Koencim Q10 – vir mladosti in energije

Prehrana | 16. 05. 2024

Koencim Q10 zagotavlja energijo vsaki telesni celici, vendar njegova količina že po 40. letu in v primeru kroničnih obolenj znatno upade. Spoznajmo, kako lahko preprečimo znižanje nivoja koencima Q10 v telesu in si pomagamo pri visokem pritisku, srčni aritmiji, visokem holesterolu in krvnemu sladkorju, raku, migreni, fibromialgiji …

Koencim Q10, vrelec energije

Energija je za pogon telesnih procesov nujna. Za njeno nastajanje je potrebna določena drobna molekula: koencim Q10. Njeno vlogo v procesu celičnega dihanja je leta 1978 odkril britanski biokemik Dr. Peter Dennis Mitchell, odkritje pa mu je prineslo Nobelovo nagrado za kemijo. Poleg pomembne vloge pri zagotavljanju energije je koencim Q10 tudi eden izmed ključnih antioksidantov, med katere prištevamo še vitamina E in C, glutation in alfa-lipoično kislino.

Upad nastajanja koencima Q10 v celicah

Koencim Q10 je torej pomemben kofaktor pri nastanku energije v celičnih »elektrarnah«, imenovanih mitohondriji. V njih nastane kar 90% skupne energije za celice. Koencim Q10 pri tem skrbi za prenos kisika in deluje kot sprožilec procesa celičnega dihanja. Pri celičnem dihanju kot stranski produkt nastajajo prosti radikali, ki lahko škodujejo telesnim celicam. Tudi tukaj se koencim Q10 izkaže z antioksidativnim delovanjem, saj jih veže nase in nevtralizira.

Brez koencima Q10 celica, zaradi pomanjkanja energije, odmre. Ker je tako pomemben za njihovo preživetje, ga telo izdeluje samo, vendar njegova proizvodnja s staranjem upada. V mladosti v celicah nastaneta okoli 2 grama koencima Q10 dnevno. Dnevna poraba znaša približno 500 mg, torej četrtino nastale količine, ki jo mora telo nadomestiti z novo. Do prvega večjega upada pride po 40. letu, pri čemer je srce najbolj na udaru. 80-letniki imajo v srčnih celicah le še 60% koencima Q10 v primerjavi z 20-letniki. Pri 25% pomanjkanju nastopijo motnje delovanja posameznih organov, 50% pomanjkanje pa je že življenjsko ogrožajoče.

Za dodatno znižanje nivoja koencima Q10 poskrbi spremenjeni življenjski stil odraslih: preveč stresa, kajenja, prekomerna telesna teža in enolična prehrana (s premalo antioksidanti in zdravimi maščobami). V stresnih situacijah, ki smo jim odrasli vseskozi izpostavljeni, nastaja veliko prostih radikalov, za nevtralizacijo katerih se porabljajo velike količine koencima Q10. To doprinese k hitrejšemu kopnenju zalog.

Če temu dodamo še morebitna obolenja (npr. presnovne motnje, Alzheimerjeva in Parkinsonova bolezen, zmanjšano delovanje ščitnice, sladkorna bolezen) in jemanje zdravil (za zniževanje holesterola, za uravnavanje krvnega tlaka, antidepresivi…), je primanjkljaj koencima Q10 skoraj neizogiben.

Ker je nastajanje koencima Q10 pogojeno s prisotnostjo drugih mikrohranil, lahko pride do pomanjkanja ob sočasnem primanjkljaju vitaminov B3, B6, B12, B9, B5 ter mineralov selena in cinka.

Merjenje nivoja koencima Q10 se lahko izvede s testiranjem krvi, vendar izmerjene vrednosti niso povsem zanesljive. Koencim Q10 namreč nastaja v posameznih celicah, zato glavna transportna pot ne poteka po krvi. Normalne vrednosti znašajo med 0,67 in 0,99 µg/ml krvi.

Razlika med ubikinolom in ubikinonom

Koencim Q10 se v telesu nahaja v dveh biokemičnih oblikah. Poleg oksidirane oblike ali ubikinona je v telesu prisotna tudi reducirana oblika – ubikinol. Obe obliki igrata pomembno vlogo pri nastajanju energije v mitohondrijih in se pri zdravih ljudeh nahajata v dinamičnem ravnovesju. Za pretvorbo ubikinona v ubikinol so potrebni encimi. Pri mladih poteka pretvarjanje navadno nemoteno, pri starejših ljudeh pa se pretvarjanje ubikinona v aktivno obliko upočasni.

