Granatno jabolko v vsaka usta

Prehrana | 11. 11. 2017

Ugotovitve študij kažejo, da je sok granatnega jabolka uspešen v boju proti boleznim srca in ožilja, znižuje krvni pritisk, lajša vnetja in težave s sklepi (zlasti pri artritisu), deluje proti procesom staranja in nastanku raka, zvišuje potenco in plodnost. Priporočajo ga v nosečnosti, saj ščiti plod pred poškodbami možganov. Obetavne so tudi druge študije: učinkuje proti raku kože, dojk in prostate, želodčni razjedi in erekcijski disfunkciji.

Granatno jabolko je ljubezenski in življenjski eliksir

Že iz davnine se zdravilstvo ukvarja z eliksirji, ki spodbujajo vitalnost in spolno moč. Že zgodaj je bilo znano, da ne zadostuje, če le podaljšujemo življenje, temveč je treba letom dodati več življenja. V ta namen so pripravljali različne eliksirje za večjo vitalnost in več življenjske energije. Znanstveniki so odkrili, zakaj se je granatno jabolko že od prvega tisočletja uporabljalo prav v te namene.

Oksidacijski stres pospešuje nastanek arterioskleroze in odločilno zmanjšuje spolno moč. Raziskovalci so v kontrolirani študiji dokazali, da redno uživanje soka iz granatnega jabolka zelo izboljša prekrvavitev in posledično erekcijsko sposobnost.

Biološka edinstvenost granatnega jabolka se kaže tudi v tem, da med sadeži nima nobenega bližnjega sorodnika. V predelih, kjer ga pridelujejo, so njegove zdravilne lastnosti dobro znane. Omenimo samo močno adstringentno sposobnost, kar je pomembno pri ranah, saj krči površinske žilice, pomaga pri sladkorni bolezni, vnetjih, okužbah in pomanjkanju energije. Zdravilno moč sadeža dobro poznajo tudi v Evropi, saj je že od srednjega veka krasil marsikateri zdravniški grb.

V različnih aktualnih študijah so testirali svež in fermentiran sok, samo semena, izvleček iz semen in tudi cvetove. Izjemen je rezultat posebej kakovostnega granatnega jabolka, ki je pri tako imenovanem testu TEAC pokazal 21-kratni večji antioksidativni učinek kot zeleni čaj ali rdeče vino. Visoka koncentracija polifenolov, še zlasti flavonoidov, omogoča visoko zaščito pred prezgodnjim staranjem, boleznimi srca in ožilja ter rakom.

Povzetek študij

Študije so dokazale naslednje učinke:

 • najvišjo antioksidativno zaščito za tkiva in možgane,
 • deluje preventivno pri boleznih srca in ožilja,
 • krepi spolno moč v zrelem obdobju, še zlasti pri erekcijski disfunkciji,
 • ščiti pred rakom in upočasni rast rakavih celic, predvsem pri raku na dojkah in prostati,
 • zaradi rastlinskih sestavin deluje protivnetno,
 • vzpostavlja hormonsko ravnovesje ob težavah pri predmenstrualnem sindromu in v menopavzi,
 • močno zmanjša poapnenje žil pri arteriosklerozi.

Zdrava tkiva, zdravo srce

Koronarne srčne bolezni so glavni vzrok za smrtnost v industrijskih deželah. Pri koronarni srčni bolezni se zaradi oblog, ki se nalagajo na stenah arterij, te zožijo. Arterije srce oskrbujejo s krvjo, s tem pa s kisikom in hranilnimi snovmi. Obloge, ki nastajajo, so sestavljene iz oksidiranega holesterola, vezivnega tkiva in usedlin, kar povzroča zoženje in poapnenje žil.

V zadnjih letih so glede vpliva granatnega jabolka na bolezni ožilja objavili številne študije. Študija univerze v Kaliforniji v znani reviji Journal of Cardiology kaže, da se je stanje krvnega obtoka pri osebah s koronarno boleznijo, ki so pile po 250 mililitrov soka granatnega jabolka na dan, izboljšalo za 17 odstotkov. Pri kontrolni skupini, ki ni uživala soka, se je stanje poslabšalo za 18 odstotkov.

Druga podobna kontrolirana študija pod vodstvom dr. Avirama je prav tako pokazala, da granatno jabolko omogoča optimalno zaščito srčno-žilnega sistema. Prostovoljci so od enega do treh let pili po 10 mililitrov koncentrata na dan. Že po dveh tednih je bil dokazan močan antioksidativni učinek.

Oksidacija holesterola LDL se pri rednem uživanju soka granatnega jabolka zmanjša za 90 odstotkov. To je zelo pomembno, saj se oksidirani holesterol LDL veliko prej spremeni v obloge v žilah in je eden glavnih dejavnikov pri boleznih srca in ožilja.

Če povzamemo najpomembnejše:

 • po enem letu uživanja koncentrata granatnega jabolka je antioksidativna zaščita v krvi narasla za 130 odstotkov,
 • pri poskusnih osebah so se obloge v tkivih in vratnih arterijah v enem letu zmanjšale za 35 odstotkov, pri tistih, ki niso uživale koncentrata, pa se je stanje poslabšalo za devet odstotkov,
 • sistolični pritisk se je v povprečju znižal za 21 odstotkov.

