Kako kožo pripravimo na sončenje

Znanje | 02. 06. 2023

Sončenje ni pomembno le zaradi privlačnega videza. Z njegovo pomočjo si bomo zagotovili dovolj vitamina D, ki je nujen za zdravje kosti. Brez vitamina D telo ne more izkoristiti kalcija. Vitamin D nas ščiti tudi pred prehladom in gripo in preprečuje prekomeren razvoj rakavih celic v dojkah, črevesju in prostati.

Sončenje za zdrave kosti in kot zaščita proti raku

Bojazen, da bomo prav zaradi sončenja dobili raka, je nesmisel; velja ravno obratno. Vsiljena nam je s strani industrije, ki nam prodaja kreme za sončenje s čedalje višjimi faktorji. Žal je tako, da krema, ki ima sončni faktor višji od 8, za 95 % zmanjša tvorjenje lastne zaloge vitamina D. Posledice tega so, da ljudem čedalje bolj primanjkuje vitamina D. Zmerno sončenje brez sončnih krem z visokimi zaščitnimi faktorji je ne le dovoljeno, ampak nujno. Zadošča že 15 minut sončenja brez močnih zaščitnih krem na dan (seveda ne v najbolj vročih urah, med 10. in 14. uro). V kremah za sončenje so pogosto različni, za zdravje škodljivi in rakotvorni dodatki, zato si letos kupimo kremo iz certificirane naravne kozmetike.

Priprava kože na poletje v treh korakih:

1. Piling

S pomočjo pilinga odstranimo mrtve celice, ki so se preko zime nabrale na površini kože. Zaradi odmrlih celic je koža brez sijaja in suha. Uporabljamo lahko masažno rokavico ali trak iz sisala, za obraz pa uporabimo ustrezen piling za obraz, ki je bazičen. Piling lahko pripravimo tudi sami: zmešamo Lubana losjon za telo, ki mu dodamo koruzni ali pšenični zdrob.

2. Nahranite kožo – od zunaj in od znotraj

Neželeni učinki sončenja so povezani s prostimi radikali, zaradi katerih se hitreje staramo, lahko pa tudi zbolimo (več o tem preberite v članku o antioksidantih). Najlažje škodljive posledice preprečimo tako, da telesu zagotovimo dovolj antioksidantov.

Nahranite kožo od znotraj

V skladu z 222 zdravstvenimi trditvami uredbe komisije EU št. 432/2012 za ohranjanje zdrave kože potrebujemo: cink, jod, niacin, riboflavin, vitamin A in vitamin C.

Najdemo jih:

 antioksidant

vir

 Cink meso (predvsem rdeče meso), morske školjke in jajca Bazične tablete ali Bazični prašek zagotovita 40-50 % PDV*, Cink-Intercell zagotovi 150 % PDV*
 Jod morske alge, školjke, ribe Tekoči jod Nutrisorb® zagotovi 100 % PDV*
 Niacin (B3) jetra, perutnina, govedina, ribe, kvas, stročnice, oreščki B-kompleks Intercell zagotovi 188 % PDV*
 Riboflavin        (B2) kvas, jetra, čili, koriander, peteršilj, mandlji, sir, sezam B-kompleks Intercell zagotovi 2142 % PDV*
 Vitamin A ribje olje, jetra, jajčni rumenjak, maslo, smetana in oranžna ter rdeča zelenjava in sadje  
 Vitamin C sveža zelenjava in sadje ter kislo zelje Liposomski vitamin C zagotovi  1250 % PDV*, Vitamin C Intercell zagotovi 750 % PDV*, Acerola pastile zagotovijo 150 % PDV* 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

*PDV = priporočen dnevni vnos

Pomagamo si lahko tudi s prehranskimi dopolnili, ki nam zagotovijo ustrezna hranila, kadar naša prehrana ni dovolj pestra ali ko so potrebe po hranilih večje, kot sicer (potovanje, menjava letnih časov, stres, večja obremenitev, spremembe življenjskih navad in okoliščin …).

Pri sončenju si lahko hitro poškodujemo kožo (vpliv UV žarkov), pa tudi sinteza kolagena se zmanjša. Proti poškodbam in staranju kože se je za zelo učinkovita izkazala kombinacija vitamina C in vitamina A. Vitamin C ščiti pred prostimi radikali, vitamin A pa pomaga, da bolj zdravo porjavimo.

Nahranite kožo od zunaj

Kožo od zunaj zaščitimo in negujemo s kakovostno kozmetiko z bazičnim pH, ki ima takšen pH kot zdrava koža. Dodani antioksidanti (vitamin E in provitamin B5) preprečujejo, da bi koža postala suha, poškodovana in postarana, saj jo obnavljajo in ščitijo pred stresom. Priporočamo vam, da po sončenju uporabite Losjon za telo Lubana in eno od bazičnih krem za obraz.

3. Hidratacija

Voda je za delovanje telesa ključna. V telesu imamo 55 do 75 % vode, ki jo dnevno izgubljamo s potenjem in dihanjem, veliko pa je porabimo za razstrupljanje. Voda koristi tudi koži, ki je naš največji organ. Pomanjkanje vode najprej opazimo na koži, ki postane suha, zgubana in neelastična. Voda koža navlaži, poveča njeno elastičnost in jo obnovi. Najbolj nam koristi prečiščena voda s čim manj primesmi, strupi, težkimi kovinami, pesticidi in hormonskimi motilci.

ŠE VEČ KORISTNIH NASVETOV

Nazaj na seznam člankov
 • Antioksidanti – varuhi celic
  Prehrana / 21. 10. 2022

  Prosti radikali spadajo med povzročitelje številnih bolezni. Napadajo naše celice, pri tem pa jih lahko poškodujejo do te mere, da niso več sposobne opravljati svojih funkcij. Več kot je poškodovanih celic, slabše deluje napadeni organ. Samo vprašanje časa je, kdaj se bo v takšni situaciji začela razvijati bolezen. Na srečo antioksidanti učinkovito branijo celice pred napadi škodljivih prostih radikalov.

  PREBERITE VEČ
 • Zakaj moramo piti dovolj vode?
  Prehrana / 26. 08. 2020

  Zaprti, zakisani, postarani, utrujeni … Vse to smo lahko kljub temu, da se prehranjujemo zdravo, živimo umirjeno, hodimo na izlete v naravo - če poleg vsega naštetega telesu ne pijemo dovolj kakovostne vode. Rodimo se z neokrnjenim občutkom za žejo, ki pa ga z leti žal izgubimo. Zakaj se ne bi ponovno naučili biti žejni?

  PREBERITE VEČ

E-REVIJA AVITA

Brezplačni nasveti, dvakrat mesečno, o zdravem načinu življenja in akcijskih ponudbah.

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.