Feng shui v vrtu

Znanje | 07. 12. 2017

Mojstri feng shuija so z večtisočletnim opazovanjem ugotovili, da nekatere oblike v pokrajini bolj ugodno vplivajo na prebivalce, kot druge. Da je v okolju z določenimi oblikami več bogastva kot pri drugih. Iz tega se je razvila smer v feng shuiju, ki jo imenujemo Šola oblik. 

S pravili iz te šole v vrtu ugotavljamo, kako hitro se giblje energija, ali energija sploh pride do naše parcele, kako sosednji objekti vplivajo na nas, kakšno je razmerje med žensko (yin) in moško (yang) stranjo parcele, kako imamo zaščiten hrbet.
Pri analizi vrta pa so pomembne tudi smeri neba, zato vključimo t.i. Kompasovo šolo. Parcelo razdelimo na osem izsekov, glede na izmerjene smeri neba, nato s pomočjo pravil iz Kompasove šole določimo barve, vzorce, oblike in materiale za posamezne dele vrta. Višino predmetov v vrtu pa dobimo z analizo po Šoli oblik.

Se vam zdi zapleteno? Saj tudi je! Lahko pa si svoj vrt uredimo z bolj preprostimi smernicami, ki na enostavnejši način upoštevajo znanje iz Šole oblik in Kompasove šole. Vsak vrt namreč lahko uredimo po feng shuiju, saj ni pomemben slog po katerem je vrt izdelan, ampak dinamično ravnovesje med yinom in yangom.

Smernice:

1. Poudarimo privlačne stvari v vrtu in zakrijemo neprivlačne.

Energijo privlačijo lepi predmeti, ne grdi. Včasih na grde predmete nimamo vpliva (so na sosednji parceli), zato jih lahko samo zakrijemo. Lepe dele vrta pa poudarimo s potkami, ki nas pripeljejo do tja, z lučmi ali zanimivimi barvami.

2. Vrt naj bo čim bolj naraven.

V kitajski filozofiji je vrt podoba narave, ki jo je ustvarilo nebo. To nam bo bolje uspelo, pa tudi vrt bo lepše uspeval, če se bodo rastline čim bolj vključile v obstoječe okolje. Seveda si lahko na Gorenjskem, sredi iglastih gozdov, tudi omislimo sredozemski vrt, vendar bo slabo uspeval. Energijski tujek bo, kot trn, ki se nam zapiči v peto. Podobno nesmiselno bi bilo na Krasu posaditi tropski vrt. Pazimo pa tudi na višino rastlin; v ljubljanskem naselju Murgle so prvi stanovalci soseske posadili drevesa, ki ne sodijo v urbano okolje pritličnih hiš (breze, smreke). Veliko so jih morali že posekati, ker so postale prevelike ali bolne.

Energijsko najbolj bogat vrt bomo dosegli, če se bo naš vrt vključeval v obstoječe okolje, hkrati pa bo malo drugačen, bolj opazen. Tako pač je, s svojimi sosedi se borimo, kdo bo dobil več energije, ki pride po ulici do naših parcel.

3. Doseči moramo pravilno razmerje med zasajenimi in praznimi površinami.

Velikokrat naredimo napako in v vrtu posadimo preveliko število rastlin. Takšen vrt ne diha, energija se ne more pretakati med, ampak stoji.

4. Na vrtu ne smejo manjkati kamni.

Kadar želimo v vrtu bolj dinamično energijo, uporabimo lomljence, kadar pa želim energijo umiriti, pa prodnike.

5. Drevesa tvorijo kulise, zato jih posadimo na obrobje vrta.

Iglavci so bolj zaželeni kot listavci, ker predstavljajo dolgo življenje, vendar z njimi ne pretiravamo. Ciprese so škodljive, večkrat slišimo. Pa ni tako, vsaj v klasičnem feng shuiju ne. Ker iglavci ne zgubijo iglic, simbolizirajo neskončnost, zato bi jih naj bilo v vrtu 60 %. Ampak, če v vaši širši okolici ni veliko iglavcev, jih posadite manj – saj veste, smernica številka dva.

7. Na vrtu ne uporabimo veliko barv, največ tri osnovne na enem delu parcele.

Z barvami v feng shuiju izražamo različne vrste energije iz t.i. petih elementov. Tako rdeča predstavlja element ogenj, zelena element les, bela element kovina … Barve so zato v vrtu zelo pomembne in jih moramo zavestno uporabljati. Samo tako lahko ustvarimo neko harmonijo in dobre energije. Če se ne želimo poglabljati v metode iz Kompasove šole, se odločimo za tri vodilne barve in jih uporabimo na vrtu. Pred hišo lahko izberemo tri druge prevladujoče barve in vse ostalo prilagodimo njim. Tudi barvo fasade ali nadstreška, če je treba.

