Ta nadležen seneni nahod

Bolezni | 09. 11. 2020

V naši zdravilski ordinaciji opažamo, da je veliko pacientov alergičnih na pelode trav in dreves, pa niti ne vedo. Prav tako opažamo, da senenega nahoda ni enostavno pozdraviti, saj je navzkrižno povezan z drugimi alergijami in zakisanostjo telesa. Kaj je sploh vzrok za nastanek senenega nahoda in kaj lahko sami naredimo?

Maj je za nekatere najlepši mesec v letu, za alergike s senenim nahodom pa predstavlja začetek trpljenja. V maju začne cveteti večina dreves in trav, zato se pri alergikih pojavijo naslednji simptomi:

  • draženje oči, ustne votline in nosu;
  • solzenje, kihanje in voden izcedek iz nosu;
  • glavobol, kašljanje, oteženo dihanje;
  • razdražljivost, potrtost;
  • izguba apetita, motnje pri spanju.

Očesna veznica in beločnica se vnameta in postaneta rdeči (konjunktivitis). Sluznica nosu oteče in nos se zamaši, zato težje dihamo.

Seneni nahod lahko diagnosticiramo na več načinov:

  • po opisu simptomov
  • z alergijskimi testi (kožnimi ali krvnimi)
  • z alternativnimi metodami, kot je bioresonančna terapija.

Za lajšanje simptomov zdravniki svetujejo antihistaminike ali kortikosteroide, ki pa ne odpravijo vzroka za nastanek senenega nahoda. Akutne alergične reakcije pri senenem nahodu lajšajo tudi homeopatski pripravki in bioresonančna terapija.

Glavna vzroka za nastanek senenega nahoda sta:

  1. Močna zakisanost telesa

Zaradi zakisanosti se poslabša prebava hrane, saj telesu primanjkuje encimov. V zdravem telesu se izloči približno 6 litrov prebavnih encimov, največ iz tankega črevesa, trebušne slinavke in žolčnika. Pri zakisanosti se količina izločenih encimov drastično zmanjša, prebava hrane se poslabša in v črevesju nastanejo alergije na hrano.

  1. Alergije v črevesju

Za alergije na hrano, ki nastanejo v črevesju (na primer tipa IV), pogosto niti ne vemo. V črevesju pride do burne alergične reakcije, ki jo občutimo kot vetrove, drisko in spahovanje. Vendar prav te alergije, s t.i. navzkrižnimi reakcijami, povzročijo nastanek senenega nahoda.

Nekateri primeri navzkrižnih alergij:

pelodi trav – pšenica in ostala žita, ki vsebujejo gluten

pelod breze – paradižnik, krompir (in ostali razhudniki), jagode, češnje (in ostalo koščičasto sadje), lešniki

Vsi tisti, ki so občutljivi na pelode trav, bi morali paziti na svojo prehrano in se izogibati povezanih alergenov. Ne samo v času cvetenja trav, ampak tudi preostali del leta.

Seneni nahod se zelo poslabša, če uživamo živila z veliko histamina. Pri alergičnih reakcijah tipa I (seneni nahod, koprivica) se izloča histamin, zato sluznice srbijo, pordečijo in otečejo. Pri alergikih se absorbira tudi histamin iz živil in poslabša simptome pri senenem nahodu. Če je črevesje zdravo, telo histamin iz živil razgradi že v črevesju in sploh ne pride v kri.

Veliko histamina vsebujejo:

  • kakav (čokolada)
  • svinjsko meso
  • vse fermentirane jedi (kislo zelje in repa)
  • rdeče vino
  • siri (čim starejši so, tem bolj so škodljivi)
  • prekajene ribe in meso
  • paradižniki
  • morski sadeži (lignji, školjke)

Problematične so tudi jagode, saj preprečujejo prebavljanje histamina.

ŠE VEČ KORISTNIH NASVETOV

Nazaj na seznam člankov
  • Histaminska intoleranca
    Prehrana / 01. 02. 2022

    Ali se vam dogaja, da pico včasih prenesete dobro, spet drugič pa vas že pol ure po obroku začne boleti trebuh in dobite drisko? Se vam po avokadovem namazu kdaj pojavita koprivnica in srbečica? Vam zaradi peščice oreščkov otečejo prsti? Se zaradi grižljaja kvašenega peciva nenadoma počutite izčrpane in vas začne po vsem telesu srbeti?

    PREBERITE VEČ
  • Zmanjšajte zakisanost telesa
    Razstrupljanje / 03. 12. 2019

    Prvi in najpomembnejši ukrep je, da iz tkiv in limfe čim prej odplaknemo čim več kislin. Skoraj vsi strupi v telesu so v obliki kislin, zato jih moramo nevtralizirati. Prvi pogoj je, da na dan popijemo od dva do tri litre dobre (izvirske ali prečiščene) vode.

    PREBERITE VEČ

E-REVIJA AVITA

Brezplačni nasveti, dvakrat mesečno, o zdravem načinu življenja in akcijskih ponudbah.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.