Zaščita možganov in živčnega sistema

Pomembna je tudi zaščita možganov in živčnega sistema. Izkazalo se je, da se možnost možganskih poškodb, do katerih pride zaradi pomanjkanja kisika, zmanjša za 60 odstotkov. To je pomembno predvsem pri nosečnicah in starejših ljudeh.

Protivnetno delovanje

Študija, ki so jo opravili Lansky, Shubert in Neeman, je pokazala, da sok vsebuje različne bioflavonoide, ki zavirajo encime za pospeševanje vnetij.

Protibolečinsko delovanje pri artritisu

V študiji na Case Western Reserve University so se ukvarjali z vnetnim artritisom. Pri tej bolezni je sklepni hrustanec poškodovan zaradi vnetnih procesov. Snovi v granatnem jabolku slednje zavirajo in ščitijo hrustanec. Tako bi lahko pomagali mnogim, ki jih do zdaj ni bilo mogoče ustrezno zdraviti.

Lajšanje hormonskih težav

Japonska študija iz leta 2004 ugotavlja, da bogastvo fitoestrogenov, ki jih vsebuje granatno jabolko, lajša značilne težave v menopavzi (osteoporozo, nihanje razpoloženja). Fitostrogene vsebujejo tudi listi: ti flavonoidi ščitijo predvsem živce, lutein deluje kot estrogen, apigenin pa je najaktivnejši progestin. S tem lahko lajšamo težave pri predmenstrualnem sindromu.

Granatno jabolko proti raku na prostati in prsih

V obrambi proti raku so se z granatnim jabolkom odprla nova obzorja. Noben drug sadež ne deluje na človeka tako zaščitno. Bolniki z rakom na prostati so ob uživanju enega kozarca soka na dan dalj časa ohranjali stabilno vrednost PSA (to je vrednost, ki velja kot indikator za tumor na prostati – hitreje kot vrednost narašča, slabša je prognoza). Ameriška študija kaže, da se je čas, v katerem se je PSA podvojil, podaljšal za 39 mesecev.

Po poročanju časopisa Clinical cancer research julija 2006 pa je raziskovalna skupina Allana Pantucka v svoji študiji ugotovila, da se je podvojitveni čas PSA podaljšal celo na 54 mesecev. To sicer ni bilo zdravljenje, toda sok je imel očiten vpliv na rast celic tumorja. Zakaj takšen učinek, znanstveniki niso razvozlali.

Največ se je s to temo ukvarjal izraelski zdravnik dr. Lansky. V številnih študijah je vedno znova ugotavljal, da pri zdravilnem delovanju granatnega jabolka ne gre za posamezne kemične procese, ampak za skupno delovanje oziroma sinergijo vseh sestavin.

V okviru velikega raziskovalnega projekta (Kim, Lansky, 2002) o raku na dojkah so prišli do presenetljivega odkritja: protiestrogenega delovanja nima le olje v semenih granatnega jabolka, ampak tudi polifenoli v soku, predvsem v fermentiranem. Pokazalo se je, da ima granatno jabolko moč, da blokira določen encim in s tem zmanjša sintezo estrogena v tkivih, vemo pa, kako pomembno je protiestrogeno delovanje pri raku na prsih.

Tudi lupina granatnega jabolka vsebuje antioksidativne sestavine, ki so že od leta tisoč znane kot učinkovito sredstvo proti zajedavcem (na primer glistam). Ker pa lupina vsebuje toksine, je vprašljivo, ali bi jo ponudili v prehranskih dodatkih. Tudi vse naštete študije so opravili s sadežem in ne z lupino.

ŠE VEČ KORISTNIH NASVETOV

Nazaj na seznam člankov
 • Sekundarne rastlinske snovi – pisane in zdrave
  Prehrana / 10. 04. 2024

  Med sekundarne rastlinske snovi (sekundarne metabolite) prištevamo kemično zelo raznolike snovi, ki jih najdemo samo v rastlinah, pa še tam v zelo majhnih količinah. Rastline jih proizvajajo z različnimi nameni: za zaščito pred močnimi UV-žarki, za privabljanje žuželk, za zaščito pred vplivi okolja, itd. Te organske snovi pa imajo pozitiven učinek tudi na človeško zdravje.

  PREBERITE VEČ
 • Benigno povečanje prostate
  Bolezni / 19. 04. 2019

  Pri številnih moških pride po 50. letu do benignega povečanja prostate (hiperplazije). Povečanje spremljajo zelo neprijetne težave z mokrenjem – od uhajanja urina, šibkega curka seča, prekinitev med uriniranjem pa vse do občutka neizpraznjenega mehurja in zastoja urina. Čeprav uradna medicina trdi, da za benigno povečanje ni znanega vzroka niti zdravila, pa lahko težave uspešno odpravimo s celostnim naravnim zdravljenjem.

  PREBERITE VEČ

E-REVIJA AVITA

Brezplačni nasveti, dvakrat mesečno, o zdravem načinu življenja in akcijskih ponudbah.

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.