Moška neplodnost

Bolezni | 29. 03. 2023

Moška neplodnost je vedno obstajala, vendar ne v takšnem obsegu kot danes. Pri tretjini moških je kakovost sperme tako slaba, da je njihova plodnost vprašljiva. Zaskrbljujoče je, da ima veliko mladih moških izredno nizko število spermijev. V tem prispevku bomo raziskali možne vzroke za moško neplodnost in predstavili možne ukrepe iz naravne medicine.

Zdi se, da se v zahodnih industrializiranih državah vse več moških spopada z neplodnostjo ali sterilnostjo. Povprečno število semenčic se je v zadnjih nekaj desetletjih zmanjšalo skoraj za polovico; 20 odstotkov moških med 18. in 25. letom pa ima tako nizko število semenčic, da je že nenaravno.

V štiridesetih letih prejšnjega stoletja je bil povprečen moški obdarjen s 100 milijoni semenčic na ml semenske tekočine (100 m/ml). Danes je srečen, če njegovo seme vsebuje 60 m/ml semenčic. Poleg tega ima približno 20 odstotkov vseh moških, predvsem mladih in na zunaj zdravih moških, pogosto manj kot 20 m/ml semenčic. Teh nekaj semenčic pa je pogosto slabe kakovosti, torej so deformirane ali pa se ne morejo dobro premikati, in so zato prepočasne. Do jajčeca pogosto prispe le 5 do 15 odstotkov semenčic, druge pa se na poti vdajo.

Za neuresničeno željo po naraščaju že dolgo niso odgovorne samo ženske. Glede na britansko študijo iz leta 2016 se vsaka osma ženska in vsak deseti moški spopadata z neplodnostjo. Kot neplodnost opredeljujemo najmanj enoletni poskus zanositve ali spočetja otroka.

1. Vzroki za moško neplodnost

Določenih vzrokov za neplodnost, kot so bolezni mod in semenovodov ali genetski razlogi, tukaj ne bomo obravnavali. Glede teh vprašanj se morate posvetovati z osebnim zdravnikom. V tem prispevku pa se bomo osredotočili na vzroke za tako imenovano idiopatsko neplodnost, ko z medicinskega vidika ni mogoče najti jasnih vzrokov. Ravno v teh primerih so celostni ukrepi iz naravne medicine (naturopatije) namreč najučinkovitejši.

Retrogradna ejakulacija

Tudi pri nekaterih vzrokih, ki jih potrdijo zdravniki, npr. pri retrogradni ejakulaciji je lahko koristen naturopatski pristop. Pri retrogradni ejakulaciji se seme med orgazmom ne izloči skozi penis, ampak se napačno usmeri v sečni mehur. Če po spolnih odnosih opazite, da imate moten urin, lahko to kaže na retrogradno ejakulacijo.

Vzroki za retrogradno ejakulacijo

Retrogradna ejakulacija je lahko prirojena ali pa se razvije pozneje v življenju. Če se retrogradna ejakulacija razvije pozneje, je to lahko posledica kirurških posegov ali bolezni prostate, pa tudi sladkorne bolezni, hemoroidov in nekaterih zdravil (antihipertenzivi, antidepresivi ali zaviralci alfa, ki se uporabljajo pri povečanju prostate, kot je tamsulozin).

2. Vpliv življenjskega sloga na moško neplodnost

Številne od naslednjih možnih vzrokov ali dejavnikov tveganja za neplodnost lahko preprečimo sami:

 • stres,
 • čezmerna telesna teža,
 • alkohol,
 • strupi,
 • kajenje cigaret, konoplje ali marihuane, vapanje,
 • motnje spanja,
 • sladkorna bolezen,
 • kemoterapija in druga zdravila,
 • UV-filtri v nekaterih kremah za sončenje,
 • estrogeni iz okolja,
 • elektro-magnetna sevanja (elektrosmog).

Stres zmanjša proizvodnjo sperme

Moški, ki trpijo za velikimi psihološkimi obremenitvami, imajo manj možnosti, da bi postali očetje. Stres negativno vpliva na hormonsko ravnovesje, s čimer ima neposredno zaviralni učinek na celice, ki proizvajajo semenčice v modih. Zaradi tega stres negativno vpliva na nastajanje semenčic in je povezan s slabim spermiogramom.

