Histamin poslabša seneni nahod

Prehrana | 09. 11. 2017

Za alergično reakcijo tipa I (seneni nahod, koprivnica) je značilno, da se pri tem izloča histamin, ki na sluznicah povzroči srbenje, rdečico in otekline. Če črevesje ni zdravo, se absorbira tudi histamin iz živil in poslabša simptome pri senenem nahodu. Za večino alergikov je značilno, da imajo težave s črevesjem, zato bodite previdni. V primeru zdravega črevesja, telo histamin iz živil razgradi že v črevesju in ne pride do krvi.

Preverite, katera živila vsebujejo veliko histamina! Že veste, da se jim morate izogibati, če ste nagnjeni k senenemu nahodu?

Seneni nahod se namreč zelo poslabša, če uživamo živila z veliko histamina.

Veliko histamina vsebujejo

  • kakav (čokolada)
  • svinjsko meso
  • vse fermentirane jedi (kislo zelje in repa)
  • rdeče vino
  • siri (čim starejši so, tem bolj so škodljivi)
  • prekajene ribe in meso
  • paradižniki
  • morski sadeži (lignji, školjke)

Problematične so tudi jagode, ker preprečujejo prebavljanje histamina.

Celoten prispevek lahko preberete tukaj: http://helena-golenhofen.blogspot.com/2010/05/zdravje-kaj-ne-smemo-jesti-pri-senenem.html, več o senenem nahodu pa lahko preberete v članku Ta nadležen seneni nahod.

E-REVIJA AVITA

Brezplačni nasveti, dvakrat mesečno, o zdravem načinu življenja in akcijskih ponudbah.