Na pomoč, moja žena si ne želi seksa!

Znanje | 09. 12. 2017

Allan in Barbara Pease v knjigi Zakaj moški hočejo seks in ženske potrebujejo ljubezen, pravita: »Seks je pogost izvir napetosti med ženskami in moškimi, tako pri tistih, ki so v razmerju, kakor onih, ki niso. Ko se moški pritožujejo nad spolnim življenjem, po navadi trdijo, da je seksa premalo, ženske pa, da ga je preveč. Vprašanje, ki se zastavlja, je, ali pomanjkanje seksa vodi v slab odnos ali vodi slab odnos v pomanjkanje seksa? Pravilen odgovor nanj je oboje.«

Za zmanjšanje spolne želje sta najbolj kriva hormona, ki vplivata na libido: testosteron in progesteron. Manj ju imamo že po tridesetem letu, najkasneje po štiridesetem pa se pri ženskah količina testosterona in progesterona drastično zmanjša. V evolucijskem razvoju človeka namreč ni bilo predvideno, da bomo živeli še dve ali tri desetletja več in v tem času želeli uživati tudi v spolnosti.

Situacijo s hormoni poslabšajo še drugi dejavniki:

1. Glivice kandida

Zmanjšan libido je eden izmed zanesljivih znakov, da so se v našem telesu glivice preveč razmnožile. Tudi drugi spremljevalni simptomi glivic nas ne naredijo bolj razpoloženih za seks: vetrovi, nihanje razpoloženja, utrujenost, razdražljivost, zaprtje ali driska, srbeča nožnica … Ponavadi ženske jemo hrano z več sladkorji in ogljikovimi hidrati, zato imamo pogosteje težave z glivicami in težave z libidom. Rešitev je v tem primeru zelo preprosta: protiglivična dieta.

2. Utrujenost in izčrpanost

Slovenke bolj ali manj uspešno žonglirajo med službo in zasebnim življenjem, zato ni čudno, da so fizično in psihično zelo utrujene in izčrpane. Pomaga samo boljša organizacija, postavljanje prioritet in načrtovanje počitka. Tako kot si moramo organizirati čas v službi, tako ga je potrebno doma. In postaviti prioritete tako, da bo nekaj časa ostalo tudi za počitek. Sem ne sodi plačevanje računov, negovanje vrta ali obisk bolne sorodnice. Počitek je čas, ko lahko fizično in mentalno »odklopimo«.

Velikokrat je utrujenost in izčrpanost povezana z glivicami kandida, hormonskim neravnovesjem in pomanjkanjem hranilnih snovi (vitaminov, mineralov, encimov, maščobnih kislin …). Zato je smiselno, da svoj življenjski stil kritično ovrednotimo in spremenimo vse tiste dejavnike, ki ubijajo naš libido. Saj vas ni potrebno prepričevati, kako koristna in potrebna je spolnost za uspešno partnersko zvezo?

3. Pomanjkanje spanja

O tej temi ne bomo izgubljali preveč besed, saj vsi vemo, da moramo spati najmanj sedem ur in hoditi spat čim bolj zgodaj, da se tvori rastni hormon. Tega hormona imamo po puberteti zelo malo, je pa koristen za uravnavanje nivoja inzulina in hujšanje. Ponoči se telo regenerira in razstrupi, zato je dober spanec koristen tudi za naše zdravje, ne samo za libido.

4. Kontracepcijske tablete

Ta vrsta kontracepcije je že dolgo znana kot zelo nezdrava, pa še vedno se za tabletke odloči veliko žensk. Kontracepcijske tablete pri 80 % žensk zmanjšajo željo po spolnosti, kar je svojevrsten absurd – začele so jih jemati ravno zato, da bi bile bolj spolno aktivne.

5. Zakisanost telesa

Če boste razkisali svoje telo, to ne bo direktno vplivalo na vaš nizek libido, ampak indirektno. Vsi, ki imajo težave z glivicami, so tudi zakisani, oziroma jim drastično primanjkuje mineralov. Minerali so za dobro delovanje telesa potrebni kot gorivo v avtomobilu, zato je zelo pomembno, koliko jih imamo in kako jih dobimo. Črpalk za minerale na žalost še ne poznamo, zato si moramo pomagati s kakovostnimi živili, sveže stisnjenimi sokovi in prehranskimi dopolnili.

6. Hormonsko neravnovesje

Čeprav je delovanje hormonov zelo zapleteno in še polno neznank, so si endokrinologi in drugi terapevti enotni: na spolno slo vplivata predvsem testosteron in progesteron. Kot smo že omenili, pride najkasneje po štiridesetem letu do padca obeh hormonov in s tem do zmanjšanja libida.

Testosteron je pri ženskah pomemben tudi zato, ker uravnava nivo estrogena. Tega imamo zaradi prehrane in okoljskih strupov skoraj vedno preveč.

Hormonsko neravnovesje ugotovimo s pomočjo testa s slino – vzorec pošljemo v posebne laboratorije. Kadar nam primanjkuje testosterona, so pristopi terapevtov različni. Nekateri, predvsem v ZDA, svetujejo testosteron v bioidentični obliki, drugi zagovarjajo indirektno pot in sicer bioidentični progesteron. Iz tega hormona se namreč direktno tvori testosteron in s tem tudi zviša libido.

Jemanje testosterona je lahko rizično, zato previdno. V praksi se je dobro obnesla progesteronska pot, tako pri ženskah, kot pri moških. Uspehi pri nizkem libidu se pri progesteronskih kremah pokažejo šele po nekaj tednih, tudi treh mesecih, saj se bioidentični progesteron najprej uskladišči v maščobno tkivo.

Med tem časom lahko pridno izvajamo protiglivično dieto in shujšamo nekaj kilogramov, razkisamo telo, se naučimo pravilno spati in si vzeti čas zase. S kombinacijo teh ukrepov ne bomo samo bolj zdravi, ampak tudi zapeljivejši.

ŠE VEČ KORISTNIH NASVETOV

Nazaj na seznam člankov
 • Naravno povečanje libida
  Bolezni / 02. 04. 2023

  Libido je latinska beseda, ki pomeni želja, hrepenenje, poželenje ali (spolno) slo. Je kompleksen skupek različnih psiholoških in bioloških procesov, odvisen pa je tudi od posameznika, njegove življenjske situacije in partnerske zveze, v kateri se oseba nahaja. Tekom življenja se njegova intenziteta spreminja. Čeprav v družbi velja, da imajo težave z nizkim libidom predvsem ženske in starejši, pa temu ni vedno tako.

  PREBERITE VEČ
 • Benigno povečanje prostate
  Bolezni / 19. 04. 2019

  Pri številnih moških pride po 50. letu do benignega povečanja prostate (hiperplazije). Povečanje spremljajo zelo neprijetne težave z mokrenjem – od uhajanja urina, šibkega curka seča, prekinitev med uriniranjem pa vse do občutka neizpraznjenega mehurja in zastoja urina. Čeprav uradna medicina trdi, da za benigno povečanje ni znanega vzroka niti zdravila, pa lahko težave uspešno odpravimo s celostnim naravnim zdravljenjem.

  PREBERITE VEČ

E-REVIJA AVITA

Brezplačni nasveti, dvakrat mesečno, o zdravem načinu življenja in akcijskih ponudbah.

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.