Čezmerna telesna teža zmanjša gibljivost semenčic

Če imajo moški čezmerno telesno težo in preveč telesne maščobe, predvsem na trebuhu, to zmanjša gibljivost semenčic in število semenčic. Moški s čezmerno telesno težo pogosto trpijo zaradi nizke ravni testosterona, kar pojasnjuje manjše število semenčic. Dobra novica je, da je večina mehanizmov, ki privedejo do slabe kakovosti sperme zaradi čezmerne teže, reverzibilnih, če moški shujša.

Alkohol spodbuja neplodnost

Z neplodnostjo je povezana tudi zloraba ali čezmerno pitje alkohola. Alkohol lahko povzroči poškodbe celic zaradi povečanega oksidativnega stresa, obenem pa poslabša hormonsko ravnovesje in kakovost semena. Poleg tega moški, ki želijo imeti otroke, ne smejo uživati alkohola, saj lahko to škoduje otroku in poveča tveganje za srčne napake.

Škodljive snovi kot vzrok za neplodnost

Škodljive snovi, odvisno od odmerka in individualne tolerančne meje, slej ko prej okvarijo delovanje organizma, tudi spolnih organov.

Med toksine, ki nas vsakodnevno obdajajo, spadajo onesnaževala iz okolja, toksini v zaprtih prostorih, ki se izločajo iz gradbenih materialov, pohištva in tekstila, sintetični aditivi za živila, onesnažena pitna voda in ostanki pesticidov v hrani, ter škodljive snovi v oblačilih, higienskih izdelkih in izdelkih za osebno nego.

Ker je endokrini sistem izjemno dovzeten za zunanje vplive, spolni organi pa so eno izmed najbolj občutljivih področij telesa, je lahko vpliv nenehnega spopadanja z onesnaževali sodobnega življenja poguben. Zaradi tega je pri neizpolnjeni želji po otrocih razstrupljanje telesa pomemben celostni pripomoček.

Kajenje cigaret, konoplje in vejpa škoduje plodnosti

Kajenje bistveno poslabša moško plodnost. Pri kadilcih je število semenčic manjše, odstotek nekakovostnih semenčic pa večji. Temu je verjetno kriv oksidativni stres, ki nastane pri kajenju in škoduje proizvodnji semenčic.

Vaping žal ni dobra alternativa kajenju. Medtem ko električne cigarete veljajo za manj škodljive od običajnega tobaka, vsebujejo kemikalije – tudi različice brez nikotina – in zato lahko vplivajo na plodnost. Nekatere izmed teh kemikalij so tako imenovani hormonski motilci (motilci endokrinega sistema), torej snovi, ki lahko porušijo občutljivo hormonsko ravnovesje.

Če kadimo marihuano več kot enkrat na teden, to zmanjšuje plodnost še tri mesece. V tem primeru se lahko število semenčic zmanjša za 30 odstotkov.

Pomanjkanje spanja škoduje kakovosti sperme

Moški, ki spijo manj kot 6 ur ali več kot 9 ur in tisti, ki hodijo spat po polnoči, imajo slabšo kakovost sperme kot moški, ki v povprečju spijo 7‒8 ur in hodijo zgodaj spat.

Sladkorna bolezen: vzrok za upadanje rodnosti

Sladkorna bolezen oziroma slabo nadzorovana raven krvnega sladkorja (hiperglikemija) prizadene vse več moških v mladosti in bo v prihodnosti močno prispevala k manjšanju rodnosti v državah in družbenih slojih, kjer je sladkorna bolezen ena izmed pogostejših civilizacijskih bolezni.

Neplodnost zaradi kemoterapije ali drugih zdravil

Številna zdravila, ki se uporabljajo pri kemoterapiji, lahko povzročijo neplodnost pri ženskah in moških.

Obstajajo tudi druga zdravila, ki povzročijo težave s plodnostjo pri moških, npr. antibiotiki, cimetidin (zaviralec izločanja želodčne kisline), finasterid in dutasterid (uporabljata se za zdravljenje povečanja prostate, pa tudi za preprečevanje izpadanja las), spironolakton (uporablja se za zdravljenje visokega krvnega tlaka in zastajanja tekočine v telesu), sulfasalazin (uporablja se za zdravljenje ulceroznega kolitisa, Crohnove bolezni, revmatoidnega artritisa), in antidepresivi (SSRI).

