Najboljši nasveti proti gripi

Bolezni | 29. 10. 2018

Sezona gripe je na vrhuncu, število obolelih narašča. Za gripo v sezoni zboli med pet in deset odstotkov ljudi. Povzroča jo virus influence tipa A, B ali C. Prenaša se preko zraka. Ko v bližini kiha ali kašlja okužena oseba, ga lahko dobimo z vdihavanjem. Zbolimo hitro – vstanemo povsem zdravi, popoldan pa že obležimo z visoko vročino.

Znaki gripe so podobni kot pri prehladu, vendar hujši. Za gripo je značilna visoka temperatura z mrzlico, vnetje žrela, kašelj, bolečine v mišicah in sklepih, splošna utrujenost in šibkost, zamašen nos, kihanje, glavobol, solzne in rdeče oči.

Ko nas napadejo virusi, bo največ koristil počitek. S tem bomo telesu omogočili, da si opomore, hkrati pa bomo preprečili nadaljnje širjenje virusa na druge ljudi.

Še bolje pa je, da do okužbe sploh ne pride. Proti virusom in bakterijam je najbolj odporno zdravo telo, ki je v dobri formi. Odločilen je močan imunski sistem. Kako bomo preprečili, da bi za gripo zboleli, poglejmo v nadaljevanju članka:

 1. Pomembno je, kaj jemo:
 • uživamo termično topla in vroča živila, ker imajo malo vode: hren, ingver, zelje, česen, poper, rožmarin, jagnjetina, mandlji;
 • uporabljamo sezonska živila, kot so krompir, repa, zelje, fižol, brstični ohrovt, buče, čebula, hren, ribe, por in leča;
 • pogrejejo tudi postrv, jastog, losos in kaviar, oves, por, hren, čebula (surova), divjačina, riževo vino, gorčica, gos, puran, riž, koleraba, redkvica, redkev, zajec;
 • imunski sistem spodbujajo začimbe in zelišča: kajenski poper, čili, muškatni orešček, klinčki, poper, janeževa zvezda, tabasko, bazilika, koper, ingver, kardamom, česen, kumina, luštrek, lovorovi listi, majaron, drobnjak;
 • presna hrana in vsi kravji mlečni izdelki zelo hladijo, zato se jim izogibajte;
 • citruse si privoščite, ker vsebujejo veliko vitamina C, še zlasti, če ste dobili vročino. Vroča limonada z medom bo najprej delovala toplo, začeli se bomo potiti, potem pa se bomo dokaj hitro ohladili in nas bo začelo zebsti;
 • hrano pripravljajte na »vroče« načine: peka na žaru, prekajevanje, pečenje, cvrenje, dolgo kuhanje v tekočini, uporaba toplih in vročih začimb, kuhanje v alkoholu.
 • če vas nikakor ne neha zebsti, dela čudeže ingverjev čaj. Od gomolja odrežemo za oreh velik kos, ga olupimo, narežemo na nekaj koščkov in za približno dve minuti pustimo stati v vreli vodi. Po želji dodamo zelišča ali med.
 1. Pijemo, pijemo, pijemo …

Jeseni in pozimi moramo res paziti, da popijemo dovolj tekočine, saj veliko časa preživimo v zaprtih prostorih, ogrevanih s centralno kurjavo. Vodo nujno potrebujemo za vlaženje in razstrupljanje. Najboljša je čista voda, ki jo ogrejte na 40 stopinj tako, da postavite kozarec z vodo na radiator. Skuhajte si čaje, ampak samo tiste, ki grejejo: ingver, cimet, klinčki, jabolka, žajbelj, materina dušica, timijan.

 1. Spanje in stres

Spat se je treba odpravit pred 23. uro in kakovostno spati vsaj 7 ur. Ure spanja pred polnočjo so vredne dvakrat več. Spanec motijo pretrda ali premehka postelja, močno potenje (posledica zakisanosti telesa), prenizka ali previsoka temperatura, smrčanje, hrup, nered in umazanija. Večine teh težav ni težko odpraviti. Spat se odpravimo umirjeni. Če imamo trenutno zelo stresno življenje, se naučimo katere od številnih tehnik sproščanja. In povsem jasno je, da televizija in računalnik v spalnico ne sodita.

 1. Zdrava črevesna flora

Približno 80 odstotkov celic imunskega sistema leži v črevesju, zato je njegova sestava odločilna pri tem, kako močan imunski sistem imamo. Več o tem lahko preberete v članku: Bolezni so doma v črevesju.

In kaj lahko naredimo, če kljub vsemu zbolimo?

 • Sladkarijam in mleku se povsem odpovemo. Sladkor porablja minerale in pospešuje razvoj glivic (kandida), mleko pa pospešuje nastanek sluzi.
 • Pijemo zelo veliko vode ali čaja, da ne dehidriramo.
 • Redno si čistimo nos.
 • Ne jemo svinjskega mesa, ker slabo vpliva na imunski sistem.
 • Ne zbijamo vročine, razen, ko se že res slabo počutimo. Vročina je orožje, s katerim se telo spopada z virusi in bakterijami.
 • Imunski sistem okrepimo s kakovostnimi probiotiki.
 • Dodamo močne antioksidante: Immun-Intercell akut, Liposomski vitamin C, acerolo (Acerola pastile), vitamin A.

ŠE VEČ KORISTNIH NASVETOV

Nazaj na seznam člankov
 • Vitamin C – najbolj podcenjena zdravilna učinkovina
  Bolezni / 10. 03. 2020

  Vitamin C je eden najbolj poznanih in oglaševanih vitaminov, vendar mu večina pripisuje le pomoč pri lajšanju prehladnih obolenj. V resnici pa je vitamin C izjemna snov, ki lajša tudi težja obolenja – od otroške paralize in hepatitisa pa vse do rakavih obolenj.

  PREBERITE VEČ
 • Kako okrepiti imunski sistem?
  Znanje / 24. 10. 2017

  V naši zdravilski ordinaciji pogosto opažamo, da starši sprašujejo o krepitvi imunskega sistema otrok, pozabijo pa nase. Ste tudi vi med njimi?

  PREBERITE VEČ

E-REVIJA AVITA

Brezplačni nasveti, dvakrat mesečno, o zdravem načinu življenja in akcijskih ponudbah.

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.