Jemanje koencima Q10 v obliki ubikinola je torej idealna rešitev za vse, ki koencima Q10 še ne jemljejo in želijo v krajšem času napolniti izčrpane telesne zaloge. Priporočen dnevni odmerek znaša med 30 in 200 mg dnevno.

Ko zgolj uživanje določenih živil ne zadošča

Pomanjkanje koencima Q10 je težko odpraviti zgolj z uživanjem živil, v katerih se nahaja. Ker je topen v maščobah, ga bomo največ našli v mastnih živilih živalskega izvora: ribah, mesu, jajcih in maslu. Omejene količine so nahajajo tudi v nekaterih rastlinskih virih, kot so stročnice, ohrovt, brokoli, krompir, soja, oreščki, zelena zelenjava in hladno stiskana rastlinska olja (sojino, repično, sezamovo, olivno olje). Pri daljšem shranjevanju, industrijski predelavi ter nekaterih načinih priprave živil se vrednost koencima Q10 bistveno zmanjša.

Težava je v tem, da bi morali za zaužitje priporočenega dnevnega odmerka koencima Q10 pojesti kar 2 kilograma sardin, 3 kg govedine, 1,5 kg arašidov, 10 kg brokolija ali 60 avokadov – na dan! To so seveda veliko večje količine od normalnih obrokov, zato je ustrezno preskrbo s koencimom Q10 veliko lažje doseči s prehranskimi dopolnili.

Na kaj moramo paziti pri izbiri prehranskih dopolnil?

Ubikinon v kapsulah telo le stežka uporabi, saj se v črevesju absorbira zgolj 5 – 8% celotne količine. Jemanje ubikinola je v večini primerov boljša rešitev, čeprav zahteva nekoliko skrbnejše shranjevanje. Ubikinol namreč hitro reagira s kisikom, zato ga moramo varovati pred oksidacijo.

Priporočeni dnevni odmerki

Za preventivno delovanje koencima Q10 in ohranjanje ustreznih telesnih zalog zadostujeta 30 do 70 mg dnevno. Iz prehrane lahko dobimo 5 do 10 mg. Najkasneje po 40. letu starosti moramo dodatno, poleg hrane, zaužiti približno 1 mg Q10 na 1 kg telesne teže. V primeru bolezni je priporočeni dnevni odmerek višji, in sicer vsaj 150 mg dnevno. Pri srčnih bolniki so lahko dnevni odmerki ob predhodnem zdravniškem posvetu še višji, od 200 do 300 mg dnevno, pri rakavih bolnikih pa celo od 300 do 400 mg dnevno.

Tudi visoki odmerki so varni

Ena izmed pozitivnih lastnosti koencima Q10 je zagotovo tudi varnost uporabe, saj je nevarnost predoziranja zelo majhna. Raziskave so pokazale, da jemanje višjih odmerkov, celo v daljšem časovnem obdobju, navadno ne povzroča težav. Prvi stranski učinki so se pojavili šele pri jemanju okoli 3000 mg. Previdnost je potrebna le ob sočasnem jemanju zdravila proti strjevanju krvi. V tem primeru se pred pričetkom jemanja posvetujemo s terapevtom ali zdravnikom. Jemanje se razen v izjemnih primerih odsvetuje otrokom in mladostnikom.

Najpogosteje se prehranska dopolnila s koencimom Q10 prodajajo v obliki kapsul, ki jih zaužijemo med ali po obroku. Absorpcija bo bistveno boljša, če v obrok vključimo rastlinska olja oz. vitamin E, včasih pa so ta že dodana kapsulam. Biološko razpoložljivost koencima Q10 zvišuje sočasno jemanje vitamina E in selena.

Koencim Q10 se v telesu ne shranjuje, zato je smotrno priporočene dnevne odmerke uživati redno v daljšem časovnem obdobju. Za doseganje pozitivnih učinkov moramo biti pri jemanju vztrajni, saj se v nekaterih primerih izpraznjene telesne zaloge napolnijo šele po treh mesecih ali več.

