Kako vzgojiti lepe in vitalne rože

Znanje | 10. 12. 2017

Še najmanj pozornosti dobijo sobne rastline, ki jih zalivamo s prečiščeno vodo iz reverznoosmozne naprave; dvakrat na leto jim damo gnojilne palčke, kdaj pa kdaj jih stuširamo in enkrat letno presadimo. Vendar so velikokrat tema pogovora in pacienti želijo od mene, »glavne vrtnarke«, izvedeti, kakšen je skrivni recept za lepe in vitalne rože. Odgovor jih velikokrat preseneti, in da boste lahko tudi vi izkoristili moje znanje, ga objavljam.

Najpomembnejše je rastišče (pri človeškem telesu govorimo o okolju, miljeju). Že ob nakupu lončnice se morate pozanimati, kje raste v naravi. Ponavadi so prodajalke zelo skope z informacijami, tako da vam priporočam dodatno iskanje na internetu ali v knjižnici. Praproti, ki potrebuje vlažno rastišče brez direktnega sonca, ne morete postaviti na južno okno. Sukulentne rastline, kamor spada tudi »drevo denarja« – Crassule ovata – pa ne bodo uspevale na severnem oknu. Pomembni so še zračna vlaga, zalivanje in pH zemlje, zato na tem mestu sledi predavanje o pomenu vode za telo in vlažilcih na radiatorjih.

Ker si večina pacientov mora tri dni meriti pH urina, so dobro seznanjeni s kislinami in bazami, tako, da hitro preidemo na drugo temo: kisik v zemlji. To pa je nekaj novega! Zadevo najlažje razložimo z glivicami v črevesju. Glivice so ena izmed bitij, ki najraje živijo v temnem in vlažnem prostoru brez kisika. Živijo tudi v zemlji, ne samo v črevesju. Če je v zemlji premalo kisika, se hitro razvijejo. Korenine začnejo gniti in lončnica propade. Zemlja je sestavljena iz vode, zraka in suhe snovi. Če je zemlja preveč vlažna, se količina zraka zmanjša in glivice dobijo idealne pogoje za razvoj.

Kaj lahko iz tega sklepamo? Da je naše črevesje podobno zemlji in da vsi tisti, ki znamo gojiti rožice, nimamo glivic! To seveda ni čisto res, lahko pa si zapomnimo, da lončnic ne smemo preveč zalivati (=ne uživajte preveč OH in sladkorjev) in da zdrave lončnice nimajo škodljivcev (= zdravo črevo, zdravo telo). Rožice potrebujejo tudi dodatna hranila (= kakovostna prehranska dopolnila) in primerno rastišče, da ne zbolijo (= milje v tkivih, črevesju, na koži …).

Avtor: Helena Golenhofen

E-REVIJA AVITA

Brezplačni nasveti, dvakrat mesečno, o zdravem načinu življenja in akcijskih ponudbah.