Krom ugodno vpliva na inzulin

Prehrana | 13. 11. 2017

Z zadostnim vnosom kroma poskrbimo, da telo bolje izkoristi izločeni inzulin. V kolikor je do bolezni že prišlo, nam krom pomaga pri vzdrževanju ustrezne ravni sladkorja v krvi. S tem prepreči glavobole, razdražljivost in druge simptome nizkega krvnega sladkorja. Krom prav tako znižuje raven škodljivega holesterola v krvi in dviguje raven koristnega, kar preprečuje nastanek srčno-žilnih bolezni.

Priporočen dnevni odmerek kroma znaša okoli 30 – 100 mcg na dan, vendar telo absorbira zgolj 0,5 – 3% iz živil in 5% kroma iz prehranskih dopolnil. Absorpcijo spodbuja vitamin C, zavirajo pa jo rastlinski fitati.

Do pomanjkanja kroma prihaja pri doječih ženskah, starostnikih, športnikih in ljudeh, ki uživajo siromašno in zelo predelano hrano. S predelavo namreč količina kroma v živilu strmo pada. Poleg neobčutljivosti celic na inzulin se v primeru pomanjkanja pojavi tudi tesnobnost, slaba presnova aminokislin in visoka raven holesterola.

Krom najdemo v črnem popru, gobah, žitih (polnozrnati moki), pivskem kvasu, oreščkih, kakavu, kavi in nekateri zelenjavi. Uživanje sladkorja in mlečnih izdelkov zmanjšuje raven kroma v telesu. Na količino kroma negativno vpliva tudi stres.

E-REVIJA AVITA

Brezplačni nasveti, dvakrat mesečno, o zdravem načinu življenja in akcijskih ponudbah.