Najpogostejše zmote o prekinitvenem postu

Prehrana | 30. 08. 2022

Prehranjevanje v omejenem časovnem obdobju ali prekinitveni post v zdravilstvu velja za pomembno preventivno metodo zdravljenja. Spodbuja razstrupljanje telesa, preprečuje kronične bolezni in pomaga pri izgubi telesne teže. Vendar je pomembno, da se prekinitvenega posta lotite pravilno in se izognete najpogostejšim napakam.

Izognite se napakam

Prekinitveno postenje je izredno zdrav in izjemno učinkovit način naravnega hujšanja. Še pomembnejši učinek prekinitvenega posta pa je aktivacija tako imenovane avtofagije, najbolj primarne oblike razstrupljanja. Zato se v zdravilstvu prekinitveni post uporablja tudi kot metoda za preprečevanje in lajšanje kroničnih obolenj.

Najpogostejša oblika prekinitvenega posta je metoda 16/8. To pomeni 16 ur postenja (vključno z nočjo), med katerim pijete samo vodo, vse obroke dneva pa zaužijete v časovnem okviru 8 ur. Metoda prekinitvenega posta zveni precej preprosto, vendar se kljub temu pogosto zgodi, da je ne izvajamo pravilno. Opisali bomo najpogostejše napake in preverili, kako se prekinitvenega posta lotiti pravilno.

1. Visoka pričakovanja

Prekinitveni post ni namenjen temu, da bi v kratkem času izgubili veliko količino odvečnih kilogramov. To je način prehranjevanja, ki je optimalen za telo, ne bliskovita dieta. S prekinitvenim postom boste nedvomno shujšali, vendar je lahko izguba kilogramov počasnejša in se boste morebiti morali polotiti tudi drugih ukrepov.

2. Preobilni in prehitri obroki

Četudi je za vami šestnajst ur postenja, si za prvi obrok dneva vzemite čas in uživajte v obroku. Jejte počasi, nakupujte premišljeno in se ne prenajedajte.

3. Nezdrava prehrana izven posta

Zdravju prijazen ritem prehranjevanja sam po sebi ni nujno zdrav. Zato se je treba med prekinitvenim postom vedno tudi zdravo prehranjevati.

4. Brez izjem

Proces avtofagije se ustavi v trenutku, ko si privoščimo prigrizek, ali popijemo alkoholno ali brezalkoholno pijačo. Zato prekinitveni post ne dovoljuje izjem in z njimi izgubi učinek.

5. Pretiravanje v dolžini

Ali ste nagnjeni k temu, da se preveč ženete in se tako lotite tudi prekinitvenega posta? Če prekinitveni post podaljšamo na 18 ur ali več, bi bilo pretirano in ne nujno bolj zdravo. Lahko celo privede do tega, da pojemo premalo kalorij in naposled postenje opustimo.

6. Iskanje alternativ

Včasih, še posebej na začetku, je v času postenja težko piti samo vodo. V upanju, da nam ne bi škodilo, se začnemo spraševati, ali bi lahko kljub temu kaj zaužili (čaj, kokosovo vodo, sok zelene), vendar bi v veliki večini primerov s tem prekinili post. Zato lahko v času postenja uživamo samo vodo!

7. Prekinitveni post ustavite

Prekinitveni post bi morali izvajati trajno. Prekinitveni post izgubi dolgoročne zdravilne učinke, če ga izvajamo le nekaj časa, potem pa se vrnemo k svojim prejšnjim navadam. Prekinitveni post ni kratkotrajna dieta, temveč način življenja.

ŠE VEČ KORISTNIH NASVETOV

Nazaj na seznam člankov
 • Zdrava prehrana preprečuje kronična vnetja
  Prehrana / 05. 02. 2024

  Gre za pravi začarani krog: dolgotrajna vnetja slabijo imunski sistem, oslabljeni imunski sistem pa se ne more boriti proti vnetjem. Iz takšne situacije se razvijejo težke kronične bolezni. Na srečo pa lahko z izbiro prehrane in življenjskim stilom odločilno vplivamo na vnetne procese v telesu.

  PREBERITE VEČ
 • Zakaj je med postenjem potrebno jemati minerale?
  Razstrupljanje / 28. 11. 2019

  Post je zelo stara metoda za čiščenje telesa. Nekateri s tem izrazom opisujejo samo postenje z vodo, druge vrste posta (s sokovi) pa raje imenujejo razstrupljanje. Ljudje se postimo zato, da bi bili čim dlje zdravi ali pa, da bi si izgubljeno zdravje znova pridobili.

  PREBERITE VEČ

E-REVIJA AVITA

Brezplačni nasveti, dvakrat mesečno, o zdravem načinu življenja in akcijskih ponudbah.

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.