Optimizma in sreče se da naučiti

Znanje | 09. 01. 2018

Končno ste dobili vabilo na razgovor za sanjsko službo. Brezhibno ste se uredili in ker vam je ostalo še nekaj časa, ste hoteli pred odhodom od doma v miru popiti kavo. Nato pa si, ko nesete skodelico k ustom, o groza, popackate brezhibno belo bluzo …

Kaj vam prišepne mali glasek v vaši glavi?

“Tipično, meni se VEDNO zgodi kaj takega! Brez dvoma je to slabo znamenje za današnji razgovor.”

ali:

“Ups, kako so gladke te nove skodelice. Še dobro, da si lahko oblečem drugo bluzo.”

Če ste se odločili za prvi stavek, ste zelo verjetno pesimist, če za drugega, pa optimist. Dobro je biti optimist: optimisti so bolj zdravi, živijo dlje in so na splošno srečnejši, kot pesimisti. Pesimisti pogosteje odnehajo in so bolj nagnjeni k depresiji. Na srečo pa se optimizma lahko naučimo!

Po čem se razlikujejo optimisti in pesimisti:

Optimist Pesimist
Vzroki za dobre in slabe dogodke Slabi dogodki se zgodijo slučajno, za dobre obstajajo neki stalni vzroki. Slabi dogodki so pravilo, imajo trajno podlago, dobri so zgolj slučaj.
Kako hitro si opomorejo po slabem dogodku Hitro Počasi
Posploševanje občutkov uspeha in neuspeha Optimist se zaradi uspeha na določenem področju počuti izjemen – »Jaz sem Superman!« Pesimist neuspeh pripiše svoji splošni nesposobnosti: »Kakšna zguba sem …«
Iskanje krivca za spodrsljaj Izven sebe Vedno le v sebi
Kdo je zaslužen za uspeh? Jaz! Slučajno mi je uspelo …
Samozavest Večja Manjša

Kako se naučimo optimizma in sreče?

Prvi korak je, da se zavemo in prisluhnemo svojemu notranjemu dialogu. Kakšna je vaša prva misel, ko se vam zgodi kaj dobrega ali slabega? Kateri stavki prevladujejo? Kaj si rečete, ko vam spodrsne? Se pogosto ali le redko pohvalite?

Ko boste zavedeli svojega notranjega dialoga, ga lahko začnete spreminjati:

  1. Ko se zgodi nekaj pozitivnega v vašem življenju, se za trenutek ustavite in opazujte svoje misli. Ste si pripisali zasluge za uspeh? Razmislite o trudu, ki ste ga vložili, da bi dosegli cilj. Če ste na primer na razgovoru za službo naredili dober vtis, ne pomislite le, kako super je, da ste se dobro pripravili, pač pa tudi, kakšno vlogo so odigrale vaše izkušnje in znanje.
  2. Ko se zgodi nekaj slabega, ugotovite, katere okoliščine so vplivale na slab izid. Ste bili v preteklem tednu preveč zaposleni? Ste premalo spali? Katere zunanje okoliščine so vplivale na neuspeh? In ne pozabite, da lahko vplivamo samo na nekatere od dejavnikov, ki odločajo o izidu.
  3. Zavedajte se, da prihodnost s sabo vedno prinaša nešteto novih možnosti, pri katerih se boste lahko bolje odrezali. Čim prej poiščite nove priložnosti, v katerih se boste lahko izkazali!

Na kratko:

  1. Osredotočite se na svoje uspehe, ne na neuspehe. Pomagate si lahko z navadno ali elektronsko beležnico, v katero vsak dan zapišite vsaj eno stvar, na katero ste ponosni.
  2. Pošteno se soočite s svojimi pomanjkljivostmi, da jih boste lahko odpravili, vendar pa naj bo večina vaših misli namenjena vašim prednostim.
  3. Pazite na svoj notranji dialog, in negativnega zamenjajte s pozitivnim. Bolj kot boste pazili na svoj notranji dialog, bolj pozitiven bo postal. Spremembe se sicer res ne bodo zgodile čez noč, sčasoma pa zanesljivo.
  4. Ne pozabite: vsak spodrsljaj je priložnost za učenje in pomemben korak k vašemu naslednjemu uspehu!

ŠE VEČ KORISTNIH NASVETOV

Nazaj na seznam člankov
  • Čokolada je lahko tudi zdrava
    Prehrana / 19. 11. 2018

    Bolj ko je čokolada temna, boljša je za naše zdravje. Čokolada je v svoji osnovni obliki grenka, zato ji skoraj vedno dodajo druge sestavine (sladkor, maščobe, mleko …). Vendar pa je delež čiste čokolade v tablici tisti, ki zagotovi zdravju koristne sestavine.

    PREBERITE VEČ
  • Užitek brez slabe vesti: Kava Chi, ki ne zakisa
    Prehrana / 19. 11. 2017

    Ljubitelji kave spijejo v povprečju po 2 do 4 skodelice kave na dan. Ta količina zaužite kave velja za zmerno in naj bi po nekaterih raziskavah prinašala številne zdravstvene koristi. Spet drugi raziskovalci dokazujejo, da lahko že ena do dve skodelici kave na dan negativno vplivata na zdravje.

    PREBERITE VEČ

E-REVIJA AVITA

Brezplačni nasveti, dvakrat mesečno, o zdravem načinu življenja in akcijskih ponudbah.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.