8. Brez vode ni popolnega vrta po načelih feng shuija.

O vodi v vrtu bi lahko napisali celo knjigo, saj je zelo pomembno, kam postavimo ribnik ali vodni objekt. Predlagam, da je v vašem vrtu vsaj »bazenček« za ptice – presenečeni boste, kako se ga bodo razveselile.

9. Poti v vrtu naj bodo vedno zavite, nikoli v ravni liniji, kar velja še posebej za pot do vhodnih vrat.

To pravilo, poleg cipres, vedno buri duhove, pa je razlaga zelo preprosta: energija se po ravni liniji prehitro premika. Ne želimo, da pride do vhodnih vrat udarna in agresivna energija. Z zavito potjo ali s predmeti ob ravni potki kontroliramo potek energije. Nič ni bolj pomembnega od te poti, zato naj bo lepo urejena, varna in prijazna. Vas energija najde tudi pozimi ob šestih zvečer? Ali se spotakne v zabojnik za smeti in nepospravljene čevlje?

10. Nekateri okrasni predmeti v vrtu naj bodo zakriti, da jih opazimo šele takrat, ko se jim približamo.

V feng shuiju je veliko simbolike, zato skrbno izberemo okrasne predmete v vrtu. Ni vseeno, ali bo pred vhodom postavljen velik glinen tiger ali pujs. Če je vrt velik, naj bodo nekateri predeli vrta malo prikriti – na takšen način umirimo energijo, vendar jo vseeno vodimo do lepega predmeta.

11. Nove stvari se morajo čim bolj prilagajati obstoječim in ne smejo dominirati. 

Vsi poznamo ta problem: v vrtnariji kupimo rastlino, pa še ne vemo, kam jo bomo posadili. Če gre za manjšo hosto, se še najde prostor, pri tri metre visokem grmu pa nastane problem. Rezultat analize vrta po feng shuiju bi moral biti načrt, ki se ga držimo naslednjih nekaj let. Brez izjem, no, razen majhnih.

12. Ograja naj bo narejena tako, da razkriva tisto, kar mi želimo.

Dosti premalo pozornosti posvetimo ograji, pa je kot pika na i pri urejanju okolice. Tudi tukaj upoštevamo okolico in lastne potrebe. V feng shui analizi ograjo obravnavamo kot podaljšek fasade – njeno barvo določimo zelo individualno, glede na stanovalce.
Uporaba feng shuija nam lahko urejanje vrta olajša ali zakomplicira. Tega pred analizo nikoli ne vemo, je pa zanimivo več mesecev iskati pravi stol ali lonec za »tisti« del vrta. In, ko ga prinesemo domov ter postavimo na pravo mesto, smo enostavno srečni. Na koncu še zadnje pravilo, ki je nastalo iz mojih lastnih izkušenj: kolikor ur porabite za delo v vrtu, jih porabite tudi za počitek in uživanje. Saj veste, harmonija med yang (aktivnostjo) in yin (počitkom) je pomembna tudi za nas.

ŠE VEČ KORISTNIH NASVETOV

Nazaj na seznam člankov
 • Bolezni so doma v črevesju
  Bolezni / 21. 09. 2022

  Že staroegipčanski in grški zdravilci so ugotovili, da je vzrok številnih bolezni skrit v črevesju. Zdaj jim s svojimi dognanji pritrjujejo sodobni znanstveniki, zdravniki in zdravilci. Zakaj pa se zdravljenje teh bolezni ne začne najprej z zdravljenjem črevesja? Kako lahko laiki prepoznajo, ali tiči vzrok za njihove bolezni v črevesju?

  PREBERITE VEČ
 • Kako vzgojiti lepe in vitalne rože
  Znanje / 10. 12. 2017

  Še najmanj pozornosti dobijo sobne rastline, ki jih zalivamo s prečiščeno vodo iz reverznoosmozne naprave; dvakrat na leto jim damo gnojilne palčke, kdaj pa kdaj jih stuširamo in enkrat letno presadimo. Vendar so velikokrat tema pogovora in pacienti želijo od mene, »glavne vrtnarke«, izvedeti, kakšen je skrivni recept za lepe in vitalne rože. Odgovor jih velikokrat preseneti, in da boste lahko tudi vi izkoristili moje znanje, ga objavljam.

  PREBERITE VEČ

E-REVIJA AVITA

Brezplačni nasveti, dvakrat mesečno, o zdravem načinu življenja in akcijskih ponudbah.

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.