Posledice pomanjkanja koencima Q1016

Pomanjkanje koencima Q10 ima posledice za več organov in sistemov – srce, pljuča, ledvice, jetra, imunski sistem, živčevje in mišičevje. Izmed vseh je najbolj prizadeto srce. Pri srčno-žilnih obolenjih, pa tudi pri sladkorni bolezni, raku, migrenah, fibromialgiji, boleznih živčevja in parodontalni bolezni se je koencim Q10 izkazal za izvrstno pomoč.

Pozitivni učinki jemanja koencima Q10

 • Uravnavanje srčnega ritma in krvnega tlaka

Študije so pokazale, da redno uživanje koencima Q10 pomaga pri motnjah srčnega ritma, zato se pogosto nahaja v pripravkih za uravnavanje bitja srca. Jemati je potrebno vsaj 100 mg dnevno. Podobno učinkovit je pri kardiomiopatiji, bolezenski razširitvi srca zaradi opešane srčne mišice. Uporablja se tudi za zniževanje krvnega tlaka in za izboljšanje stanja pri kroničnem srčnem popuščanju. Koencim Q10 omogoča hitrejše okrevanje po srčnih operacijah.

 • Skrb za stabilnost celičnih sten in celično komunikacijo

Zunaj mitohondrijev se koencim Q10 v večjih količinah nahaja v celičnih stenah. Te morajo biti dovolj trdne, a hkrati prepustne za prehajanje hranilnih snovi in elementov za nastajanje energije. Večja kot je koncentracija koencima Q10, bolj elastični so prehodi skozi celične stene, s čimer je olajšano tako vstopanje pomembnih snovi kot tudi izločanje škodljivih presnovnih ostankov. Za odpiranje in zapiranje prehodov je namreč potrebna energija, ki jo priskrbi koencim Q10. Slabo prehajanje v notranjost celic onemogoča učinkovanje nekaterih zdravil.

 • Zniževanje nivoja slabega holesterola in blaženje stranskih učinkov zdravil

Ljudem z visokim nivojem slabega holesterola koencim Q10 pomaga znižati previsoke vrednosti. Jemanje zdravil za zniževanje slabega holesterola (t.i. statinov) ima številne negativne stranske učinke, med drugim povzroča bolečine v mišicah. Te so posledica znižanega koencima Q10, ki mišicam zagotavlja potrebno energijo. Redno uživanje koencima Q10 pripomore k blaženju tovrstnih bolečin.

 • Zniževanje povišanega krvnega sladkorja

Koencim Q10 se je izkazal za odlično pomoč pri celostnem zdravljenju sladkorne bolezni in metaboličnega sindroma, ki sta zelo razširjena v industrijsko razvitih državah. Razlog za njuno pogosto gre iskati v življenjskem slogu, ki spodbuja sedenje pred ekrani in uživanje hitro pripravljene hrane. Posledično ima velik del populacije težave z odvečno trebušno maščobo, povišanim krvnim tlakom in sladkorjem.

Raziskave so pokazale, da koencim Q10 pozitivno vpliva na moteno toleranco na glukozo, ki je značilna za sladkorno bolezen. Uravnavanje krvnega sladkorja in delovanje inzulina se izboljša, zmanjša pa se oksidativni celični stres.

Pri sladkorni bolezni in metaboličnem sindromu znaša priporočeni dnevni odmerek od 100 do 300 mg koencima Q10 dnevno – vedno po predhodnem posvetu z zdravnikom ali terapevtom celostne medicine. Ker koencim Q10 znižuje krvni sladkor, morajo diabetiki redno spremljati njegove vrednosti in odziv organizma na različne odmerke.

 • Podpora imunskemu sistemu

Imunski sistem se ob zadostnem vnosu koencima Q10 lažje bori proti virusom in bakterijam, za kar potrebuje veliko celične energije. Za okrevanje po dolgotrajnih virusnih ali vnetnih obolenjih (borelioza, parodontitis, gingivitis …) se priporoča enotedenska terapija jemanja koencima Q10 (50 – 100 mg dnevno).

 • Blaženje Parkinsonove in Alzheimerjeve bolezni

Znanstvenikom še ni uspelo najti ustreznih terapij za ti dve bolezni, vendar so nekatere raziskave pokazale, da koencim Q10, ki zvišuje nastajanje energije v telesu, bistveno ublaži njune simptome.

 • Protitumorno delovanje

Pojav tumorjev pogosto sovpada s pomanjkanjem koencima Q10 v telesu. Domneva se, da jemanje koencima Q10 pomaga pri nekaterih vrstah raka, kot je npr. rak na prsih. V teh primerih se dolgotrajnejše jemanje višjih odmerkov (300 mg dnevno).

