Kako kožo pripravimo na sončenje

Znanje | 07. 12. 2017

Sončenje ni pomembno le zaradi privlačnega videza. Z njegovo pomočjo si bomo zagotovili dovolj vitamina D, ki je nujen za zdravje kosti. Brez vitamina D telo ne more izkoristiti kalcija. Vitamin D nas ščiti tudi pred prehladom in gripo in preprečuje prekomeren razvoj rakavih celic v dojkah, črevesju in prostati.

Sončenje za zdrave kosti in kot zaščita proti raku

Bojazen, da bomo prav zaradi sončenja dobili raka, je nesmisel; velja ravno obratno. Vsiljena nam je s strani industrije, ki nam prodaja kreme za sončenje s čedalje višjimi faktorji. Žal je tako, da krema, ki ima sončni faktor višji od 8, za 95 % zmanjša tvorjenje lastne zaloge vitamina D. Posledice tega so, da ljudem čedalje bolj primanjkuje vitamina D. Zmerno sončenje brez sončnih krem z visokimi zaščitnimi faktorji je ne le dovoljeno, ampak nujno. Zadošča že 15 minut sončenja brez močnih zaščitnih krem na dan (seveda ne v najbolj vročih urah, med 10. in 14.). V kremah za sončenje so pogosto različni, za zdravje škodljivi in rakotvorni dodatki, zato si letos kupimo kremo iz certificirane naravne kozmetike.

Priprava kože na poletje v treh korakih:

1. Piling

S pomočjo pilinga odstranimo mrtve celice, ki so se preko zime nabrale na površini kože. Zaradi odmrlih celic je koža brez sijaja in suha. Uporabljamo lahko masažno rokavico ali trak iz sisala, za obraz pa uporabimo ustrezen piling za obraz (npr. Piling za obraz Lubana, ki je bazičen). Piling lahko pripravimo tudi sami: zmešamo losjon za telo, ki mu dodamo koruzni ali pšenični zdrob.

 

2. Nahranite kožo – od zunaj in od znotraj

Neželeni učinki sončenja so povezani s prostimi radikali, zaradi katerih se hitreje staramo, lahko pa tudi zbolimo (več o tem preberite v članku o antioksidantih). Najlažje škodljive posledice preprečimo tako, da telesu zagotovimo dovolj antioksidantov.

 

Nahranite kožo od znotraj

V skladu z 222 zdravstvenimi trditvami uredbe komisije EU št. 432/2012 za ohranjanje zdrave kože potrebujemo: cink, jod, niacin, riboflavin, vitamin A in vitamin C.

 

Najdemo jih:

 

antioksidant vir
cink meso (predvsem rdeče meso), morske školjke in jajca Bazične tablete ali Bazični prašek zagotovi 50 % RDA*, Cellagon felice zagotovi 30 % RDA*
jod morske alge, školjke, ribe
niacin (B3) jetra, perutnina, govedina, ribe (losos, tuna), kvas, stročnice in oreščki Cellagon felice zagotovi 75 % RDA*
riboflavin (B2) kvas, jetra, čili, koriander, peteršilj, mandlji, sir, sezam, pšenica Cellagon felice zagotovi 150 % RDA*
vitamin A ribje olje, jetra, jajčni rumenjak, maslo, smetana in oranžna ter rdeča zelenjava in sadje
vitamin C sveža zelenjava in sadje ter kislo zelje Cellagon felice zagotovi 150 % RDA*

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

RDA* = priporočeni dnevni vnos

Pomagamo si lahko tudi s prehranskimi dopolnili, ki nam zagotovijo ustrezna hranila, kadar naša prehrana ni dovolj pestra ali ko so potrebe po hranilih večje, kot sicer (potovanje, menjava letnih časov, stres, večja obremenitev, spremembe življenjskih navad in okoliščin …).

Cellagon felice je sadno-zelenjavni koncentrat, ki je namenjen predvsem za zdravje las, kože in nohtov. Njegovo delovanje so potrdili v študiji, ki jo je opravil SIT Institut v Hamburgu pod vodstvom dr. med. J. Degwert in prof. dr. med. V. Steinkraus. Ugotovili so, da Cellagon felice zmanjša suhost kože, poveča njeno elastičnost, deluje preventivno pri UV-žarkih in poveča naravni zaščitni faktor kože. Zaradi uživanja Cellagona felice se je število DNK poškodb zmanjšalo za 25 %, v koži pa je nastal naravni zaščitni faktor kože 2, zaradi česar je bila pordelost kože manjša.

Nahranite kožo od zunaj

Kožo od zunaj zaščitimo in negujemo s kakovostno kozmetiko z bazičnim pH, ki ima takšen pH kot zdrava koža. Dodani antioksidanti (vitamin E in provitamin B5) preprečujejo, da bi koža postala suha, poškodovana in postarana, saj jo obnavljajo in ščitijo pred stresom. Priporočamo vam, da po sončenju uporabite Losjon za telo Lubana in eno od bazičnih krem za obraz (zahtevate lahko tudi brezplačen vzorček: prodaja@avita.si).

3. Hidratacija

Voda je za delovanje telesa ključna. V telesu imamo 55 do 75 % vode, ki jo dnevno izgubljamo s potenjem in dihanjem, veliko pa je porabimo za razstrupljanje. Voda koristi tudi koži, ki je naš največji organ. Pomanjkanje vode najprej opazimo na koži, ki postane suha, zgubana in neelastična. Voda koža navlaži, poveča njeno elastičnost in jo obnovi. Najbolj nam koristi prečiščena voda s čim manj primesmi, strupi, težkimi kovinami, pesticidi in hormonskimi motilci.

E-REVIJA AVITA

Brezplačni nasveti, dvakrat mesečno, o zdravem načinu življenja in akcijskih ponudbah.