Estrogeni iz okolja naredijo moške neplodne

Drug dobro znan in pomemben dejavnik moške neplodnosti je vseprisotnost ženskih hormonov. Skozi urin žensk, ki jemljejo hormonsko kontracepcijo, estrogeni prehajajo v pitno vodo, v podtalnico in s tem tudi v našo hrano. Obstajajo tudi kemikalije, ki učinkujejo podobno kot hormoni (npr. bisfenol A iz plastike in konzervirane hrane) in lahko dodatno vodijo do presežka estrogena pri moških.

Elektrosmog

Na moško plodnost zelo vpliva izpostavljenost hod na elektro-magnetna sevanja. Ponoči izklapljajte brezžični internet, iz spalnice odstranite čim več elektronskih naprav, mobilnega telefona ne nosite v hlačah.

3. Oksidativni stres zmanjša kakovost sperme

Večina omenjenih vzrokov za moško neplodnost je škodljivih, ker povečujejo oksidativni stres in količino prostih radikalov v telesu. Oksidativni stres ali prosti radikali lahko napadejo semenčice, jih poškodujejo in omejijo njihovo mobilnost. Ocenjuje se, da se med 30 in 80 odstotkov neplodnih moških spopada s težavami s plodnostjo ravno zaradi škodljivih učinkov oksidativnega stresa.

Antioksidanti odpravljajo proste radikale in zmanjšujejo oksidativni stres. Zato bi morali predvsem moški, ki ne morejo imeti otrok, povečati vnos antioksidantov – po eni strani uživanjem razgibane prehrane z veliko zelenjave in sadja, po drugi strani pa z dodajanjem antioksidativnih prehranskih dopolnil.

Več antioksidantov, večji naraščaj

Jemanje antioksidantov v obliki dodatkov lahko paru pomaga povečati možnost zanositve. Raziskave so pokazale, da se je tudi število živorojenih otrok v skupini, ki je jemala antioksidante, močno povečalo, kar pomeni, da je bila stopnja spontanih splavov manjša kot pri parih, ki antioksidantov niso jemali.

Kateri antioksidanti povečajo plodnost?

Študije so izmerile učinke različnih antioksidantov na neplodnost. V nekaterih primerih so raziskovani jemali kombinirane antioksidantne pripravke, drugod pa antioksidante v kombinaciji z minerali. Našteli bomo izbor teh antioksidantov in antioksidantnih kombinacij:

 • Vitamin C
 • Cink z vitaminom E in vitaminom C
 • Kombinirani antioksidanti z minerali in N-acetil-cisteinom (NAC)
 • Kompleks vitaminov B, zlasti vitamin B12 v velikih odmerkih
 • Vitamin E s selenom
 • Acetil-L-karnitin ali L-karnitin ali oboje skupaj
 • DHA (dokozaheksaenojska kislina – dolgoverižna omega-3 maščobna kislina)
Kako izbrati prave antioksidante?

Najboljše je, če najprej s krvnim testom v laboratoriju preverite raven najpomembnejših antioksidantov (ali z drugimi testi kot je oligoscan in bioresonanca), npr. selena, cinka, DHA, vitamina B12 in vitamina E. Posamezni dodatki bodo namreč toliko bolj učinkovali, če ste trpeli za pomanjkanjem določene snovi. Pri tem pa ustrezno preverite tudi svojo prehrano.

Na primer, če uživate hrano, ki je zelo bogata s cinkom, kot so drobovina, morski sadeži (pazite na težke kovine!), stročnice, semena in oreščki, dodajanje cinka za vas morda ni tako pomembno. Če jeste veliko zelenjave, zelenjavnih sokov in sadja, pa morebiti ne potrebujete dodatka karotenoidov.

Omega-3 maščobne kisline (DHA), vitamin C in kompleks vitaminov B lahko v vsakem primeru dodajate, saj je z njimi težko predozirati.

Vitamin C spodbuja gibljivost semenčic

Eden najbolj znanih antioksidantov je vitamin C, ki smo ga tudi umestili na vrh zgornjega seznama. Sperma po naravi vsebuje vitamin C za lovljenje prostih radikalov. Vendar ta naravna obramba pogosto ne zadostuje. Toksini iz okolja, ženski hormoni v pitni vodi, poživila in druge snovi tako močno povečajo oksidativni stres, da naravne rezerve antioksidanta za takšno obremenitev ne zadoščajo.

