Baker – za energijo in živce

Prehrana | 13. 11. 2022

Baker je po videzu rdečkasta kovina. Gre za enega izmed mineralov, ki se v telesu nahajajo v sledeh, torej v zelo majhnih količinah. Kljub temu baker v telesu opravlja mnoge pomembne funkcije. Priporočen dnevna količina vnosa bakra znaša približno 0,5 – 1 mg za otroke in 1 – 1,5 mg dnevno za odrasle. Povišane potrebe imajo kadilci, športniki in ljudje, ki so pogosto podvrženi poškodbam ali infekcijam.

Baker

Baker nam energijo, skrbi za pravilno delovanje živcev, pomaga pri prenosu (vsrkavanju) železa v telesu, spodbuja nastajanje veziva (kolagena) in melanina za zaščito kože, podpira presnovo beljakovin, skrbi za normalno obarvanost las, preprečuje poapnenje žil ter kot antioksidant tudi preprečuje poškodbe celic zaradi prostih radikalov.

Najdemo ga v gobah, grahu, avokadu, govedini, jetrih, kakavu, kvasu, ribah, stročnicah, sezamu, bananah, zelenolistni zelenjavi, česnu, morskih algah, oreščkih, arašidih, ostrigah, sardinah, rakih, sončničnih semenih, suhih slivah in orehih.

Pomanjkanje bakra

Pomanjkanje bakra je redko, saj ga telo precej dobro absorbira (nekje med 40 – 60%). Z običajno mešano prehrano zlahka zadostimo telesnim potrebam po tem mineralu. Absorpcija poteka v dvanajsterniku in tankem črevesju, po 15 minutah pa baker že prispe v kri. Telo shranjuje zaloge bakra za nekaj tednov. Ker se cink in baker vežeta na iste receptorje, lahko dolgotrajno jemanje cinka povzroči pomanjkanje bakra. Absorpcijo bakra povečuje vitamin C.

Simptomi pomanjkanja bakra so: slabokrvnost (anemija), utrujenost, sivenje las, upočasnjena rast, povišanje nivoja škodljivega holesterola v krvi, vodenica, revmatoidni artritis, zmanjšano število belih krvničk, izguba kostne mase in posledične poškodbe kosti ter nevrološke motnje.

Odmerki nad 10 mg na dan so toksični. Povzročajo slabost, bruhanje, bolečine v trebuhu, drisko. Pri zelo visokih odmerkih pa lahko pride celo do poškodb jeter, kome in smrti. Telo poskuša presežne količine bakra izločiti z blatom. Izjema je Wilsonova bolezen (dedna presnovna motnja), pri kateri se baker kopiči v tkivih. Bolezen povzroča nevrološke in duševne motnje (zaradi kopičenja bakra v možganih) ter poškodbe jeter. Do predoziranja lahko pride zaradi nenadzorovanega jemanja prehranskih dopolnil ali uporabe vode iz hišnih vodnjakov s pH-vrednostjo pod 7,3, ki priteče po bakrenih ceveh (v takšnem primeru prihaja do izločanja bakra iz cevi).

ŠE VEČ KORISTNIH NASVETOV

Nazaj na seznam člankov
  • Histaminska intoleranca
    Prehrana / 01. 02. 2022

    Ali se vam dogaja, da pico včasih prenesete dobro, spet drugič pa vas že pol ure po obroku začne boleti trebuh in dobite drisko? Se vam po avokadovem namazu kdaj pojavita koprivnica in srbečica? Vam zaradi peščice oreščkov otečejo prsti? Se zaradi grižljaja kvašenega peciva nenadoma počutite izčrpane in vas začne po vsem telesu srbeti?

    PREBERITE VEČ
  • Histamin poslabša seneni nahod
    Prehrana / 09. 11. 2017

    Za alergično reakcijo tipa I (seneni nahod, koprivnica) je značilno, da se pri tem izloča histamin, ki na sluznicah povzroči srbenje, rdečico in otekline. Če črevesje ni zdravo, se absorbira tudi histamin iz živil in poslabša simptome pri senenem nahodu. Za večino alergikov je značilno, da imajo težave s črevesjem, zato bodite previdni. V primeru zdravega črevesja, telo histamin iz živil razgradi že v črevesju in ne pride do krvi.

    PREBERITE VEČ

E-REVIJA AVITA

Brezplačni nasveti, dvakrat mesečno, o zdravem načinu življenja in akcijskih ponudbah.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.