z jemanjem aktivira lastna proizvodnja progesterona v telesu in posledično oblaži prevlada estrogena. Namesto konvencionalne medicinske hormonske nadomestne terapije s številnimi stranskimi učinki lahko za začetek poskusite navadno konopljiko. Če se po približno treh mesecih jemanja terapija z njo izkaže za neučinkovito, lahko k temu dodate še t.i. bioidentične hormone.

Vročinski oblivi in nočno potenje

Da bi dosegli najboljši možni učinek, je lahko koristno tudi kombiniranje različnih zdravilnih rastlin. Izraelski raziskovalci so ugotovili, da lahko rastlinski izvleček iz črnega kohoša, kitajske angelike, navadne konopljike, pegastega badlja, rdeče ali travniške detelje in ameriškega ginsenga občutno zmanjša simptome menopavze ali jih celo odpravi.

Po trimesečnem jemanju (1 tableta dnevno) so se vročinski oblivi zmanjšali za 73 odstotkov, nočno potenje pa za 69 odstotkov. Zahvaljujoč kombinaciji zdravilnih rastlin se je močno izboljšala tudi kakovost spanja. Pri 47 odstotkih žensk so vročinski oblivi popolnoma izginili. Poleg tega pri nobeni izmed udeleženk študije niso zabeležili stranskih učinkov.

Študija je tudi pokazala, da se je učinkovitost zdravila v roku treh mesecev postopoma povečevala. To jasno kaže, da lahko traja nekaj časa, preden zdravilni pripravek razvije svoj polni učinek.

Rastlinski izvleček, uporabljen v tej študiji se imenuje Phyto-Female Complex in je izraelski izdelek, ki ga je v Evropi težko dobiti. Najdete pa ga lahko na spletnih straneh kot je www.ebay.de.

Pomoč pri neplodnosti

Neplodnost je lahko povezana tudi z insuficienco corpusa luteuma. Presežek prolaktina preprečuje tvorbo luteinizirajočega hormona (LH) in folikel stimulirajočega hormona (FSH), kar pomeni, da se rumeno telesce ne more pravilno razviti.

Navadna konopljika se tradicionalno že dolgo uporablja za neplodnost. Trenutno njena uporaba pri neplodnosti še ni stoodstotno zagotovljena, vendar že obstajajo študije, ki potrjujejo ta učinek.

Stranski učinki, kontraindikacije in interakcije z drugimi zdravili

Navadna konopljika ljudje običajno zelo dobro prenašajo. V redkih primerih lahko povzroči srbeče kožne izpuščaje, prebavne motnje ali glavobole. Neželeni učinki se običajno pojavijo takoj na začetku zdravljenja. Pri visokih odmerkih lahko zaradi vsebnosti sabinena razdraži želodec.

Ker navadna konopljika vpliva na spolne hormone, je ne smemo jemati v času pubertete ali med nosečnostjo. Enako velja za obstoječe bolezni, na katere potek vplivajo spolni hormoni, npr. rak dojke in tumorji hipofize.

Prav tako ni priporočljiva za doječe matere, saj lahko izloček navadne konopljike zmanjša proizvodnjo mleka.

Njen izvleček tudi ni priporočljiv, če jemljete antagoniste dopamina (npr. nevroleptike), agoniste dopamina (zaviralce prolaktina), estrogene in antiestrogene, saj lahko pride do interakcij. V teh primerih se pred uporabo pripravkov iz navadne konopljike posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Ne pozabite, da je treba izvleček navadne konopljike na splošno jemati najmanj tri mesece, preden razvije svoj polni potencial. Poleg tega je navadno konopljiko, če je le mogoče, priporočljivo jemati vsak dan ob istem času.

Pri nekaterih osebah navadna konopljika ne deluje ali ima le blage učinke. Vzrok zato naj bi bil v slabo delujočih jetrih, kjer se sintetizirajo hormoni. Ker je izguba menstruacije povezana s slabšim razstrupljanjem telesa, je ob nastopu menopavze v vsakem primeru priporočljivo redno čiščenje jeter (obstajajo različne metode).

ŠE VEČ KORISTNIH NASVETOV

Nazaj na seznam člankov
 • Čiščenje jeter – navodila
  Razstrupljanje / 02. 03. 2023

  V tradicionalni kitajski medicini so jetra povezana z elementom les in s čustvom jeza. Kitajci pravijo, da so v jetrih skrita vsa čustva – če jetra oziroma element les, ki začne podporni ciklus petih elementov, energijsko pravilno ne delujejo, je moteno delovanje tudi drugih organov (elementov) in s tem izražanje drugih čustev.

  PREBERITE VEČ
 • Libido – kaj mu škoduje, kaj koristi
  Bolezni / 07. 06. 2022

  Libido je kompleksen fenomen, na katerega vplivajo biološki, psihološki in socialni faktorji. Upad libida v starosti je naraven pojav, veliko bolj nenavadno pa je, ko o izgubi libida potožijo mladi ljudje. Preden pograbimo po čudežnih tabletah, polnih stranskih učinkov, si lahko pomagamo s povsem naravnimi metodami.

  PREBERITE VEČ

E-REVIJA AVITA

Brezplačni nasveti, dvakrat mesečno, o zdravem načinu življenja in akcijskih ponudbah.

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.