 • Za boljšo fizično kondicijo telesa

Športniki so pogosto podvrženi pomanjkanju antioksidantov, saj se pri športnih dejavnostih porablja ogromno kisika. Presnovni procesi so pospešeni, kar se odraža v povečanem nastajanju prostih radikalov. Zmerna rekreacija sicer spodbuja nastajanje telesu lastnega koencima Q10, pri ekstremnih športnih naporih pa je poraba večja od nastajanja.

 • Preprečevanje težav s plodnostjo

Neplodnost se pri moških in ženskah pojavlja v enakem deležu. Pri ženskah je navadno povezana s hormonskim neravnovesjem ali zdravjem rodil, pri moških pa z gibljivostjo spermijev. Znanstveniki so odkrili, da jemanje koencima Q10 poveča gibljivost spermijev. Zadosten nivo koencima Q10 naj bi preprečeval prezgodnje krčenje maternice in splav ploda. Jemanje koencima Q10 in nekaterih drugih pomembnih hranilnih snovi že pred načrtovano nosečnostjo omogoča otroku optimalne predpogoje za razvoj.

 • Depresije in sezonske motnje razpoloženja

Pri motnjah razpoloženja ali pojavu depresije v temnejših delih leta lahko jemanje koencima Q10 izboljša psihološko stanje, saj omogoča prenos hranilnih snovi skozi celične stene, kar je ključno za posredovanje živčnih dražljajev.

 • Za sijaj kože

Koencim Q10 spada med antioksidante, topne v maščobah, kar pomeni, da lahko prehaja v globlje plasti kože. V kozmetični industriji se uporablja za zmanjševanje gub in kot anti-aging izdelek, ki koži vrača elastičnost. Lovi proste radikale, ki bi lahko poškodovali kožne celice in s tem ohranja mladostni videz kože.

V veliko pomoč je tudi pri kožnih obolenjih. Kreme s koencimom Q10 lajšajo ekceme, dermatitis, akne, sončne opekline, vitiligo, drobne kožne poškodbe, luskavico in celo kontaktno alergijo na kovine. Vlažnost kože se izboljša že po 4 tednih, srbečica pa postane blažja ali celo izgine.

 • Podaljšuje življenje

Nekateri znanstveniki so celo prepričani, da koencim Q10 neposredno pripomore k podaljšanju življenju, kar so testirali z raziskavami na miših. Miši, ki so jih vbrizgavali 50 mg tedensko, so živele 82 tednov, medtem ko so miši, ki jim niso injicirali koencima Q10, živele zgolj 38 tednov.

Premalo poznan varuh zdravja in vitalnosti

Na Japonskem koencim Q10 spada med najstarejša in najpogosteje uporabljana prehranska dopolnila, njegov pomen postaja čedalje bolj poznan tudi v Evropi. Kot nujni element pri celičnem dihanju v mitohondrijih (telesnih elektrarnah) in vsestransko uporabna snov si zagotovo zasluži še več pozornosti.

ŠE VEČ KORISTNIH NASVETOV

Nazaj na seznam člankov
 • Mitohondriopatija – ko se pokvarijo telesne »elektrarne«
  Bolezni / 07. 10. 2020

  Mitohondriji so elektrarne naših celic, ki preskrbujejo organizem z energijo za najrazličnejše procese, kot so dihanje, bitje srca, prebava in krčenje mišic. Ko mitohondriji ne morejo več preskrbovati celic z energijo, nastopi mitohondriopatija. Dobra novica pa je, da je te telesne elektrarne mogoče s pravimi ukrepi ponovno »zagnati«.

  PREBERITE VEČ
 • S pravo prehrano do zdrave kože in malo gub
  Prehrana / 30. 06. 2020

  O sijoči, napeti in gladki koži sanja večina žensk, pa tudi moških. Z leti se koža spreminja, pojavljati se začnejo znaki staranja, koža postaja tanjša in manj prekrvavljena. Čeprav lahko s kozmetiko nekoliko vplivamo na stanje kože, pa resnična lepota prihaja od znotraj.

  PREBERITE VEČ

E-REVIJA AVITA

Brezplačni nasveti, dvakrat mesečno, o zdravem načinu življenja in akcijskih ponudbah.

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.