Iz tega razloga so raziskali vpliv vitamina C kot prehranskega dopolnila na kakovost sperme. Študija je pokazala, da jemanje vitamina C (1000 mg dvakrat na dan) po dveh mesecih poveča, ne le gibljivost, ampak tudi število semenčic.

Pomanjkanje vitamina B12 pri neplodnih moških

Glede na sistematski pregled študij iz leta 2017 imajo neplodni moški nižje ravni vitamina B12 kot plodni moški. Različne raziskave so pokazale, da lahko dnevni vnos 1500 µg (v eni študiji celo 6000 µg) v 3 do 6 mesecih poveča število semenčic. Zato preverite svojo raven vitamina B12 in začnite jemati visoki odmerek vitamina B12 (1500 µg), če so vaše vrednosti prenizke.

Vitamin E in selen izboljšata kakovost semena

Vitamin E in selen sta močna antioksidanta, ki ju že desetletja proučujejo v povezavi z neplodnostjo.

 • Vitamin E

Vitamin E najdemo predvsem v celičnih membranah (vključno s semenčicami) in membranah celičnih organelov (npr. mitohondrijih). Od tam vitamin ščiti celice pred oksidativnim stresom. Če vitamina E primanjkuje, se mitohondriji (celične elektrarne) poškodujejo, kar v primeru semenčic vodi do zmanjšane mobilnosti.

 • Selen

Selen je v Evropi redek element v sledovih, ki ga organizem med drugim potrebuje kot gradbeni material za lastne antioksidativne encime. Selen je še posebej pomemben za spolne organe in neposredno sodeluje pri tvorbi testosterona pri moških. Raven tako imenovanega selenoproteina v ejakulatu se uporablja celo kot marker za kakovost semena. Če neplodni moški jemljejo selen, bodo povečali gibljivosti semenčic.

4. Plodnost moškega je določena kmalu po spočetju

Zmogljivost moške proizvodnje semena naj bi bila določena v nekaj tednih po spočetju. Bolj, ko je mati zdrava pred, med in takoj po porodu ter manj, ko je v tem obdobju izpostavljena strupom, bolj ploden bo njen sin pozneje v življenju.

Strupi namreč zavirajo razvoj tako imenovanih Sertolijevih celic. Te najdemo v tubulih mod, kjer nadzorujejo proizvodnjo semenčic in so odgovorne za hranjenje dozorevajočih semenčic. Manj, ko ima moški Sertolijevih celic, manj semenčic bo lahko proizvedel.

Zaradi tega moški ni edini, ki lahko pozitivno vpliva na svojo plodnost. Bodoče in novopečene mamice lahko s svojim življenjskim slogom in prehrano med nosečnostjo in dojenjem pomembno vplivajo na poznejšo plodnost svojih sinov in si povečajo možnosti za vnuke.

ŠE VEČ KORISTNIH NASVETOV

Nazaj na seznam člankov
 • Navadna konopljika – zdravilna rastlina za ženske tegobe
  Bolezni / 15. 03. 2023

  Navadna konopljika se v medicini uporablja že tisočletja. Po virih naj bi bila že v starih časih zelo cenjena rastlina. Medtem ko so njene žilave in trde vejice uporabljali za izdelavo pletenih ograj, so cvetove, liste in semena ter predvsem rdeče-črne mesnate plodove (agni casti fructus) uporabljali za zdravljenje poškodb, zmanjšanje napenjanja, predvsem pa pri vseh vrstah ginekoloških težav. Poleg tega so zaradi pikantnega okusa plodovi služili kot nadomestek za poper.

  PREBERITE VEČ
 • Estrogenska dominanca, rak in pomoč z DIM
  Bolezni / 09. 04. 2020

  V rastlinah iz družine križnic (zelju, brokoliju, cvetači in ohrovtu) se nahaja malo poznana snov diindolilmetan, ki naj bi uspešno zavirala hormonsko pogojene vrste raka in bolezni. Nastanejo kot posledica hormonskega neravnovesja (PMS, težave s prostato, težave v menopavzi), predvsem estrogenske dominance.

  PREBERITE VEČ

E-REVIJA AVITA

Brezplačni nasveti, dvakrat mesečno, o zdravem načinu življenja in akcijskih ponudbah.

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.